icon

Brali vám deti ruku namiesto ukazovania?

iluviel
10. dec 2021

Ahojte,

dcérka bude mať 17 mesiacov. Je síce predčasne narodená, ale nikdy nemala žiadne problémy, vývoj bol primeraný veku. V posledných týždňoch však čoraz menej na veci ukazuje prštekom a keď niečo chce, vezme moju ruku a priloží ju k danej veci. Napríklad som jej na okno nakreslila mačičku a teraz keď k tomu oknu dcérku vyložím, tak hned mi berie ruku a prikladá ju k mačičke, aby som akože povedala mňau mňau. Robili toto aj vaše deti? Moja staršia nie, ale tá je úplne iná povaha. V iných veciach sa dcérka nezmenila, myslím, že napreduje vo bšetkom tak ako má, ale o tejto jednej veci som čítala, že je znakom autizmu, tak už si to všímam a panikárim :( Tu je dosť veľká vzorka mamín, tak dúfam, že sa podelíte o skúsenosti... Ďakujem!

dskjhfdlkdjhl
10. dec 2021

@iluviel S tymto sice skusenost nemam, ale napr. moja starsia dcera si ukladala babiky do radu, magnetky na chladnicke do radu, auticka do radu a vtedy som si tiez precitala, ze to je znak autizmu a potom som ju uplne az nenormalne sledovala a kadeco som objavila, co by tiez mohlo byt prejavom autizmu, aktualne je dospela a autistka nie je. Takze myslim, ze toto moze byt podobne. Hlavne netreba panikarit😉

tosomja
10. dec 2021

@iluviel môj syn to robí tiež a autista teda nie je ani náhodou. Ani by ma to nikdy nenapadlo riešiť a hľadať diagnózy. Zapamätaj si jedno...nikdy neporovnavaj deti, ani svoje ani cudzie, lebo ti z toho preskočí.
Ja mám tri a každé je iné. Každé ináč ukazuje svoje potreby, ináč napreduje, ináč jedia, ináč spia...každé chce niečo iné. A ani jedno nie je choré ani zvláštne, ani zaostalé.

iluviel
autor
10. dec 2021

@dskjhfdlkdjhl
@tosomja dakujem vam obom velmi pekne za odpoved 🙂 Som kludnejsia.

gumkac19
10. dec 2021

@iluviel
Kamoskyn malý berie za ruku a takto ukazuje
Môj zase len prstom všetko - niekedy hádam čo chce
Určite to je v poriadku 😋

spadnutaslivka
10. dec 2021

@iluviel jéj, ahoj. Išla som ti odpísať a pozerám na nick, že ten poznám... A fakt si to ty. Ok, k veci- pri autizme nemá dieťa jeden z príznakov, ale xy príznakov, ktoré dokopy nasvedčujú tomu, že asi má dieťa autizmus. Ozaj nestresuj, lebo inak ťa picne. Si dobrá mamina a ak by bolo treba niečo riešiť, spoznáš to, neboj ;) Môj mi znakoval a to som netušila, že nejaké znakovanie existuje :D Len si našiel spôsob, čím mi naznačoval veci, ktoré chcel dosiahnuť. Napr. keď bol smädný, nepovedal, nepriniesol pohár alebo fľašu, len rukou naznačil zobáčik a ťukal do otvorenej dlane druhej ruky :D A znakov na autizmus by som u neho našla dosť a predsa autista nie je. Ale tiež mi to jeden čas chodilo po rozume

iluviel
autor
10. dec 2021

@spadnutaslivka jej ahoj a ty ma odkial poznas? 🙂 Ved ja tu skoro vobec neprispievam ☺️

sasanka605
10. dec 2021

Maly to obcas robil, nezamýšľala som sa nad tým vobec, nic mu nie je

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
heln
10. dec 2021

@iluviel ahoj, tak ja mam 17 mesacneho syna o on tak ukazuje mojou rukou odjakziva ked pozerame obrazky, knizky a vobec ma nenapadlo zamyslat sa nad tym ze by to bolo zle. potom ked si "cita" sam, tak si ukazuje prstekom.

seahorse27
13. dec 2021

Syn to robil casto okolo 2-3 rokov, najma pri pozerani kniziek. Mali sme podozrenie na autizmus, lebo dlho nerozpraval. Ma naruseny vyvin reci, autista nie je, aj ked zopar znakov by sa tam este naslo, postupne vsak miznu. Uz ma 7 rokov a normalne komunikuje 😊

deniiisia
24. júl 2025

@iluviel dobey den uz viem ze to nieje aktualne ale mame to iste a tiez som si precitala o autizme tak mala panika tu je. Dcerka je v poriadku?