icon

Dcéra má 15 mesiacov a stále nechodí

26. júl 2023

ahojte, chcem sa poradit. Mala este nechodi. Stavia sa uz mesiace, popri sedacke prejde aj v postielke ale mam pocit, ze ani nema kde trenovat. Ako jej mam pomoct? Ma hypotoniu a to je vsetko co k tomu neuro povedala.. chodi po schodoch, stvornozkuje a neviem ci s nou trenovat chodenie. Babky s nou chodia tak, ze ju drzia a sa jej to paci ale prehyba sa, asi nevie tazisko. Doteraz som v nicom netlacila. Posadila sa neskor, stvornozky v 10tich mesiacoch a teraz by som jej chcela pomoct len neviem ako.. ortoped povedal ze jhu mame ucit chodit ale na otazku ako, zopakoval len ze ju mame ucit chodit.. Svagrina vravela, ze jej treba pomoct a ma malo odchodene, tak ja uz neviem.. Nic s nou nerobim tak neviem ako pomoct, vytvorit lepsie podmienky, ako stimulovat???

zuzanaete
26. júl 2023

Ako prve babkam zakazat vodit za ruky. Jednak to skodi chrbtici a oddialujete tym samostatnu chodzu - bude sa spoliehat na oporu. Mozes rozostavit veci/nabytok , aby jej stacilo urobit 1-2 kroky a mohla sa niecoho chytit. Skor sa odvazi. Inac aj ta chodza do strany je dolezita. A hlavne ma cas do 18 mesiacov.

pribinak
26. júl 2023

Určite nevodit za ruky. Nechať to na ňu. Dať jej priestor veľa stvornozkovat, chodiť popri stene a nábytku
Je leto v parku môže stvornozkovat a chodiť popri lavičke či preliezke

Chodíte ba nejaké rehabilitácie?

denkabemommy
26. júl 2023

Ak má dieťa hypotóniu, tak patrí do rúk fyzioterapeuta -pravidelné cvičenie, niekoľkokrát do dňa, kým telo dieťatka nespevnie, chodiť nebude, ak ju budú babky, aj ty ešte aj naťahovať do chôdze, tak jej zarábate na dobré problémy v neskoršom veku.

evkamotka
26. júl 2023

Chodi na rehab, ci nema to az take vazne?
A inak ju nechaj tak. Kolko skolkarov si videla, ze chodia len popri nábytku? ;) postupne sa to nauci za mesiac, dva, tri.

Ak chces predsa nieco robit, odporucam baby plavanie. Nam to na rehab velmi odporucali, spevni cele telicko a tym padom bude aj skor/lepsie chodit

sella38
26. júl 2023

Moj mladsi sa prvykrat postavil k nabytku v 12tich mesiacoch. Chodit sam zacal v 17tich mesiacoch. Bol sledovany na neuro (lebo sa narodil v 37tt) a tam nam vravela, ze do 18 mesiacov je taka tabulkova norma na chodenie...

tamvtme
26. júl 2023

ma cas do 18 mesiacov, to je taka tabulkova hranica, kedy by uz mala chodit....nasa zacala prve samostatne kroky na prelome 14. a 15. mesiaca, chodili sme hodne von, na ihriska, bolo leto, behala tam po styroch medzi detmi, postavila sa pri preliezkach, lavicke atd....nevodili sme za ruky a rozhodne nie tak ze ruky nad hlavou a chrbatik prehnuty....ja som motivovala tak, ze ked sa niekde postavila pri nabytku, sadla som si asi meter od nej a volala ju k sebe...stacil krok/dva a uz bola u mna v naruci...

cimage
26. júl 2023

My sme mali stastie, ze mala zacala revat ked ju niekto chcel za ruky vodit. Nie je to ok, lebo sa dieta prehyba, tazisko nie je tam kde ma byt a neposmeli ju to. Niektore deti su menej odvazne, ale raz to vyskusaju a pojde to. Skus sa opytat fyzioterapeutky, urcite su cviky na spevnenie telicka.

cali2016
26. júl 2023

Ach jaj, tie babky. Aj svokra vodila moju malu za ruky. Stale sme dohovarali, ale stara skola, nepomohlo...Urcite zakazat vodit za ruky, oddaluje to samostatnu chodzu. Dieta sa ma naucit chodit same.Neterka zacala chodit az v 18.mesiaci, takze v 15.mesiaci to este nie je vazny problem, naozaj.

lulu0123
26. júl 2023

Nevodit za ruky.Ak nechodite na nejake cvicenie rehabilitacie,kludne by som skusila nejake babycvicenie,babyplavanie.My chodime na babybalance.Aj tam vedia baby velmi pomoct ako spravne pracovat s dietatom.
Ale poznam aj v okoli deti,ktore zacali chodit v 17,18 mesiacoch a su uplne v poriadku.

xtina1711
26. júl 2023

Ahoj moja zacala chodit ked mala nieco cez 18m🙂 ale my sme si s muzom sasdli blizsie k sebe a formou hry sme si ju podavali aby chodila od jedneho k druhemu🙂ked nechcela tak nie..potom sme si sadli dalej a tlieskali jej a tak a par dni to.tak bolo ..potom sa sama spuatila u' ani neviem ako ale aj my sme.za rucku chodili dlho..a chodi pekne ..

marcelas82
26. júl 2023

Ahoj, je potrebné aby chodila na rehabilitácie ,môj syn mal hypotoniu od narodenia, začal chodiť až keď mal rok a pol a momentálne už dokáže aj behať🙂,prejde 3 schody sám s pridrzanim sa steny, chodí sám bez opory,.naozaj s ňou treba rehabilitovať