icon

Ako vzťah s otcom ovplyvňuje psychickú odolnosť detí (a prečo je pre vývin taký dôležitý)

modrykonik
7. jan 2026

Možno sa o tom toľko nehovorí, no moderné výskumy ukazujú, že prítomný a emočne dostupný otec zohráva v psychickom vývine dieťaťa veľmi dôležitú úlohu.

Nejde o nahrádzanie mamy.
Ide o niečo iné.

Pri spoločnej hre, smiechu a „bezpečných výzvach“ sa u detí aktivujú časti mozgu súvisiace s reguláciou emócií, sebaovládaním a zvládaním stresu. Práve preto majú deti s bezpečnou väzbou k otcovi v dospievaní nižšie riziko úzkostí a depresií a často aj vyššie sebavedomie.

Zatiaľ čo mamy často budujú pocit bezpečia prostredníctvom upokojenia a starostlivosti, otcovia ho podľa neurovedy často posilňujú hrou, výzvou a učením sa zvládať intenzitu. Spoločne tak vytvárajú vyvážený základ pre nervový systém dieťaťa.

Nejde o výkon, ideálnu výchovu ani „správny model rodiny“.
Ide o vzťah, prítomnosť a pocit istoty, ktorý si dieťa nesie ďalej do života.

💬 Ako to máte vy doma?
Akú rolu má otec vo vašej rodine?
Vidíte na deťoch, že inak zvládajú emócie, stres alebo neúspech?

Ako vzťah s otcom ovplyvňuje psychickú odolnosť detí (a prečo je pre vývin taký dôležitý)
anonym_3a38c5
7. jan 2026

@modrykonik u nás je to tak, že ak sa stane nejaký úraz (čo zial raz do roka 🙈 dcérka 2x rúčka zlomena a najnovšie syn spadol na lyžiach) tak si deti na pohotovost vyberajú ocka. Nesmutim, necítim pocit krivdy a menejcennosti, vidím že ho berú tiež ako oporu a u mňa má manžel 100% dôveru. Sme rovnocenní rodičia pre deti. Každý zastáva svoju rolu 🙂

anonym_39e885
7. jan 2026

@modrykonik u nás je to dosť podobne ako píšete. Ja som skôr ta, ktorá upokojuje, pohladí, vypočuje, vytvára bezpečie, snaží sa o tu “správnu” výchovu, rieši stravu, oblečenie, spánok, zdravie, hračky.. ale spolu aj vymýšľame, zahráme sa, zasmejeme.. Otec predstavuje skôr tu zábavu, smiech, súťaženie, výmysly, zážitky, no niekedy i prehnanú starostlivosť a pomoc.
Či a ako sa to prejavuje kvôli nízkemu veku asi neviem posúdiť. V niečom myslím reaguje lepšie ako rovesníci, v niečom je viac citlivá a reakcie sú prehnane. Je ťažké oddeliť v com sa odráža aktuálna vývojová fáza, jej povaha, momentalna nálada, komunikacia v rodine, náš vzor atď..

anonym_556c6f
8. jan 2026

Tak u nas muza deti posluchaju maju pred nim respekt ale nebije ich,ja si mozem aj hrdo vykricat.Ale aspon sa vyspim na nocnu,tak dava muz pozor,aby nebuchali,nevrieskali.Muz zase spi po nocnej tvrdo,jeho nezobudia len tak lahko.Mame vsetko tak vyrovnane.
5deti,jedina dcera a ta presne vie aky ma byt jej muz,no ako jej tato.Ta uz ma omotanych vsetkych spoluziakov,snurky jej viazu,bundu pomahaju obliekat ako spravny gentlemani.