Deti a Boh
Ahojte, tie co ste veriace, ako deťom vravieť a ci vôbec o Bohu, ako ich vychovávať v tomto smere? Ja som taky liberálny veriaci, že tie veci okolo ako kostol, sviatosti a také, i neprídu pre vzťah s Bohom potrebné a nechala by som na dieťati ako sa rozhodne, a muž zase chce, nech pekne chodí d kostola a na vsetky sviatosti, a aj na náboženstvo v škole. Preňho je to zásadná otázka ohľadom výchovy detí, ja pm bola ako dieťa nútená chodiť všade a moc mi to teda k vzťahu nepomohlo.
@lonely66 úplne súhlasím aj ja s týmto komentárom, zrelý názor, lepšie by som to ani ja nenapísala 👍 tak ako bolo už vyššie spomenuté, Boh a cirkev sú pre mňa 2 rozdielne veci. Boh nieje len v kostoloch a pri ľuďoch, ktorí v neho veria. Ja som veriaca, no svadbu sme mali obyčajnú na úrade. Jedna moja známa to tak nevydržala a neubránila sa komentáru prečo si vyberam úrad pred kostolom, keď svadba má byť predsa pred Bohom. Pekne som jej vysvetlila, ze Boh je aj tu teraz a nielen v kostole, bude aj tam na úrade...no to s ťažkými kresťanmi ťažko, máloktorí z nich akceptujú iné vnímanie viery, ale budú ešte prekvapení veľmi 🙄
@lonely66 jaaj toto som nevedela sorry 😁 a ja ti tu vykam ako nejakej tetke na trhu 🙉
Och keby si poznala moju mladost. Ver ze bola velmi velmi divoka. Takze ak by aj dceru cakala taka mladost, dufam ze po tom co som zazila ja jej budem moct byt vacsou oporou. (To sa samozrejne bavime stale hypoteticky na zaklade tvojho komentara).
Viete ako, to človeka nenapadne, že toto bude dáka zásadná vec vo výchovu, vtedy som si povedala ze však je to len viera, ved i ja som veriaca, aj keď inak. Teda veľa veci som pochopila aj cez covid ohľadom viery a aj ako sa vtedy správali niektorí veriaci u nás vtedy
@martinmmartin tak som druhá výnimka a takých výnimiek je v mojom okolí pozehnane.
Nie je žiaden inpriting ci ako to voláš. Je to tým, že ti tlačia do hlavy jedno a žijú úplne niečo druhé. Ja tomu hovorím- falošná viera. Preto sa človek v 15 preberie, že to čo mu tlačili 15r do hlavy je len klamstvo.
Ale moc zalezi aj na tom ,ako vzor deti vidia spoluzitie manzelov,aj keby manzelia neboli veriaci, ci ziju krasnym ukazkovym manzelstvom ,aj pri vychove deti ,deti potrebuju lasku aj od rodicov,a vidiet aj lasku medzi rodicmi,, Ale podciarkujem aj ked neveriaci manzelia netuzia po viere,ale deti by mali dat na nabozenstvo idealne rimskokatolicke,a obycajne az vlastne deti castokrat dostani k viere aj rodicov,Teda ,ak deti dostanu dar viery a budu podla viery zit,Ja som chodila do kostola na sv omse od malicka, mala som vzor od rodicov (hoci to idealne manzelstvo moc nebolo ,ale prave ze mali vieru, v Boha ,vzdy sa nasiel kompromis)
Ahoj autorka, mozete sa ist pozriet na detske omse a mozno sa vam zapaci, co uvidite. Kolega ma 5 deti, zatial 5 vnucat a vsetci chodia do kostola s detmi. Dnes dve najstarsie vnucky (6 a7 rocne) sa pridali k spevakom, ktori na omsiach s gitarou spievaju mladeznicke piesne. Ine deti zas citaju citania.Deti sa chodia hrat na faru, starsi dohliadaju na mladsich, animatori sa im venuju,chodia na tury, organizuju letne tabory atd., chlapci ministruju. Maju pekne vztahy, kamaratov, netulaju sa, nepiju. Starsi zvyknu pomahat pri zbierkach oblecenia a jedla pre chudobnejsie rodiny (nie iba krestanske rodiny). Niektori zas robia dobrovolnikov v nemocnici.Mnohych si pamatam, ked boli male deti a chodili s rodicmi do kostola.dnes do kostola chodia oni so svojimi detmi, chodia na spovede, na prijimanie,ziju vieru.
Nuz skoda, ze ste si to nevyjasnili pred detmi.
Ja osobne som rada za to, ze som kazdu nedelu a sviatok musela do kostola, nejakej trpezlivosti ma to naucilo, za co som rada. K Bohu ma to ale nepriviedlo. Chodila som aj na krestanske stretnutia, vtedy bola moja viera 'ziva'.
