Ako zvládnuť správanie dieťaťa na verejnosti?
Moja dcera nikoho nerespektuje a robi divadlo vsade, kde sa da. Zvlast v obchode je neznestielna. Hadze veci, presuva, bucha so vsetkym, nepostoji ani sekundu v klude, hadze sa o zem, reve.. predavacky sa postavia na jednu kopu a hladia po nas ze co vystrajame. Ja som z nej uz na nervy. Podla mna ju nerozmaznavam. Urcujem jej pravidla a aj ich dodrziavam ale ona len tomu vzdoruje. Snazim sa zachovat chlsdnu hlavu, ale tie ich pohlady a reci ma zranuju. Snazim sa ju dobre vychovavat ale medzi ludmi dava zo seba len to najhorsie co v nej je. Ked prideme domov tak mam chut revat lebo neviem kde robim chybu. Zvazujem ze s nou prestanem chodit do obchdodu.
U nas bolo kopec pravidiel. Pravidlo v obchode bolo: 1.ziadne sladkosti nekupujeme, mozes si vybrat jogurt, 2.ak sa budes vystrajat a neposluchat, ideme hned prec. Raz som musela polozit kosik na zem a hned vziat dieta von. Odvtedy sa to neopakovalo. Tvoja dcera vidi, ze si nezmocna a zneuziva to.
@tykat co jej ma co behat za zadkom? Tomu sa hovori vychova.. Neexistuje, aby si dieta naochane do vozika s rozkom v ruke a rychlym nakupom vzalo nieco z takejto "akcie".. Toto vychiva veru nie je funguje to, lebo rodic ma svaty pokoj, ale ja sa skor priklanam k vychove. A kedy inokedy, ako ked je zena na rodicovskej? Ma dost casu nakupovat normalne a aj s vychovou. Naviac, ja som proti jedeniu nezaplateneho tovaru. Nie je v poroadku ucit deti, ze to je ok. Len kvoli tomu, aby malo zaochane usta a rodic pokoj
Ak "mas chut revat" (tvoje slova), nie si zrela na zmysluplnu vychovu. Preco by si mala reagovat inak medzi ludmi? Vychovavat treba rovnako, rovnako pristupovat v prazdnom obchode, aj medzi ludmi, aj doma, aj na prechadzke. Pravidla a hranice musia byt rovnake. 2r dieta je velmi rozumne, vidi na tebe, ze si s nou nevies rady.
Venuj jej maximum casu ked ste v obchode. Zasahuj fyzicky, nedovol jej robit bordel, za to sme zodpovedni iba my, rodicia. Nikto iny. Nevnimaj ostatnych, si tam kvoli dcere, a aby si ju vychovala, aj toto patri k vychove. Zaroven neexistuje behat, kricat, atd na takychto verejnych priestranstvach. Ked mali deti 2roky,bola som na rodicovskej a mala som na vychovu cas. Mohla som si v tom obchode cupnut a do nemoty zadavat hranice, a ziadat ich respektovanie. Absolutne kazda zena na RD ma na toto cas, ziadne ze pichnem do vozika, dam rozok do ruky a utekam.
Deti mam 2, od babatiek som ich bravala na nakupy a vzdy som sa zdrzala tolko, kolko bolo treba, plus na viac, ked bolo treba naucit vhodnemu spravaniu.
Daj jej ulohy, nech najde maslo, jogurty, rozky.. Nech ta ku nim dovedie, nech nalozi rozteky do saciku.. Vymenovavajte si jednotlive ovocia, zeleniny, ked idete okolo. 2r dietatu sa v obchode treba naozaj intenzivne venovat, zaujat, zabavit vykladanim tovaru na pas napriklad a podobne. Neustale vysvetlovat, zadavat jasne hranice a nedovolit jej prekracovat ich. A nerutit sa z toho, ako mozes chces vychovat dieta, ked sa rutis z denodennych vychovynch situacii. Deti treba brat na co najvoac beznych miest, aby sa vedeli spravat uz od malinka. Nebrat ju, ju nic nenauci. Ani zapchat usta rozkom alebo oblbnut mobilom
Tak vies... bud ju budes bravat, "nech si zvyka" a znasat tie pohlady, alebo to skusis inak (Tesco potraviny domov, zobrat ju tam spiacu v kociku).
