icon

Ako vychovať dieťa k pokore?

18. aug 2024

Osobný príklad nezaberá zatiaľ. Dieťa je síce malé ale máva so mnou, často máva výbuchy zlosti.

viestta
18. aug 2024

Vies vobec co je pokora? Pretoze podla tej jednej vety co si napisala o svojom dietati, tak mozno je uplne normalne a ty mas neprimerane ocakavanie, mozno len nevies stanovit hranice a dieta to zneuziva.
Pokoru by bolo treba hladat u dospelych, u malych deti este nie.

beata_k
18. aug 2024

Pod pokrou si predstavujes co? Ze ti nebude odporovat a vzdy skloni hlavu?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
liaka
19. aug 2024

Co to ma spoločné s pokorou?

eva233
19. aug 2024

Koľko rokov ma dieťa?
V prvom rada dieťa sa rodí s nevyvinutou nervovou sústavou.... Koľko dospelých máva výbuchy zlosti tak čo chceme od dieťaťa...čo je to podľa teba pokora, lebo z tvojho príspevku mi vychádza, že poslušnosť a to sú 2 odlišné veci.

bloger
19. aug 2024

Musíš mu trpezlivo vysvetľovať, že toto sa nesmie.

autor
19. aug 2024

@bloger
@eva233 na niektoré deti neplatí dookola vysvetľovať. Zoberie jedlo, hračku druhému súrodencovi, všade musí byt stredobod pozornosti, vynucuje si pozornosť sj u cudzých.

viestta
19. aug 2024

Kolko rokov ma to dieta?

basulaak
19. aug 2024

Dieta potrebuje v kazdom veku zazit pocit materialneho nedostatku. Dalej ze jeho potreby niesu nadradene mojim. musi sa ucit cakat. U nas vidim zatial kombinaciu dobrej povahy a mojej vychovy a zacinam zat prve uspechy (3 rocny chlapec).

eva233
19. aug 2024

Koľko ma rokov a ako dlho vysvetľujes, kedy si vynucuje pozornosť, kedy berie hračky? Aké hranice máte nastavene a ako reagujes keď vezme hračku?

autor
19. aug 2024
eva233
19. aug 2024

Mám doma 4,5r stále sa učí ze keď sa dospelí rozprávajú nemá kričať. To dieťa nevie ako sa zapojiť do konverzácie preto začne kričať alebo inak si pýtať pozornosť. Väčšinou mu vtedy dáme inú činnosť ktorou sa môže prísť následne pochváliť - stavanie lega, kreslenie, pozeranie kniziek, vari v kuchynke a nosí nám "jedlo" ... A následne je on ten "stredobod"... Ale sú dni kedy to jednoducho nefunguje je unavený, frustrovaný hladný a bum.... Učíme ho, že ak chce niečo po vedeť keď sa dospelí rozprávajú ma mňa, muža, babku chytiť za ruku a povedať to bez kriku lebo jeho kriku nerozumieme.... Ale stále sa to učí... Dieťa do 6r nemá vyvinutú nervovú sústavu a je silne egocentricke... A všetko sa len učí a treba mu to ukázať nie 2 ani 5x ale 1234x...
Takisto čo sa týka hraciek ma iba "svoje" hračky? Ktoré nemusí nikomu požičiavať?... Ty tiež nedáš mixer/ mobil/ telku/auto len tak hocikomu... Nezabúdajme ze pre deti hračka to najdôležitejšie co ma... Ak trhá hračky druhému ako nastavíš hranicu?
Ú nas to funguje tak, že keď príde návšteva tie hračky ktoré sú vyložene sú pre všetkých ak syn nejakú hračku požičať nechce je to v poriadku ale pred návštevou ju musí odložiť. A ak sú vyložene hračky má na ňu právo ten kto sa s ňou práve hrá, ak ju chceš treba o nu poprosiť a počkať kým sa s ňou druhý pohrá. Keď vidíme, že nejaká hračka je veľký problém deti si to nevyriešia samé, alebo niekto hračku ničí. Hračka ide bokom...
Ono to všetko trvá a podla mňa to čo odpisuješ nie je o pokore ale o nastavení hraníc, ktoré dieťa má dodržiavať.
Ako reagujes keď ti vezme niečo z taniera alebo druhému hračku?

