Dcérka si stále nezvykla na škôlku, poraďte ako ďalej ?
Zdravim, prosím o názor maminy, ktoré TIEZ MALI ALEBO RIEŠIA podobný problem! Zaujimaju má riešenia realne z Vasej skusenosti, nie čo si kto mysli. (dr. Nás odporučila k psychologičke, no termín objednania je daleko)
Od kedy zacala chodit dcérka do skolky v septembri, sme v podstate stále v nervozite, ona aj my.
Je to prve dieťa v mojej aj manželovej rodine. Je velmi šikovná, urcite aj popredu s rovesníkmi (nehovorím to ako mama ale zo skusenosti s prace s detmi aj v jasliach a podobne) a niekedy až moc rozumná, čo je niekedy aj “na škodu” snáď chápete ako to myslím. Nemame na okolo malé deti, sme mala dedina, bývame s mojimi rodičmi, s kamaratiek som bola prvá, ktorá mala dieťa, takze nemali sme moc prilezitosti pohrať sa s detmi potom prišla sestrina mala ziarlila veľmi na zaciatku, ale sú to už skoro 2 roky veľmi sa majú rady. V septembri nastúpila do skolky a od vtedy aj problemy, zhoršilo sa jej správanie doma, do skolky nechce chodit. Každé ráno hodinu place, alebo sa zobudi s tým, že ju napína na vracanie, už sa takto aj povracala, doma mi nechce ráno nič zjesť, prideme do skolky chytí má a trhá má, že mám istá ňou dnu takze ju musia ucitelky vziat odomna. Keď sa zavrú dvere vraj potom už neplače. Chcela som ju dať zobzaviatku len na doobedie nesúhlasili hoci mesiac tak chodila boli to citit na správaní učiteliek, tak som ju dala aj na spanie ale chodim hneď ako sa zobudi pre ňu, čo je 14:20, a do tohto casu absolutne nič nezje, lebo v skolke nechce jesť. Sem tam má vraj dobrý deň to viem od znamej ktorá tam upratuje. Ale inak sa s detmi hrať nechce, nezapaja sa do tancovanie, boli sa púšťať na snehu ona nechcela a podobne, samozrejme ju do vsetkeho nútia aj keď nechce. Prvý mesiac väčšinou len sedela na stoličke a že čaká na maminku. Okrem toho si zacal trhať zadery do krvi, keď príde zo skolky stále opakuje už nepojdem tam, stiska má ja mam maminku ľúbim, ja nemam rada pani ucitelky. Vraj je taka že sem tam prid ek dieťaťu a z nicoho nič ho soti. Nás doma zacala “bit” nikdy pred tým to nerobila. Hnevá sa, stále je taka nepokojná. Problemy sú stale, ale to napinanie ráno a trhanie zaberov, to sa vystupňovalo v decembri. Neukludni sa cez víkend stále je v strese od rana, že nejde dnes do skolky, nechce nikam chodit. Vždy sme sa chodili niekde hrať aj každý deň von na ihrisko do susednej dediny alebo do mesta proste niečo teraz zakaždým zo skolky domov. Doma sú rozne dni bud príde a hneď nevyzlecena začne skladať puzzle a do večera sa hra potichu sem zámorie postiska spomenie že nejde do skolky. Alebo príde a hneď vyryva robi zle až kým nejde spat. Sme z toho nervozny nedá sa to proste takze sa aj hadame a cela atmosféra doma nervozna. Skacem síce z témy do témy ale chcem Co najlepsie popísať pracujeme z domu takze sme boli stále spolu, ale manzel robil nemohol sa jej venovať a ja som okrem toho aj odchádza do inej prace, alebo na nákupy, alebo som bezne varila atd. Ona sa hrala v izbe . Poobede už sme sa jej venovali. Teraz absolutne nemôžme ísť nikde ak áno hodinu zuri kope do dverí že chce maminku alebo tatika, ako náhle chytí niekto bundu hneď ide plakat že tatino nejde preč alebo pod. Ani do obchodu nikde ani na chvilu, nechce si dať vysvetlit. Ja napr. Som do skolky nechodila iba na pol rocnu povinnu pred školou. Necítim davat nijak vadna ani že by mi to dako ublížilo a tiez sme nemali moc deti okolo seba. Sme aj my na ňu naučení takze do skolky sme ju dali skôr tak na “nátlak” okolia, že aby si zvykala na kolektív atd. My by sme ju asi ešte nechali doma. Na druhej strane, keďže sme sa už rozhodli a dali sme ju tam, sa bojím s verziou že ak to preruším, bude to potom ešte vacsi problem, lebo bude vedieť že dosiahla “svoje” aj pred tým. Ale možno tu vôbec nejde o vzdor a ty pádom keďže sa formuje osobnost sa bojím aj dr. Naša povedala aby sa jej nejako nepoškodilo, že je na ňu veľký nátlak aby sa nebála do budúcna alebo proste podobne. Je urcite trochu aj rozmaznana, ale toto neni napr. Ráno že place a trucuje v hrackarstve ona naozaj place a nechce tam ísť . V novembri bola asi 3 tyzdne doma, v oktobri dokopy asi 2 tyzdne keď mala nadchu alebo tak že som ju nechala doma od stredy napr. Ale aj tak je december a je jedine “nezvyknete” dieťa . Alebo proste jedine ktoré ráno plavé na celu skolku, nehambim sa za ňu, ale viete si predstaviť tie pohľady keď vojdeme do skolky . Ak ste mali alebo máte podobný pripad prosím raďte, ako zo riešite, alebo ako ste to vyriešili. ĎAKUJEM ❤️
@mijama29 Keby si ju chcela s radostou nechat doma, tak uz to davno urobis a netrapis to dieta 4 mesiace. Ale ty to zrejme nechces akceptovat, ze by mala byt doma a preto si to este doteraz neurobila. Fakt si neviem prestavit, co musi zazivat a ty ho v tom nechavas. Problem si tu ty.
