icon

Dali by ste dieťa znova do jasiel?

lemata
11. jan 2017

Ahojte Maminky.
Veľmi

sense
13. jan 2017

@laurika1517 s tvojim komentom ma napadla nasa vcerajsia udalost dieta ma 3,5 roka a prave vcera dosiel formular na zapis na povinnu dochadzku , odklad len v prippade ak ma dieta vyvojovu poruchu, t.j navsteevuje logopeda lebo nevyprava, al. psychologa aleb. nejaku socialnu poradnu, kedze zijeme v zahranici , do skoly idu ajj deti kt. nevedia cudzi jazyk , kedze mame malu skolu tak integrovana trieda pre cudzincov tu nie je to znamena dieta kt. nevvyprava plynule nemecky namiesto aby slo poobede domov si oddychnut ma povinne jazykovy kurz ... a to mi pride vacsi stres pree dieta, kt. bolo cely cas doma lebo si ho matka chce uzit, ked zrazu v tej skole v tych 4 rokoch byt musi a poobede aste aj nemcina ako keby dieta jej napr. v dvoch al. dva a polroku al. v troch v jasliach prip. inom zariadeni kde by bolo bez matky ako zrazu v styroch rokoch v skole kde uz neexistuje adaptacia s rodicom al. ist najpr na hodinku a ked bude dieta plakat tak ho tam jednoducho nedas.....

laurika1517
13. jan 2017

@jvlo no keby ho nebavilo so mnou varit a upratovat asi by mi vzdy netrhal metlu z ruky a nebehal okolo ze chce tiez. teraz som bola v praci na dve a pol hodiny, upratovali sme spolu kancelariu, chodby, bud pomahal, alebo sa hral sam so psom. streidal to podla toho ako mal chut a nenudil sa ani minutu

malasandrika
13. jan 2017

Off-topic, ale stále nerozumiem, čo je zlé na tom priznať nahlas, že aj matka si potrebuje od dennej rutiny a od dieťaťa oddýchnuť? Netvrdím, že rovno treba šupnúť dieťa do jaslí, ale princíp toho, či dieťa nechám babke alebo učiteľke je ten istý a teda nechať niekde dieťa. Každá matka robí tak, ako to cíti, a základom je byť spokojná. Lebo spokojná matka rovná sa spokojné dieťa.

alby2014
13. jan 2017

nic na tom nie je zle, len nie na ukor deitata. Teda moje dieta je naviazane na otca, babicku, opatrovatelku no problem.. pre dieta do roka by to mala vzdy byt jedna osoba a jedno dieta, nemusi nutne mama...plati,ze ak dita okrem rodicov hystericky reve, ak ho vyberma z jasli apaticke, ak to prisposobenie je zle dva tri mesiace...tak ten oddych uz je na ukor dietata.

sense
13. jan 2017

Preco by to mala byt ken jedna osoba, potom sa prihodi ze tato jedna osoba musi odist a uz je problem lebo dieya chyti hysak aj v pritomnosti babky ci otca al.opatrovatelky

alby2014
13. jan 2017

No, v zmysle jedna osoba a jedno dieta, nie teta, co ma tri deticky na strazenie. Proste bud tatik, babka,opatrovatelka, ale jedna osoba-jedno dieta. Je to psychologicky dane, kvoli vztahovej vazbe, sposobuje to detom do roka menej stresu. Ak deita do roka chyta hysak, ked odide matka, otec, proste osoba na ktoru je fixovane, tak asi nie je este zrele, aby to zvladlo a vtedy o jasliach a podobne ani neuvazovat.

malasandrika
13. jan 2017

@alby2014 no ja svoju malú učím od narodenia, aby bola v spoločnosti a vydržala aj pri iných ľuďoch, nie len pri mne. Nebudem s ňou vždy 24/7

alby2014
13. jan 2017

Ved jasne, to je OK, no problem. Ja som reagovala na to,ze ak ma byt dieta do roka s niekym inym ako mamou a je jendo s kym, malo byt o byt 1:1, nie v nejakom zariadeni, kde je deticiek viac a ta osoba by plus minus mala byt ta ista, na ktoru si dieta bud vyklo od narodenia, alebo postupne, Teda opatrovatelka, rodinny prislusnik etc.

