icon

Deti a domáce práce

30. apr 2023

Súhlasíte?

Deti a domáce práce
Strana
z2
domkakvet
30. apr 2023

Jednoznačný súhlas.

bejbypd
30. apr 2023

Ja teda až tak nesúhlasím🙂 mame sprostého psa môj 8 ročný by ho isto neudržal na voditku..detto 15 r.dcera ,varenie nezáujem,pomocou Google by dačo spravila ,ale inak nič..inak bežné veci ako nákupy zvládajú obaja,utrieť prach ,povesat prádlo,vyniesť smeti ,umyť riad ,tiež obaja.. ale nerobme z deti dospelých, keby toto od 12 tích všetko vedia tak doma nerobím nič🙂

zuzinka888
30. apr 2023

V kazdej kategorii najdem nieco🤣🤣🤣a nieco😯😯😯

deti95060810
30. apr 2023

ja som pozrela vzhľadom na vek mojich dievčat poslednú tabuľku vek 12+
a teda nesúhlasím...
podlahu neumývajú - to u nás robia chlapi, ale zvládli by,
meniť žiarovku v lustri by asi ani nezvládli - žiarovka by skončila na podlahe rozbitá,
nikdy ešte nemaľovali steny - to si neviem predstaviť - to robí len mm, a
umývať auto ? to by nedovolil manžel - však by ho mohli poškrabať...
ostatné ako tak by zvládli...

marca12
30. apr 2023

No super,ja cely zivot citim obrovsku krivdu,ze som od cca 11-12 rokov musela varit a az dnes sa dozviem,ze to je ok? Ze tak to aj mudre tabulky pisu?

deti95060810
30. apr 2023

@marca12 ja som skúšala variť od 12 rokov, varím rada doteraz...pre mňa super...
moje by mali vedieť maĺovať steny.... to by dopadlo...

milanemila
30. apr 2023

Ja mam 3 rocnu a u nas sedi +/-, co je v tejto vekovej kategorii napisane, ale teda neskladame plienky a obrusky ani drievka do krbu 🙈 celkovo chce pomahat ked vykladame umyvacku, triedi pradlo podla farby do pracky alebo pri inych veciach. S tatom maju na starosti prezliekanie postele a triedenie ponoziek. Ked sa o nieco zaujima, tak ju v tom podporime a vlastne popri tom “pomahani” sa hra a zabavime sa.

mikadooo
30. apr 2023

Nie. Každý nech robí ako cíti, nie ako káže "príručka dokonalého dieťaťa".

andrejka1974
30. apr 2023

Žiarovku nevymenil ani ja rebríku sa bojím a dcéra tiež a keď maľujem steny tak zapájame všetkých a máme z toho aspoň zábavu

lindous
30. apr 2023

Ja asi ešte nemám 12 rokov 😂 čestne sa priznávam, že umývať takú chladničku som začala ja až vo vlastnej domácnosti, nie že by som to skôr nezvládla, proste to vždy robila mamina... a auto tiež až vlastné... pri maľovaní rada pomáham, ale celú izbu by som si sama pekne vymaľovať netrúfla...

maryetta
30. apr 2023

Urcite ano. Mnoho aktivit som aj zaradila skor ako je to napisane tu.
Deti to beru ako “hru”. A mne pomozu uz len tym ze si daju geci do umyvacky. Ze si ustelia potel. Ze spinave pradlo daju rovno do kosa na pradlo. Vylozit umyvacku. Miesat puding ci krupicu. Ocistit zeleninu…. Zametat chodnik utriet prach. Ved to su uplne super aktivity bez toho aby to brali ako povinnost.

viestta
30. apr 2023

Ano, suhlasim. Niektore veci su sice trosku na hrane ale nie je tam nic co by dieta v danom veku nezvladlo. Take malovanie samozrejme sa neocakava, ze vymaluje celu izbu, ale natriet stenu s valcekom 12 rocne dieta zvladne. Ani okna na 12 poschodi umyvat nemusi, ale ked nie okna, tak dvere, sprchac, alebo okna na balkone moze aj v pripade, ze byvaju na 12 poschodi. Kocikovat kosacku moze aj dieta, ale nie nalievat do nej benzin alebo kosit kosackou co za sebou taha kabel.

sense
30. apr 2023

V každom veku s niečím súhlasím a s niečím nie. Keď bola menšia pomáhala dobrovoľne, v 10 r už je to skôr príkazom. Ale keď poviem ze ma niečo spraviť, tak spravi

zuza265
30. apr 2023

Podla mna je hlavne dolezite im NEJAKE domace prace davat, dovolit robit atd. Nehovorim, ze je treba vybrat vsetky, ale dat im zodpovednost za nieco a oni nasledne ziskaju zrucnost, navyky - to je parada. Nie vsetko robit za deti🤗

matabb73
30. apr 2023

Súhlasím. Deti treba zapájať odmalička. Moja dcéra dcéra má 14 a dokázala by všetko potrebné v domácnosti. Aj uvariť niečo ľahšie. Ako 12 ročná už umývala okná za mojej asistencie.

