Ako zvládnuť hyperaktívne dieťa?
Mam chut ujst. Od 22h ho posielam do postele, este tu pobehuje. Hyperaktivne adhd 10r dieta. Nepocuva, neposlucha, robi si, co chce. Som vycerpana. Je to narocne. Vitaminy berie, pohyb ma. Pomahaju nejake lieky? Som vyflusnuta. Lubim ho, ale je to narocne, vycerpavajuce. Mrzi ma to.
Maminy takychto deti, co Vam pomaha, aby ste to zvladali? Potesi ma kazdy tip. Ja mam momen.dost. Vsetko mu 100x opakovat a aj tak si ide svoje. Dlho spi, potom vydrzi dlho hore. Vkuse vybieha z postele. Kedy sa to zmeni?
@anonym_autor hranice a pravidlá. my mame tiež hyperakticne dieta, či ma adhd ešte nevieme pre nizky vek. ale teda o 20:30 musí byt v posteli, síce zaspí reálne až neskôr, ale musí byt v posteli. ziadne take ze behat po byte. môže sa potichu hrať. a kedy ti 10r dieťa spi? na obed? rano normálne zobudiť a hotovo, žiadne vyspavanie
@anonym_540b9f mame prazdniny, spime aj do 9-11h. 🙉😅😁
@anonym_autor tak ale potom sa neni moc čo cudovat ze keď spi do 11 tak sa mu o polnoci spat nechce chapes.. to nie je žiadna záhada. Aj my mame prázdniny, ale jednoducho presne preto ich zobudím okolo 7 (väčšinou už vstávajú automaticky okolo toho času aj sami) aby mi večer nelietali ešte o polnoci po byte lebo vlastne ešte nemôže byt unavený aby zaspal
@anonym_autor Však ale ak spí do 11.00, tak nečakaj, že večer zaspí o 21.00. Toto si cez prázdniny prestrelila a ak to tento posledný týždeň pomaly nezačneš posúvať, tak budeš mať začiatkom školského roka problém. Čiže ho zobuď ráno skôr a večer pôjde skôr spať a aj od únavy zaspí. Ľahni si s ním, prečítaj rozprávku... Proste, ak skoro ráno vstane, bude celý deň na nohách, tak večer musí byť zaručene unavený a zaspí skôr.
asi ťa nepoteším ☺️ moje add/jemne adhd dospelé dieťa bolo dnes u mňa na obed a vypýtalo si sluchadla - a reku načo k obedu? no lebo mi to pomáha nepočuť všetko okolo iba to čo chcem 😂
s tým spánkom to poznám - ale pomáhalo posunúť večierku. ok, cez prázdniny o pol desiatej, posledný týždeň o deviatej, cez školu o pol deviatej - bez pardonu… ale to sme mali od mala tak, takže vedel sa prispôsobiť…
@anonym_autor ja mám takéto 2 ročné dieťa a som naň sama. Neviem si predstaviť čo bude ďalej ale ako tak čítam nebude to jednoduché
@anonym_autor ja mám takéto 2 ročné dieťa a som naň sama. Neviem si predstaviť čo bude ďalej ale ako tak čítam nebude to jednoduché
@anonym_622104 u 2 rocneho dietata ako mozes vediet, ze ma adhd???
@anonym_autor nemáš ani pevný režim, ani pevné pravidlá. Oboje je u týchto detí oveľa dôležitejšie, ako u pokojnejšich. Pridám sa k tým, ktoré pisu, že keď ti spi do 9-11, necakaj, že večer bude spať o 21,00. Prazdniny, neprazdniny o 8,00 je budíček. Maximálne. O 21,00 v posteli, ak z nej 45x vylezie, 45x ho do nej vrátiť. Len toto mal mat zaužívané už pred piatimi rokmi
@mimi3008 tam zlyhava vychova a zvaluje to na diagnozu
Hmm, mas este tyzden prazdnin, asi najvyssi cas zmenit prazdninovy rezim, nech si navykne postupne na ten septembrovy, ved to bude riadna zmena. A ze do 11vyspavat.. ja neviem, ale to by neprešlo u tak maleho dietata u nas. Neexistuje, ze potom zaspi vecer normalne. Veď ma obratney rezim. Dieta ako dieta, nemozes od neho ziadat nemozne veci, ked mu to sama umoznujes a poskytujes podmienky na to. Toto nie je o hyperaktivite, ani diagnoze. Kazdy clovek, co vstava pomaly ma obed, by nespal večer a tak dokola kazdy den. Toto je o tebe a tvojom pristupe.
