icon

Ako zvládať vzdor?

22. okt 2025

Ahojte. Doteraz som bola tolerantná mama, zvládali som vzdoru, papulovanie, ignorovanie… Môžem povedať že naša domácnosť je kludna. No to, čo robí mala (čerstvých 5 rokov) už nezvladam. Ma aktivity, chodí na krúžok, je priateľská, vždy keď sa dá chodíme von spolu. Nie som úplne ten mega Prištiny rodič že NIE zostane zakaždým nie. Keď niečí chce a zaslúži si vždy povolim. No posledné mesiace sú extrémne ťažké pre mňa na psychiku a bojím sa že vyhorim. 20x opaľujem tu istu vec a ignor. Vôbec nevníma čo poviem a po 10 sekundách urobí úplne inak ako som povedala. Izbu ju pošlem upratať aj 100x za deň a nakoniec na mňa začne doslova kričať že ona sa hra a mám ju nechať. Veľmi drzo sa voči mne správa, nerešpektuje ma ako mamu a ja som z toho smutná veľmi. Už bolo vela rozhovorov kde sme sedeli s malou a snažili sme sa vysvetliť si veci. Posledný čas je to aj 2x za deň. Nepomáha obmedziť TV, vziať hračky… jednoducho aj keby mala holú izbu s ňou to nepohne. Nič na ňu neplatí a preto sa už doslova strácam. Alebo je to tým že pol roka sa stretáva a otcom ktorého pred tým nemala a zrazu si dá blbecek žiadosť na Sud o styk a sud mu to veľmi rad schválil ? Lebo cca odvtedy sú tie výrazne zemný v správaní. A áno riešila som to už 3x na úrade prace. Nikto nič, dieťa si musí zvyknúť. Ak to pôjde takto ďalej tak neviem. Dnes ráno mala obľúbené parky, zrazu silou odsunula tanier te ona také jest nebude !!!! A nepohnem s ňou. Kým nezvýšim hlas už ani len nezaereaguje na mňa, ignoruje ma ako cudziu osobu a nie mamu ktorá jej vždy dala prvé a posledné. Na to že som bola samozivitelka odkedy sa narodila malú sme sa dobre, chodili smena výlety, pobyt občas… Cyklotúry, plávať,… Proste robili še veci ktoré mala rada. Tak prečo to je teraz takto ? Dokonca s mojim partnerom si super rozumejú, od prvej chvíle ho mala rada dokonca ho viac počúvala. No aj jeho ignoruje už teraz. Nechcem si o sebe myslieť že som neschopná lebo to tak nie je ale kde je potom chyba ? Je veľmi šikovná, ma skvelú pamäť, puzzle skladá ako despela, veľmi vnímavá. Som psychicky vyčerpaná z nej :( jedine čo je asi pozitívum že nie je agresívna len si robi svoje a nikto ju nezaujíma. :(

Strana
z2
doriiis
22. okt 2025

A otázka? Dieťa sa správa normálne, ako každé iné normálne 5 ročné dieťa.

autor
22. okt 2025
@doriiis

A otázka? Dieťa sa správa normálne, ako každé iné normálne 5 ročné dieťa.

@doriiis tak pardon, ale toto normálne správanie teda nie je. Ak je Kriváni po matke ok, ničenie veci ok, celodenný ignor ok tak neviem. Vďaka za radu 🙂 budem si pamätať že toto je ok.

doriiis
22. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis tak pardon, ale toto normálne správanie teda nie je. Ak je Kriváni po matke ok, ničenie veci ok, celodenný ignor ok tak neviem. Vďaka za radu 🙂 budem si pamätať že toto je ok.

@anonym_autor ... Obdobie vzdoru ti nič nehovorí?Problém je,že si si zvykla na to,že tvoje dieťa je jak tvoja cvičena opička.A.zrazu začína mať vlastnú hlavu,názory a postoj a máš problém s tým pracovať.Problem máš ty a nie tvoja dcéra.
Tvoje dieťa nie je strojom,ktoré nastavis podľa svojich predstáv.

autor
22. okt 2025
@doriiis

@anonym_autor ... Obdobie vzdoru ti nič nehovorí?Problém je,že si si zvykla na to,že tvoje dieťa je jak tvoja cvičena opička.A.zrazu začína mať vlastnú hlavu,názory a postoj a máš problém s tým pracovať.Problem máš ty a nie tvoja dcéra.

