Ako je to s krstením?

veronikacarnokyova
19. máj 2012

ahojte maminy. neviete mi povedať ako je to s krstením.. lepšie povedané..Brat zo švagrinou idú krstiť ale ten koho chcu za krstneho oca malej nema byrmovku.. tak či pri krste musia byť obaja katolíci a mať aj byrmovku.. lebo my ked sme krstili maleho,tak krstny je katolík a mal aj byrmovku a maleho krstna mama je evanielička.. a nam povedali že ked je evan. tak že pre cirkev sa neráta ako krstná mama maleho.. ale na papieri napísana bude.. tak teraz nevedia ani oni sami a neviem ani ja veru... Díky za odpovede..

lucia375
19. máj 2012

Krstný rodičia musia mať birmovku, inak nemôžu byť krstný. Dieťaťu stačí jeden krstný rodič, tak ak krstná mama má birmovku tak ona bude pri krste a krstného otca nepotrebuje, ale samozrejme vrámci rodiny ho bude mať.

katrinka8
19. máj 2012

@veronikacarnokyova - uz je tu taka tema, kde sa o tomto hovori. Vlastne prakticky to funguje tak, ze zavisi od konkretnej farnosti a farara, pretoze vyzera to tak, ze co farar, to ine podmienky 😠 Ja som napr. krstna a nemam birmovku, ale mm je z Oravy a tam museli aj krstni rodicia chodit pred krstom na nauky a, samozrejme, vsetky sviatosti povinne, kamoske u nas zase nechceli uznat v jednom kostole jej sestru s vtedy este priatelom za krstnych, lebo ze nie su zobrati. V nasom kostole bez problemov. Nam povedal nas farar, ked sme krstili dcerku, ze krstny rodic by mal byt pokrsteny, bolo by dobre, keby mal aj ostatne sviatosti, ale nutne to nie je. Doklad o sviatostiach krstnych rodicov nebolo treba 🙂 Este nam povedal, ze existuje aj "funkcia" nieco ako svedok krstu (uz si presne nepamatam ten nazov) - a to moze byt ktokolvek, aj nepokrsteny clovek. Nie je to priamo krstny, ten musi byt minimalne jeden.
Takze najjednoduchie bude, ked sa opytaju priamo tam, kde chcu krstit, pretoze tam im povedia presne, ake kriteria musia splnit. Bohuzial, taka je realita. Ovela jednoduchsie by bolo, keby vsade a pre kazdeho platili rovnake pravidla. Ale tak to v realne nefunguje ☹

limoncino
20. máj 2012

@veronikacarnokyova Súhlasím, je to len a len na farnosti... My sme chceli pokrstiť syna, tu v meste, kde žijeme nás pán farár vyháňal pomaly s ohnivým mečom, pretože sme neboli zosobášení, tak sme zavolali dekanovi do mesta, kde žil manžel, vtedy priateľ, vyzdvihli sme si papiere, nechodili sme na žiadne náuky a syna nám bez problémov pokrstil. To isté pri dcérke, zobratí sme už teda boli, ale postup sme opakovali, prišla som na faru, vyzdvihla si papier a o týždeň sa už krstilo, aj bez prítomnosti krstných rodičov (mesto je 300 km od miesta, kde žijeme a žijem v inom, než rodnom meste)
Tak isto, syn mal včera 1. sv. prijímanie, potreboval krstný list, zavolala som dekanovi, ten mi ho v priebehu troch dní poslal. Naozaj je to na farnosti..

limoncino
20. máj 2012

Aha a ešte som zabudal dodať, že pokrstení sme obaja, manžel má všetky sviatosti, ja nemám birmovku, sestra, ktorá je krstná dcéry tak je len pokrstená a žiadny problém..

maja22
20. máj 2012

@katrinka8
@limoncino myslím, že to, že to závisí od farnosti je väčšinou výhoda pre tých, ktorí niektoré podmienky nespĺňajú. Lebo podmienky sú dané, ale sú kňazi, ktorí na vlastnú zodpovednosť z tých podmienok upúšťajú v dobrej viere, že možno raz tí dotyční si nájdu cestu do cirkvi a uvedú všetko na pravú mieru 😉 Lebo tí, ktorí podmienky spĺňajú, nepotrebujú hľadať nikoho, kto im vyhovie, prispôsobujú sa oni inštitúcii, od ktorej niečo chcú a nemusí sa inštitúcia prispôsobovať im. Takže osobne by som tú nejednotnosť považovala v takýchto prípadoch za výhodnú, väčšinou každý dosiahne, čo chce 😉

limoncino
20. máj 2012

@maja22 ja som bola rada, že mi bolo vyhovené... keby sme boli pohani, či neveriaci, asi si nedám pokrstiť deti, či nedám syna na náboženstvo a už vôbec ho nebudem posielať v nedeľu do kostola, aby pristúpil k sviatosti prijímania, nemyslíš???
neboli sme zobratí, pretože sme nemali peniaze na svatbu... Teraz zobratí sme, hoci nie sme zosobášení v kostole.
Ale predstav si situáciu, kedy človek vôbec nie je vedený k viere, rodičia neveria, a zrazu človek v dospelosti zistí, že mu niečo chýba, alebo sa v ťažkej chvíli uchýli k modlitbe, a zistí, že mu viera pomáha, tak sa rozhodne, že svoje deti iu vo viere vychovávať bude, myslím že je fér, ak mu kňaz vyhovie, hoci sám človek napr. nemá 1. sv. prijímanie atď.. ja mám všetko okrem birmovania, kto vie? Možno budem mať birmovku spolu so synom.. 😉 😉
ale v podstate máš pravdu, kňaz dosiahne to, že sa človek do cirkvi vráti a rodič je spokojný, že má dieťa pokrstené...
Osobne si myslím, že je lepšie, ak kňazi vychádzajú v ústrety aj takto, než rodičia, ktorí svoje deti pokrstia len preto, že to napr. :vyžaduje" partner, či veriaca babička, dieťa síce pokrstené je, ale pre rodiča to nič neznamená. a vo viere vychovávané nie je... Práve pred časom som sa na inom portáli pre matky stretla s takouto diskusiou, kde matka nechce dovoliť pokrstiť svoje dieťa, lebo ona si to nepraje (chcel to jej nábožensky založení partner a jeho rodičia) že jej stačí, že Musela ustúpiť a vydať sa v kostole. toto je presne prípad, o ktorom som hovorila vyššie 😒 😒