A lieky na adhd si nezvazovala? Minule som pocula zaujimavy nazor, ze v niektorych pripadoch nedat adhd dietatu liek je ako nedat kratkozrakemu dietatu okuliare. Zbytocne trapenie pre obe strany. Ja sama budem zvazovat vekom ak by to pomahalo lepsiemu sustredeniu a kooperacii s dietatom. Mam tiez adhd syna. Ale este malickeho.
@mimi3008 istá si nie som zatiaľ to len predpokladám ja a ľudia naokolo. Aj ja to mám celý život
@anonym_autor mam mladšie, dlho malo tie iste problémy. Telo unavene je, mozog nie.
Robili sme okolo piatej jogu, kreslenie, večer, keď sa nedá zaspať poviem, že ak sa nedá spať, môže si citat v posteli.
Moja mama raz vyskúšala pustit upokojujucu hudbu pri zaspávaní a pomohlo to. Na druhý už nie :D. Dospelý známy s ADHD hovorí, že hudba mu pomáha pri zaspávaní, no vždy iný žáner. Raz zaspí pri klavírnej hudbe, iný deň ho to irituje a zaspí pri techno :D
Možno vyskúšaj kúpiť nejaký mp3prehravac s rôznymi zanrami a nech si skúša, čo mu zaberá.
U nás väčšinou už vie zaspať dobre. v noci sa stále budí. Ak nevie zaspať do 23:30, vieme dať melatonin.
@anonym_autor a čo sa týka nejakej rady pre teba 🙂)) mamy klasických deti potrebujú načerpať silu občas, mamy ADHD deti potrebujú to nečerpanie častejšie. Aj ty si nájdi niečo, s čím sa počas dňa ukludnis a bude to večer znesitelnejsie.
V obdobi, keď som iba tušila, že moje dieťa ADHD ma, nevedelo večer zaspať a bolo pre mňa úmorne ležať od ôsmej do jedenástej/dvanastej večer vedľa neho pri posteli, kým zaspí, tak som to skúsila zmeniť. Zobrala som dieťa do svojej postele a nechala ho od tej ôsmej rozprávať všetko, čo mu bežalo v hlave. Iba som načúvala a odpovedala na otázky. Zrazu namiesto o 23tej zaspalo o 22. Potom o 21. A boli to pre mňa zrazu tie najkrajšie večery na ake mám spomienky. Pričom predtým to bola čistá zúfalosť. Rozumiem ti v tomto. Skús. Možno pomôže.
@anonym_autor a čo sa týka nejakej rady pre teba 🙂)) mamy klasických deti potrebujú načerpať silu občas, mamy ADHD deti potrebujú to nečerpanie častejšie. Aj ty si nájdi niečo, s čím sa počas dňa ukludnis a bude to večer znesitelnejsie.
V obdobi, keď som iba tušila, že moje dieťa ADHD ma, nevedelo večer zaspať a bolo pre mňa úmorne ležať od ôsmej do jedenástej/dvanastej večer vedľa neho pri posteli, kým zaspí, tak som to skúsila zmeniť. Zobrala som dieťa do svojej postele a nechala ho od tej ôsmej rozprávať všetko, čo mu bežalo v hlave. Iba som načúvala a odpovedala na otázky. Zrazu namiesto o 23tej zaspalo o 22. Potom o 21. A boli to pre mňa zrazu tie najkrajšie večery na ake mám spomienky. Pričom predtým to bola čistá zúfalosť. Rozumiem ti v tomto. Skús. Možno pomôže.
@akje wau. Tak toto je riadne pekny ritual. plus mas na co spominat. 👌
@anonym_autor nepotešíme, s pubertou to bude horšie. Lieky Vám nedali?? Treba skúsiť, ak nesadnú, dajú sa stále prestať užívať, ale treba skúsiť, ak má ADHD, je to psychiatrická diagnóza. Tak pekne za detským psychiatrom po liečiky.
A lieky na adhd si nezvazovala? Minule som pocula zaujimavy nazor, ze v niektorych pripadoch nedat adhd dietatu liek je ako nedat kratkozrakemu dietatu okuliare. Zbytocne trapenie pre obe strany. Ja sama budem zvazovat vekom ak by to pomahalo lepsiemu sustredeniu a kooperacii s dietatom. Mam tiez adhd syna. Ale este malickeho.
