icon

Ako učiť dieťa rozprávať zábavnými aktivitami?

22. nov 2023

Dieťatko ma rok a osem mesiacov, ovláda iba pár základných slovíčok. Viem, že ma v podstate ešte čas, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti, tipy ako ste dieťatko podporovali k rozprávaniu, aké hry ste hrali, aké ste čítali knižky alebo nejaké iné aktivity. Samozrejme rozprávam sa s ním stále.

vahcaac
22. nov 2023

Ja používam kartičky logopedicke od Kartulky 🙂

kp7333
22. nov 2023

Citali sme spolu riekanky, basnicky a nechavala som ju doplnat slova.

es321
22. nov 2023

Skus si pozriet na instagrame logopedicke profily, tam su velmi dobre rady ako na dieta rozpravat. Napr logomamka alebo jazykovko

snehulak77
22. nov 2023

My pri ňom iba rozprávame a už pár mesiacov pekne skúša. Nerobí vety, ale vie povedať, čo chce, to je podstatné. Dopĺňa slová napr v kom kom kominár alebo iných riekankach. V podstate asi len rozprávať. Neurologicka mi ešte na kontrole v roku odporučila rybí olej. Či to pomáha posúdiť ale neviem 🤷
A veľmi nám pomáhajú knižky. Ukazujeme, čo je na obrázku, čo kto robí, kde má on pyžamko a tak.

vahcaac
22. nov 2023

@snehulak77v tom ako sa na dieťa rozpráva je celkom veda a je to to, čo hra hlavnú rolu

domininini
22. nov 2023

Moj ma presne tolko co tvoj, a rozprava 3 slovne vety, vie ako sa vola kolko ma rokov .. ja som nanho vsak vela hovorila, stale sme si citali knizky, zapajam ho do bezneho diana a rozpravam od rana do vecera.. lenze toto som robila snim od maleho mala, nie zrazu .. vela som sa pytala otazok a odpovedala .. napr. kam ideme? Do obchodu, co kupime ? Papat .. kde je tatinko? V praci .. ako chodi tatinko do prace ? Lietadlom .. atd proste stale som rozpravala a v podstate maly od roka zacal pekne rozpravat a teraz vie uz 2 basnicky sam, do inych pekne doplna slova a pekne sklonuje, maminkyne kluce, klucik od auta, tatinkove topanky, obliect mikinku .. atd 🙂 proste vela vela vela rozpravat pytat sa

hederamonstera
22. nov 2023

@domininini na mojho som tiez tak rozpravali, resp vsetci v rodine a ma rok a 9 mesiacov a nic. Takze to nebude len tym

domininini
22. nov 2023

@hederamonstera vela sme citali, stale som opakovala slova potom zvuky zvierat, a pomaly sa jazyk rozmotaval 🙂 zacalo to citoslovcami ( bum bac, au, bo, pa, ham.. atd) a neskor prve slabiky slov.. ja som si ho kolkrat k sebe otocila tvarou a tak som sa snim rozpravala, slova som niekolkokrat opakovala

heln
22. nov 2023

davat uzatvorene otazky: chcesjablcko alebo banan? chces dzusik alebo vodicku? dieta je nutene odpovedat,
budovat pasivnu slovnu zasobu, ukazovat a pomenovat obrazky v knihach, cadopisoch, letakoch, ale necakat hned, ze dieta bude opakovat ako cvicena opica.

smajliica
22. nov 2023

Kazde dieta je ine rovnako ako kazdy clovek je iny. Niekto ma nadanie na matematiku, niekto na sport a niekto na jazyky. Robis vsetko potrebne, rozrozprava sa sam. Moja par mesiacov dozadu tiez len jednoslovne, okolo augusta povedala prvu dvojslovnu vetu (tato kaka 😂). Teraz ma takmer 2 roky a usta sa jej nezavru a uz normalne rozprava vo vetach.

heln
22. nov 2023

a hlavne rozpravat sa s nim normalne ako s clovekom, nie ako s prepacenim debilom. spomienka na ihrisko, nejaka maminka, alebo babka, to uz fakt neviem sa rozpravala asi s 2-3 rocnym dietatom tymto stylom: pride OO (akoze ocko), a potom pojdeme ham ham, zatial sa pohraj s brm brm, netreba ti ee?

cookie29
22. nov 2023

mam dve deti. Starsie zacalo rozpravat v 3 rokoch, dovtedy velmi obmedzena slovna zasoba. Fungovalo hlavne NIE!!! Mladsie v necelych 2 rokoch vedelo krasne rozpravat, vyjadrovat pocity, pozna farby, vie napocitat do 10. Dve deti, ten isty pristup. Dokonca som sa starsiemu venovala viac. Mimochodom ked starsie zacalo rozpravat, ak v suvetiach, ziadne slovicka a ma perfektnu zasobu. A v 4.5 roka vedelo plynule citat. Pre predstavu, ze to ze zacne rozpravat neskoro nic neznamena. Inak sme od malicka rozpravali normalne, ziadne babatkovske mrmlanie, ked som nieco robila, verbalizovala som ako blbec, pri vedani pradla napriklad, toto je cervena ponozka a hento je mamine zlte tricko. Citali sme knizky, pozerali obrazky, spievali, napodobnovali zvieratka a proste vsetko komentujes...

za mna najhorsie bolo obdobie nekomunikacie, a jeho krizy, ked nieco chcelo a nevedeli sme pochopit co. S oboma som mala aj znakovu rec, pouzivali sme karticky

lulu0123
22. nov 2023

kniha Kubko sa uci rozpravat

danyelia
22. nov 2023

Popravde nijako, doma nás je 6, plus rodina, stále počúva rozhovory, my sa s ňou rozprávame, pýtame, rozprávať začala prirodzene...

nicol_10
24. nov 2023

Musí sa mu na reč dovyvijat nervový systém,to sa ovplyvniť nedá,ale to neznamená,že sa dieťaťu netreba venovať..treba veľa čítať,veľa komentovať,aj keď si človek myslí,že ho má dieťa v paži,nepočuje, oni sú ako špongie, nasávajú a zrazu povedia také slová/vety,že človek odpadne 😁