Ako určiť hranice bez trestu?
Vychovávame metódou gentle parenting, čo znamená, že dieťatko nebijeme, netrestáme, neodmeňujeme, nekričíme naň(snažíme sa)
Detičky mám úžasné. Dnes ma však prvýkrát zaskočilo správanie dcérky, ktorá palicou udrela iné dieťa na ihrisku. Úmyselne. Má 3,5 roka. To druhé dieťa bolo staršie, veľmi zlaté, milé,prihováralo sa predtým mojmu novorodencovi v kočiariku. Úžasný chlapček, avšak presne ten typ, ktorý zvykne byť v škole šikanovaný. V podstate celá táto situácia nastala po tom, ako mu tam ubližovali za rohom iné deti (vek 3-7rokov) Jedna mamina sa tam išla pozrieť a videla, že tohto chlapčeka podpichujú, no nezasiahla. Šla som sa tam teda pozrieť ja a uvidela som moju, ako palicou udiera toho chlapca. Bola som v šoku a opýtala som od nej tu palicu. Odmietala mi ju dať, tak som jej ju vzala, zlomila na polovicu a odhodila. Zavelila som, že ideme domov a povedala, nech sa tomu chlapčekovi ospravedlní. Nechcela, spustila plač a krik, s tým, že domov nechce ísť. Povedala som jej, že ak sa tomu chlapcovi ospravedlní, tak môže zostať. Povedala nie. Šli sme teda domov. Doma sme si to vysvetlili. Vie, že urobila to, čo nemala. Ako môžem zabrániť, aby sa niečo také zopakovalo v budúcnosti? Som z nej v šoku. Takéto niečo nikdy neurobila. Môže to byť tým, že začala chodiť do škôlky?
Vďaka za rady.
To co si spravila nie je trest. Nespravne chovanie malo dosledky. Nastavila si hranice. Je to uplne v poriadku
@anjelicek26 Nechcem, aby šikanovala iné deti. Sama som bola jedno z nich. Myslela som, že šikanujú len deti, ktoré sú šikanované doma. Som z nej sklamaná. Mám 100 chutí jej zakázať zmrzlinu, telku a všetko, aby si to zapamätala, ale nechcem ju trestať. Stačí teda to,že sme odišli?
Autorka k tej otazke - prestrelit spravanim moze kazde male dieta, bez ohladu na to, ci to "vidi" doma. Len sa ucia riesit konflikty, skusaju hranice. Ano, uplne staci, ze ste dosledne odisli (okamzity nasledok zleho spravania) a porozpravali sa o tom. Je to 3,5 rocne dieta, takych preslapov este bude.
@viestta Cítim sa zle po tom dnešnom incidente. Dokonca poznám aj jeho maminu, ktorá tam nebola. Tiež taká milá osoba. Nekonfliktná. Hanbím sa za tú moju.
@anjelicek26 ďakujem. Tak sa asi musím psychicky pripraviť.
Hlavne odloz to hanbenie sa za dieta... vzdy budu situacie, kedy sa dieta bude spravat nevhodne, pretoze to inak nevie a skusa...je to proces individualneho rastu a ucenia spolocenskych noriem. Toto ano toto nie. Minimum deti je "dokonalych" a nikdy nic nespravi tak "ako by nemalo"... nikto to ale ani neocakava 👍
@stannkal ďakujem. Máš určite pravdi. Len to bolo pre mňa znepokojujúce. Doteraz bola nekonfliktné, bezproblémové dieťa.
@stannkal zvládam, čo sa týka fyzických trestov a trestov. Odkedy sa narodilo druhé bábätko a mám spánkový deficit, tak už niekedy aj kričím, čo som predtým nerobila. Neviem teda, či bol tento jej výstup spôsobený tým, že aj ja som nervóznejšia, alebo je za tým škôlka.
V tomto prípade by som si nebola istá, že si ju tým vysvetľovaním presvedčila, ale tak uvidís. Bit ine “slabšie” t.j. zakriknutejsie dieta palicou je podľa mňa úplne no go. Za slabších sa treba zasadiť. Tu je ten limit rešpektujúcej výchovy pre mňa. Inak fungujem presne ako ty, bez bitiek a kriku, ale tu sa už dostávame do zóny, keď dieta potrebuje rázny signál, že toto nie. A nejaký rozhovor doma podľa mňa indikuje tak,že jej to ma šancu prejsť aj nabudúce.
Urcite sa s nou o tom porozpravaj. A pouzi slovicko sikana, ze toto je jeho vyznam. Ze nechces aby to robila lebo to ubluzuje nie len fyzicky ale aj dusevne. A pytaj sa jej co si mysli ako sa ten chlapcek asi citil? On prezival strach, ponizenie. Ze taketo spravanie je neprijatelne aby ho vykonavala alebo prijimala. A vzdy sa voci tomu musi ohradit. A asi by som jej opat navrhla to ospravedlnenie. Co mamka toho chlapceka vie o tomto incidente? Urcite by som s nou hodila rec- lebo tvoja dcera mozno nebola jedina a toto sa nu stava castejsie a rodicia o tom nemaju sajnu.
Dôležité je sa o tom s dcérkou rozprávať, keď ochladnú emócie. Prečo to asi robila.. či p niekom opakovala, niekto jej povedal, že ho ma udrieť. Hovoriť ako sa pri tom cítil ten chlapček, ako sa citila ona. Čo by bolo v podobnej situacii správne urobit, čo urobit, ak ku tomu už došlo..