@nelinka2009 absokutne nevieš s detmi robim dosť dlho na to aby som vedela posudit to svoje či je rozmaznané a trucuje alebo či má problem!!! A za ďalšie je vychovaná s pravidlami a tie sa u nás dodržiavajú! Asi toľko k tvojmu mudrovanie myslieť si mozes čo chceš...
@evkano1402 presne mi rozumies 👍
@ivanapetrasova ďakujem pekne
@mijama29 ale nikdy nebola v spoločnosti deti... Stále len dospelí co sa jej prispôsobujú... Nuž nieje ona pupok sveta a ani jej mama...
@mircalla jedna kočka to tu už pekne napísala že autorka nechce počuť že problém môže byť jej nepripravené dieťa ale chce počuť že je chyba v učiteľkách.....písali tu kočky čo deti s podobným správaním mali a boli medzi nimi aj také čo nechali dieťa doma a dali ho až o rok a bolo už všetko ok, ale aj také čo nechali dieťa v škôlke a dieťa si zvyklo(dokonca aj jedna učiteľka z MS)....ono ale je rozdiel či toto robí dieťa 2-3mesiace kedy je aj adaptačná doba a škôlka môže dieťa vylúčiť alebo to dieťa robí 5-ty mesiac......aj keby mi to robilo dieťa z tvrdohlavosti a z nervov, tak ho nenechám v škôlke 5-ty mesiac keď viem že tam neje, ráno vracia a stále má zo škôlky hysáky..iné je ak to prvá mesiac a iné ak to už trvá 5mesiacov.....takto si vychováva akurát budúcu neurotičku....ano dieťa si možno o mesiac dva zvykne a "zlomí sa" ale nechápem prečo ak má takéto chovanie ho nenechať "ukludniť" potrebnú dobu nech je doma a potom to opäť skúsiť....žiadna psychologička nemá patent na rozum a tiež jej povie len svoj názor a tie sa tiež líšia , každý psycholog jej môže povedať niečo iné.....
@mijama29 ako je možné, keď si robila v jasliach, že dopustis, aby tvoja mala tak trpela?Veď to dieťa trpí áno máš pravdu, keby učiteľky aspoň trocha chceli boli na ňu milé, zapájali ju, dali jej obrázok nejako ju motivovali bolo by to lepšie.Nechali ju na ten smútok samu.Tak sedí neje a čaká kedy prídeš.Jedno sa začne pocuravat, druhé má nočné mory, ďalšie zvracia.Su deti, ktoré kolektiv potrebujú ako soľ a potom tie druhé, ktoré si vystacia samé a majú radi svoj kľud, pohodu.Moj syn bol ten druhý prípad.Stale nevidím dôvod prečo si to tak hrotila?teraz má zbytočný strach.Ak tie choroby prídu často preto, že je dieťa vystresované, neje a veľa detí chorobu simuluje, že ho bolí brucho, hlava.....iné by bolo, keby vystrájala mesiac a potom sa vyjadruje o škôlke pozitívne, ale tu nie je progres práveže ešte horšie.Vobec Ti nerozumiem to bezpečie a oporu, ktorú u teba čakala si jej momentálne vôbec nedala.moja suseda je učiteľka jej názor je, že väčšina detí je pripravená na kolektív a odlúčenie bez problémov v 4 r veku dieťaťa.Iste sú výnimky ja poznám 2 r dievcatko, ktoré denne sníva o škôlke, so všetkými je kamarátka, je taká " do sveta"
Môj syn chodil do posledného ročníka nikdy nebol nadšený, ale ani neprotestoval je úplne iná povaha ako väčšina detí a extra sa združovať socializovat nepotrebuje skôr sa podvoli, ale nevyhľadáva.Nema rád kolektívne športy, detské tábory, školu v prírode je skôr introvert
Máš obrovskú možnosť nechať ju doma tak si to užívaj do sýtosti.Tych 5 r, ktoré sme boli spolu bolo na nezaplatenie.A to nie je o rozmaznanosti ako niekto píše, že s tebou cvičí.....to by vyzeralo ináč.