jvlo
13. jan 2017

@alby2014 s tymto suhlasim. Dieta by malo byt do roka doma s rodicom. Ale tu sa rozpravame o trochu starsich detoch. Do roka sa buduju vazby, dovera voci matke a otcovi. Ale su deti, ktore su od 1. dna v jasliach spokojne, usmiate. Taka bola moja dcera. Pre nu je dolezite, byt s inymi detmi. Mohla som robit co som chcela. Toto jej mohli dat jedine jasle alebo nejake centrum, ktore tu na okoli nemame. Druha vec je, ze pri nastupe do skolky jenaozaj rozdiel, ci bolo dieta predtym v jasliach alebo doma. Svokra uci v MS a ked pocuvam, ake problemy maju tie deti, co boli iba doma.... Kazde dieta je individualne, jedno by jasle nezvladlo a je silne naviazane na matku, druhe jasle zboznuje. Kazdopadne deti je potrebne socializovat, aby sa potom nestavalo, ze dieta nezvlada nastup do MS prave po citovej stranke.
Tych aktivit je v jasliach velke mnozstvo, to prostredie a styl starostlivosti je ako stvoreny pre narocne deti, ktore potrebuju neustale stimuly. To matka nepokryje aj keby chcela. Pretoze ma aj ine povinnosti. Len treba vybrat kvalitne jasle.

laurika1517
13. jan 2017

@jvlo tak deti maju problem v skolke lebo neboli v jasliach...hmm a co s tym ked niekore maju problem v jasliach? tie sa mali preventivne separovat uz po narodeni? matka nepokryje potreby dietata co sa tyka stimulov? ja nechapem kde sa berie ta viera v to ze kazdy cudzi clovek dokaze pre moje vlasne dieta urobit viac ako ja sama matka...nerozumiem tomu... citim v tom pocit...ja matka neostatocne pedagogicky vzdelana a malo kreativna nedokazem dat vsetko pretrebne svojmu dietatu... kde sa to berie ze clovek zacne verit ze ho dokaze nahradit institucia?

nenne27
13. jan 2017

Btw kto studoval vyvinovu psychologiu moze mi tu potvrdit co potrebuje dieta do 3 rokov....takze je blbost tvrdit ze zakrpatie pri matke a v jasliach vyrastie z neho lumen😎ta vazba s matkou resp.spatost s jednou osobou je extremne dolezita

simimi
13. jan 2017

Po roku som nastupovala späť do práce tak som musela malého dať do jasličiek ale neľutujem, bola som nadmieru spokojná.

jvlo
13. jan 2017

@laurika1517
@nenne27 vezba sa vytvata najma do jedneho roka. Ja nepotrebujem nikoho presviedcat o spravnosti svojho rozhodnutia. Ak mate pocit, ze sa dietatu dostatocne venujete pocas domacich prac a pisaniu na koniku, tak je vsetko v najlepsom poriadku. Len neodsudzujte matky, ktore maju opacny nazor a svoje deti do jasli dali

siska53
13. jan 2017

@jvlo a ty nam tie jasle zaplatis?
Maloktore dieta je cele tri roky doma len s matkou. Vacsina sa dost dobre socializuje aj na ihriskach,kde je kopec deti,no hold,tie deti sa este velmi spolu hrat nevedia. Moj syn bol vynimka,napriek tomu v skolke 3mesiace revaval..pritom deti mal rad,hraval sa s nimi,na ihrisku ma v podstate nepotreboval. Ale na aktivite pre deti,kam chodil,som musela byt vzdy aj pritomna a nechcel tam byt bezo mna,dokonca som sa musela zapajat.. Pritom s pribuznymi nemal problem nikdy ostat,ked bolo treba..
A ano,kazde dieta je ine.. Mladsia uplne od babatka medzi detmi,veelmi na mna naviazana,vydrzala este s mojou mamou, na ihrisku nikdy spolocnost deti nevyhladavala a ani teraz velmi nevyhladava.. Po asi 6-7mesizcho v skolke sa aspon tam trochu zacala hrat s detmi,zo zaciatku stylom pozeram sa na niekoho ako sa hra a ona ho uz povazovala za kamosa a ze sa hra aj ona... Su aj take deti..
Ako som.pisala,kebyze mozem,ja tie moje dam.az vo veku 5rokov do skolky. Pre maleho este ten 4,5r.bok relativne fajn na nastup..
Ako tu uz aj niekto pisal,ked mi dieta pomaha s upratovanim,ukazujem.mu,vysvetlujem,je pri mne,tak sa tiez uci a travi s mamou cas.

