icon

Ako zvládnuť príliš aktívne dieťa?

aknelusenka
8. apr 2014

Moja dcéra má 1 rok aj 8 mesiacov a niekedy mám pocit, že ju nedokážem už zvládnuť. Je príliš aktívna, neposedí, nepostojí, nič normálne ju nebaví, ničoho sa nebojí - cudzích ľudí, zvierat, nepočúva - keď poviem stoj tak sa rozbehne na opačnú stranu, nevie sa pekne hrať s rovesníkmi - buď ich bije alebo len piští a kopu iných vecí, ktorých je už niekedy tak veľa a zvlášť ked sa ich nazberá v jednom dni, že som z nej riadne zúfala. Čo mám s ňou robiť? Mám to riešiť nejakými liekami. Za mesiac budeme mať druhé a potom sa už vážne zbláznim - ocka máme doma len 3 dni do mesiaca...

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ....potom sup sup k
@misaelka do ambulancie 😀 .....nech sa nenudi 😀

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ....ups 😀

katka1205
8. apr 2014

@jabadaba vieš je neskutočne ako si to všetko vyčítala z jednej správy od mamičky. Ja netvrdím že nemáš pravdu ani to že ona nerobí chybu. .ale proste odpisala si ju neskutočne. Ja som všetko pochopila čo si tu písala, mám dve deti. Ale bol to spôsob ako si to tu napísala. .myslíš že sa teraz cíti lepšie? A to bola nejaká rada?

bleee
8. apr 2014

@aknelusenka ahoj, podľa toho, čo píšeš, to máš veľmi náročné. Tiež sa obávam aké to bude,keď sa mi narodí 2.dieťa, ako to zvládnem. Môj syn tiež nie je dokonalý, má svoje muchy, vyžaduje si dosť pozornosti. Napadlo ma, či nerobíš niekde vo výchove dcérky chybu, možno nevedomky. Na tvojom mieste by som za psychológom zašla, ale za ozajsným, nie babami, ktoré sa tu vydávajú za rôzne ...logičky. Alebo aspoň napíš do nejakej online detskej psychologickej poradne. Podľa mňa tým nič nestratíš. Držím ti palce!

slnieckko
8. apr 2014

viem presne o com pises... moj je rovnako stary a je presne taky isty ako pises... od malicka je nenormalne zivy a vnimavy, ako sa naucil lozit odvtedy sa nezastavil. pri hre nevydrzi vobec hram sa sama a on na mna po ocku mrkne, nezaujimaju ho, pri knizke tiez neobsedi... nechodi ale beha zasadne inym smerom ako ja - ked za nim kricim aby sa vratil otoci sa, zakyve mi papa a ide dalej... neboji sa ludi ani zvierat, ked sme vonku musi vsade vyliezt, zliezt a za ruku neexistuje aby siel. na ihrisku sa deti hraju v piesku my sme kazde 2 minuty inde lebo sa nezastavi, je tvrdohlavy ako mulica atd... ale mame rezim ktoreho sa drzi, kedy sa chodi spat a kedy jest. tiez som bola nestastna a nevedela ako sa s nim hrat ako ho zaujat ked sa to neda, najviac ho bavi robit bordel a roznasat vsetko mozne, teraz ma obdobie auticiek tak s nimi sa par minut pohra a bezi dalej, v podstate sa vacsinu dna len tak mota hore dole a robi asi tisic cinnosti. poviem ti pravdu ze som uz rezignovala na nejake zmysluplne hry a ucenie lebo ho to absolutne nezaujima a nesustredi sa na ne tak len cakam kedy prejavi zaujem, kreslenie trva tiez asi 30sek a bezi dalej... moze sudit kto ako chce ze je rozmaznany alebo ze robim zle ze ho neucim kto nema take dieta tazko pochopi ze sa neda uputat jeho pozornost. napriek tomu ze je taky zivy je velmi mily, k dospelym aj detom priatelsky, ma rad hudbu a vela tancuje, vesely a obcas si uz v zufalstve poviem ze by to chcelo nieco na utlmenie ale nikdy by som mu nic nedala na lieky ani nemysli. mam uzasne dieta aj tvoje je uzasne, mas toho vela si na nu v podstate sama a este tehu, mala moze citit nervozitu z teba. maju proste take povahy tie uz asi nezmenime, mozno mierne skorigujeme treba sa im prisposobit a hladat cinnosti ktore ich zaujmu. u nas par x zabralo montessori ktore som odkukala tu na MK, presypanie muky, mince do pokladnicky hadzat, fazulky do flase, davat slamky na sparadla a pod... netvrdim ze pri tom vydrzal hodinu ale pre mna je aj 10-15 minut obrovsky uspech 😵 vcera asi 10 min prelieval lyzicou vodu z pohara do misky 🙂 . vecer mi ho postrazila suseda (ucitelka v skolke cize deti pozna) a bola s nou este jedna pani (opatrovatelka s praxou) a obe mi hovorili ze je strasne zihadlo, ze dve mali co robit aby ho ustriehli cize to niesu len nase vymysly ze mame zive deti. ale tiez mi povedali ze je strasne mily a priatelsky, vesely, vobec sa nebal aj ked bol s nimi prvykrat... to je hlavne a nie ze nevie v dvoch rokoch abecedu alebo postavit 20 kociek na seba 😉 drzim palce viem ze je to na nervy hlavne ked vidis ci citas co vsetko robia ine deti v ich veku mna osobne to obcas depta, ale netreba porovnavat. su to normalne vesele deti akurat ze ficia na baterky, su zivsie nez ostatne 🙂