Ty môžeš ist príkladom..,ospravedlniť za dcérku, pozrieť sa, čo chlapčeka boli, či mu viete nejako pomôcť. V prvom rade by mala byt pozornosť upriamená na obeť, potom na útočníka (samozrejme po tom ako zastavíš nesprávne chovanie). Vynútené ospravedlnenie nemá význam. No je dobre, že ste z ihriska odišli a to bol dôsledok jej činu. Iné “tresty” by už si s tou situáciou asi nespojila; to už je skôr “o tebe”, aby si sa s tým vysporiadala.
Keď pojdete najbližšie na ihrisko, môžete si zopakovať pravidla, nikomu neublizivat, nebúchat, nebiť..
@bluka2 čo navrhuješ miesto rozhovoru?
@zuzinka888 obávam sa, že sa to deje častejšie. Tá mamina, ktorá nezasiahla poznamenala, že ho zvyknú takto podpichovať. Mamina toho chlapčeka to určite nevie. Nebola tam. Z ihriska ho po škole vodí domov staršia sestra. Deti sa tam vlastne vždy po škôlke a škole stretnú a niektoré čakajú na rodičov/súrodencov.
@tiika veľmi dobrý nápad. Ďakujem.
Porozpravala by som sa s dcerou ako to chce svoje spravanie " napravit". Kedze sa nechcela ospravedlnit asi nepovazuje svoje cin za zly Urcite vies,ze aj toto treba dieta naucit- niest zodpovednost za skutky a snazit sa ich napravit. Nie sa tvarit ze sa nic nestalo, ze sa zabudne. Ziadne dieta ci dospely ak mu bolo ublizene nezabudne. A snazila by som sa kontaktovat mamu. Niekedy sa stava,ze je dieta prudko sikanivane. Vsetci o tom vedia okrem rodicov a preto sa to neriesi.
“ Povedala som jej, že ak sa tomu chlapcovi ospravedlní, tak môže zostať. Povedala nie. Šli sme teda domov. Doma sme si to vysvetlili. ” neponúkla by som jej možnosť tam ostať. Ospravedlnila by som sa chlapcovi za ňu a povedala v tej skupine ako ste tam boli, že to bolo od nej zle a že ta to veľmi mrzí. Celkovo by rozhovor prebehol rovno na mieste a keď by nabudúce chcela ist na ihrisko, povedala by som zas nie, pretože bila chlapca palicou a tak sa na ihrisku nespráva. Pri tej príležitosti by som sa jej spýtala, či by jej to bolo príjemne, keby ju niekto bil palicou. A podľa jej reakcie a návrhov ako to vyriešiť by som sa zariadila dalej. Normálne pokračovanie našej domácej pohody až keď sa vyrieši táto situácia. Tým jej dáš najavo, že je to vážne
@bluka2 Ďakujem. Akurat na ihrisku bola v amoku, pretože som jej vzala tú palicu, zlomila a odhodila. Nemala problém odísť, ale odchádzala s hrozným plačom. V tom momente by ma vôbec nepočúvala. Upokojila sa až doma, preto som to s ňou riešila až tu. Nemám však pocit, že by ju to mrzelo. Pýtala som sa, či vie, že ak niekoho udrie palicou, tak to bolí. Síce sme ju nikdy neudreli, ale zhodou náhod si dnes narazila prst, tak som jej povedala, že toho chlapčeka to možno bolelo rovnako. Naozaj neviem ako toto riešiť do budúcna, aby ju to správne vyformovalo.
Zamna to bolo moc .preco odchod domov?
Vysvetlim - nepaci sa mi ze bijes chlapceka boli ho to .
Neposluchne- beriem palicu.konec.
Preco odchod domov?nechapem
Mala nasledok - palica bola zobrana.
Nikdy som nenutíla ospravedlnit sa . Nikdy.
Neni to uprimne a spravi to lebo musi.
Teraz ked je vacsia poviem ospravedlnenie je na mieste.
'ak sa tomu chlapcovi ospravedlni, moze ostat' je ale odmena.
Kazdopadne obdiv za vytrvalost a pokoj.
zachovala si sa správne. odstráň hanbu a povedz si že aj to patrí k jej vývinu a aj to patrí k výchove. hovoríš že ešte nikdy sa tak nezachovala, no jasné veď ma len 3,5 ešte nevie ako sa správať medzi ľuďmi. aj v 6 rokoch sa bude meniť aj v 10 aj v puberte. vždy príde niečo čo ťa u dieťaťa prekvapí
@rebrambora vôbec som nad tým takto nepremýšľala. Máš úplnú pravdu. Stále na sebe pracujem.
Vyriešila si to dobre a nebuď z nej sklamaná. Ešte príde tooooooľko prekvapení....😁. Jednoducho vždy treba takto zasiahnuť, ale vnútri sa tým netráp a neidealizuj si moc dcéru. Je to proste "len" dieťa, nie anjel. Na to sme my rodičia, aby sme nevhodné správanie korigovali a je úplne normálne, že dieťa sa nebude riadiť automaticky vždy len tým, čo rodič považuje za správne. A do budúcna? Nuž - opakovaným dohováraním, že sa to jednoducho nesmie 🤷. Prípadne odchodom z ihriska, ak bude robiť zle ostatným deťom... ak budeš konzistentná, ono jej to tučko docvakne, čo áno a čo nie.
Ešte ma napadol taký článok, ktorý som včera čítala. Nie je to síce úplne rovnaká situácia, ale v niečom môže určite poradí.
https://detijsoutakylidi.cz/kousani-a-jak-dospe...

V 95% je tvoj vychovny princip spravny, mimo vynimiek "za ciaru" ako situacia dnes...reagovala si dobre, dietatu si urcila hranice, pochopila, ze prestrelila... je vo veku, kedy sa este len uci spravat v kolektive, skolka-neskolka...