Bitie detí rodičmi: Aký je váš názor?
V poslednej dobe velmi casto vidim, ako rodicia biju svoje deti. Za posledny tyzden - na vnutornom ihrisku vycapala matka dieta, v potravinach riadne matka tresla svoje dieta po zadku. A extrem pre mna bol, ked uz na pohlad autistickemu chlapcekovi (mozno ina diagnoza, taky chlapcek nevedel o svete) daval jeho otec riadne facky. Ja sa do cudzich ludi nestaram. Ale mne je tie deti tak luto. Ja mam 4 rocneho synceka, a takto by som sa k nemu nespravala. Aky je vas nazor na taketo bitie deti rodicmi?
A na Slovensku sú telesné tresty (v rodine) zakázané? Lebo ak nie, tak ako chcete zasahovať? Vyfackať rodičov?
Tieto reakcie aké je ok udrieť dieťa.😀 Som zvedavá ako by všetky tie matky reagovali keby učiteľka v MŠ zvolila tuto cestu. My učiteľky musíme zvládnuť to bez udretia či nadávok. Rodičia to nedokážu? V čom to je iné? A verte mi, že neraz mi bolo zle, keď dieťa s úsmevom šlo ublížiť mne alebo inému dieťaťu opakovane. To ho mam zbiť, lebo zaň zodpovedam? 😀 Nie, samozrejme, že ja tiež som človek a býva mi fyzicky zle od hnevu, keď dieťa dokáže vytočiť do vyvrtky, no toto si nemôžem nielen dovoliť ale by mi to nenapadlo ani keby to bolo "ok".😀
V školke mam deti, ktoré dostali neraz nejaku bitku, capnutie od rodičov ... A sú to presne tie deti, ktoré najmenej počúvajú a bijú iné deti.😀 Prečo by malo robiť niečo ine, keď ho vlastní rodičia ucia, že bitkou sa riešia veci?
@beronsche znicila som denno denne koberce, nabytok, postele (roznymi pokusmi, vylievanim, vydieravenim, malovanim atramentom atd)- za doby, ked si cakala na nabytok podla poradovnika 2-5 rokov, rozstrihala 10000Csk na take franforce, ze rodicia ich lepili 2 mesiace dokopy, vyliezla na nedorobenu strechu po brvnach, pustila sa sama autom z kopca do dediny a mnoho dalsich vylomenin- to som stihala asi tak do veku 4.-5.rokov, na pubertu som sa znormalizovala- tu mali nasi so mnou dost lahku, ale tak predtym si dost uzili....
@subartic vacsina z "nas"? Kto je to "my"?
A kto ste vy?
@monicatko20 chces povedat, ze nepovazujes "capnutie po zadku" za nieco, co je v poriadku?
Poburuje ta, ze niekto nesuhlasi s fyz.trestami, lebo ty si x krat videla, ako ludia nezasiahli. A aky je prienik tychto skupin?
Je smutne, ze matky, ktore vedia, ze fyz.tresty nie su cesta (v sulade s tym, co hovori psychologovia a moderna veda) povazujes za premudrele a premotivovane..
Inak, vies, ze veda ma vysvetlenie, preco v dave nezasiahne nikto, aj ak vidia, ze sa nieco deje? Bez ohladu na postoj k telesnym trestom..
@beronsche ja neviem , nerozumieš kontextu diskusie a vláknu ako sa vyvíja ? Nevieš čo sú dva tábory , tri tábory ? Ľudia s viacerými pohľadmi na problém ? Ideš úplne mimo realitu . 90 % matiek ktoré sa tu hrdia tým že by v živote dieťa neudreli by hrdinsky nezasiahli keby vdeli žeb niekto capol dieťa po zadku alebo po ruke .
@subartic ja tu cely cas pisem o tom, ze bitie nie je spravna vychovna metoda. Raz som zareagovala trochu mimo, ked uzivatelka bola z toho, ze tu ine matky vyjadrili svoj nesuhlas s fyz.trestami tak vytocena, az zvazovala svoj odchod z kona.