@doriiis hovorí, ale toto u mňa nie je vzdor. Je ok keď deti neposlúchnu , je ok zopakovať 5x, je ok brat niečo s rezervou… Ale toto sú extrémy.

autor
22. okt 2025
@doriiis

@doriiis ty si opicka. Nikdy nebola perfektná na posluch,nikdy som nemala nároky ako iné matky. A nejdem sa tebou ani baviť, lebo očividne robiť si chcem je u teba ok.

doriiis
22. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis ty si opicka. Nikdy nebola perfektná na posluch,nikdy som nemala nároky ako iné matky. A nejdem sa tebou ani baviť, lebo očividne robiť si chcem je u teba ok.

@anonym_autor .. ja stále neviem, aká je otázka pôvodného príspevku.
Chápem,že chces počuť niečo iné.Ale ani tvoje správanie nie je celkom bežné a kľudne už vôbec nie

autor
22. okt 2025
@doriiis

@anonym_autor .. ja stále neviem, aká je otázka pôvodného príspevku.
Chápem,že chces počuť niečo iné.Ale ani tvoje správanie nie je celkom bežné a kľudne už vôbec nie

@doriiis na teba žiadna. Pekný deň.

anonym_8ac376
22. okt 2025

Normalne to nie, ale potesim ta prejde to. Mam jedno take dieta. Vsetko na tejto planete je NIE. Dokonca sa raz pomylil a aj na zmrzlinu povedal nie 😃 Casom to ustupuje. Ide o to, ze su deti, ktore skusaju hranice viac nez ostatne. (mam 2 deti, viem porovnat) Tahaju vsetko do uplneho extremu. Kto nezazil neuveri. Podla mna s tym neurobis nic. Musis pevne drzat hranice. Neoznamovat, ze si ma upratat izbu. Ale cupnut si k nej a do oci jej povedat, ze o chvilu sa bude upratovat. Pomahaju aj presypacie hodiny. Ked uplynie cas, je nacase upratovat.

januska12323
22. okt 2025

Však nechcela párky tak nebude jesť aký problém? Prečo ju 100 krát posielaš upratať hračky? Nestačí pred spaním? 5 rokov je obdobie tzv, prvej puberty, prečítaj si niečo o tom.

muzula
22. okt 2025

to "nie" z principu sme mali aj my - obcas zafungovala takato finta: ak si mala (dcera) napriklad upratat izbu, tak jej to nebolo povedane formou "chod si upratat hracky", lebo automaticky prislo "nie". Ale ak sa povedalo "aj by si si mohla upratat hracky, ale nemozes, lebo si na to prilis mala", tak opat bola odpoved "nie", ale v zmysle "nie, nie som mala a mozem si uz upratat hracky". To obdobie vzdoru ale netrva dlho, treba to vydrzat a pomahat si takymito fintickami.

natalia328
22. okt 2025

Moja ma tiež 5 a ma naladičky, resp od malička nie je uplne ideálne kludne tiche dieťa.
Vie nervačiť, aj mi povedať nech ju nechám na pokoji a nie som jej mama ...
Predtým som dala aj po zadku, aj kričala teraz len odidem do inej izby a ked sa ukludní príde , potom sa snou o tom rozprávam v klude..

autor
22. okt 2025
@januska12323

Však nechcela párky tak nebude jesť aký problém? Prečo ju 100 krát posielaš upratať hračky? Nestačí pred spaním? 5 rokov je obdobie tzv, prvej puberty, prečítaj si niečo o tom.

@januska12323 100x jej to musím povedať aby to spravila. U nás sa upratujú hračky večer nie počas dňa. A aj tak to skončí tak že uloží 2-3 a je kopec hodín takže ide spať.

autor
22. okt 2025
@muzula

to "nie" z principu sme mali aj my - obcas zafungovala takato finta: ak si mala (dcera) napriklad upratat izbu, tak jej to nebolo povedane formou "chod si upratat hracky", lebo automaticky prislo "nie". Ale ak sa povedalo "aj by si si mohla upratat hracky, ale nemozes, lebo si na to prilis mala", tak opat bola odpoved "nie", ale v zmysle "nie, nie som mala a mozem si uz upratat hracky". To obdobie vzdoru ale netrva dlho, treba to vydrzat a pomahat si takymito fintickami.