autor
19. aug 2024

@basulaak ako to reálne robíš tak, aby sa dieťa vyvíjalo a malo dostatok podnetov? Myšlienka je to pekná, ale čo mu nekúpim knihy ktoré ma stále v izbicke a budeme stále vraciat do knižnice? Alebo mu nekúpim autíčka lebo má už 5 kusov? Či nekúpim farbičky a ďalšiu plastelínu?

autor
19. aug 2024

@eva233 u nás sú všetky hračky v podstate spoločné. Nič nie je nikoho. Áno dostane každé dieťa jeden darček na sviatok, ale väčšinou si ich aj tak potom striedajú a vymieňajú a žiaden si nič neprisvojuje. Snažím sa presne tak ako píšeš, keď sa hrá jeden druhý súrodenec musí počkať a vybrať si inú hračku. Keď je to problém a nevedia sa nijak raz dohodnúť, hračka ide aj u nás bokom.

basulaak
19. aug 2024

Normalne hraciek ma fakt dost ale ked chce v obchode dalsiu novu. Poviem nie nemam peniaze. Pritom to pravda nie je. Ukazuje mi co chce ale cakame do vianoc. O podnety sa neboj. Tych maju deti dost.

autor
19. aug 2024

@basulaak tak v tomto sa nezhodneme. Nikdy by som dieťaťu nepovedala, že nemáme peniaze, pretože deti vedia až bytostne prežívať existenčný stres a ani nevieš, aké scenáre sa mu motajú v hlave. Takto by som moje deti nikdy nepreťažovala. Radšej poviem, že mame nejaký mesačný rozpočet a musíme uvažovať, aby nám to všetko vyšlo. Alebo ak ušetríme na tomto, môžme ísť tam a tam.
Vychovala ma mama sama a reálne sme žili od výplaty k výplate. Vždy sme mali čo jesť, vždy to nejako ukočírovala, ale na ostatné (kultúra, zábava, hračky) už nezostávalo). Mala som z toho úzkosti a veľmi ťažko som ako dieťa niesla túto finančnú záťaž.
Deťom vravím, že nemôžeme všetko kúpiť, pretože aj iné detičky sa chcú potešiť hračkami a my predsa už máme veľa hračiek. Ak je to niečo veľké, zamýsíme sa, kde by sme to tak mohli dať a čo všetko by muselo ísť z izbičky preč…Ak sa k niečomu spravsjú zle, rovno poviem že ak si hračku nevážia, v prípade ak ju rozbijú druhú už nekúpime.
Reálne ale viem, čo sa im veľmi páči a počúvam ich priania. Odďaľujeme tak ako ty naplnenie ich sna vlastniť ich (nie vždy, podľa potreby, sezóny, veku). Ranné detstvo ubehne ako voda a niektoré hračky už nenajdu to práve naplnenie vo vyššom veku, takže niektoré kúpim pri najbližšej príležitosti.

basulaak
19. aug 2024

Aha, no ok.

mikadooo
19. aug 2024

Dieťa sa učí príkladom. Ale nečakaj, že v 4,5r už bude "naučené". To je celé 🤷. To sa ti vykryštalizuje tak v tridsiatke 😁.

autor
19. aug 2024

@basulaak kde si čítala o tejto teórii prosím ťa - myslím to s peniazmy že deťom prospieva keď povieš že nemáš?

autor
19. aug 2024

@mikadooo samozrejme.

basulaak
19. aug 2024

Nikde. Nechapem co z toho robite jadrovu fyziku. Normalne mu poviem ze nemam na hracku lebo teraz sme prisli kupit to a hento a nie hracku. Bezne to pouzivame s manzelom. Nebude mat traumu ze trie biedu, ale zaroven ho ucime ze peniazky nerastu na stromoch a ze tatino ich chodi zarobit do roboty, preto s nim cez den neni. Nechapem zas ja. Ale ved ok, kazdy si hovorme ako uzname za vhodne. 👍

autor
19. aug 2024

@basulaak práveže zmýšľame podobne, tiež nie som za rozmaznávanie a môže sa hodiť aj o zem (aj to sa nám stalo kvôli mäkkému plišáčikovi, lebo ho chcel do počtu - chcel . Musí počkať na Ježiška). Ešte sa nám to dovtedy nestalo, tak teraz zvažujem ako ďalej s výchovou.