Ale vsak nech si kazdy robi ako mysli..
Ja osobne som bola stastna,ze nakoniec moja mama so mnou musela byt dom,az kym som nesla do skoly. A srdce jej trhalo,ked sestru musela dat v 2r.do jasiel.. Uz skolku znasala omnoho lepsie. Bola starsia,pripravenejsia.. Ale ked si mohla vybrat,hoci skolku mala rada,ostala s otcom doma,ked mal studijne volno...

nenne27
13. jan 2017

@jvlo ja sa nenavazam a neodsudzujem...citaj ma poriadne😉 kazdy ma ine moznosti..niekto do jasiel da aj ked nechce lebo nema inu moznost..niekto chce lebo si mysli ze dietatu nemoze dat dost stimulov lebo sa nudi....je mi to jedno..je to ich boj..ja som si s deckami uzila a ako som to uz pisala syn isiel do skolky ked mal 2,5 roka a dcera 3...ale zase nech ma nikto nepresviedca ze dieta ktore islo do jasiel ked malo rok ma navrch pred dietatom ktore bolo do troch rokov s mamou.mam velke decka a som ucitelka a nie som padnuta na hlavu a nete si uz mozem kludne posediet preto ze syn je s frajerkou a dcera tu ma kamosku a su zavrete v izbe...btw male dieta sa musi aj nudit je to velmi dolezite😉nie ho len prepchavat vnemami a aktivitami co tiez pekne zabija kreativitu...sorry mam trosku skusenosti z takmer 20rocnej praxe so stovkami deti takze si trufam k tomu nieco povedat😉

angelina1003
13. jan 2017

necitala som nic pred tym ale nie nedala....ak by slo o to ze musim do prace radsej k rodine ako niekde male dieta k cudzim....za mna absolutne nie....dieta potrebuje rodinu svoju okolo seba v prvych rokoch najviac nie nejake ucitelky co s nim ziaden vztah nemaju

nenne27
13. jan 2017

@jvlo...ked boli moje deti male tak sme nemali ani internet takze sa vobec nemusis obavat ze som cas travila na koniku😂😂😂😂😂

6mia6
13. jan 2017

Ano dala

isabella22
13. jan 2017

@angelina1003 a ked nemam ho komu dat v rodine?

kubobubo
13. jan 2017

Nechapem, preco sa tu taha vsetko do extremov. Jasle a skolka sa povazuje za uplne peklo pripustne len ked je potrebne zarabat. Ja som ako mala chodila aj do jasli aj do skolky a moji surodenci boli u babky. Paradoxne mam ja s babkou doteraz najlepsi vztah a oni sa jej skor vyhybaju. 🙂
Uz som pisala vyssie, ze som syna dala do jasli. U nas potom zavladla pohodicka = spokojne dieta = spokojna mama. Nadalej mal svoje istoty - dojceny bol az do svojich skoro 3 rokoch, spal so mnou v posteli. Traumy mu mozem velmi sikovne sposobit sj v puberte. Staci nezvladnutny rozchod rodicov a potom je suma fuk kolko ste s nim boli doma.
Vzdy sa daju jasle len vyskusat a potom ho nechat doma. Nemusi tam spat, moze len jeden, dva, tri dni.

jvlo
13. jan 2017

@siska53 existuje prispevok na starostlivost, ked ide matka do prace.
@nenne27 neberte to ako utok. Fakt som to nemyslela zlom. Na tuto temu som sa so svokrou, ktora cely zivot robi ucitelku v MS rozpravala hodiny. Netvrdim, ze sa vsetky matky nevenuju svojim detom, ale ak je matka zostresovana, vynervovana, sedi pol dna na nete, venuje sa vkuse len domacim pracam, tak je pre dieta asi lepsie, ze je na nejaky cas v jasliach,kde sa rozvyjaju jeho schopnosti. Za tie roky, co robi ucitelku vidi, ako su sucasne deti menej samostatnejsie, neovladaju veci, ktore napr.pred 10timi rokmi ovladala vacsina 3 rocnych deti. Starsia dcera bola doma vyslovene nespokojna, tak sla do jasliciek. Teraz som na MD s mladsou. Ak bude rovnaka ako jej sestra, tak skusime jasle. Ak jej bude vyhovovat byt doma, nie kazdy den s detmi, tak ok, kludne s nou budem doma cele 3 roky.

