Akým spôsobom vzdelávate svoje deti doma?
Dobrý deň,
riešime dilemu, ako vzdelávať deti doma. Viete mi poradiť nejaké nápady, ktoré u vás doma praktizuje? Akým spôsobom ich vzdelávate? Čo s nimi robíte? Jedná sa o deti vo veku škôlkárov.
Ďakujem veľmi pekne za všetky vaše odpovede.
Otvor Pinterest a tam máš milión nápadov
Môžete niečo lepiť, vyrábať z krabic a tapety domček pre bábiky, garáž pre auta...robiť zo sadry odliatky,robiť náramky, herbar v lete, kúpiť modelovaciu hmotu a niečo tvoriť, robiť obrázky z tých plastových dielikov a potom prezehlit žehličkou, hlavne nie všetky deti to baví možno tvoje bude baviť z drievka robiť búdku pre vtáčiky🙂ja zavidím, že dnes je toľko materiálu a možnosti, keď som mala malé dieťa nebolo toľko inšpirácií.
Dúfam, že dobre chápem a nepytas sa na vzdelávanie formou jazyka a iných znalosti.
My sme si vyrobili vlastnú zvonkohru na dvor kúpiš silon, korálky, drevené polotovary v Tedi či na webe.
Alebo som kúpila dreveného koňa, psa a pomaľovala ho farbami..
Môžete spraviť "obraz" vylejete akrylové farby a so slamkou budú fúkať rôzne tvary
Rada som robila kreslenie na sklo s gelovymi farbami urobila si podľa predlohy zvieratko a nalepila na okno, fľašu...
V tom veku? Varili so mnou, upratovali so mnou, kreslili sme, skladali puzzle, navliekali goralky, pozerali naucne filmy (to robime dodnes), chodili do lesa a hladali zname rastliny, zvierata, pomenovat vsetko co najdem (aj ked ja som casto musela pouzit appku v mobile na uplnu identifikaciu 😂 ) ...naucila som ich pocitat z hlavy do dvadsat, vsetko na "jedle" teda niekto niekomu nieco zje alebo podaruje, to im ten prvy rocnik v skole neskutocne pomohlo... oznacovat tvary - strechy, komina, hraciek spravnym menom , pomenovavat dni v tyzdni - pondelok ideme tam, utorok hentam,, mat proste prehlad, ako dni nasleduju... rozpravat sa o zime - potom nasleduje ake rocne obdobie? Co robime na jar? Ake je tam pocasie, co robia zvieratka, co robia stromy, co sa deje s podou? Co ja viem taka klasika, ziadne tony hier na to netrebalo, prroste sa o vsetkom co vidim rozpravat...
Ked nievo zaujme,pride prilezitost,nacrtne sa tema...tak sa jej snaizm chytit. Inac mame cas rozdeleny na upratujeme doma,volna hra,tvorime,cas von,navstevy a ine kulturne vyzitie,spanok,jedlo.. :D Mala isty cas rada kreslila omalovanku. Maly zas robil ulohy v casopisoch. Potom zas viac videa. Syn je schopny pozerat ako vyrabaju traktory niekde v Nemecku aj hodinu...Bola mania navliekania koraliek... Momentalne som tehotna,takze velka tema je tehotenstvo a porod.. Vzdy sa nieco najde. Aj pismenka a cisla uz boli.. Znacky aut..Joj,no kadeco.
Ja mám deti v škôlke, ale vždy sme sa veľa venovali vzdelávaniu aj doma. Knihy, pracovné zošity (Usborne má vynikajúce, ak zvládaš základy EN alebo DE), veľa pobytu vonku, výlety, múzeá, umelecké aktivity, pomaly aj nejaký kolektív rovesníkov. Podľa mňa najdôležitejšie je nezanedbať žiadny smer - jemná motorika, šport, jazyk, logické myslenie, praktické zručnosti, sociálna interakcia.
ja som si to asi veľmi zjednodušila - len som kupovala pracovné zošity pre predškolákov ... spolu sme to potom vypracovávali.
viem, asi dosť málo ....
Starsi uz od 3 rokov robil zisity vselijake mal ake existuju vela sme citali v 5tich cital knihy pre 9rkcnych sam, nsjmladsiu zosity nebavia vobec tak nerobime en citam vecer teraz mala 6 a uz zacala citat tiez sama

nijako špeciálne, kupovali sme si detské časopisy a v nich riešil úlohy, veľa sme si čítali vždy pred spaním, rozprávali sme sa, pomáhal mi doma so všetkým v rámci svojich schopností a možností