@muzula už som skúšala aj tak inak podobne ako píšete. Teraz to riešim že Jezisko si robí zotnam detičiek ktoré si pekne upratujú hračky aby mohol nejakú priniesť pod stromček. Odpoved: mám dosť svojich, nechcem novú 😃 a skončila som. Ale snáď to prejde, trvá to cez pol roka. Len sa cítim smutne lebo čím lepšie sa snažím riešiť tým viac sa mi dostane ignoru :/

autor
22. okt 2025
@natalia328

Moja ma tiež 5 a ma naladičky, resp od malička nie je uplne ideálne kludne tiche dieťa.
Vie nervačiť, aj mi povedať nech ju nechám na pokoji a nie som jej mama ...
Predtým som dala aj po zadku, aj kričala teraz len odidem do inej izby a ked sa ukludní príde , potom sa snou o tom rozprávam v klude..

@natalia328 to po zadku bolo aj u nás pár krat ale ani nezaplakala. Požalovala babke. Len ja už neviem… cotim sa niektoré dni ako mama čo robí niečo zle keď je to takto. Nedávno si veľmi priala jednu bábiku, tak som sľúbila že ak bude pekne poslúchať dostane ju. Ani motivácia takéhoto typu nezaberá. No nič, asi dám tomu len čas.

autor
22. okt 2025
@anonym_8ac376

Normalne to nie, ale potesim ta prejde to. Mam jedno take dieta. Vsetko na tejto planete je NIE. Dokonca sa raz pomylil a aj na zmrzlinu povedal nie 😃 Casom to ustupuje. Ide o to, ze su deti, ktore skusaju hranice viac nez ostatne. (mam 2 deti, viem porovnat) Tahaju vsetko do uplneho extremu. Kto nezazil neuveri. Podla mna s tym neurobis nic. Musis pevne drzat hranice. Neoznamovat, ze si ma upratat izbu. Ale cupnut si k nej a do oci jej povedat, ze o chvilu sa bude upratovat. Pomahaju aj presypacie hodiny. Ked uplynie cas, je nacase upratovat.

@anonym_8ac376 tak to u nás by sa na sladké teda nepomýlila nie 😃😃 musím sa naučiť proste asi prísnejšie držať tie hranice. Mne to po pár dňoch príde ľúto že ma prísnosť a trochu poľavím.

mk22
22. okt 2025

Co si chcela aby sa hej biológ otec nikdy neozcal,nahlásil sa jej nej, ked ti vadí jeho zaujem??

anonym_11f535
22. okt 2025

@anonym_autor keď sa jej správanie zhoršilo od istej doby, išla by som s ňou k psychologičke. Deti sú najčastejšie zneužívané nevlastným ale aj vlastným otcom.

anonym_f3c2d7
22. okt 2025

Nechcem strašiť, ale u nás takto nejako začalo obdobie, kedy sa proste dieťa uzavrelo do svojho sveta, nereagovalo, až na zvýšený hlas, aj to len občas, vrieskalo atď. potvrdený asperger v 7 roku.

anonym_5e5c3d
22. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis hovorí, ale toto u mňa nie je vzdor. Je ok keď deti neposlúchnu , je ok zopakovať 5x, je ok brat niečo s rezervou… Ale toto sú extrémy.