sardinka336
13. jan 2017

...dnešne decka su tak ,,prestimulovane,, ze ked nemaju planovanu aktivitu tak nevedia čo so sebou...,,ja sa nudím,, ,,neviem čo mam robit,, aj toto niektore deti povedia...skratka nevedia si aj same niečo najst a pritom napr. v ŠKD som mala hračky pre nich, mohli si volne brat čo chceli a aj tak....Niektorým detom aj mozete ponukat aktivity, ale su uz take otupene, nič ich nemotivuje....maju všetko, skrátka nič ich nebavi ani keby sme sa rozkrajali tak aj navrhy činnosti bojkotuju...Ale keby som im dovolila hry na mobile tak by ma milovali. A ked sa decka hrali na šk. dvore futbal, nahanačky, dievčata vybijanu...a ja som tam ,,len tak stala,, na dozore tak matky sa stažovali ze ,,nič s detmi nerobime,, to sa mi kudla vo vačku otvara ked toto počujem. Tie deti 5 - 6 hodin sedeli na zadku, museli davat pozor na vyučovaní a konečne ked si mozu volne pobehat, chalani hrat futbal...a baby kecat a utužovat priatelstvá tak zase im mam dat riadenú aktivitu? Aj na porade do nas furt hustili ze ,,vyrabat,, s detmi..ved ano aj vyrabat...ale nie nasilu. Mala som tam ziakov, hlavne chlapci, ktorí nebudú strihat, vymalovavat lebo proste to ich nebavi...ale rád hrá spoločenske hry. Tak ho mam nutit aby rodič bol spokojny? Ale hlavne ze kazdy vykrikuje ,,individuálny pristup,,. Kocurkovo...
Vyrasta instantna generacia, ktora ma všetko a nič si nevazi. Generacia ktora ma milion aktivit ale do praktickeho zivota je len malo pripravena...mama hotel od malička.

siska53
13. jan 2017

@jvlo to je fakt alebo si mozes nechat rodicak.. Ale zas ked si zvazim,ze budem.bez dietata cca 10hodin a budem vyflusnuta.. A ono je este dost male.. Ako ja som rada,ze som nastupila az teraz.. Vyflusnuta som az-az..domacnost robena uchytkom,co sa da,po nociach..po praci ledva vladzem sa s nimi hrat..
A ked si predstavim,ze v byvalej robote chceli dost brutalne nadcasy,aby ludia robili..som rada,ze v tom case som uz sla na matersku a nakoniec sa nevratila,lebo to tam bolo coraz horsie..
Pre mna pokial to nie je existencna otazka, tak ziadne peniaze ten cas nevyvazia.. Cize bud matka alebo otec ostava doma. Byvaly kolega tak ostal so synom,zena zarobila viac. Dalsia byvala kolegyna,naskytla sa jej super praca, nakoniec sa jej vzdala a vratila sa na rodicak..prosto si uvedomila,ze ziadna praca jej za to nestoji,ale dieta ano a cas s dietatom si uziva..je mozne,ze o rok uz zmeni nazor,predsa,mala ma len vyse roka,ale kto chce,tak vie dzt dietatu omnoho viac ako akekolvek institucie,staci si nieco len nastudovat. V dnesnej dobe internetu to nie je problem.

liavan
13. jan 2017

Mám dcéru, ktorá bude mať v marci 2 a pol roka. ZBOŽŇUJE deti. Keď vidí nejaké na ulici, ide sa zblázniť, no jednoducho je veľmi spoločenská. Súrodencov nemá a tak ma napadlo, že sa pôjdeme pozrieť do jasličiek (žijem v zahraničí, tu je to od trištvrte roka, niekedy aj menej, absolútne normálna vec, lebo materská je tu 3 mesiace), že možno sa jej tam zapáči. Ona tam bola v úplnej eufórií, samé učiteľky vraveli, že toto ešte nevideli. Okamžite sa zapájala do aktivít, spievala, vodila sa s dievčatkami za ručičky. Rovno sme ju zapísali a za dva týždne začína na 5 hodín denne 🙂 A ja? Nepracujem. Rovno som si zaobstarala permamentku do fitka, lehátko na terasu, a neviem sa dočkať 1. februára 😅 Alebo ešte lepšie, mája, kedy začnem celé rána tráviť SAMA na pláži, bez stresu, že sa mi dieťa utopí :D

Bez štipky viny, pretože viem, že to bude to najlepšie pre obe. A ak sa náhodou mýlim, hocikedy môže s jasličkami prestať 😉

Zhrnutie: Pokiaľ dieťa jednoducho musí ísť do jasiel, lebo si to finančná situácia v rodine vyžaduje, neni o čom. Pokiaľ sa niektorá matka búcha do hrude a strašne ju to teší, že sa celý deň venuje len deťom a nemá ani hodinku pre seba, tiež nie je o čom. Pokiaľ si chce mama oddýchnuť a dieťa je v jasliach rado, vyslovene je to pre ne prínosom, rovnako nie je o čom.

