Chcem od syna príliš?
Dobrý deň syn má 5r, od mala je veľmi šikovný len trosku pomalší, taky slimacik. Nakoľko som momentálne na materskej s mladším, syn je doma, stále bol v škôlke chorý, odporučili nám to tak lekári. Od 3 rokov si ráno sám uprace postel, potom hygiena, raňajky, učenie, hranie, obed,spánok, pobyt vonku, olovrat, hranie,kreslenie co chce, večera, hygiena, knizky, spánok (poprípade niekedy na chvíľu telka). Povedala by som ze až na pár drobnosti je úplne samostatný, pri ničom nepotrebuje pomoc. Nevyžaduje aby som sa hrala s nim, co neznamena, ze sa spolu nehrame ale proste to nevyzaduje, aj čo sa týka učenia mu napr ukážem co ma robiť a sam ma posiela preč. Vie čítať, písať a počítať príklady dávame momentálne do výsledku 30. Netlačím na neho, sam sa pýta a zaujíma o učenie. Ide o to, že som si u tety na rodinnej oslave naposledy vypočula ako ho nenechávam byť dieťaťom a chcem od neho príliš. Je to tak ? Véd ja na neho v ničom netlacim a takéto slová ma bolia, som zla matka ?
Aj ja som si dokonca od vlastnej mamy vypočula, že bránim dcére, aby bola dieťaťom. A dlho mi trvalo, kým som pochopila, že niekto bude mať vždy iný názor. Tvoj život, tvoje vzťahy a tvoja výchova a spolužitie nemusia byť štandardizované ani bežné, pokiaľ ste vy spokojní. Nenechaj si brať radosť zo života nevyžiadanými komentármi a radami. 😉
a to ti az teraz po 5 rokoch niekto nieco vytkol v tvojej vychove? 😮 wow zena, zavidime... zvykaj si, rodina vie najlepsie 🙊😂
nie, je to úplne v pohode, nedaj sa rodinou zdeptať, máš šikovného syna
Treba sa poobzerať po škole pre nadané deti.
Kazde dieta je ine a nie je to oen fraza. Dcera bola ojakziva taky maly dospely. Nikdy nie dost dieta. Bez trucov, hadzania sa o zem, s vlastnymi nazormi, zodpovedna schopna sa postarat o seba aj o mladsieho brata. Ma 11 a keby ju necham tyzden s 5 rocnym doma postara sa o seba o nho, uvari a operie. Mladsi syn je uplne iny. Ma 5 a povazujem za uspech ked si obuje topanky bez toho aby boli naopak. O nejako citani alebo pisani mozem len snivat. Rovnaka vychova, rovnake podmienky, rovnaky pristup….
Ber to tak ako to je. Netlac ale ani nebrzdi.
Ak ho sama netlacis do písania, počítania je veľmi šikovný.Bude mať asi vysoké iQ dala by som ho pretestovat, aby si vedela akú skolu vybrať
Je pomaly, rozvážny moja dcéra bola taká a aj je.Nikdy nebola to typické pojasené emotívne dieťa čo sa chvíľu smeje chvíľu plače.
Môžeš byť hrdá, že je šikovný a nenechaj si do toho hovorit
Ak ho nenutis.Je stastny.Nevrieska. Kde je problem?
Ak to chce robit sam od seba, je to v poriadku, aj dcera, ked mala 5, toto ovladala. Dajte ho pretestovat a poobzerajte sa po skole pre nadane deti.
zdravy chlapec ktory je uz teraz pretazeny, vychvalujes, aky je sikovny - s tym suhlasim - neviem ake odpovede ocakavas. Nechaj ho zit. A nezabudni na seba a na svoju pohodu.
@alexandra2010 prečo by bol preťažený, autorka píše, že na neho netlačí, chlapec sa sám zaujíma. Náš tiež do nemoty počítal, sčitoval a odčitoval už v piatich rokoch aj cez desiatku, čítať a písať nevedel, lebo o to nejavil v predškolskom veku záujem, poznal iba abecedu. Číslice ho fascinovali od útleho veku, mala som ho odbiť, keď chcel počítať?
@elizabet173 ano asi ste ho nemali pretazovat 😀 mam brániť dieťaťu sa učiť ? Mňa by ani nenapadlo ho v 4 rokoch učiť čítať a písať ale on rad pozerá knižky, učili sme sa abecedu a stále keď si pozeral knižku sa pýtal ktoré je aké písmeno a jedného dňa nakreslil leva a nad neho napísal LEV. Na druhý deň nakreslil dievčatko a napísal OKO USTA. Tak som ho v tom len podporovala.. co som mu to mala zakázať? Aby nebol preťaženy ? 😮
najlepšie sú posledné 3 slová... Som zlá matka? To čo sa stalo za módu - už to čítam pomaly každý týždeň, ako matka na konci svojho príspevku napíše Som zlá matka? a to len preto že niekto s ňou nesúhlasí....
autorka, môj syn vedel v škôlke čítať, písať a počítať asi do 500... vedel všetky hlavné mestá Európy napr. Fínsko - Helsinky.... Učiteľky z neho padali v prvom ročníku na zadok... Jeho spolužiaci ani nevedeli kde je Fínsko... Nikto mi nič nevyčítal a ani som nemala pocit že som zlá matka...jednoducho bol nadané dieťa.
@deti95060810 to je super 🙂 ďakujem, ja som bola s toho len taka sklamaná, ze maly sa chváli pred rodinou co uz všetko vie a ja zato dostanem vyhubované, ako keby som nad ním stala s kutacom a tlačila ho do toho... odchádzala som veľmi smutná odtiaľ, čakala by som skôr podporu
Ked ta niekto takto potopi, tak casto to nema nic spolocne s tvojimi materskymi kvalitami, ale prejavuje sa nejaky jeho problem. Byva to zavist, strach, nespokojnost s vlastnym zivotom a kadeco ine. Nehovorim, ze clovek ma okolie uplne ignorovat, vsetci robime chyby alebo si nieco neuvedomujeme. Ale v mnohych pripadoch taketo slova, co zabolia, s tebou vobec nesuvisia.
Ako waw, na mojich starsich musim kricat aby si ustlali postel. Je mudry a sikovny, kvoli tomu urcite nie si zla mama. Mam neterku co vedela v 5r citat...sama chcela, nikto ju nenutil. A tiez mam synovcov, co vedeli pred skolou pocitat priklady.
Take komentare su od ludi co take dieta nezazili a myslia si, ze to ich rodicia do toho tlacia. Musis sa nad to povzniest.
Ale prd si zla matka… nech robi, co ho bavi predsa, ved ako je vyssie spomenute, vrieska? Nie.. jedine, co asi poviem, urcite mu daj vela objati a lasky, aj ked nevyzaduje, aby si sa s nim hrala a posiela ta prec atd.. nech citi, ako velmi ho lubite, napriek jeho samostatnosti. Mas skvele dieta 👌

Nerozumiem, v čom je problém, veď opisujes jedno šikovné, inteligentné dieťa, v čom akože podľa iných "očakávaš" priveľa?
Keď ho baví nejaka činnosť, tak aj keby sa zaujímal o kvantovu fyziku, tak nech to robí, keď ho to baví. Ja som ako 5 ročná čítala knihu o ľudskom tele, bavilo ma to, a hlavne ked som sa mohla pýtať na rôzne veci z nej. Ale preto ešte nikto si nemyslel ze rodičia chcú odo mňa priveľa.. Skratka ma to bavilo a oni to neriešili. Na tvojom mieste kašlem na také poznámky a ďalej robím to, čo doteraz