icon

Ako trávite chladné dni s malým dieťaťom?

23. sep 2025

Baby ako trávite čas s malými (1,5-2 ročnými deťmi) keď už začína byť vonku chladno a bude ešte chladnejšie? Malinký sa rád prechádza svojim pomalým tempom, zastaví sa, sadne si, skúma kamienok a podobne. Chodíme na ihrisko, do prírody, hráme sa na dvore. Vždy keď je chladnejší deň tak ani jednu mamičku a dieťaťom nestretnem. O prechádzky sa nebojim, ale on si ešte rád sadne na zem alebo do piesku a tak sa hrá aj pol hodinu, nebude na to už chladno? Keď prší skáčeme do kaluží, prechádzať sa vieme, len týchto nepohybových aktivít sa obávam ako to bude keď bude chladno. Už dnes večer keď sme boli v piesku tak aj ked bol teplo oblečený videla som že mu tam je chladnejšie.

barka1
23. sep 2025

Každý den sme boli minimalne 2xhodinu von. Na sidlisku sme mali partičku. Bud behali na ihrisku, alebo sa hrali v piesku, s papekami, kamienkami, kriedami, vozili sa na odrazadle. Obliekala som ich vždy tak, aby neprechladli.

marianarem
23. sep 2025

@anonym_autor Do kazdeho pocasia sa da vhodne obliect a mozes robit hocico. V zime ked das oteplovacky tak kludne moze sediet aj na snehu.

zuzikak
23. sep 2025

my sme chodili velmi casto von aj za horsieho pocasia. Treba vrsvit oblecenie. Ked bude chladnejsie tak kludne daj pancusky ci uzsie teplacky a na to nohavice do dazda. Ak nosi este plienku tak nenachladne z toho. V zime oteplovacky alebo bundovy overal a tiez sa moze valat po zemi.A zabezpec gumaky aj sebe aby si mohla ist s nimi do kadejakej travy a kaluze 😉

anonym_5bdc6c
23. sep 2025

@anonym_autor nie, ničoho sa neboj, zrejme má dieťa ešte plienky, takže aj keby si na chvíľu sadlo na zem, nič sa nestane. Prípadne maj v taške, košíku penovú podložku, ja som mala takú, čo som nosila na plávanie. Ale také malé dieťa neposedí väčšinou ani 3 minúty. Dbaj hlavne na to, aby nemalo na sebe niečo mokré. My sme boli vonku hodiny a hodiny, niekedy to bolo už o nervy, ale ocenila som to po nástupe do kolektívu, žiadne sople, žiadne detské choroby každý mesiac. Tiež som sa divila, kde sú tie mamičky, ktoré sú celé dni s deťmi vonku, možno na dvore, my sme bývali v paneláku. Nezabudni hlavne obliecť teplo seba, dieťa je takmer stále v pohybe, ale ty postávaš.

autor
23. sep 2025

Ďakujem baby, len on práve posedí. Jeho ked zaujmú kamienky alebo piesok tak je tam schopný byť pol hodinu a hrať sa. Nie že na tom istom mieste sedí ale nechýbe sa moc, iba sa hrá. Aj mne je chladno v takom počasí iba pri ňom sedieť. Dnes sme boli v piesku v softshellovom oblečení s flisom a videla som že je mu chladnejšie. A to bolo 15 stupňov. Ja sa nebojim prechádzok, len toho vysedávania v navlhnutom studenom piesku. Či mu to úplne zakázať?

lucia13022023
23. sep 2025

Raz som tu čítala, že nie je zle počasie len zle oblečenie a je to pravda. Teda až na veľmi silný vietor, na oči si neviem dat nič ani ja ani malý 😅
Každopádne, vo vhodnom oblečeni môže aj sedieť.
My sme radi chodili zbierať gaštany, kamene, hádzať do vody. Do piesku, na ihrisko, na odrazadlo, kresliť s kriedami. Keď chcel sedieť, dala som pod neho deku vždy.

martinkatinka
23. sep 2025

A ako sa to prejavovalo, ked si videla, ze mu je chladno?
Keby mu bola zima, neposedi, postavi sa, to sa neboj. Ved uz nie je malucky, ze by sa nevedel pognut z miesta.

anonym_918415
23. sep 2025

@anonym_autor asi nosí ešte plienky. Tak by som sa nebala, nemusí sadnúť priamo na zem.

anonym_e52660
23. sep 2025
@anonym_autor

Ďakujem baby, len on práve posedí. Jeho ked zaujmú kamienky alebo piesok tak je tam schopný byť pol hodinu a hrať sa. Nie že na tom istom mieste sedí ale nechýbe sa moc, iba sa hrá. Aj mne je chladno v takom počasí iba pri ňom sedieť. Dnes sme boli v piesku v softshellovom oblečení s flisom a videla som že je mu chladnejšie. A to bolo 15 stupňov. Ja sa nebojim prechádzok, len toho vysedávania v navlhnutom studenom piesku. Či mu to úplne zakázať?

