icon

Čo môže byť príčinou neistej chôdze u 2 ročného dieťaťa?

sisiska
3. dec 2011

mamicky, je normalne, ze nasa 22 mesacna dcerka obcas pada? vsade pisu, ze dvojrocne dieta by uz malo mat istu chodzu, ale nasa dcerka sice chodi relativne dobre, ale zda sa mi, ze niekedy bezdovodne padne...napr. vcera rano po prebudeni, ked schadzala z postele a stupila na zem, sa jej podlomili kolienka a padla na ne, alebo dnes rano sa ledva zachytila na vani, ked stala a zrazu chcela urobit krok a neviem, ci sa jej zadrhla topanka na dlazbe alebo co sa stalo a z nicoho noc takmer spadla keby nie tej vane...je to podla vas normalne, ako su na tom vase deticky v tomto veku...mna to zacina znepokojovat....dakujem za vsetky reakcie...

sisiska
autor
3. dec 2011

alebo este mi napadlo, mozu deticky chodit horsie, ked im idu zubky?

sisiska
autor
4. dec 2011

ziadna nemate skusenost s chodzou u takmer dvojrocnych deticiek?

anjelicek26
4. dec 2011

@sisiska - Ak ta to velmi znepokojuje, behni s nou k neurologovi, prezrie ju a bud ta ukludni, alebo nieco budete riesit, mne to nenormalne neprijde, podla mna dcerka padala aj dlhsie, ked sa nesustredila, prave zobudila alebo bola naopak unavena... Max ma 1,5 rocka teraz a tiez pada kazdu chvilu a asi aj dlhsie este bude 😅

martinex
4. dec 2011

@sisiska co ja viem,tak problem s padanim mozu sposobobat aj topanky. ked su napriklad male vtedy deti casto padaju. aj u nas to tak bolo,rychlo mu podrastla nozka,ja som to nezaregistrovala a az caste padanie ma na to upozornilo.

jaaty
4. dec 2011

určite by som to riešila radšej s lekárkou, zvlásť preto, že ťa to znepokojuje

ajca123
4. dec 2011

@sisiska Ahoj mam syna ktory ma 21 mesiacov a tiez sem tam padne bez priciny 🙂
Nemas sa coho bat ze sa zle vyvija chodza tvojho dieatka... Kamaratka ma o 20 dni starsi dcerku a ta chodi horsie ako nas maly... Kazde dieta sa vyvija inac a aj casovo 🙂

sisiska
autor
4. dec 2011

@anjelicek26 @martinex @jaaty @ajca123 mne sa hlavne zda, ze si nie je celkom ista v kolienkach, akoby ich mala take prilis pruzne, velmi casto, ked ide rychlejsie a chce pribrzdit, tak ide do takeho "pohupu" v kolienkach...mna to len znepokojuje kvoli tomu, ze som na nete citala, ze aj svalova dystrofia sa moze prejavovat podlamovanim kolienok, len si to neviem predstavit, ci tie deticky potom udrzia rovnovahu alebo padnu na zem na kolienka alebo ako to vlastne je...inak aj mne napadlo, ci nema privelke topanky, lebo nedavno sme jej kupovali nove a niekedy velmi tazko odhadnut spravnu velkost u takychto malych deticiek...kupili sme jej zdravotne, lebo obcas sa nam stavia na spicky, tak aby mala spevneny clenok...

anjelicek26
4. dec 2011

@sisiska - no a sme doma :( Ortopedicke topanky su pre male dieta nevhodne, stavanie na spicky je do dvoch rokov normalny vyvoj chodze, netreba to riesit a uz vobec nie niecim takym, ako pevnym clenkom. Ak ma v topanke spevneny clenok "umelo", tak si tie svaly netrenuje a ak je potom bez topanky, nema dostatocne vyvinute svalstvo a prave sa jej moze zvrtnut clenok. Topanky maju byt mäkkucke, lahucke, topanka je OCHRANA pre nohu a nic viac, urcite nie ziadny nastroj na zdrave formovanie nozicky!

Topanky zmerias jednoducho - postav malu na papier, obkresli nozicku, zmeraj, odstrihni slamku rovnakej velkosti ako je palec/päta a vloz do topanky. Ak sa zmesti, su jej akurat - zimna topanka by mala mat este 1,5cm rezervu za tou dlzkou slamky kvoli hrubej pancuske a ponozke. Ale LAHUCKE maju byt topanky.

sisiska
autor
4. dec 2011

@anjelicek26 tak to som z toho teraz zmatena, lebo nam zdravotne topanky doporucovala nasa lekarka aj primarka na rehabilitaciach...bola som v domneni, ze malej kupujeme spravne topanocky... ☹

anjelicek26
4. dec 2011

@sisiska - toto je velmi zastarany nazor.

