Čo robiť, keď dieťa prekračuje hranice?
U mňa sa jedna o 3 ročnú slečnu, neviem ako ďalej...posielala som na 2 minúty do kúta, ale nefunguje...ďakujem za.kazdy tip.
Naša trojročná by už po pol minúte nevedela, prečo tam stojí. 🤷🏼♀️ Za čo ide do kúta?
pre boha nechajte deti zit...ci vychovavate kyberneticke robotnice?
@leazeziliny Beriem obľúbenú hračku väčšinou
@muchacici
@luxus10
@gypsomilka
@galganka dievčatá, veď preto si pýtam radu...viem ze nerobím dobre. Neodsudzujte, poraďte.
Ked vies ze nerobis dobre tak to uz viac nerob. Zabudni na tento trest. A co urobila ked si ju takto chcela potrestat?
@leazeziliny no, ale podľa tvojej praktiky sa ti moja rada páčiť nebude. 🤷🏼♀️ Žiadne kúty, branie hračiek a iné predpotopnosti... Len vysvetľovať - opakovať - ukazovať - zase vysvetľovať. Občas ťa bude šlaktriafať, ale zase iba vysvetľovať - ukazovať... Neviem si predstaviť trojročnú do kúta stavať, obľúbenú opicu jej brať a pod
@leazeziliny Vôbec ťa nesúdim za to. Môj malý má dnes 4 roky, a teda poviem ti, že dáva mi riadne zabrať, skúšala som, a skúšam všeličo... 🤯😔
@galganka Nie, niee, presne o tom hovorím, nie ako "každé iné dieťa" práveže, môžeš mať aj päť ks, keď iba normálne vyčíňajú, tak je to niečo iné ako vyčíňanie vzpurného, trucovitého, tvrdohlavého dieťaťa, ktorému môže celá zemeguľa aj 300tisíckrát vysvetliť. Vravím, kto niečo také zažil, ten hneď chápe, že ten dôsledok musíš posunúť do ďalšieho levelu, keď napriek bežným konzekvenciám sa výsledok opakovane nedostavuje. Inak aj Jordan Peterson radí, dieťa posadiť a nech tam sedí, pokiaľ rodič nepovie. Pre niektoré ani také neplatí
To ju naozaj odsudzujete kvoli kutu? Sak ani to dieta nezbila, nenadavala… vobec mi to nepride tak hrozne ako to prezivate.. ja mam tiez komplikovaneho syna. Aj nadava, bije, hryzie, krici… Tak dostane na zadok, potom sa tvari, ze je mrtvy, dam mu cas na upokojenie, potom mu vysvetlim pokojne, co nebolo v poriadku a sme ok 👍🏻
aby sa nepovedalo, snazim sa mu to najprv vysvetlit, ale ked ma silny amok, neda sa…potom jedine ignorovat, ak ti to okolnosti dovoluju.
@muchacici no tak ja mam jedneho total hyperaktiv a druheho taka polovica hyperaktiv,tvrdohlavci obaja. A teda hlavne mensí teraz total. Skusa opakovane veci aj ked vie ze nemoze. Tiez ma vedia poriadne dozrat,vytocit ze ani tlakomer ma nevie odmerat ale teda za tie roky som im nikdy nedala ze klacat do kuta.
@gypsomilka Veď nekľačí v kúte na ihlách, dve minútky tam stojí, očividne nič to s tým dieťaťom nerobí. Môj syn síce tiež nechodí nikde do kúta alebo ho nezatváram nikde, ale napríklad sedí na gauči, pokiaľ sa neupokojí. Zoberiem mu hračku, väčšinou vždy večer vrátim, alebo ho motivujem nejakou odmenou. Inak aj kričím naňho niekedy, lebo niekedy som fakt zrelá na infarkt. Vravím, skúšame všeličo, ale to ani nezačínam hovoriť, čo všetko už povystrájal, dvoj-trojročný chlapček
Pamatam si na svoje státie a klacanie v kute, aj bitky k tomu, no nikdy som sa nepoucila, v tom kúte to dieta len caka kedy mama povie ok dost, vobec nepremysla o tom, co spravilo zle a ze uz to neurobi a zvlast nie 3rocne ...
nevidim na kúte nič zle, ale rada sa poučím, čo robím aj ja vo výchove nesprávne, lebo mojej dookola vysvetľovať nepostačuje a aj napriek vysvetľovaniu si urobí po svojom..Autorka buď konkrétnejšia, za čo bol ten trest.
@hiddenobject vieš čo, ja som nikdy v živote nešla stáť do kúta. Veď to je úplne nezmyselnýtrest. Nič to tomu dieťaťu nedá ani sa mu tým nič nedemonštruje. Veď si tam chvíľu postoji a môže mať znovu na háku.
Autorka, záleží čo urobila. Nedá sa všeobecne povedať ako nastaviť hranice
@galganka Aj známy vysvetľuje, opakuje a decko mu nemalo problém streliť po papuli, vrieskať, vytrhávať mu mobil z ruky, takže dokedy treba vysvetľovať a neukázať dieťaťu, že všetko má svoje hranice a následky?
Neexistuje manuál na dieťa.
Mam doma trojročnú, a teda tresty ešte nedávame, možno že keď niečo hádzala na zem a po treťom upozornení som jej to vzala. Ale milujem keď niekto napíše "vysvetľovať, vysvetľovať". Naša keď chytí rapel, môžte robiť čo chcete, ešte keď ju chcem ukludnit tak zakaždým keď začnem rozprávať začne ešte hlasnejšie vrieskat 😀 to trvá teraz par týždňov. Ale teda myslím si, že na nejaké tresty je ešte malá a naozaj zabudne prečo ten trest nasledoval. Skúša hranice, netreba sa dat a obmakcit plačom.