A ty tu teraz fabulujes cosi o pokrytectve..
@mimka1402 ucitelka ms ma (mala by mat) vystudovanu metodiku ako zvladat CUDZIE deti a konflikty medzi nimi, ona nie je zodpovedna za ich vychovu a dosledky vychovy, ale ma ich na starosti pocas doby, ked rodicia su v praci. Prave preto, ze to nie su jej deti, nema co vztahovat ruku na ne. A cuduj sa svete, v severskych krajinach je zakazane deti bit a cakom prask ti pride dieta zbite zo skolky- a z domu to nema urcite, takze toto je len vymysel, ze deti, ktore dostanu na zadok biju ine deti v skolke. Jednoducho odstrcenie ci buchnat je klasicka reakcia dietata k druhej osobe- dietata, ktore nevie spracovat emocie a este nedozrelo na to, aby vedelo zanalyzovat ako sa v danej situacii ma zachovat. A za dalsie dieta si dovoli viac vyatrajat doma ako medzi cudzimi, kde nevie, co moze a nema istoty reakcie, tak ako doma u rodicov- ale to by si ako ucitelka v ms mala vediet.
Nerozumiem, ze v dnesnej dobe dostupnosti informacii, su stale rodicia, ktori povazuju fyz.tresty za vhodnu vychovnu metodu a budu do bezvedomia obhajovat ich potrebu.
Smutne...
Áno, rodičia bohužial nič o výchove dieťaťa naštudované nemusia mať.
@beronsche presne toto 🤣🤣🤣 informácie..články, sociálne siete a výskumy .. och prepáčte, ale vy musíte mať ozaj nudný život 😬 ja pri svojej rodine našťastie nemám na takéto štúdia čas.. a odchod zvažujem presne kvôli diskusiám ktoré ste tu rozprúdila práve vy.. nie kvôli názorom, ale kvôli ľuďom ktorý sú si tak presvedčený svojou pravdou, že ju silou mocou vnucujú ostatným.. Výskumu zdar 🙏
@beronsche ja som zakazdym urobila inu vec. Ja som nedomyslela dosledok, ratala sa mi len zabava daneho momentu a vobec, ze tie veci znicim. Ale bitka si vynutila respekt pred rodicmi a cuduj sa svete, vekom som aj zacala rozmyslat nad dosledkami- viac ako rovesnici. Ale keby nasi nepouzili bitku, tak im v puberte skocim na hlavy a bolo by to velmi zle pre vsetky strany a teda ja by som nebola tam kde som, ale skoncila by som dost pravdepodobne velmi zle. Sama mam 4 deti a vidim, ze kazde potrebuje inu "ruku"- kde jednemu dietatu staci povedat, dalsie pochopilo az uderom na zadok a dalsie stacilo predvidat, lebo to malo na cele napisane, co ide urobit (ostatne dve take nemali). To najmensie, uvidime, este sme len na zaciatku, aky (ne) certik sa vyvinie a ci bude stacit klasicky dohovor. Ale ako som povedala, ovocie budem zat az, ked budu deti daleko dospele a samostatne...
@beronsche ja zas nerozumiem tejto honbe na týchto rodičov a poukazovaním na nich akí sú neschopní . Vychovávaj svoje dieťa podľa svojich predstáv a ich nechaj aby vychovávali oni tie svoje. Skutočné násilie sa deje za dverami o ktorých nemáme ani len tušenie a tí ktorí tušia mlčia , hoci sa bijú do hrude že by oni nikdy .. , susedy, kamarátky, rodina .mnohí čo sedia za PC a oháňajú sa tu výskumami.
@subartic kde presne poukazujem na neschopnost?
Kde presne pretlacam svoje presvedcenie?
@monicatko20 kludne mi tykaj, je to aj v pravidlach.
