Ako učíte svoje deti, aby oslovovali svojich krstných rodičov?
Ahoj veľmi by mám zaujímalo ako volajú vaše deti krsnu "mamu" a krsneho "oca"
Lebo ja som včera krstila dcérku síce je ešte mala ale proste všetci v rodinnej sa je prihovárali keď ju držia je krsna že príkon si pri krsnej máme a bolo mi to neprijeme proste dieťa mám len jednu osobu vo svojom živote ktorú vola mama
Proste ja som bola na učila volať svoju krsnu buď krstná a lebo krsna alá aj krsneho som volá krsny alebo krsny Jano
A z partnerovej strani všetci hučali že krsna mama
Aj som si všimla že ani partner nevola svoju krsnu krsna mama ale iba krsna alebo je vraví meno ani jeho sesternice volajú svoju krsnu že krsna mama ale len krsna alebo menom
Keď som im včera slušné poprosila a povedala že mu je to neprijem keď malej vravia že je to je krsna mama že mi to vadí že dieťa mám v živote iba jednu osobu ktorej hovorí mama že mi to vadí či by sme ju nemohli oslovovať iba krsna alebo krsna Bianka a všetci nájme jednej jeho teta iniciatívy prebrala a povedala že že je to krsna mama že tak to je že ju tak bude volať že tak sa to všade uvádza tak a keď som povedala že ani partner nevola svoju krsnu že krsna mama ale iba krsna alebo Vierka o nahned že ju každé dieťa ktorému je Krná volá. Krsna mama a proste nikto ma nechápe že mi je rineprijemne ešte aj partner proti mne poštvali že to tak musí byť že to nemôže byť iba krsna
@jankaalaci ano, aj mne pripadá veľa vecí čudných a smiešnych, ktoré nepoužívam a ktoré tu na modrom koni čítam. Takže to chápem. A je samozrejmé, že nemusíš používať oslovenie, ktoré používajú iní ľudia, to som nikde netvrdila ani nepísala.
u nas v sirsej rodine rodine sa vsetci oslovujeme krstnymi menami. jedine rodicia a stari rodicia sa oslovuju mami a babi.
@dory11 Este by si mohla ist za fararom a povedat mu, ze Ty si pred krstom nevedela, ze dieta bude mat krstnych rodicov, len "krsnych" a tak Ta to sokovalo, ze ziadas anulaciu😀Pan farar to sice mozno na prvy-krat asi ani nepochopi, ale nejako to vyriesi😉
Komentáre som nečítala, ale podľa mňa keď bude dieťatko väčšie aj tak bude volať krstnych krstný a krstná lebo je to kratšie ako krstná mama 😀 ja svoju tiež oslovujem krstná, no niekedy aj krstná mama aj v telefóne ju tak mám uloženú lebo je naozaj ako moja druhá mama ❤️
Nás krstniatko oslovuje bez toho "mama" "oco" aj náš syn svojich krstnych tak.
Bud rada. Mala ma krstnu susedu, ktorá býva vo vedľajšom vchode. Odovzdáme si darček,ku vianociam narodkam a na Mikuláša. Skôr ako darček by som sa potešila obycajnemu kontaktu, keďže nemám okrem môjho a mojich detí žiadnu rodinu nemám. Okrem toho nepríde nezavola nenapíše. Mala ma 2,5r a keď ju stretneme vôbec netuší kto to je. Najviac ma boli že býva len pár metrov..a donedávna bola doma...
@viestta presne, nase deti maju staru mamu, starku a 2 starkych, moja sestra je im krstna, volaju ju menom alebo krstna a za tym meno. Krstneho otca maju chlapci rovnakeho a dievca ineho. No a vobec mi to nevadi, ked by ich volali aj krstna mama, krsny oco.