Evidentne ju to tam drazdi. Chce si zobrat veci z polic, ale nesmie. Chce behat ako na ihrisku, ale nesmie. Nechape preco... Este sa mozno zamysli nad casom, kedy chodievate. Neni moc unavena alebo hladna? Ja som pri tretom zacala chapat, preco niektore mamy daju dietatu do vozika rohlik. Lebo prve dve dcerky si dali povedat, ale tento co doraba v obchode, to je drsne. Trochu pomaha ho zapojit do procesu - ma kosik alebo detsky vozik a dava tam to, co poviem ja
Autorka, nerobis nic zle! Viem, presne ako sa citis, ale toto obdobie u deti okolo 2-3 rokov je uplne normalne, aj ked pre rodicov velmi tazke.
Urcite ju nebi a urcite si schopna mama, aj ked casto a z pochopitelnych dovodov pochybujes. Najdolezitejsie je ustat tieto tazke situacie v klude a napriklad doma, ked uz bude mala mimo velkych emocii, kludne sa k tym scenam vratit a primerane veku sa porozpravat.
Tyto “krpci” este nevedia regulovat svoje emocie a len sa to ucia. Preto taky humbuk 🙂
Ono to bude stale lepsie, ale je to dlha cesta… Drzim palce a posielam objatie ♥️
Ja nejdem dávať múdre rady ako poniektorí. Ale prvý syn sa nikdy nehadzal o zem nevystrajal v obchode, v aute. Mladší je presný opak stále sa mu cosi nepáči vystraja v obchode v aute, ostáva len vydržať 😅 Podla mňa toto nie je o výchove, proste majú iné povahy a správanie, záujmy a hotovo. A ostatných ľudí si nevšímaj nech pozerajú, ako sa poznám ešte by som im vynadala za blbe reci 😆
@athelas86 Gabor Maté je úžasný, neverím že niekto ho na mk pozná😁😍sledujem jeho videá, keď douspávam dvojičky ...a teda autorka máme ešte 2,5r a viem ako sa cítiš a to nikto neuverí, kým sám nezažije ... napr. naša je zlatíčko, keď má mami a papi len pre seba...akonáhle uvidí, že
obidvaja máme v rukách dvojičky, začne porušovať všetko rad radom...ak je pri nej moja mama...musí kričať, všetko hádzať na zem...už dlhšie má obdobie vzdoru a všetko chce hneď, inak krik...na otázky odpovedá- neviem, nechcem, nebudem , neidem...my s mužom nereagujeme, hovoríme kľudným hlasom..moja mama kričí, keď ona kričí...a to je cirkus potom🫣 nedá sa ti ísť nakupovať s tým veľkým kočíkom, kde ju posadíš?
Mile damy, tie ktore tu moralizujete - budte take dobre a dakujte Bohu, osudu, ze toto nemusite zazivat. Taketo zachvaty mali vsetky moje deti, kazdy sa cudoval, preco takmer nikam nechodime. Ked som od kamosiek s detmi v podobnom veku chcela radu, vraj oni take nezazivaju, max. 2-3x sa im to stalo a boli zrele na psychiatriu. Ja som toto mala niekolkokrat denne, vlastne kazdy ukon bol problem. Sucitim s kazdou jednou mamkou, ktora ma podobne dieta, je to naozaj narocne. Dievcata mali vzdor skor - momentalne moja cerstvo 2 rocna robi take sceny, ze amen tma. U chlapcov nam najhorsi vzdor trval od 2,5 - 4 rokov. Raz to prejde, prajem vela sil 😄
@tehula2016 tiež som sa pousmiala, napríklad nad tým že "čupnúť si a vysvetľovať hranice a fyzicky brániť ich porušovaniu".... No jo, ako keby ma chalan v tom amoku počúval 🙈 úplne easy vysvetliť niečo decku, čo sa opakovane hádže o zem a vrieska ako keby ho z kože drali. Nie je vzdor ako vzdor... A je rozdiel vzdor v 2 rokoch a v 5tich.
