Ako učiť po slovensky dieťa žijúce vo Švajčiarsku?
Zijem s dcerkou vo Svajciarsku bude mat v septembri 6rokov.plynule hovori po nemecky,ale Slovencinu sme zanedbali ☹ .potrebujem trosku poradit ako ju mam zacat ucit,zakladne slova vie ako prosim si,dakujem,prosim si toto,tuto,vie pomenovat zvieratka.citame knihy.ale je to tazke,lebo cele dni mam u nas deti co hovoria po nemecky ( som opatrovatelka deti) a vecer niekedy nieje energia este sa ucit slovencinu :(
@mirka414 Neboj ak budes hovorit na dcerku po slovensky nauci sa to. nebude ju ovladat na tvojej urovni,ale aspon bude rozumiet tvojej rodine, starym rodicom , tetam a nebudes sa citit zvlastne ,ze tvoja dcerka nerozumie a nevieodpovedat .ja nezijem v zahranici ale stava sa mi tu dost casto, ze 10 rocne deti neviedia ani ceknut po slovensky a to ziju tu .ale to je iny problem.
😠 😠
moje dcerky vedia a rozumeju po slovensky, mm hovori na ne aj po slovensky a aj po HU. rozumeju obom reciam,ale starsia odpoveda v slovencine, mladsia len zacina blabotat 😉 ja na deti hovorim len po slovensky ja po HU neviem 😉
@mirka414 jaj, moja oblubena tema.
uplny suhlas s @briketa, do buducna sa k tomu tiez tak staviam.
nas starsi zatial patle slovensku gramatiku, hlavne sklonovanie je miestami dost humorne, rody tiez pletie, ale vadi to, ked hovori primerane veku dobre po anglicky a zacina s nemcinou? nevadi. aspon mne nie. opravim, ideme dalej. pri mladsom si iluzie nerobim, je velmi nepravdepodobne, ze bude vediet po slovensky aspon tak dobre ako brat, lebo brat bude postupne po slovensky hovorit coraz menej a on sa prikloni k bratovmu prikladu. spravime, co bude v nasich silach, co sa tyka slovenciny. pokial sa na slovensko nevratime, nevidim dovod, preco by som si mala robit vrasky kvoli jeho 100% slovencine (hoci ak bude, potesi). anglictina, nemcina a pripadne fr a tal im otvoria daleko sirsi pracovny trh
ja dokonca s detmi ani nehovorim vylucne po slovensky. pride mi to divne napr. na ihrisku. alebo v autobuse ci vo vlaku. pokial nieco vystrajaju, hovorim s nimi v jazyku, ktoremu maju sancu rozumiet aj ostatni (pripadne aj po slovensky, aj nj/aj)=ostatni vedia, ze nenecham deti vystrajat. je fuk, ci to hovorim spravne, ide o obsah. a nielen, ked vystrajaju. ked sme s kamaratmi, tiez hovorime sj/aj/nj/svajciarsky. zatial s tym mam najvacsi problem ja, ked som prilis ustata a neprepinam medzi jazykmi dostatocne rychlo 😉
baby prosim vas, neviete mi niektora poradit aka je ochranna lehota vo svajciarsku, ked som dala vypoveda a potom som nastupila na PN (ako tehotna)
na slovensku je normalne OL 7dni, pre tehotne 8mesiacov.. ale neviem sa dopatrat ak je to vo Svajciarsku..
dakujem velmi
@margotka666 sorry, mozno hlupa otazka - co myslis ochrannou lehotou?
@bubelko dala som vypoved a nastupila som na PN
na slovensku ked nastupis na PN do tych 7dni, tak mas narok na marodku neja podla platu..
a na socialnej poistovni mi kazali pytat si marodku od svajciarska, len neviem sa dopatrat kde ako si ju mam pytat.. tak som vcera sla zas na soc.poistovnu a kazali mi zas, ze pokial som bola v ochrannej lehote podla svajciarov, tak na slovensku urcite nemam narok na nic, pokial som sla na marodku po ochrannej lehote, tak mi uz svajciari nedaju nic.. take komplikovane, ale chcela som to skusit no..
@bubelko je to vlastne na to, ze vypovedou ti konci poistenie, a mas ochrannu lehotu tych 7dni (akoby poistenie este trvalo) takze ta beru este ako poistenu, hoci uz nie si, ale si v tej ochrannej lehote..
@margotka666 skus pozriet tu, ci ti to nepomoze:
http://www.fr.ch/spe/de/pub/fragen/questions_al...
http://mamagenda.ch/tools/12_Absenzen_und_Lohna...
http://www.babycenter.ch/pregnancy/familiewerde...
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:6yKc...
o tej ochrannej lehote som nepocula, takze ti blizsie povedat neviem. viem jedine, ze pn ti preplaca poistovna, v ktorej je firma poistena. predpokladam, ze ak si dala vypoved, toto poistenie zaniklo.
osobne by som sa na to opytala na personalnom v byvalej firme, ci ti vedia poradit. 😉
@bubelko dakujem
no oni asi maju len tu ochrannu lehotu ako u nas materska - pred a po porode..
po skonceni zamestnania asi nemaju nic, takze s dnom ukoncenia pracovneho pomeru konci aj poistenie a hotovo 🙂
@margotka666 predpokladam, ze je to tak. ale skus zavolat a uvidis - za opytanie nic nedas 😉
@margotka666 ked ako tehotna das vypoved tak nemas ziadnu ochrannu lehotu aspon o nicom teda neviem
Ako pomoct detom aby nezabudli po slovensky.