Ja som sa napriklad pytala mojej mamy, ci jej nevadi, ze manzelovu mamu tiez volam maminka. A ona, ze co si, vsak je maminka ako aj ja. Dokonca mi svokra bola pri porode 2 deti, pri tretom nebola vzhladom na karantenu kvoli covidu. Pri prvom sa muz bal, nechcel byt, tak sla ona (byvame v jednom meste, navyse je zdravotna sestra a moja mama tam v ziadnom pripade byt nechcela), pri druhom uz strazil starsie dieta a pri tretom som teda rodila sama a on strazil a menezoval 2 deti. A nikto sa neoduva. Mame to vyjasnene, kto je kto a nikto neziarli na nikoho. Mamu mam len jednu, ale so svokrou mame dobry vztah, v niecom si dokonca viac rozumieme ako s mamou. Moju mamu tiez vola manzel maminka, aj ocina volame ocko. Teraz uz skor starka a starky kvoli detom. Vsetko je ok.
Krstna mama, stara mama, pockaj ked este pride birmovna mama..
@dory11 ja mám 3 deti najstarší ma inú krstnú mamu ako dvaja mladší...najstaršieho syna krstná sama chcela, aby ju syn volal menom...dvaja mladší majú za krstných rodičov môjho brata a švagrinú...a drobci ich volajú "krstný a krstná" každému to vyhovuje inak...v podstate najdôležitejšie je, aby sa krstný rodičia zúčastňovali na výchove svojho krstniatka 🙂
@dory11 Ahoj, prva vec, trochu si po sebe kontroluj co pises, chvilu mi trvalo, kym som vobec pochopila, aky problem riesis. Druha vec, kym dieta zacne svoju krsnu vnimat ako osobu (vynimka, ak by ste byvali spolu) tak to este chvilu potrva. Mna krstna dcera volala od malicka menom, krstna alebo krstna mama (ako sa jej kedy zachce) ma zacala volat az neskor. Mojho manzela (krstneho otca) vola a aj vzdy bude volat len krstnym menom. Vobec by som neriesila ci bude krstnu alebo krstneho volat dvomi slovami alebo len jednym, vidat sa tak ci tak budu len raz za cas, robis z toho zbytocnu dramu. Ak si nechcela mat pre dietatko krstnych rodicov, tak si ho nemala krstit, ja povazujem krstnych rodicov ako nahradnikov za nas, keby sa nam nieco stalo, abt malo dietatko nahradnych rodicov.
@viestta presne môj muž mal na Záhorí starenku/starečka, v BA babku/dedka. Naše deti majú aj v TN aj na Záhorí babku. My sme mali babka/dedko. Moja mama mala starkú/ starkého. Súrodencov maminy aj tatina a ich partnerov sme oslovovali a oslovujeme menom.
Ono jednotlivé oslovenia podľa mňa vyplývajú aj z daného regiónu.
U nás sa vždy krstni rodičia volajú krstná/krstný. Tiež som krstná mama malá to vie ale mala ma začala volať Nana tak som Nana. Nikdy sme neriešili že mala ma má volať krstná mama aj keď ňou som.
Naozaj riešiš koniny. Dieťa vie stále kto je jeho MAMA.
@dory11 môj syn ich volá krstná a krstný. S manželom sme v tom zajedno, čím kratšie oslovenie, tým skôr si to dieťa zapamätá. Chápem že dcérka je ešte malá, ale deti si väčšinou zapamätajú posledné slovo. Takže ja by som trvala na tom, že žiadna krstná mama, ale iba krstná. A keď si nedajú povedať, tak by som ich zakaždým opravila. Bola tu diskusia, keď babka chcela aby ju vnúča volalo stará mama a ono si to skrátilo na mama. A mamička bola nešťastná, lebo babka všade hovorila že vnúča ju volá mama.
