Návrat zo Švajčiarska na Slovensko - materská

dara123456
4. máj 2022

Ahojte maminky viete mi poradit. Zijeme v Svajciarsku(mame povolenie B) som tehotna a budem tu aj rodit ale po pôrode sa planujeme vratit na SK (natrvalo). A otazka znie ze ci tu musim ostat cele 3 mesiace a poberat matersku??Alebo si ich mozem nechat aj posielat na Sk. A potom na Sk mam narok na rodicovsky??
Dakujem
Pekny den prajem

stannkal
4. máj 2022

@dara123456 na rodičovský máš nárok každopádne keď budeš žiť na SK. Dokonca ak budeš poberať materské aj v inom štáte a vieš to úradu na SK doložiť tak máš nárok na tu vyššiu dávku rodičovského. Ako je to s materským vo Švajčiarsku neviem ale tipovala by som ze ak ho chceš dostať tak počas toho času musíš byť stále prihlásená do ich systému, odvádzať tam odvody a musí ti trvať pracovný pomer.

gulia1234
22. jan 2023

Dobrý večer mamičky,potrebovala by som poradiť. Vo Švajčiarsku pracujem skoro rok, ale otehotnela som. Rozhodla som sa, že by som chcela porodiť na Slovensku, ale neviem či budem mať nárok na materskú.Niekde som čítala že ak budem mať za posledné 2 roky odrobené aspoň 270 dní tak mám nárok. Ďakujem za rady