@tehula2016 presne, toto nie je o vychove. Mne maly nastastie nereval ale kamaratka ma 3 deti a prvy bol uplne hrozny, mne jej bolo tak luto. Vyrastol z toho, akurat dnes ma 8 rokov. Druhe dve decka jej toto nerobili a vychovavala kazde jedno uplne rovnako.
Uz tu takych odbornicok bolo, mali jedno dieta a mysleli si ako skvelo zvladaju vychovu. Druhe dieta I'm ukazalo a uz domudrovali 😏
@michaela789 ja som si naozaj dlhu dobu myslela, ze som neschopna, ako to ine mamy zvladaju..ved urcite kazde dieta si tym prejde..no nie, aspon nie v takej miere..
anonym tých donášok je milion, nielen tesco, neverím, že niečo nie je aj tam kde bývaš. Alebo raz za týždeň niekoho nájsť na postráženie a ísť na veľký nákup. A také veci čo treba obdeň ako pečivo, ovocie, zelenina tak možno skús ísť s ňou ale nie do Lidla, Tesca, skúste maličké obchody, teda obchod s pečivom, zelovoc a tak. Možno že ju vykoľají aj to prostredie napríklad hluk alebo tie hnusné svetlá ak je citlivejšia, lebo tých svetiel je v týchto veľkých obchodoch toľko a tak silných že to ide vypáliť človeku oči.
Píšeš, ze sa to snazis obrátiť na hru... Ale nepises, ze co konkrétne jej povieš, urobis, okrem toho, ze za nou chodis...
Podla mna vysvetlit, ze to prave nie je hra. Su miesta, kde treba dodrziavat providla, vsetci, ty, dedko, babka, teta v obchode, nech sa sama pozrie a uvidi...
A suhlas, vyrastie z toho, len to treba prezit. Proste obdobie vzdoru, chce rozhodovat, tiez vie ako na teba.. kazde dieta to ma, len niektoré menej a ine je viac hlucne.. iných ludi si nevšímaj, s porodom ide hanba u zeny podla mam prec
Ja tu vidím dva ,,problémy:"
1. kričí, plače
2. behá, všetko ničí
Píšeš, že nechce byť v kočíku ani vo vozíku. Ale veď ju tam nechaj a nedovoľ vyliezť. Keď už aj bude vrieskať, alebo aspoň nebude behať a všetko ničiť. Ju to prejde, keď uvidí, že si nepomôže. Skúste si zobrať nejaký obľúbenú hračku do obchodu. Daj jej ju keď bude vyvádzať, keď ju ukludní - chvalabohu. Keď nie zober. A ostatní ti môžu byť ukradnutý. Oni mali dokonalé deti? Nemali.
Hlavne veľa kľudu.
To, že nie je rozvoz u Vás v dedine, neznamená, že neexistuje. Ja bývam od mesta /tesco, lidl,../ 17 km ďaleko a nikdy som nemala problém, naklikám, čo potrebujem a prinesú.
@marsmykkok píšeš ako s tebou chodila matka do obchodu, teda myslím, že deti nemáš,lebo nepíšeš ako to robíš ty, ver že toto nie je vždy o výchove, veľa robí aj povaha, gény... Prešlo mi rukami niekoľko detí, plus dve moje a každé jedno z nich bolo iné, teraz tu mám presne také, ako popisuje autorka, môžem ss aj na hlavu postaviť, aj tak si ide svoje. Niekedy sa až hanbím za neho, keď niekam ideme, ale jednoducho to decko nemôže byť stále mimo spoločnosti, potrebuje ss socializovať, ja stále verím, že raz z toho vyrastie a dobre bude, stále sú to len deti. Inak moje vlastné deti boli každé úplne iné, starší bol bezproblémový, občas samozrejme niečo vyviedol,ale tak v rámci veku sa to dalo, mladší úplný opak, stále vymyslí väčšiu kravinu, tvrdohlavý 😏, no ťažko s ním.