Uz prestante niektore s tym "krsna", bo ma trafi 🤦🤣🤣🤣 nic take neexistuje 😀
@sisa_s ale ako vidis, existuje-ved tolke to pouzivaju😝
No či krstná alebo krstná mama, to je prašť jak uhoď. Ako si dieťa naučíš, tak ju bude niekedy oslovovať. Naši synovci nás oslovujú krstná a krstný- sú tak naučení od mala ( teraz sú to dospelí chalani a my máme s manželom 35 a 36 rokov). Moje deti oslovujú svojich krstných rodičov menom (a to majú necelé 3 a 8 rokov a ich krstní 40 a 49). Oni si ich tak naučili a nám to nevadí. Občas povieme napr. príde krstná alebo podaj to krstnému atď., aby si to deti uvedomovali. Môj bratranec napr. volá svojich krstných- krstná mamička a krstný tatko. V každej rodine je niečo zaužívané. Je to také robenie z komára somára, veď sa s nimi porozprávaj a povedz, že ti to vadí. Inak ozaj a samotný krst ti nevadil? Veď aj kňaz na poučeniach vysvetľoval, že krstní rodičia sú tiež ako rodičia a majú pomáhať vychovávať deti a viesť ich k Bohu atď. U nás je napr. samozrejmosť, že ak by sa s nami niečo stalo, tak o naše deti sa postarajú ich krstní rodičia a naopak.
@dskjhfdlkdjhl uz som sa tolko narehotala na tejto diskusii, ale "krsna" je topka 😀 😀 skoda, ze autorka rezignovala
A este ked bude chciet jej svokra, aby ju volala mama 😀
@sisa_s to vies, niekomu skrsne blbost pod vlasovou castou a musi sa podelit na MK😉
Krstní rodičia mojich detí sú (vlastne, už len boli) ich starí rodičia. A deti ich oslovovali normálne "babka" , "dedko". Nemali z toho traumu ani krstní rodičia a ani deti.
moje deti - krstná, krsrný
moje krsňatá ma oslovujú menom - bez krstná mama, lebo je medzi nami malý vekový rozdiel...
myslím že všetci sme spokojní...
@dory11 Ked pridu nasej dcerky krstni rodicia, tak normalne povieme, ze prisla tvoja krstna alebo tvoja krstna mama. Nikdy som sa nad tym nepozastavila. Jednoduchsie je oslovovat krstna ako celym nazvom krstna mama, to sa casom asi vzdy tak ustali, ale stale je to krstna mama. Dcerka ma mna, cize mamu, ale ma aj stare mamy dve, jednu stale zijucu prastaru mamu, ma uz aj krstnu mamu a casom bude mat pravdepodobne aj brimovnu mamu a ktovie ake mamy este bude mat. Ale jej vlastna matka som ja a moze hocikto sa oznacit za jej neviem aku mamu, moju hodnotu to predsa nijaki neznizi. Momentalne je "mamamama" jej oblubena slabika a krici to na vsetko.
Na tvojom mieste by som to hlavne uz neriesila, lebo co poznam ludi, kazdy oslovuje ze krstny ci krstna, nepouzivaju tak bezne aj otec a mama. Len sa moze stat, ze ked to budes prilis riesit, just budu vzdy zdoraznovat, ze krstna mama. Dcerka si aj tak sama najde casom oslovenie a osobne neverim, ze sa jej bude chciet vzdy hovorit krstna mama. Bud oslovi menom alebo ze krstna.
u nas oslovujeme krstnych len “krstna a krstny”, starych rodicov babka M a babka P a dedko (mam dve babky, tie odlisujeme oslovenim aj s menom, dedka mam jedneho)…
kazdy si zariadi, ako ma a co si ty teraz predstavujes a ako sa to casom vyvrbi, su dve uplne rozdielne veci…
moj ocino svoju krstnu oslovoval vzdy aj s menom, my ako deti sme si tak nezvykli, proste u nas v rodine je to len krstna a krstny a vieme, o kom hovorime

@dory11 nič si z toho nerob😂😂🙏 tie čo ti prispeli ich,, mudrymi radami,, su len hejtáčky😂😂😂 nájdes ich prispevok v ulne kazdej diskusii, a s tými ich mudrymi radami si mozes vytriet.... 😂😂😂 Takze kasli na ne.. 🙂 a teda k tvojej otazke, ja ti rozumiem, a riesila by som to nasledovne:,, ja som mama, ty si krsna, ty starka, babka atd. Ked sa vam nepaci, vas problem. Ja si to proste nezelam. A ked s tym mate problem tak malu naucim aby vas volali Anca, Hana, Gita! '' adiooos!! Vychova malej je na mne. Vy ste svoju sancu mali👍🏻