@anonym_autor syn mal minuly rok v tomto čase skoro 2 roky. Keď sme chodili na ihrisko a chcel byť v piesku a sadol si, vždy sme ho napomenuli, že zem je studená, nemôže sedieť (ma ešte urologické problémy). Tak si buď cupol a tak sa hral alebo stal na okraji pieskoviska a odtiaľ si naberal piesok. Väčšinou sme vždy boli sami na ihriskách od októbra do februára, max 2 deti.

anonym_d6dc43
23. sep 2025

@anonym_autor suchceme sa po sidlisku 😅 tiez mam pocit ze zijem zrovna na sidlisku kde proste nemali ine zeny deti v tom istom roku ako ja 😂 ale teda ja sa snazim ucit ze nesadat si na zem ked je chladno ale si cupnut…aj keby mam dieta v 10 vrstvach mne sa z toho az oci krizia ked si par krat sadlo dieta rovno do mokreho nemozem si pomoct 😂
Cas travime zbieranim kamienkov, listov, zachvilu snad gastany… tiez skakanie do kaluze.alebo hadzanie kamenov do vody. Casto ideme do potravin kym je dieta este ciste samozrejme 😂 a spravime mini nakup ze sa aspon uci co je co.

michaela329
23. sep 2025

@anonym_autor ja chodím von stále, dobré oblečenie a ak sa mi zdá aj tak chladno, pridám vrstvu, skratim pobyt. Ale vonku sme za každého počasia - nie extrémneho.

nikolani
23. sep 2025

@anonym_autor syna som učila že keď je zima tak nemôže na zemi sedieť. Vždy keď si sadol som mu dvihla riťku (aby sa dostal do čupnutia) a vysvetlila že je zem studená a mohol by ochorieť. Neviem už ako dlho to trvalo ale naučil sa že si ma rovno cupnut a nesadat

pe_mi
23. sep 2025

@anonym_autor zbežne sme robili , čo vy
Plus prechádzky k vode, kde sú kačky, labute a nutrie , buď len pozerať alebo hodiť nie o pod zub zvieratkám
Keď fúkalo, zvykli sme šarkany
A tiež sme široko ďaleko bývali vonku sami

natalka13
23. sep 2025

Naucis ho ze je chladno a teda vonku sa uz nesedi na zemi🤷‍♀️

anonym_0f9323
23. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Musíš ho učiť, že je zima a zemi sa nesedí. Zaujať ho inym.

autor
24. sep 2025
@martinkatinka

A ako sa to prejavovalo, ked si videla, ze mu je chladno?
Keby mu bola zima, neposedi, postavi sa, to sa neboj. Ved uz nie je malucky, ze by sa nevedel pognut z miesta.

@martinkatinka tiekol mu soplík a mal dosť studené ručičky.

autor
24. sep 2025

Ďakujem baby. Tak ho naučím že nebude sedieť. Snáď sa aj zlepší v chôdzi a budeme chodiť na dlhšie prechádzky, stále sa hýbať.

mullerova46
24. sep 2025

@anonym_autor chodiť von a dúfať že niekoho stretnete alebo napísať do mestskej skupiny či sa niekde tiež netula taká mamička. Poznám tento pocit a už som sa s tým zmierila a vonku chodím čo najviac je to dobré pre imunitu 🙂

anonym_8ba85c
24. sep 2025

@anonym_autor mala ma 2,5 roka a na zemi by som jej teda sedieť nedovolila a v mokrom piesku už vôbec. Možno v zimnej kombinéze do snehu.

radkaradix
24. sep 2025

ak nie je moc akcny a v pohode posedi na mieste, vezmi mu pod zadok nejaku podlozku, taku tu malu skladaciu turisticku napriklad, to dobre izoluje 🙂

anonym_829a95
9. okt 2025
@anonym_autor

@martinkatinka tiekol mu soplík a mal dosť studené ručičky.

@anonym_autor to či je dieťaťu zima sa neurčuje podľa toho ake ma ruky ale skúsiť aky ma zatylok 😏 je jasne že ak sa hra so studenými kameňmi asi nebude mať horúce ruky