Veď nehádajte sa stále, všetky sme iné 🙂 a rovnako aj naša situácia.

jvlo
13. jan 2017

@siska53 vidis a ja som pre to aby som si mohla dovolit jasle cestovala 50km popod strecno do prace a 50 km z prace. Vratila som sa do velmi stresujuceho zamestnania. Ale dcera bola ovela spokojnejsia. Nerobila som to pre seba, to by som m

jvlo
13. jan 2017

musela byt sadomasochysta.

alby2014
13. jan 2017

Nechapem, prec sa matky, co su doma s dietatom v tejto diskusii prezentuju, ako vynervovane, vyflusnute, zavalene domacnostou, nic nestihajuce etc. Nechapem. Opakujem v zivote som nemala tolko casu, plus cas na seba, lebo preboha ved to dieta dost spi a ked chcem neikde vybehnut, dieta ma aj otca a nevravte, ze maka od vidim do nevidim a nepostrazi ani cez vikend. Proste materska nemusi byt opruz, ked si zena proste nenastavy v hlave a okolnostiach, ze je to otrocina, v zivote som nemala tolko aktivit a musim povedat aj systemu v zivote.

amadea3
13. jan 2017

necitala som komentare, pisem na zaklade vlastnej skusenosti. Ano, dcerku (teraz takmer 3,5r) som mala od roka v jaslickach . Ja som musela do prace. Mladsia dcerka bude mat onedlho rok a pojde do tych istych jasli, a ja do prace. Mame skvele jasle, dve ucitelky na 8 deti, ktore sa im naplno cely den venuju. Ziadne varenie, upratovanie, surfovanie po internete (ved vieme ako je napr. na MK cez den rusno ;) ) , len a iba venovanie sa detom. Nasim jaslam stopercentne doverujem, starsia dcerka tam chodila dva roky a ma na jaslicky krasne spomienky. Ano zaciatok je tazky, dietatko place, ale v dobrych jaslickach ho nenechaju vyrevat- venuju sa, nosia na rukach, a ak dietatko velmi place hned volaju rodicom nech pridu. A za mna poviem, ze rocne dieta place v jaslach ovela menej, ako trojrocne dieta (take ktore bolo tri roky s mamkou doma) v skolke- trojrocni vedia strasny cirkus robit, keby som to nevidela v skolke starsej dcery tak neverim.
Ja som do prace musela, ale nelutujem. Mam vybornu pracu, ktora nam zaisti pohodlny zivot a ma kopu vyhod (napr. moznost prace aj z domu), cize je vyhodna popri dietati. Lebo ano, tri roky byt doma je krasne, ale co z toho ked sa potom mamina vrati do prace ktora ju frustruje, alebo robi 12tky, na smeny atd. To je tiez urcity sok pre dieta, do troch rokov stale s mamou a zrazu sup, tri roky, mama v praci a vidi ju 2h denne. Najst zlatu strednu cestu je obcas tazke. A este dodam, ze na Slovensku sme asi jedny z mala, co tak prezivame trojrocnu hranicu, lebo je nam umoznene byt tak dlho s dietatkom doma. Moja svagrina zije v Irsku, mala matersku (platenu) 26tyzdnov a po nej este narok na 16tyzdnov neplateneho volna (cize 4mesiace bola doma navyse, ale nedostala od statu nic). Cize od cca 10mes syna musela ist naspat do prace, a nikto sa nad tym nepozastavoval, nikto ju nesudil, pretoze system krajiny je jednoducho nastaveny inak. Za mna su jasle dobra volba, pokial mamina musi do prace, ak najdete dobre jasle, netreba mat vycitky 🙂

sense
13. jan 2017

@liavan velmi pekne napisane

alby2014
13. jan 2017

Podla mna je problem tejto diskusie v tom, ze zakladatelka malo zdorzanila, ze jej otazka sa tykala jasiel preto, lebo nemusi a nechce ist do rpace, ani od syna oddychovat, ale chlapcek je bystri a ma obavy, ci mu dava dost.
No a moja opakujuca odpoved je, ano staci matka plus aktivity, tato varianta mi naozaj pride lepsia ako jasle.

Inak mna zabila moja svokra s vetou, ze maly MUSI ist ako 3rocny do skolky, aby ho vychovali...no mile...to je podal mna blbe chapanie skolky/ jasli...ona nema vychovavat, nema dat dietatu hranice, rezim, system...na to je rodina.