Ved si to predstav... dietatku sa vyvija nozicka... väcsina deti najprv spickuje, kym ich "gravitacia" prinuti sa postavit na cele nozky, naucia sa "rolovat" nozicku, pokladat spicka, päta, doslapovat na cele chodidlo, klenba sa poriadne tvaruje az okolo dvoch rockov... dovtedy je vsetko spickovanie, nedoslapovanie na cele chodidlo, aj ploche nohy uplne v poriadku.

Ak takuto vyvijajuca su nozku zavries to topanky, co ju bude umelo "drzat", co tym dosiahnes? Svaly sa tvoria cvicenim, skusanim - ale ak je v pevnej topanke, co tu klenbu simuluje, co ten clenok drzi... co sa vytvori? Nic. Ortopedicke topanocky ci tvarovane topanocky su pre deti, co maju fakt problemy - napr. vtacanie nozicky ci tahanie nozicky ci vyslovene "smajdanie" v takom rozsahu, ze je to evidentne volnym okom. A aj na toto vsetko treba predovsetkym CVICIT. Topanka samotna nepomoze nicomu.

Lekari prirychlo odporucaju zdravotne topanky, hlavne taky, ktory beru provizie z predaju zdravotnickeho materialu, hadam sa v tomto pripade mylim 🙄 Skus sa nad tym zamysliet, mne to prijde logicke, my zijeme v zahranici, tu som ortopedicke topanky hadam ani nevidela a u nas ich nosia zdrave deti... je to skor na skodu ako na uzitok. Vymente topanocky a mozno sa zbavite aj problemov. A cviky s nou cvicit mozes, rozvija to motoriku, aj chodidlo, zdvihanie predmetov nozickou (napr. das 10 papierovych guliciek na zem a skusat ich zdvihnut), chodit na spickach, chodit po pätach, na vnutorne chodidlo, na vonkajsie chodidlo, je toho vela, a je to sranda, deti to bavi, da sa to postavit ako hru...

ajca123
4. dec 2011

@sisiska ked sa tak obavas skoc k lekarke s malou... Budes potom mudrejsia a aj kludnejsia

martinex
4. dec 2011

@sisiska suhlasim s nazorom @anjelicek26 na zdravotne topanky... do 3rokov sa detickam vyvijaju nozky a ja osobne som ani jednemu synovi nekupovala zdravotne topanky s klenbou..ale uplne obycajnemhlavne pohodlne... ale pozri,je to na tebe,ty si mama a aj tak si musis spravit podla seba,ako to citis. to padanie na kolienka spomen lekarke,uvidis co ti povie....
alebo chod na neurologiu,ortopediu....

lianka2
31. okt 2013

@sisiska ahoj. ako je to u vás teraz s tým padaním? je to už lepšie? ja mám 20 mesačnú dcérku, sama začala chodiť v 17 mesiacoch, ináč je zdravá, všetko v poriadku, ale tiež občas z ničoho nič padne. normálne ide a zrazu bác. tiež sa obávam, či to môže byť príznak nejakej choroby alebo je to bežné u detí...

sisiska
autor
4. nov 2013

@lianka2 asi je to ok, u nas sa to, chvalabohu, postupne zlepsilo, ale aj teraz niekedy ide a narazi napr. do zarubne...tak dufam, ze to je ok aj u nas aj u vas...

formanko
12. jún 2017

Ahojte moj syn má 3roky a za posledné dni som postrehla že stále padá. Pripisovala som to tomu že poobede nespal. Dnes sme sa boli prejsť a spadol behom hodiny asi 7krat. Rozbil si 3krat kolienko potom pusu a ešte aj ručičku. Mám obavy že to nieje prirodzené. Ale je neskutočne hyperaktívny. Mala by som navštíviť lekára? Ďakujem

tomasko1997
28. júl 2017

@formanko Dobry den uz ste to riesili?ja.mam tiez 3 rocneho a tiez vela pada rovna zem a spadne dnes tiez az tak ze roztal peru.A trba to dlho uz.Ideme na.neurologiu tak to tam poviem aj do metabolickej poradne taktiez im to poviem a aj k ocnu sa.ideme objednat a zvazuj aj ortopediu.Podla mna to uz nie.je.uplne v poriadku aby takto padal.

netka131
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
15. máj 2024

@tomasko1997 ako to dopadlo s chôdzou? Dakujem