25daniela
8. apr 2014

Ale nie, nechcela som provokovat, ale ta debata sa tu tak zvrhla na neradenie, ze mi to nedalo. Asi sa iba treba zmierit s tym, ze to dieta asi nebude take, ake sme si predstavovali a ze nam bude robit "zle" aj ked ono nevie ze robi zle... Ono nieco na tom stanoveni hranic a hlavne striktnom dodrziavani nieco bude. Aj ked je to take tvrde a niekedy mi puka srdce, raz zmenis a povolis a uz sa vezies...

jabadaba
8. apr 2014

@katka1205 a cim som ju odpisala? Tym, ze som jej pisala, ze su to uplne normalne a zdrave prejavy a ze pridu aj ine, nad ktorymi nebude treba sa pozastavovat a liecit ich liekmi? Odpis by bol ak by som jej napisala z mosta doprosta, ze je neschopna matka. Tak prosim Ta rozlisuj nez zacnes byt pateticka, lebo vtedy akosi stracas schopnost byt objektivna. 😉

jabadaba
8. apr 2014

@lyzzy hm, no vidis, dobry napad. 😀 Nepridas sa? 😵

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ....sorry stratila som nit.....k comu sa mam pridat?

jabadaba
8. apr 2014

@lyzzy k sedeniu u @misaelka...nejak sa pleteme? 😀

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ...jaaaj:D....ma niekto vyviedol z kolaje 😀 .....ale tak ja by som si dala take posedenie

jabadaba
8. apr 2014

@lyzzy preboha, si sa vykolajila? 😨 Ale ze? Take sedenie moze byt k uzitku, ktovie co by sme sa dozvedeli...isto by sa nieco naslo. Na mna urcite. 😀

katka1205
8. apr 2014

@jabadaba aj predtým tu niekto naznačil aka konverzácia tu je ak si si nevšimla. A to že si jej priamo nepovedala že je neschopná matka. .ešte neznamená že to tak nevyznelo. .. najmúdrejšia jej to tu vysvetlila ako sa patrí...

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ..no trosku som sa prestala koncetrovat 😀 ....jaaaj aj na mna....to by misaelka pisala a pisala...to by bol zoznam dlhy jak telefonny zoznam

jabadaba
8. apr 2014

@katka1205 no tak cituj prosim Ta lebo prestavam byt v obraze. Za tvoje interpretacne schopnosti uz nenesiem zodpovednost, dle libosti. Kludne aj dalej riesme.

jabadaba
8. apr 2014

@lyzzy ach si volajaka roztatarena. Sa mi nepozdavas. 😎

meryr
8. apr 2014

@dejnas ako tak citam ,docitala som sa az k tvojmu prispevku a az mi skoro oci vypadli ze ci som to pisala ja🙂 uplne som sa nasla v tom co pises o svojich detoch..totalna kopia..cinnosti-vsetko prebieha u nas hlavne RYCHLO a kratko..prechadzky-az mi slzy vyhrkli od smiechu..my tiez nevieme chodit po chodniku ale vkuse sa skrabeme po plotoch,zakopavame do vsetkych krtincov,vyhladavame kazdu palicu,jamu ci nieco kde by sa dalo vyskrabat a odtial zoskocit...ten tanecny kruzok-to iste u nas..ucitelky ma oboznamili ze ho chcu a jednoducho si ho vyziadali..co sa tyka aktivit-pohromou je ked jednoducho nemaju cinnost...vela ludi sa mi cuduje ako ich zvladam..nuz tazko sa mi odpoveda,no najdolezitejsia je trpezlivost a rezim ci uz rezim v jedeni,spanku alebo v spravnom vybere vhodnych cinnosti.som rada ze nie som sama v takejto zalezitosti akou su ,,rychle,,aktivne deti🙂