@basulaak pri liekoch potrebuje este viac pevny ritual kedze su vascinou stimulatory. neexistuje spat doobeda, max o 7-30 budicek, ranajky a lieky, lebo inak nezaspi ani do 23, 100%
@anonym_1d2591 ty a všetky ktoré ste dali lajk - áno, už aj u 2-ročného môžete vidieť že to dieťa je iné. kks, jak ma nahnevala táto odpoveď… by som vás chcela vidieť vychovávať adhd dieťa!
@anonym_1d2591 ty a všetky ktoré ste dali lajk - áno, už aj u 2-ročného môžete vidieť že to dieťa je iné. kks, jak ma nahnevala táto odpoveď… by som vás chcela vidieť vychovávať adhd dieťa!
@biba_18 ja som sa k nej radšej ani nevyjadrila ale ďakujem ti. Dotyčné asi sedia u mňa v obývačke a pozorujú moju výchovu. Máš pravdu v tomto veku sa to síce ešte nediagnostikuje ale vidieť to už na dieťati je.
@biba_18 ja som sa k nej radšej ani nevyjadrila ale ďakujem ti. Dotyčné asi sedia u mňa v obývačke a pozorujú moju výchovu. Máš pravdu v tomto veku sa to síce ešte nediagnostikuje ale vidieť to už na dieťati je.
@anonym_622104 presne, alebo krasne vidiet ten rozdiel v cakarni ci v ambulancii u lekara. Adhd deti neobsedia, vsade sa stveraju a neexistuje take ze rodic povie tu si sadnes a tak aj bude. U tychto deti nie. Ani krik ani vyhrazky ani nic. Ale kto take nevychovaval nevie. Uz v 2r som to tiez videla a pediatricka tiez v 2r vyslovila podozrenie na “nieco”. Deti posobia “neposlusne” a “nevychovano”. Pritom zato nemozu.🙂takze suhladim da sa to v 2r uz poznat
@basulaak ano, toto je aktualne lekarsky konsens, ze lieky pri tejto Diagnose su naozaj lepsie, ako nechat dieta „vybehat“. ADHD deti velmi dobre reaguju na ritalin, ktory im nahradza chybajuci dopamin v mozgu. Ak by malo Moje dieta potvrdene ADHD, urcite by som ho nenechala robit o desiatej vecer kliky, ake dala mu liek, ktory nahradza chybajuci hormon.
@mimi3008 tam zlyhava vychova a zvaluje to na diagnozu
@anonym_1d2591 ADHD mozes pozorovat uz u babatka: motoricky nepokoj, problemy so spankovym rezimom, problemy s emocnou regulaciou, spomaleny psychomotoricky vyvin…ked pocujem vetu „tam zlyhava vychova“, prajem danemu cloveku, aby si na tri dni vyskusal „vychovavat“ neurodiverzitne dieta…skuseny psycholog, ci pediater uz vie podozrenie vyslovit aj v roku dietata. A vacsinou sa diagnoza v siestich rokoch potvrdi.
@anonym_1d2591 ADHD mozes pozorovat uz u babatka: motoricky nepokoj, problemy so spankovym rezimom, problemy s emocnou regulaciou, spomaleny psychomotoricky vyvin…ked pocujem vetu „tam zlyhava vychova“, prajem danemu cloveku, aby si na tri dni vyskusal „vychovavat“ neurodiverzitne dieta…skuseny psycholog, ci pediater uz vie podozrenie vyslovit aj v roku dietata. A vacsinou sa diagnoza v siestich rokoch potvrdi.
@rivini presne, ja keď sa dcéra už narodila som vravela, že bude ADHD, pozerali na mňa ako na blbú. V piatich jej ADHD bolo aj diagnostikovane.
@anonym_1d2591 zbytočne provokuješ. iba ukazuješ svoju omedzenosť…

@anonym_autor hranice a pravidlá. my mame tiež hyperakticne dieta, či ma adhd ešte nevieme pre nizky vek. ale teda o 20:30 musí byt v posteli, síce zaspí reálne až neskôr, ale musí byt v posteli. ziadne take ze behat po byte. môže sa potichu hrať. a kedy ti 10r dieťa spi? na obed? rano normálne zobudiť a hotovo, žiadne vyspavanie