Teraz, ako dospely clovek zhodnocujem, ze ani jedno nebolo dobre. Jedna vec je, ze napriklad sex bol v oboch pripadoch nieco nepripustne a zle, co mi cele detstvo, pubertu a zaciatok dospelosti velmi komplikovalo (to je ale na inu temu).
Tiez s odstupom casu vidim, ze cirkev nema s vierou v Boha nic spolocne. Toto nieje o vyberani, ale o zdravom rozume. V niektorych krajinach, cirkev nieco aj pre svojich povedzme zverencov robi. Na SR bohuzial nie.
Svojim detom vysvetlujem od malicka vsetko pragmaticky, pokrstene su, do kostola nechodime, len ked sme u dedkovcov.
Cize asi by som muzovi vyhovela, ale nerobila to, co robili vasi rodicia a poznacilo vas to.
Ved ked si veriaca tak ti nemoze vadit ze budu chodit na nabozenstvo a s muzom do kostola. Nechaj ho nech ich berie so sebou, podporuj ich v tom, ak oni same chcu.
Neskor sa rozhodnu ci budu veriace ako ty ze len sama pre seba alebo sa aktivne budu zucastnovat sv. omsi alebo nebudu verit.
@lonely66 pises blbosti. Ten vonkajsi svet je co? Ludia ako ty? 🤦🏻♀️
@martinmmartin Predstav si, že mnohí sa dostali k Biblii a Bohu až po 18 alebo aj v dospelosti. Sú z nich dokonca mnohokrát kňazi, rehoľné sestry atď. Takže tvoja teória moc nesedí..
@margieamatusko mnohi nie su to vynimky.
@lonely66 prepáč, ale toto nie je pravda. Ja mám 3 deti (15,13 a 9 rocne) a každé z nich je úplne samostatne zmýšlajúca osobnosť. Vonkajší svet ich ovplyvní len toľko, koľko to ty ako rodič dovolíš. Od malička chodíme spolu do kostola, každý večer sa spolu modlíme a naše deti to berú ako samozrejmosť, ktorá patrí k ich životu. Jediné čo sa ma v nedeľu spýtajú je, či sa už majú obliekať do kostola. V škole sa za vieru nehanbia. Tak isto som bola vychovávaná ja, keď som bola dieta a nikdy ma nikto do ničoho nenútil. Môj najstarší syn je chorý. V januáry sme skoro o neho prišli. 8 hodinová operácia a ja v nemocničnej kaplnke na kolenach. Verte, že bez viery v Boha by som to ťažko zvládla. A ešte niečo. Syn je dnes deviatak. Nemám strach, že by v živote zblúdil na zlé chodníky. Všetko je to o tom, ako rodičia vychovajú svoje deti a čo im dajú do života.
@martinmmartin No ty to píšeš ako zásadný fakt, akokeby sa to týkalo všetkých. Možno sú to výnimky, možno ich je viac, než si myslíš.
Ja som vyrastala v kresťanskej rodine, každú nedeľu do kostola, ale od puberty som ateistka a mám totálnu averziu k Cirkvi. Takže jasné, že časť detí, ktoré boli k tomu vedené si to vezme aj do dospelosti a druhá časť zas nemusí byť ani veriaca. Ja mám 4,5r syna a vôbec nechápe koncept náboženstva, aj keď som mu to vysvetľovala aj ja, lebo som za to, aby kľudne poznal rôzne náboženstvá a vybral si, aj veriaca časť rodiny, ale nepoberá to. Minule začal kostol vyzváňať a on, že nech ten Ježiš už prestane zvoniť, je to otravné 😂 A tiež sa desím, že na základke bude chcieť ísť na náboženstvo, lebo tam pôjdu všetci 🙈😃 Našťastie manžel nie je praktizujúci kresťan a s takým by som do vzťahu asi ani nešla, treba to mať vyriešené vopred.
@martinmmartin neviem odkiaľ máš túto teóriu ale bolo by to tak asi zo všetkým nezdá sa ti? Alebo ty žiješ presne podľa toho čo tí rodičia povedali ako dieťaťu,alebo sa to týka len toho náboženstva? Mňa tak isto viedli k náboženstvu a čuduj sa svete neverila som v Boha. Dnes je to ale inak, prežila som niečo, čo nepochádza z tohto sveta a prirovnať to viem len k tomu keď som po 21 hodinách porodila svoje dieťa a zbadala jeho tvár to ešte vykrátiť číslom ktoré nepoznáš a máš to 🙂 mňa nikto a nič nepresvedčí že Boh neexistuje. Cirkev je druhá vec ale želám to každému v tejto umelej bubline naháňania sa do hrobu aby videl každý okamžik ako zázrak, pretože on aj je, len oči sú slepé.