slnieckko
8. apr 2014

zeny hadate sa tu ako nenormalne, kolko z vas ma take deti ozaj doma? ziadala konkretne rady vo vychove a nie hadky o tom kto by dal lieky a kto nie... dobre sa radi ak ste si neskusili, aj to so stanovenim hranic a bla bla bla... ake hranice preboha? co mu mam zakazat aby chodil po byte? nejde o to ze neposlucha, ale o to ze sa neda uputat jej pozornost, ze sa nevie zastavit a sustredit na nieco. tazko vysvetlit matke ktora ide so svojou dcerou za ruku normalnym kludnym tempon ze vase dieta takto ist nevie a vy za nim len behate, to ich mame zakazdym bit az kym nepochopia ze takto je to spravne? vysvetlovanie u takych malych deti nezabera a bitkou si autoritu budovat nemienim, treba len pockat kym podrastu a zmudreju... ako ho prinutim stavat kocky alebo lego, mam ho priviazat a hybat za neho rukami? alebo ako mu precitat knizku ked nevydrzi sediet pol minuty a pozerat sa na obrazky? ste mudre ako salamunky ale konkretne rady neda nikto, to potrebuje autorka. je fakt tazke snazit sa vychovavat ked nemate spatnu vazbu od dietata, ja mam doma nakupenych xy skladaciek, kniziek, hociake rozvojove hry a hram sa s nimi sama lebo ich syn ignoruje. ma 20 mes a neprespal este ani jednu noc v zivote, doteraz sa budi na mlieko kazde 3 hod pritom je skoro od narodenia na UM. napriek tomu by som mu urcite nedala ziadne lieky a k psychologovi by som tiez nesla urcite nie v tomto veku, stale ho beriem ako velmi zive a vnimave dieta ktore ma len iny okruh zaujmov ako vacsina, @aknelusenka co s nou robis cez den, hrate sa alebo ju nechavas samu nech robi co chce?

siska53
8. apr 2014

@aknelusenka necitala som komentare,ale ked je aktivna,zamestnat ju,kreslit,plastelina,nech si pobeha na povel,spravila som mu kolky z pet flias.pomahal mi pri vsetkom,co som robila,vyberal z,umyvacky,daval do pracky,vyberal z nej,pomahal vesat.tancovali sme,spievali,behali na 5,4,3,2,1 start..
nemozes od nej chciet,ze na,ihrisku sa bude hrat s inymi detmi,skor,ak nejake udrie,tak jej razne povedat nie a dat ju prec,napr.na lavicku na chvilku.
stat na povel,to este nepochopi,to ani moja 2r.nie.
a skus si pozriet stranku (poradila mi ju jedna mamina tu na koniku montessori-doma.sk
my sme uz skusali aj podla tej knizky.
a na,dake cvicenie,nechcete chodit? Ak teda mas niekoho,kto ti postrazi babo,alebo pojde s malou.
mozno je jednoduchsie mat pokojne dieta,ktorz kde das,tam ho najdes,mne sa skor pacia tie temperamentnejsie,lebo ich vsetko zaujima,ja vravim,ze skumaju. 🙂)
ked budes mat druhe,budes si musiet najst cas aj na nu,zapajaj ju do starostlivosti o surodenca,ale nenut ju,sama,si casom najde,s cim ti bude chciet pomahat.
a nechaj ju skumat,ja som byt zabezpecila tak,aby bol ako-tak bezpecny,aby mohol skumat,co ho zaujima.