@doriiis v piatich rokoch obdobie vzdoru? To už mám mať za sebou, už má do určitej miery svoje emócie ovládať.
@anonym_autor ako si zareagovala, keď odsunula tie párky? Ja by som ich s kľudom zobrala, povedala, dobre, ale ani náhodou by nedostala náhradné jedlo. Zbytočne kričíš a opakuješ sto krát. Sama píšeš, že nie vždy neznamenalo skutočne nie. Potom má dieťa z toho v hlave zmätok. Ďalší jej vnáša do života to, že sa stretáva s otcom, ktorý o ňu doteraz nejavil záujem. Potrebuje citlivý prístup, more lásky od teba, ale zároveň pevné a nemenné pravidlá. Neexistuje povoliť. Nie bude výždy znamenať nie, snaž sa vyvarovať kriku, možno pre začiatok by som išla do tej izby s ňou s tým, že jej pomôžem s uprataním. Pripomeň, že hračky, ktoré ostanú rozhádzané berieš a skutočne ich spakuj do vreca a odnes. Nie že jej ich po týždni vrátiš. Ešte by ma zaujímalo, ako sa správa v škôlke, či si aj učiteľky všimli zmenu

autor
22. okt 2025
@anonym_5e5c3d

@doriiis v piatich rokoch obdobie vzdoru? To už mám mať za sebou, už má do určitej miery svoje emócie ovládať.
@anonym_autor ako si zareagovala, keď odsunula tie párky? Ja by som ich s kľudom zobrala, povedala, dobre, ale ani náhodou by nedostala náhradné jedlo. Zbytočne kričíš a opakuješ sto krát. Sama píšeš, že nie vždy neznamenalo skutočne nie. Potom má dieťa z toho v hlave zmätok. Ďalší jej vnáša do života to, že sa stretáva s otcom, ktorý o ňu doteraz nejavil záujem. Potrebuje citlivý prístup, more lásky od teba, ale zároveň pevné a nemenné pravidlá. Neexistuje povoliť. Nie bude výždy znamenať nie, snaž sa vyvarovať kriku, možno pre začiatok by som išla do tej izby s ňou s tým, že jej pomôžem s uprataním. Pripomeň, že hračky, ktoré ostanú rozhádzané berieš a skutočne ich spakuj do vreca a odnes. Nie že jej ich po týždni vrátiš. Ešte by ma zaujímalo, ako sa správa v škôlke, či si aj učiteľky všimli zmenu

@anonym_5e5c3d keď nechce jest ja ju nenutim. Ja som si svoje zjedla a ona za hodinu lebo zistila že iné jedlo jej nedám. Čo sa týka škôlky áno, dispiclina. Akože ona nie je zlá že agresívna, na deti zlá a podobne. Proste nepočúvne žiadnu autoritu. A nekricim. Ráznym hlasom upozorníme keď sa opakujem 10ty krat. A čo sa týka otca sa nejdem vyjadrovať pretože ten ma podkopne pri každej situácii keď upozorním malú. Takže ťažko no… Viem že by som makám byt prísnejšia na pravidla ale bola som s ňou dlho sama a keď ju vidím smutnú alebo čo ja vtedy povolim. :/a otecko čo nemá pravidla a po 4 rokoch si nacupita… Zerazu príde niekto kto pošliape za 5 minút niečo čo budujete roky.

autor
22. okt 2025
@mk22

Co si chcela aby sa hej biológ otec nikdy neozcal,nahlásil sa jej nej, ked ti vadí jeho zaujem??

@mk22 nekomentujem takéto primitívne osoby ako ste vy. Lebo prd viete, ani sa nepýtate.

autor
22. okt 2025
@anonym_11f535

@anonym_autor keď sa jej správanie zhoršilo od istej doby, išla by som s ňou k psychologičke. Deti sú najčastejšie zneužívané nevlastným ale aj vlastným otcom.

@anonym_11f535 budem sa tváriť že som to necitala lebo mi je na grcanie. Kedy by to asi tak stíhal keď robí 2 mesiace preč a týždeň sme spolu doma každý deň. A bio otec je síce hlúpy ale nie tyran. Jeho ma imalne baví podrývať ma pred dieťaťom a v zaplatí keď sa mi mize zasmiať do tvare keď to napomeniem.

autor
22. okt 2025
@anonym_f3c2d7

Nechcem strašiť, ale u nás takto nejako začalo obdobie, kedy sa proste dieťa uzavrelo do svojho sveta, nereagovalo, až na zvýšený hlas, aj to len občas, vrieskalo atď. potvrdený asperger v 7 roku.