Slovenska skola a skolka v zurichu sa otvorila 10.4.2013
tu je web:
http://www.slovenskaskola.ch/
Pokial mate otazky kontaktujte ma moja mama je jedna zo zakladateliek 🙂
Ahoj Mirka, ja zijem v Anglii a tiez som zanedbala slovencinu. Mam dve dcerky 6 a 8 a rozhodli sme sa preto s kamaratkou zalozit kruzok kde sa deticky ucia slovensky 🙂
Co keby ste si aj vy zalozili nieco vo Svajciarsku?
Poradim Ti na dcerku rozpravat stale slovensky aj ked Ti bude odpovedat po nemecky, nevadi ona si po case zvikne.
Pustaj jej slovenske rozpravky ako Bambulka, Kubko a Matko ... a ine, pamatas na nase detstvo? Ukaz jej ake si Ty rozpravky pozerala 🙂 Mozete pozerat spolu. Pustaj jej slovenske pesnicky a spievaj jej. Deticky sa radi ucia hravou formou 🙂
Hlavne ju prosim nenut rozpravat po slovensky, ona zacne sama. Pozri sa na Facebook Skolacik (S s makcenom)
Alebo nasa webstranka www.skolacik.org.uk
Pa a vela stastia. Maria
Spievankovo DVD 🙂
ja tiez zijem v zahranici a na moje deti rozpravam len po nasom, ony mi odpovedaju tiez po Slovensky a sem tam hodia anglicke slovicko, tak im poviem ze im nerozumiem a zaraz mi to povedia po Slovensky, ak nevedia tak im to poviem ja... Anglictinu sa naucia v skolke.. moja sestra a neter su tu narodene a rozpravaju tak super po nasom ze ani nepoznat ze sa tu narodili - rozpravame sa spolu len po Slovensky a na moje deti tiez len po Slovensky... sestra ked bola mensia nechcela rozpravat po nasom ale raz sa jej jedno dievca divilo ze vie 2 jazyki tak sestra bola hrda a od vtedy sa uz nehambila po nasom rozpravat... deti su velmi mudre stvorenia a naucia sa naraz aj 2-3 jazyky podla mna
Hello mamicky, ja som len teraz nasla tuto stranku tak ak mozem sa pridam do diskusie...Byvam v AU 30 rokov, viem perfektne slovensky ale doma s muzom a vsade inde hovorim anglicky tak som si nezvykla s detmi po slovensky. Mam 12 a 4 rocnych synov. Teraz sme so starsim boli na SK a za mu rozviazal jazyk a chce sa pokracovat ucit slovensky a tiez zaciname ucit maleho. Pozerame rozpravky ale hladam nejake TV programy/DVD s jednoduchou slovencinou a format ako je v USA Sesame Street alebo nieco podobne ako v UK su kreslene rozpravky ako Peppa Pig atd. Slovencina je krasny jazyk ale tazky (s porovnanim anglickej gramatike) a ma vela slov a zdrobnelin. A tak by som rada s nim zacala co najjednoduchsie. Ja robim z domu, takze travi vela casu pred obrazovkou kde mu pustam vucne DVD a tak rada by som aby sa ucil takto aj Slovensky. Vidim, ze radite aby mamicky hlavne travili cas hrat hry a rozpravat s detmi a to ja tiez rada ale toto by bolo len pokial si robim robotu. Takze nejake DVDs ktore su s jednoduchsiou Slovencinou alebo priamo na ucenie jazyka. Dakujem vopred. (Inac okrem toho som nasla super hry, niektore v Cestine, na iPad aj v andriod systeme 🙂
Hovor na dcerku co najviac po slovensky. Nauc ju basnicky a spievaj jej. Pustaj jej slovenske rozpravky. Skus ju vystavit jazyku. Urcite to pojde 🙂
ja žijem na Slovensku a muž je Talian na deti hovorí iba taliansky ja slovensky aj taliansky .syn už pekne rozprava plynule a malá je v začiatkoch. pozerajú vela rozpravok slovenske, české, talianske moc to pomôže aj hudbu.A sranda je ak prehovorí slovák po taliansky syn pozná, že je slovák a odpovie slovensky 🙂 deti sa rýchlo učia
@prasiatko30 ako su na tom teraz s jazykmi?