vejula
8. apr 2014

@aknelusenka presne ako tu už niekto poznamenal... Si vo vysokom štádiu tehotenstva, si unavená, navyše detičky akoby citili, že sa "niečo" chystá a pútaju na seba pozornosť. PResne si pamätám ako sa synček správal ked som mala pred pôrodom... Ale je to lepšie 😉 S dcerkou si rozumeju, veeeelmi sa lubia a hlavne spolu vydaju viac energie... Uvidiš bude lepšie. A lieky určite nie

meryr
8. apr 2014

@dejnas ako tak citam ,docitala som sa az k tvojmu prispevku a az mi skoro oci vypadli ze ci som to pisala ja🙂 uplne som sa nasla v tom co pises o svojich detoch..totalna kopia..cinnosti-vsetko prebieha u nas hlavne RYCHLO a kratko..prechadzky-az mi slzy vyhrkli od smiechu..my tiez nevieme chodit po chodniku ale vkuse sa skrabeme po plotoch,zakopavame do vsetkych krtincov,vyhladavame kazdu palicu,jamu ci nieco kde by sa dalo vyskrabat a odtial zoskocit...ten tanecny kruzok-to iste u nas..ucitelky ma oboznamili ze ho chcu a jednoducho si ho vyziadali..co sa tyka aktivit-pohromou je ked jednoducho nemaju cinnost...vela ludi sa mi cuduje ako ich zvladam..nuz tazko sa mi odpoveda,no najdolezitejsia je trpezlivost a rezim ci uz rezim v jedeni,spanku alebo v spravnom vybere vhodnych cinnosti.som rada ze nie som sama v takejto zalezitosti akou su ,,rychle,,aktivne deti🙂

25daniela
8. apr 2014

@slnieckko nahodou alebo nastastie mam skoro vsetky take deti doma, pozornost pribuda s vekom, ale samozrejme, ked bude mat 6 a bude to stale rovnake, tak to uz je na diagnozu, ale nie u 20 mesacneho dietata.

kubuliatko
8. apr 2014

tak ja mam 3 rocneho aktory mi po obede vobec nespi . je hore od rana od 8.00 a zaspi pri velkom stasti o 20.00 a musim s nim byt vonku aspon 5 hodin denne ye by sa to dalo s nim vydrzat. takze ja to riesim sportom. doobeda odrazadlo, po obede dlhe prechadzky a detske ihriska a vtedy je to ok. skus ju viac fyzicky znicit

slnieckko
8. apr 2014

@25daniela ano ved to som tiez pisala urcite nie lieky a psycholog v tomto veku 😉 ja som skor myslela tie 2-3 co uplne odbocili od temy a hadaju sa na 2 strany, pritom davaju rady aj ked vlastne skusenosti nemaju