A precitat si knihu, vypocut podcast a pod. , to fakt nie je studium jadrovej fyziky. Myslim, ze to kazdy zvladne..
Inak, zaujimave, ze ustipacne reagujes Len ty.. "premotivovane matky" , "vy musite mat nudny zivot..", ved diskutuj normalne.
@subartic presne..mňa mala mama kks v čase keď sme ani telku nemali..ruku do ohňa nedám (i keď si nepamätám) že mi niekedy nenaložila, mala nas 3 do 20tky po sebe, takže mala čo robiť..Bez výskumu, informácií a telefónu dokázala vychovať 3 slušne deti..Teda až na moju hubu, ale za tu nemôže 🤣 Prečo?No lebo nečítala koňa a nemala Facebook 🤣🤣🤣
@monicatko20 mne mama po zadku dala. A vies co hovori teraz? Ze lutuje, ze nevedela, ze to ide aj inak...
@subartic moja mi zas hovorí, že mala byť prísnejšia 🤣 a keby som sa jej spýtala, či ľutuje, že ma zbila (fakt si ale od nej nepamätám ani po zadku a facku už nedajbože) tak by povedala, že mi mala naložiť viac 🤣
@monicatko20 ja som vyrastlala 70-90 roky a moji rodičia ma vychovávali ako najlepšie vedeli , mala som veľmi pekné detstvo so všetkým čo k tomu patrí . Dobrú širokú rodinu , dobrých rodičov , dvoch súrodencov a áno , dostali sme aj na zadok . Stretávame celá rodina , spomíname ,smejeme sa a nikto nič nikomu nevyčíta, nikto nič neľutuje . Bola som vychovávaná intuitívne a som za to rada. Moji rodičia na výchovu potrebovali len zdravý sedliacky rozum a žiadne výskumy .
Ja len tolko k teme, pretoze mi to neda... X generacia, tj. deti narodene okolo roku 1970- dajme tomu, boli tvrdo vychovavane, dostavali aj bitky ano, vyrastli z nich normalne ludske bytosti, ktore vedeli vychovat dalsiu generaciu este pomerne slusne... Tieto deti dostavali "bitky" aj v skole, naucili ich ctit si druhych... Pozrite sa potom na dnesnu generaciu... Deti su vychovavane ja diamanty, chranene rodicmi pred svetom...ked zje dieta piesok na ihrisku, mamka sa ide zblaznit, chyta infarkt... Deti rozmaznane, robia si z rodicov p.cu, zlatko toto nerob,nemozes... Deti su nezvladnutelne, rodicia vyhoreti, skacu im po hlave.. tak potom ako to je? ( Recnicka otazka, nikto mi nemusi odpovedat) ucitelky rad za radom davaju vypovede, lebo ak sa nahodou dotknu dietata, nedajboze daju zlu znamku, hned su trestne stihani 😂 dakujem za precitanie, tot moja uvaha
@mercy13 bože konečne 🙏
@mercy13 vieš prečo sú rodičia vyhoretí ? A prečo zvládajú len jedno ? lebo opakuju ako papagáje donekonečna, vysvetľujú , poukazujú ,ochraňujú , vybavujú . Deťom je venovaná každá milisekunda ich voľného času , deti nežijú popri rodičoch , neučia sa pozorovaním a vlastnými skusenosťami .
@monicatko20 ja ? Ja som naopak na strane tých nedokonalých mám . Ja som za zdravý sedliacky rozum .
@subartic jeemine mažem prepáč 🙈 nevšimla som si, že si to ty písala.. zato som ostala prekvapená 😁

@beronsche nieee omyl..naznačila som, že väčšina tých premotivovaných múdrych ľudí ktorý vedia všetky novodobé prikázania o správnej výchove by reálne nikdy nezasiahlo, keby videlo bitku alebo hocijaky konflikt vonku na ulici 😉 A ešte som naznačila to, že si treba viac všímať svet reálny okolo seba a nie odsudzovať a hrať svätého spoza telefónu .. Dobrú noc