icon

Dať, či nedať dieťa do jasiel?

sherynkamalinka
11. jan 2013

aky mate nazor na umiestnenie 1 - 2 r dietata do predskolskeho zariadenia, ak vam financie nechybaju a v podstate nie ste nutena vratit sa do zamestnania? Dali alebo nedali by ste dieta do jasiel?

Strana
z3
cecil36
25. mar 2013

@danim @lavyrle ja som mala opacny priklad, moja dcera sla do skolky ked mala 3 roky a dva mesiace a adaptovala sa velmi zle. Trvalo nam pol roka kym si ako tak zvykla na skolku. A to sme chodili aj na ihriska, navstevy, do centra aj sa varovala u babky.... Napriek tomu pol roka dokazala preplakat cely den v skolke. Takze nie je pravda, ze 3 rocne dieta bez problemov skolku zvladne, je to silne individualne a niekedy jednorocne dieta zvlada jasle lepsie ako trojrocne skolku. Naozaj sa to neda pausalizovat. Osobne, keby som 3 roky vylucne len na materskej, asi by mi chybali podnety potrebne pre dospeleho cloveka 😉

danim
25. mar 2013

@cecil36 zit sa da kvalitne aj popri materskej dovolenke.. ak vies co chces, zmanazujes si cas.. mas chapaveho manzela.. vsetko sa da...

cecil36
25. mar 2013

@danim jasne, da sa, preto ja pracujem od dvoch mesiacov co sa syn narodil 😉 Len nie kazdy ma chapaveho manzela alebo pomoct starych mam.

amouramour
25. mar 2013

@danim ved to, ze o chapaveho manzela ani tak nejde...pretoze ak ten muz aj adekvatne rodinu zivi tak nemoze chodit o stvrtej domov, teda pokial nema rozbehnuty vlastny bussiness....dve spickove kariery a rodicia doma, je nezlucitelne...teda aj pracovat z domu ak clovek nema super kludne dieta...

vuci
7. jan 2014

ahojte BAby,
my práve teraz riešime tému jasličky.... malá vo febr. bude mať dva roky, a pribudla mi jedna pracovná príležitosť, tak rozmýšlame nad jasličkami. lenže nemáme žiadne skúsenosti, ani moc nikoho nepoznám kto tam dáva detičky. Tak by som veľmi prijala vaše konkrétne názory na jasličky v nových zámkoch. Kam Vám chodia detičky, ako ste spokojné a tak ďalej.... za vaše dotazy vopred ĎAKUJEM!!!! 🙂

nebeth
17. jan 2014

Ahojte, my práve riešime prihlášku do jasličiek v Rači v BA. Malá má 14 m a nastúpila by od septembra, to bude mať rok aj 10 m. Ja osobne si myslím, že závisí od povahy dieťaťa aj od povahy matky. Niektoré deti sa v kolektíve cítia ako ryba vo vode, taká je aj moja. Venujem sa jej síce naplno každú chvíľu, ktorú mi nevypĺňa práca a domácnosť, ale vidím na nej, ako sa jej páči keď niekedy ideme medzi deti do materského cetra, alebo niekam na návštevu. Ja sa taktiež necítim na to, aby som bola doma zavretá 3 roky. Osobne si myslím, že pre ženu je 3 ročná materská z hľadiska následného sa začlenenia do pracovného života veľmi dlhá. Ja pracujem teraz čiastočne, resp. 2 dni v týždni, aj to necelé a zvyšok práce makám pekne z domu po večeroch keď ide malá spinkať. Aj keď nie sme na tom tak zle finančne, že by som vyslovene musela, baví ma to. keď sa idem 2x do týždňa vyventilovať do práce, vrátim sa mentálne oddýchnutá a o to viac si s dcérou užijeme spoločný čas. Z rovnakého dôvodu druhé dieťa plánujem až o pár rokov, jednoducho cítim u seba aj u malej že to takto má byť.
Ja by každej mamine radila, nech staví na pocity. keď dieťa v spoločnosti iných detí hneď plače a drží sa mamy zubami nechtami, tak by som ho nasilu nedávala do jaslí. podľa mňa je ale dôležité aj to, ako to cíti matka, keď je frustrovaná z toho, že jej odtrhnutá od života ktorý mala predtým, spoločnosti, práce atď., lebo 7 dní v týždni je len v kole hier a domácich prác, tak to pre dieťa určite nebude to najlepšie.
Ja si však myslím, že každé jedno dieťa od 2 rokov, potrebuje kolektív iných detí. Začleňovať sa do kolektívu v 3 rokoch prípadne neskôr, mi pripadá ako ochudobňovanie dieťaťa o nové skúsenosti a podnety.

sense
17. jan 2014

@sherynkamalinka moja do jasiel chodi a zeby bola nejak extra chora sa povedat neda.....takze ja som za jasle samozrejme treba si ich najprv pozriet a pozerat aj na potreby dietata...

sense
17. jan 2014

@bebe2013 napodobne vo Svajciarsku je 14 tyzdnov ....a potom sa bud vratis do prace alebo ostanes doma bez prijmu bez zaplatenia zdravotneho poistenia ako pre teba ako matku tak aj pre dieta, a o odvodoch ani nehovorim...a pokial ma zena priemerne zarabajuceho manzela tak zial nevyziju....vyhoda je ciastocneho pracovneho uvazku ale tiez zalezi od zamestnavatela....

Strana
z3