erickaa
8. apr 2014

@aknelusenka Ahoj, úplne ťa chápem, mám doma taký istý "exemplár" dieťata. Toto kto si neprežil, nikdy nemôže pochopiť. Každej jednej z vás, ktorá ju odsúdila, že je zlá matka a nezvláda svoju dcéru, tak načo si robila druhé dieťa...by som z celej duše dopriala moju dcéru tak na 3 dni. Garantujem vám, že by ste zmenili názor a prosili o odpustenie 😀 😀 😀 Nič v zlom..ehm
Nám to začalo presne v 16 mesiacoch a trvá viacmenej dodnes (máme 2,5 roka), aj keď posledný mesiac sa to u nás vééľmi zlepšilo. Nebudem tu dopodrobna rozoberať, čo robila moja malá, v zásade všetko po svojom, ani po dobrotky a ani po zlotky to s ňou nešlo. Dostávali sme sa do takých štádií, že sme s ňou nikam nemohli ísť, lebo celé zlééé. Tesne pred 2. narodeninami sme ju dali do súkromnej škôlky, s tým, že sa tam polepší, veď tak to chodí ževraj. Ja už som bola v štádiu, že som si trhala vlasy od bezmocnosti, nijaké štandardne a ani neštandardné rady nepomáhali. Nič, čo platí pre ostatné deti, na ňu neplatilo. Asi najväčší problém, krorý ma trápil, že sa nemormálne bila. Kamkoľvek sme prišli, tak sa rovno pustila do detí, aj starších, aj bábätiek pomaly. Ani jej nemuseli nič spraviť, proste hneď atak. A toto keď máte každý deň a celý deň, tak vás prejde chuť aj chodiť medzi ľudí, na ihrisko, ku kamoškám, na víkend do wellnesu, lebo všade len konflikty boli. Aktivity som jej výmýšľala rôzne, od malička sme plávali, od 18 mesiacov sme chodili na také cvičenia s detičkami, ale ona si všetko robila po svojom, pri žiadnej aktivite nevydržala viac ako 30 sekúnd. Po 2 mesiacoch som to cvičenie vzdala, to bolo iba trápenie ( pre mňa) a ona sa aj tak nezapájala do skupinových cvičení.
NO, takže v škôlke sa zázrak nekonal, aj keď na chvíľu sa polepšila, ale potom to bolo ešte horšie. Už si tam s ňou nevedeli rady, aj sa bila, aj neposlúchala, tresty, čo na iné deti platia, tak ona si z toho robila dobrý deň. Ona sa totiž tiež nikoho a ničoho nebojí, absolútne nemá rešpekt pred autoritami. Takže za rok sme sa moc nepohli s riešením, ani z toho nevyrástla ako sa zvykne hovoriť, skôr to bolo horšie časom. A to sme sa jej navysvetľovali, že mne sa až sánkový kĺb opotreboval, a to ako bez srandy naozaj. Takže po rozhovore v škôlke sme s učiteľkami poprosili o pomoc psychologičky. Predtým som sa radila aj s pediatričkou o tom, tá nás už na neurologiu posielala, tiež s podozrením na ADHD. Ale nešli sme. Som si povedala, že až potom keby psychologičky nezabrali. Ale chvalabohu zabrali. Popozorovali malú v škôlke, nerozprávali sa s ňou, len pozorovali pár hodín. A potom sme z toho dostali výcuc a "návod". Ako sa s ňou rozprávať a nerozprávať, čo robiť a ako "trestať" . Nejaké nástenky bolo treba porobiť, a hlavne prestať dávať po zadku. Aj tak to nikdy nepomohlo. A to bolo teda asi pred vyše mesiacom a odvtedy veľké pokroky, už sa skoro nebije, akurát s tou tvrdohlavosťou máme ešte ďalekú cestu...
Takže ja radím, žiadne lieky, skôr pohovor so psychológom. 🙂 Niekedy stačí zmenisť rétoriku a zrazu to ide. A to ja som bola už v štádiu okolo tých jej 2 rokov, že som si vravela, že buď dostanie lieky ona alebo ja 😔 😲 😀

lyzzy
8. apr 2014

@jabadaba ....no som 😀 ...idem spinkat....cau 😀

jabadaba
8. apr 2014

@slnieckko tu boli nejake hadky? 😨
@erickaa kto tu koho pre boha odsudil? Snad nebudeme pisat, ze dieta sa sprava nezdravo, nech bezi po lieky k odbornikovi! Jezisi, fakt, treba asi kazdeho riadne vystresovat, ze ma v neporiadku dieta a isto ma nejaku diagnozu....sup tabletky. Od 20 mesiacov, a mozno aj skor. Nemam slov. 😝 Mna osobne by ukludnilo ak by mi niekto odpisal, ze nemam mat obavy, ze je dieta v poriadku svojim spravanim. Ale asi to neplati na kazdeho...

siska53
8. apr 2014

@aknelusenka a este jeden pripad od nas,sesterka bola hyperaktivna,tazko sa s nou hravalo,po 2hodkach som bola unavena,co tak rychlo striedala hry,tetka si o 23zalievala kavu,lebo uz nevladala,zaspavala,o1 a o6-7uz vola hore. Aj uvod v skole bol divny,nevedla sa dlho sustredit,potom akoby utalo,skola ju zaujimala,vsetko chcela,vediet. Ma 23,studuje vysku,ma mnozstvo zaujmov a stiha i pracovat popri skole i cvicit. Stale je hyperaktivna,sama,si to povie,neobsedi na zadku.ale ma,ambicie,vie,co chce,u nej ta hyperaktivita sla nakoniec pozitivnym smerom.
a prave preto ta chapem,zvlast,ked si tehotna,..

kikina84
8. apr 2014

@jabadaba pokial nemas dieta s touto poruchou,tak na otazku preco,ti skor odpovie lekár (psycholog) 🙂 ..u mna 4 rocne dieta uz nieje batoľa..neviem ako u teba..dokonca ani 1,8 rocne nieje u mna batoľa..asi mame ine pojmy o detoch 😉

jabadaba
8. apr 2014

@kikina84 o akom 4 rocnom dietati sa tu bavime? A ano, 20 mesacne dieta je este batola. Do dvoch rokov je takto zaradene. A o akej poruche pises? Bavime sa stale o zakladatelke temy? Je porucha ak sa 20 mesacne BATOLA nehra s rovesnikmi? To fakt? 😲