@anonym_f3c2d7 ja by som to nenzvala že sa uzatvára do svojho sveta. Ani nevrieska, len po mne keď jej niečo poviem aby urobila. Prajem veľa síl ❤️

anonym_11f535
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_11f535 budem sa tváriť že som to necitala lebo mi je na grcanie. Kedy by to asi tak stíhal keď robí 2 mesiace preč a týždeň sme spolu doma každý deň. A bio otec je síce hlúpy ale nie tyran. Jeho ma imalne baví podrývať ma pred dieťaťom a v zaplatí keď sa mi mize zasmiať do tvare keď to napomeniem.

@anonym_autor netvrdím, že to musí byť váš prípad, ale k psychológovi by som ju zobrala. Veľa matiek zneužívaných detí sa tvári ako ty a mne je na grcanie z nich.

majka2
22. okt 2025

@anonym_autor ahoj. Úplne ťa chápem ak chces napíš súkromnú správu

autor
22. okt 2025
@anonym_11f535

@anonym_autor netvrdím, že to musí byť váš prípad, ale k psychológovi by som ju zobrala. Veľa matiek zneužívaných detí sa tvári ako ty a mne je na grcanie z nich.

@anonym_11f535 dám vám adresu a ak sa vám to nezdá poďte nahlásiť 🙂 choré. Asi vlastná skúsenosť že ? Čo som chodí v noci nejaký duch keď sme samé doma ?

mk22
22. okt 2025
@anonym_autor

@mk22 nekomentujem takéto primitívne osoby ako ste vy. Lebo prd viete, ani sa nepýtate.

@anonym_autor tak nekomentuj, ty múdra ako rádio
🫡🫡

anonym_f3c2d7
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_f3c2d7 ja by som to nenzvala že sa uzatvára do svojho sveta. Ani nevrieska, len po mne keď jej niečo poviem aby urobila. Prajem veľa síl ❤️

@anonym_autor Moje dieťa e v škole tak disciplinované, šikovné, nevystrája, nekričí, občas plače, ale to je asi všetko. Opakovať 100krát, stáť nad dieťaťom, odvrávanie, nepočujem - nevidím, atď. A aj tak je asperger. Ale ako vravím, nemusí to byť váš prípad ale ak si nevieš rady, zájdi za psychológom, veď na tom nie je nič hrozné.

anonym_11f535
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_11f535 dám vám adresu a ak sa vám to nezdá poďte nahlásiť 🙂 choré. Asi vlastná skúsenosť že ? Čo som chodí v noci nejaký duch keď sme samé doma ?

@anonym_autor našťastie nie vlastná skúsenosť a dúfam, že ani skúsenosť tvojej dcérky. Len som navrhla jednu z možností, keď prichádza do styku s dvomi takmer cudzími mužmi.

anonym_5e5c3d
22. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5e5c3d keď nechce jest ja ju nenutim. Ja som si svoje zjedla a ona za hodinu lebo zistila že iné jedlo jej nedám. Čo sa týka škôlky áno, dispiclina. Akože ona nie je zlá že agresívna, na deti zlá a podobne. Proste nepočúvne žiadnu autoritu. A nekricim. Ráznym hlasom upozorníme keď sa opakujem 10ty krat. A čo sa týka otca sa nejdem vyjadrovať pretože ten ma podkopne pri každej situácii keď upozorním malú. Takže ťažko no… Viem že by som makám byt prísnejšia na pravidla ale bola som s ňou dlho sama a keď ju vidím smutnú alebo čo ja vtedy povolim. :/a otecko čo nemá pravidla a po 4 rokoch si nacupita… Zerazu príde niekto kto pošliape za 5 minút niečo čo budujete roky.

@anonym_autor tak v podstate aj vieš, kde je problém, keď ju vidíš smutnú, povolíš. Ale ona na 99% vôbec nie je smutná, iba to na teba hrá, lebo zistila, že to funguje. Nič iné nefunguje, ako jasné pravidlá, dodržiavané za každých okolností, pokojný prístup (viem, že je to niekedy na slučku) a more lásky. Pôjde to, bez ohľadu na to, že je otec dieťaťa taký, aký je. Dieťa skôr či neskôr pochopí, že u otca sú iné pravidlá, ako doma a či sa mu to páči alebo nie, mama netoleruje to, čo otec

Strana
z2