Ako vysvetliť dieťaťu LGBT?
Vzdy dobre poradite.. mozno to bude inspirujuce pre viacere.. syn (je velmi rozumny) 7r sa ma zacal pytat na temy ohladne LGBT+ . Ked muz miluje muza,zena zenu to vysvetlim lahko. Ale prosim poradte ako mu vzhladom na vek vysvetlit (pyta sa konkretne na to,lebo to bolo v tv alebo to videl)
1. Odkial maju dvaja muzi to dietatko? (Vie ze spermia a vajicko a kto ma co,ze 2muzi to nejde..)
2. Preco ten muz vyzera ako zena? (Ze sa tak oblieka..)
3. Nebinarne osoby (toto uz ako fakt neviem vysvetlit)
Nejde mi teraz o diskusiu ci nieco odsudzujeme alebo nie,lebo ci chceme ci nie je to sucast nasho okolia a deti chcem vyvhovavat k respektu. Dakujem
@yanni by si sa divila kolko ludi a aj v rodine mam bi ,lezby a gejov ,neviem kde ai citala ze som pisala ze je to vymysel dnesnej doby. Za vymysel povazujem (a aj par ludi z tych co som vymenovala potvrdili!!) to,ze "ono". Nesud ma na zaklade vypichnuteho slova
nevidím nič zvláštne na týchto otázkach.
a nebinárny nájdeš na googli keď nevieš.
@guudy ano, ak si ateistka tak predpokladam ze tvrdis ze Boh neexistuje, myslis si to, tiez to hovoris svojmu dietatu (tak ako mu povies aj ze neexistuje ufo, ak si myslis ze je to tak), a ak sa Ta niekto na tuto problematiku spyta, vyjadris svoj nazor.
Rozdiel medzi nami je ten, ze ja som si povedala svoj nazor a nepresviedcam Ta, ani sa nedohadujem s nikym, co ma iny nazor a v inom deti vychovava. Ved nech. Ani sa nijako do ich osobneho nastavenia a zivota nestaram. Len mam svoj nazor.
No Ty si hovoris svoj nazor ale zaroven prevracias ocami, mas poznamky, a presviedcas niekoho, kto ma iny nazor. To je respektujuca ukazka v praxi 🙂
Viac nemam co dodat a sa tu dotahovat nebudem, kto nechce, nepochopi.
@katuskamala1 nemyslela som otazky na zahovorenie, ale na pytanie sa, co si on o tom mysli, ze ako je to mozne...
1. Ako mozu mat 2 muzi deti? - asi vie, ze nemozu byt biologickymi rodicmi obaja, cize sa ho pytaj, ako to je mozne... je kopec rozpravok o tom, ako zomrela mamicka, otec doniesol domov macochu... tomu rozumie? Pokecajte o tom... alebo dalsie priklady, ked obaja rodicia sa "nemozu" starat o dieta, ale potom sa najde ina rodina, kt zas nemoze mat babo, ale adoptuju si ine.... no a od toho je uz len krocik k tomu, ze niekedy ta nova rodina ci novy partner je takeho isteho pohlavia ako povodny ... ale nechaj ho na to prist, pytaj sa
2. By som mozno isla na to cez karneval, Halloween,... a zase sa pytat, co ako si on o tom mysli....
- je dost mozne, ze on si to bude vztahovat na seba, ze premysla, ci sa ho to tiez netyka, tak na toto tiez mysli, ale nepodsuvaj mu to
@sasesoe oky vyskusam dakujem
@katuskamala1 7 ročné dieťa sa ťa pýta čo je to nebinárna osoba? Prepáč, ale tomu neverím. Kde prišiel k takej téme? Väčšina deti v tomto veku ani netuší ako sa splodí dieťa. Zaujímajú ich úplne iné veci. A k téme: 1. Dvaja ľudia rovnakého pohlavia si môžu dieťa adoptovat, tak isto ako hetero pár. Dajú domov dieťaťu, ktoré nemá rodicov. 2. Niekto sa narodí v inom tele ako sa cíti a preto sa inak oblieka. Je to taký istý človek ako my a preto to treba rešpektovať. 3. Na to by som nevedela odpovedať a spoločne by sme to hľadali na nete.
@colsami ano, pre mna boh neexistuje. Ked som bola dieta, rodicia nechali na mne, ci si vyberiem etiku alebo nabozenstvo (oni boli vychovavani vo viere). Taku istu moznost volby mali aj nase deti. Sami sa rozhodnu, ci uveria alebo nie. Pisala som, ze keby som pristupovala k veriacim rovnako ako ty k nebinarnym ludom, tak by som veriacich mala presviedcat, ze je cela ich viera vymysel. A to nerobim, pretoze respektujem ich vieru.