@tehula2016
@michaela789 damy, ja nikde nepisem, ze moje deti isli do obchodu ako unudeni pani profesori v 80tke,ano? Je prirodzene, ze dieta v 2r skusa hranice. A je prirodzene si priznat, ze ak sa dieta dlhodobo hadze o zem, a krici opakovane, nieco je zle. Nie su drzane hranice, asi tym spravanim dosiahlo to, co chcelo. Inak nema motivaciu hadzat sa o zem 3x denne. Dosiahne tym co chcce. Ak ma jasne hranice, a rodic nepovoli, prestane to robit. To je iba psychologia.
Ak je dieta dennodenne podrazdene, placlive, ukricane, robi sceny niekolko krat denne, nehnevajte sa na mna, ale nieco je zle. Aky malo dieta spankovy rezim? Malo dostatok spanku? Obedny spanok kvalitny? Ak nie, necudujem sa. Jedlo sladkosti? Predpokladam, aj obrazovky.
Naozaj som nezazila dieta, ktore ma 2r, neje cukriky, lizatka, ma dostatocny spankovy rezim, nie je pretazovane, aby nereagovalo na doslednu vychovu a jassne nemenne hranice. Vzdy niektore z tychto bodov nefungovali.
Preto pisem, ze deti so mnou chodili od zaciatku po takychto miestach, venovala som im ten cas, vysvetlovala, a ano, aj cupla a drzala hranice aj fyzicky. Ak sa raz nevyhadzuje tovar na zem, tak neexistuje, aby som to dietatu dovolila. Fyzicky mu v tom zabranim. Naozaj, ruku na srdce.. Ja verim vo vychovu a doslednost, nech sa na tom smeje kto ako chce.
Nie je slabost priznat, ze nemam doslednost, ze nemam vyspane dieta, ze ma obrazovky v 2r, ze je slakdosti.. Vtedy je to ano, daleko narocnejsie take dieta zvladat.
A znova zdoraznim, ze je normalne, ze dieta testuje hranice. Ze sa stretavame vsetci s narocnymi situaciami. Ale ak to trva, je to bez efektu, doeta ma hystericke vystupy 5x denne, neda sa s nim nikde ist.. Tak je problem v pristupe.
A doplnim, ze mam deti 2, nie jedno.
@maxik24 riesila som to s najlepsou detskou psychologickou v okoli..syn mal vtedy okolo 3 rokov, ja som uz bola zrela na psychiatriu..psychologia pozna aj taketo deti, neplati na nich jednoducho nic, alebo ma vsetko kratkodoby efekt..povedala mi, ze pravdepodobne bude mat vyssi intelekt, tieto deti mavaju narocnejsie obdobie vzdoru..a mala pravdu - to co som si odskakala v jeho utlom detstve mi dava pocit zadostucinenia - ini rodicia riesia ucenie, skolu, ja nemusim absolutne nic, je najlepsi v rocniku..
@skeblicka777 Mne hlavne ide o to, že aj ostatní ľudia majú právo aby ich nik neobťažoval. V tom obchode sú aj vážne chorí ľudia, ľudia citliví na hluk, aj malé bábätká napríklad čo im to nerobí dobre a preto ten postoj "však dieťa má obdobie vzdoru tak čo nebudem s ním zavretá doma a čo sa blbci pozerajú alebo čo sa im to nepáči" je u mňa cez. Ja chápem, že matky baví chodiť do tých obchodov, je to na rodičáku skoro jediný spôsob socializácie, ale pokým to nejde a dieťa obťažuje správaním každú návštevu všetkých naokolo treba fakt riešiť nákup donáškou, ísť bez dieťaťa do obchodu a tak. Lebo tu proste platí že nielen ja a moje dieťa má práva, ale aj ostatní ľudia. Nie je moje dieťa pupok sveta. Jasné, stane sa že dieťa začne vrieskať a tak, ale tak snažím sa ho rýchlo utíšiť alebo ak nepomôže idem jednoducho von bez nákupu kvôli tomu že rešpektujem aj práva iných. Ale nechápem ak niekto s takým dieťaťom ostáva v obchode 30-40 minút a 30-40 minút dieťa vrieska, hádže sa o zem a bud ho ignorujú alebo ho prosia nech prestane a nezaberá to a nechajú to tak. Ako nech si má každý štýl výchovy ako chce, ak považujú za správne 1000 krát zopakovať prosím nekrič, nakúpime a pôjdeme na zmrzlinu alebo ak si vychovávajú tak, že o hodinu ho to prestane baviť a budem ho ignorovať-ale doma, v tom obchode proste treba brať ohľad na to, že sú tam aj iní zákazníci. A to sa mi proste nepáči, to sebectvo, že nehľadím na to, že nielen ja a moje dieťa majú práva, ale aj ostatní ľudia.