@nelinka2009 ale veď nebola zatvorená len doma.X deti žije medzi dospelými skôr je fixovana na rodičov a ešte tomu nerozumie a nie je zrelá.Ja poznám veľa takých deti, ktoré jednoducho kolektív nechcu.Sama autorka píše, že mala sa vie pekne zahrať v izbe nie je to asi typ otravného dieťaťa, ktoré sa nudí a potrebuje pozornosť, spoločnosť.
Ahoj ja by som ju nechala doma. Moja staršia dcéra išla tiež až teraz ako storočná do škôlky prvý krat... A nič jej neušlo.. Ona je taka citlivejsia povha a ako trojročna by to nedávala vôbec ☺️a ja som to videla tak načo ju trápiť... A kopec ľudí mi dohovaralo, že čo ju tam nedám, že jej tam bude lepšie ako doma.. Ale vtedy v tej dobe by to pre ňu nebolo ľahké ☺️
@eliska13 no tak nech ju nedá ani do školy (môže ju učiť doma) ,🤪😜😀😀... Kiež by sa vždy všetko dalo ako chceme...
@mijama29 môj malý mal takýto nastúp v jasliach ako dvojročný. Ráno hneď plakal, v šatni vracal a pol dňa iba plakal. Jedol a vracal. Postupne. Najskôr nič. Potom zistil, že tam bude bezomňa, začal plakavať, stupňoval to vracanim. Po dvoch týždňoch seklo a bolo to ok. Nastúpila tam s ním naraz nová učiteľka a vzájomne sa k sebe pripútali. Všade ho vodila, držala za ruku a postupne sa od nej púšťal a zapájal. Za tie dva týždne som mala žalúdok ako citrón, od nervov som sa priam scvrkla, ešte pár dní a zložím sa a určite by som to viac ako mesiac nevydržala. Prosím ťa netráp ju. Je na teba pripútaná príliš, vyrastie viac sa osamostatni. Ak už teraz po tak dlhom čase trápenia nemá traumu na celý život. 😑
Každé dieťa je iné a keď sa od septembra dieťa neprispôsobilo režimu škôlky a ostatné deti sa už prispôsobili, je tam nejaký problém. Niektoré deti sú múdre (všeličo aj od dospelých sa naučia), ale keď nemajú doma súrodencov, majú problém žiť s ostatnými deťmi, ktoré sú rôzné povahy a aj s učiteľkami, ktoré sú inakšie ako rodičia.
Preto je dobré ak si na tieto rôzné situácie zvykajú už pred školou, lebo sa môže stáť, že bude doma, bude vedieť toho celkom veľa, ale príde do školy, kde sa deti rôzne správajú, behajú, stŕkajú a pod. a bude mať problém práve tomu sa prispôsobiť, bude to naň pôsobiť stresujúco.
Deti sú vnímavé a všimla som si, že keď matky nie sú spokojné so škôkou, prístupom a pod. - deti to vnímajú, vycítia a vznikne problém.
Keby to dieťa nechal do septembra doma a potom ho dal do novej škôlky len do 12-tej hodiny, uisťoval ho, že je to pre neho dobré, možno by túto situáciu ešte zachránil.
Náš prostredný minulý rok škôlku nezvládal (správal sa podobne ako vaša), vtedy mal tri roky, tak sme ho odhlásil, tento rok uz zvláda lepšie aj keď stále dosť ťažko. Vôbec neľutujem, že sme ho vtedy odhlásil. Keby sme ho tam nechali, len by sme mu viac ublížili. Proste nie každé trojročné dieťa je pripravené na škôlku.
@mijama29 ahoj. Necitala som celu debatu tak neviem kolko ma mala rokov,ale pred 3r by som ju urcite nedavala. To,ci bude dieta chodit len doobedu alebo na cely den si urci ty,nie ucitelka. Ja mam 3 deti, ani jedno neslo skor ako 3r do skolky,na ibed som ich bravala domov kedy sa mi chcelo,aby nemali pocit ze su tam dlho,tiez boli rady doma. Do skolky sme prichadzali posledne a odchadzali medzi prvymi. Teraz mam syna,3r. Nastupil v januari do skolky. Sedi sam za stolom,nechce sa hrat,nezapaja sa do cinnosti,caka len kym doje polievku a vie ze pridem . To iste,hryzie si nechty,obcas mi len tak bez choroby zateplotuje,horsie spi....skratim to. 🙈 opytala som si v praci este polrok volna aby som mu bola k dispozicii,aby bol len doobedu v skolke,ked ochorie aby sa doma poriadne poliecil a nemusel tam chodit so soplami. Pre mna su deti vsetkym,nestoja mi take cirkusy za to,aby boli vystresovane zo zivota uz v takom utlom veku. Takze za mna: ber ju domov. Moj muz zacal chodit do skolky az posl.predskolsky rok,je viac takych ludi 🙃😁 dzte sa 💗

@mijama29 u nas sme skolku po prvom dni zatrhli...dieta sme si nepoznali....isla rovno do skoly, nic jej neuslo..a dalsi dvaja v pohode chodili aj do skolky...tiez sme pracovali z domu, takze nam to az tak nevadilo....