Mna tiez zaujima, za co a ako prebieha to posielanie do kuta. Podla mna je to priatelna forma trestu, ak je dobre zvladnuta. Upozornis na nevhodne spravanie, vie dieta, ze nasledkom nevhodneho spravania pojde do kuta? Ked ho do toho kuta davas, vie preco tam ide? Po tych 2 minutach prides, spytas sa dietata ci vie preco v kute bolo, ak nie, vysvetlis mu situaciu, poziadas o ospravedlnenie a udobrite sa? Zmazes, co sa stalo alebo mu to dookola pripominas?
Lebo aj "do kuta" je velmi efektivne, ak je dobre zvladnute. Pomoze tebe "predychat" frustraciu a nervozitu z vyhrotenej situacie len zalezi ako to prebieha. Ak schmatnes dieta a polozis do kuta v nervoch, bez upozornenia, vysvetlenia a upokojeni situacie, nebude to mat ziadny efekt.
Ja by som dala robit psychotesty vsetkym buducim rodicom. Rodilo by sa ovela menej deti
Poslat do kuta? 3rocnu?
Trestat lebo sa vyvyja , skusa kde moze zajst? Ved je to prirodzeny vyvin !!
Nikdy v zivote som deti netrestala .
Ani mna v praci nepotrestaju ked mi nieco nejde ako ma.😳😳😳
Ked prekrocia hranice beriem na stranu , klaknem si k nim a poviem staci ! Popr nasledok konania.
Zakazdym to zabralo.
@galganka moja dcera podhrabala plot v skolke a usla ucitelkam domov- cez dve cesty😵😵😵 trest mala tyzden v skolke "kut". Oddiskutovane detskym psychologom a vychovnym personalom na najvyssich miestach. Moj synovec strkal vidlicku do zasuvky- dostal jednoducho po zadku, lebo co ako sa mu vysvetlovalo, nechapal (=nechcel pochopit, lebo on to a just urobi....).Su jednoducho veci, ktore ked sa prekrocia, maju rozsiahle nasledky a treba dieta pacifikovat- aj drastickejsou metodou. I ked je kazde dieta ine, niektore nepozna na zadok a druhe prekracuje medze az do vysin, ze je to jediny prostriedok, ktorym pochopi, ze nemoze, dokym nedostane rozum aj na samostatne pouzivanie...
@leazeziliny ono jedna vec je teória, druhá realita a tretia konkrétna situácia.
V prvom rade ak aj niečo robíte "zle" je super, že to chcete zmeniť.
Dieťa v prvom rade musí vedieť čo urobilo zle a aký je toho dôsledok. Takže dieťaťu nedávam trest, ale učím ho následkom.
Takže napríklad 3r dieťa. Hranica na gauči sa neskáče.... Povieme jej Zuzka, na gauči sa sedí. A gauči sa neskáče. Ak chceš môžeš ísť skákať na zem/ posteľ/ pôjdeme von budeme skákať do mláky..... (v ideálnom prípade skončí 😁, v neidealnom pokračuje)... Ak budeš pokračovať pokazíš nám gauč. Nebudeme mat kde sedieť. Ak budeš skákať ďalej, Musím ťa z neho zložiť. (ideálne dieťa skončí 😁) ak nie zložím ho, ak sa vráti naspäť tak mu vysvetlím, že vidím, že ťa ten gauč láka. Ja nechcem aby si ho zničila. Kým budeš chcieť na ňom skákať do obývačky nepôjdeš.... To je ten následok... A napríklad v obývačke pozerá rozprávky a nebude môcť pozerať rozprávku, lebo nemôže do obývačky..
Beriem dieťa z obývačky, kričí, plače. Poviem jej áno chápem si smutná. Chceš skákať na gauči, to nie je možné. Ak chceš môžeme si vymyslieť inú zábavu. Akú?....
Áno chce to veľa trpezlivosti a vysvetľovania ale dieťa sa naučí, že čokoľvek urobí ma nejaký následok. Dôležité je dodržať hranicu a neupustit. A hlavne uvedomiť si ze 3r dieťa nemá dokonale vyvinutý nervový systém takže všetko nepôjde na 1x... Kým si dieťa na niečo "zvykne" trvá v takom veku 2t-3m ( väčšinou)....
A prosím vás neberte to tu teraz ako poučovanie a ze takto to ma vyzerať vždy a na 100% všetci sme ľudia a všetci vypeníme. Nikdy nič nefunguje na 100% lebo každý rodič, každé dieťa, každé prostredie je iné.... Pani chcela radu ako to skúsiť inak, tká som napísala.
@medda_beda je rozdiel mat laskavu výchovu a nastaveným hranicami a je rozdiel nechať si skákať po hlave.... To, že dieťaťu vysvetľujem, neteestam ho ale učím ho dôsledkom neznamená, že sa nechám biť vlastným dieťaťom. Bohužiaľ dnes si to veľa ľudí mýli. Že netestať znamená dovoliť dieťaťu robiť si čo chce. 🤷♀️🙈
@leazeziliny postavit do kuta je tak nedostojne😢vezmem hracku, nedovolim telku, cokolvek, co ma rada…a samozrejme vysvetlit.

👀 3r hovoris👀? Urobila co ked do kuta? Som myslela ze toto robili rodicia len nam 40+