Tak moj syn sa slovenciny vobec nechytal,my sme na Slovensko velmi malo chodili mozno aj preto.My s muzom hovorime spolu len anglicky,TV vsetko len anglicky,od malicka len to pocul a chytil sa anglictiny a ine nechcel.Ja som sa ho snazila ucit slovensky,muz ho ucil svoj jazyk ale syn nie,len anglicky.V skole mal tiez len anglictinu,takze on vlastne nehovori dobre ani otcovym jazykom a slovensky vobec.V skole sa ucil francuzsky ale malo konverzuje ci hanbi sa ked je vo Francuzsku ale rozumie len hovorit sa osiva.Teraz ked si chcel so mnou pozriet nejake filmy co boli prelozene do cestiny alebo slovenciny z talianciny alebo nemciny tak moze len zizat,nerozumie.Jeho jazyky nebavia vzdy ked niekam chodime kupi si knizku nauci sa par slov a necha to tak,z grectiny vie akurat tak kalimera a z talianciny par slov.Proste niekto nieje na jazyky a pritom ja ovladam plynule 4 jazyky,nepodal sa v tomto na mna.
este som chcela dodat ze moje deti chodia do skolky a uz sa tam ucia Spaniectinu, a potm doma na youtube pozeraju rozparvky, sami si vedia najs a raz po Polsky, potom po Nemecky, Cesky (tych mame doma plno nahratych) po Rusky tak sa manzel smeje ze budu lingvisti (sorry neviem ako sa to presne pise)...mam kamosky co deti absolutne ani nerozumeju po nasom, rodicia vravia ze naco im t bude a potom mam kamosku co deti po Poslky, Anglicky a Grecky - nevedia az tak super ale dorozumeju sa... ako ti radila @briketa je to celkom dobry napdad...
Mozno niekoho zaujme vo svajciarsku existuje aj slovenska skola a skolka ktora pomaha detom "nezabudnut" slovencinu. Nie je to klasicka skola kde by denne chodili je to skor formou kruzku. Viac info na: http://www.slovenskaskola.ch/ alebo na https://www.facebook.com/slovenskaskola.ch
nebyvame vo Svajciarsku, ale v Kanade. Moj muz je odtialto a iba ja a "babka" rozpravame s dcerou (7) po slovensky (bohuzial nie uplne). Klobuk dolu tym, ktori sa snazia viac a uspeli, mam 41 rokov a zijem tu 22 rokov, ked bola mensia viacej sme s nou slovensky rozpravali. Slovenskych priatelov ani nemame, lebo tu vela Slovakov nie je a to vobec nie nejaky kurz alebo skola. Moj problem tento - JA SOM ZO ZAHORIA A ROZPRAVAME ZAHORACKY, aj ked vieme pravopisne slovensky, ale tak sme nikdy v rodine nerozpravali, preto aj malej rozpravame zahoracky, ked prideme na Slovensko, rozpravame len zahoracky, odkial pochadzame, takze ako mam dieta naucit doma pravopisne, ona mi nerozumie, ked jej citam slovenske knizky, lebo tie slova su ine, napocitat vie do sto ale po zahoracky. Nemam zatial moznost nechat dieta na Slovensku cez prazdniny, aby sa naucila viac, rozumie dobre po zahoracky, ale odpovie malo, aj ked vie pomenovat rozne veci, proste jej ide prirodzenejsie odpovedat anglicky. Akurat chcem nazor, ci sa niekto s tymto problemom stretol, lebo ak viete, ako zahoraci rozpravaju, pochopite. Dakujem. Rada som si vsetko precitala.
@slovenka1 nemate v okoli fakt ziadnych slovakov, ziadny slovensky klub, kostol, stretavky, akcie SLovakov?
Ak ti tak velmi zalezi na tom, aby dcera vedela spisovne po slovensky, tak zvaz tu zahoractinu doma, to je fakt take namahave hovorit doma spisovne?
Osobne si myslim, ak dcera si udrzi co i len zahoracku slovencinu budes moct byt na seba pysna, neboj ludia jej budu na SLovensku urcite rozumiet a ona ked tam chvilu pobudne tak urcite pochyti aj co to zo spisovnej
dakujem za odpis. je tu Slovak Legion, slovensky kostol, kde chodime, ale nikto tam nerozprava slovensky, take akcie boli 20 rokov do zadu, uz nie, lebo tu uz neni tak vela mladsich Slovakov, kedysi som aj ja citala v kostole slovensky, ale aj to zrusili, lebo nikto uz nerozumel. Nie je namahave rozpravat spisovne slovensky, ale nie je to nam Zahorakom prirodzene, lebo sme tak nikdy nerozpravali, len v skole s ucitelami. Doposial nas dcera pocula len zahoracky, tomu rozumie, ale knizkam uz menej a slovenskej rozpravke na CD/DVD velmi nerozumie.

@vinifred nie vzdy sa da robit,to co by sme chceli :/ velmi tuzim naucit dcerku slovencinu a nieco pre to aj robim,ale ked mas denno denne cudzie deti a vidim na matkach ze netuzia nejak po tom naucit sa slovencinu,tak to nieje take lahke.potom 2roky som musela kricat kazde slovo na svokra po nemecky,lebo bol chory a nic nepocul,svokra som prebalovala,tak fakt som bola vecer rada,ze zijem :(.uz sa to trosku lepsi,leonie sa hodne veci pyta,,maminka ako to poviem po slovensky?a hned si to zapameta.
@briketa mne sa paci,ze aj leonie ma fakt snahu a uz sa na nas trosku veci nalepilo 😉