@marsmykkok no u nás berieme toto dieťa do obchodu občas, väčšinou idem sama, ale vonku sme každý deň a takmer každý deň mi urobí cirkus, vie veľmi dobre že keď neposluchne, sedí v kočíku a nebehá, napriek tomu sa to denne opakuje a fakt sú u nás hranice nastavené,. lenže keď toto alebo aj iné dieťa bude stále mimo "civilizáciu" lebo veď cirkusuje, tak sa to podľa mňa nenaučí nikdy. A naozaj nie všade sú donášky alebo je mamička samoživiteľka a lacnejšie si nakúpi v tom obchode sama.
Stačí len jedno - to, že sa tatko správa dieťa v tomto veku je normálne. To, že ťa za to súdia cudzí ľudia normálne nie je. Lenže tých ľudí nezmeníš. Stačí sa vnútorne úplne oslobodiť od verejnej mienky. Lepšiu radu k tomuto nepoznám.
@maxik24 ja mám tri. Myslím, že počet detí je úplne irelevantný.
Najstaršiemu sa vysvetliť dalo a stále dá, aj mu prišlo ľúto keď videl že urobil zle a neposlúchol, že sa hneváme.
Prostredný vystrčil také rohy, že sme s manželom začali viesť po večeroch namiesto filmových večerov strategické debaty. Pritom prístup sme mali k obom rovnaký. Tretí vzdorujuci nás ešte len čaká a čo má pre nás v klobúku ten ani pánboh nevie.
Ja nevravím že rozprávaš blbosti. Ale porovnávať deti a ich reakcie, najmä schopnosť vnímania, empatie atď v situácii keď sú vo vývrtke je proste mimo, prepáč. Čo dieťa, to potrebný iný prístup. Na niektoré funguje čupnutie si a vysvetľovanie ktoré spomínaš ty, na ďalšie tri to fungovať nebude. Tak to proste je.
Dávam ti za pravdu v dôslednosti. To áno. Keď už raz zaujmem postoj, tak sa ho treba držať aby si dieťa vtlačilo vzorec. Problémom ale často nie je nedostatočná dôslednosť ale práve nájdenie toho správneho prístupu, ktorý dieťa zaujme a donúti vnímať čo sa od neho vlastne chce.
Tiež by som poradila najlepšie do toho obchodu s nou nechodiť. No keď sa nedá, tak sa nedá. Pre tak malé dieťa je to jedna z najnáročnejších situacii, je tam veľmi vela podnetov, zaujímavých veci a zároveň pravidiel a obmedzení.
Čiže aspoň urobit čo najviac, ako sa da. Pripraviť seba, že to bude náročné, brat to trochu s väčším nadhľadom a pokojom. Viac sa sústrediť na dieťa, než na ľudí okolo. Ísť do obchodu, keď je dieťa najedene (nie hladne), vyspate a nie unavene, predtým si sa mu nejaký čas venovala nejaký a vyhralo sa.
Ty máš hlavny cieľ nakúpiť a snahu, aby pri tom dieťa čo najmenej vyvádzalo. Skús to niekedy otočiť. Sustred sa viac na ňu a ty nakupuj akoby len popri tom. Choďte do obchodu, aby dcerka mohla niečo nove objavit, naučiť sa, bolo to pre ňu zábavné. Ukazuj jej veci, zamestnavaj ju, nech skúsi odtrhnúť vrecúško, hádzať do neho zeleninu, ovoniavajte ovocie, nech vyskúša otvorit chladničku, dávať veci do košíka, zaplatiť kartou, odhodiť bloček do kosa atď.

Dať do vozidla alebo do kočíka zapasat a nech reve ...stále lepšie ako má behať po obchode s robiť bordel.