Ostava ti len popriat, aby tvoje deti neboli tym ‘vymyslom’…
Lebo o dost lahsie sa pustaju silne slova, kym sa ta to osobne netyka.
@colsami pozri, ja tiez nechapem, kolko sprostych ludi zije okolo mna a ma potrebu sa vyjadrovat dehonestujuco k veciam, o ktorych nic nevie. Tiez mi prides ako z inej planety 🤗 ale bohuzial to nie je vymysel, taky ludia existuju. Tak isto ako hetero, homo, nebinar. Deal with it 😅
@matabb73 no ale to je tvoj problem ze neveris.. ja neklamem. 🙂
A dakujem i za nazor a radu
@katuskamala1 problém? Je to moj názor a nie problém a z tvojich reakcií mám pocit, že si si len chcela pichnúť do kontroverznej témy.
Mám 5 ročnú a veru už sa vypytovala všeličo, stačí, že niekde započuje neznáme slovo, hneď chce vedieť. Čudujem sa, že sa niekoho deti tak nevypytuju 😄 a odpovedala by som nasledovne-
1. Adopcia alebo ho jeden z nich splodil s nejakou ženou.
2. Lebo každý sa môže obliekať, ako sa mu páči. Ale toto by sa moja nepýtala, to už s nástupom do škôlky sme mali prebraté, že oblečenie iných ľudí neriešime, každý sa oblieka podľa svojho vkusu.
3. Človek, ktorý sa necíti byť ani žena, ani muž. Nemusíme tomu rozumieť, stačí to neriešiť, lebo na náš život nemá žiaden vplyv, či je ten človek muž, žena alebo sa označí akokoľvek inak. Dôležité je, ako sa správa.
Dodám ale, že rozdelenie na "ženské" a "mužské" je pre ňu málo pochopiteľné, lebo u nás oblečenie, hračky, farby a pod nemajú pohlavie. Záleží na našom vkuse, nie na štítku na tričku 🙂
@colsami Viem, že si neoznačila mňa, ale ako neveriaca ti odpoviem za seba, že síce v boha neverím a pre mňa neexistuje, ale dcére hovorím, že mnohí ľudia v neho veria, a nikto nevie, aká je skutočná pravda, lebo sa to nedá dokázať. A tiež, že keď chce, môže ísť s babičkou do kostola alebo si môžeme požičať z knižnice detskú Bibliu a spolu si prečítať. Nevtláčam nasilu deťom svoje ideály a životný štýl 🙂
@matabb73 no to by som skor ja o tebe vravela,ked si do mna pichla prva...
Uprimne kebyze som vedela ze sa to tak zvrtne i ked som to v prispevku upozormovala,hned to tu vymazem ale neda sa.
@katuskamala1 ohladom oslovovania nebinarnych ludi. Slovencina je v tomto dost zle pouzitelna. Poznam aj nebinarnych ludi, ktori v slovencine pouzivaju na komunikaciu muzsky/zensky rod, nie stredny.
V anglictine sa bezne pouziva they/them v pisomnej komunikacii, ktorym nepozname pohlavie (velakrat podla mena proste nevies), Takze pre nebinarnych ludi je jednoduchsie fungovat v anglicky hovoriacom prostredi- pouzivaju zvacsa they/them. .
@thoughtfulweirdo dakujem,tak jednoducho to bude asi najlepsie..
Moja 6 rocna ma podobne otazky. Vysvetlujem zhruba takto:
1. Dvaja muzi mozu bud dietatko adoptovat alebo jeden z nich splodi dieta so zenou, ktora im ho vynosi.
2. Kazdy sa oblieka ako sa mu paci. Kazdy ma iny vkus. Niekto ma rad kratasy a niekto saty. A su aj muzi, ktory sa obliekaju do zenskych veci. (A naopak)
3. Nebinarna osoba je clovek, ktory nevie ci sa citi ako muz alebo ako zena alebo mu vadia rodove stereotypy.
Konec. Nesudit. Nevkladat do toho svoje emocie. Ucit dieta, ze treba respektovat ostatnych ludi aki su nech uz si o tom ja myslim cokolvek. 🤷🏼♀️
@lauriik dakujem. Inak tvoja dcera vie co su rodove stereotypy?

Áno, myslím, že druhák pochopí keď niekto nechce byť označený za chlapca/dievča. Tiež keď niekoho nového spozná je úplne jedno či je chlapec alebo dievča ale ako sa vedia spolu zahrať.