matabb73
30. apr 2023

@deti95060810 moja dcéra pomáhala pri maľovaní už 4 ročná. Určite by to zvládli kedy ste im dali dôveru. Deti často niečo nerobia, lebo rodičia im to nedovolia. Napríklad to umytie auta.

reanda
30. apr 2023

a uz aj zarabat by mohli zacat, nie? sak nech je z nich aspon daky osoh

bejbypd
30. apr 2023

@reanda a ja som za 🙂

portret7
30. apr 2023

Niektoré úlohy som zvládala až po narodení dieťaťa so samostatnou domacnostou🥴🙈🤣

54tinka54
30. apr 2023

Myslím si že každá rodina a domácnosť je iná a má rôzne zvyky či pravidlá čiže úplne podľa tej tabuľky by som sa neriadila, niektoré veci sa mi zdajú byť až moc. Také umývanie okien 12 ročným dieťaťom, zvlášť ak napr rodina býva v paneláku na vyššom poschodí…
A tie veci 2-3roky (až na ten krb a skladanie plienok) zvláda môj syn od cca 1,5 roka a este ho to aj náramne baví 😁

lelelienka
30. apr 2023

Rozhodne suhlasim s pomocou ako takou uz odmalicka, deti sa musia naucit nielen jednotlive obsluzne prace, ale aj samotny fakt, ze treba pomahat. A tie najmensie ani nie je problem motivovat. Ale teda v niektorych kategoriach som nasla aj par prehnanych poziadaviek, napriklad by som urcite nekazala 8r dietatu vymienat ziarovku 🤦‍♀️

ivangeline
30. apr 2023

Viac menej... Zavisi od domacnosti. Moje cista a krajaju zemisky v 2/3r napr ale ine veci zas nerobia nejak pravidelne,i ked hadam by spravili.

ivanak49
30. apr 2023

Určite pomáhať v niečom rodičom by sa malo ale niektoré veci primerane veku určite nie napr 10ročny kosiť trávnik? U nás v dedine sa pred pár rocmi stala nešťastná nehoda ze dávali kosiť trávnik 13r a od seklo mu prstockysamozrejme možno keby to je nejak za pomoci rodiča ktorý je nonstop pri nom ale určite pomáhať áno naša si upratuje izbu hračky pomáha vešať prádlo pomáha mi vyťahovať veci z umývačky lebo ju to baví ale samozrejme nie nože a takéto nebezpečné tie najprv ja po beriem..... Baví ju utiret prah aj 100x do dňa... Rada aj vonku somnou polieva skalku na záhrade zeleninu ovocné stromčeky.... Ma svoju malú lopatku hrablicku a tiež sa nami hrabe lístie a kopec iných veci co ju baví

vroni
30. apr 2023

Podľa mňa je to úplne mimo. Aby dvojročné skladali plienky, osemročné menilo žiarovky a desaťročné kosilo trávnik? A v 13 sa odsťahuje, lebo však rodičov už nepotrebuje? Moje štvorročné ešte ani nedosiahli na linku, to pripravenie pohostenia by bolo spojené s vysokohorskou turistikou.... By ma zaujímalo, akú funkciu plnia rodicia v takýchto domácnostiach okrem dekoračnej.

shinon258
30. apr 2023

Ja som z tohto zoznamu nič v tých vekoch nerobila keď som vyrastala 😆 nejakým zázrakom zo mňa vyrástol normálny, dospelý, samostatný človek, ktorý ovláda všetky domáce práce 🤔 na starosti som mala domáce úlohy a poriadok v izbe. A pri upratovaní v sobotu utrieť prah

reanda
30. apr 2023

@ivangeline neviem, ci som z inej galaxie, alebo mam extremne nesikovne deti, ale ja si naozaj neviem predstavit, ako dvojrocne decko cisti zemiaky.. fakt nie.. ani trojrocne.. vsak moja skoro dvanastrocna s tym ma este problem.. obed navari, ale krumple musim okrajat ja 😀

zmrzlinka2021
30. apr 2023

@bejbypd podstatne je aby deti participoali, lebo ani ty ani tvoj manzel nie ste ich sluhovia a musia mat zadelene ulohy.

oslo1
30. apr 2023

Co si pamatam, tak ja som mame pomahala v 8 rokoch umyvat okna, byvali sme na 7 poschodi, tak iba zvnutra, v 12 som sa starala o umierajucu babku.
Od 6 som vynasala smeti, od 7 vysavala cely byt.

Syn Bude mat 5 rokov, kosi Travis, mame ale manualnu kosacku.
V dome zasadne iba on vymiena battery, prinesie srobovak, rozsrobuje a vymenit battery
Zapajam ho do vsetkych cinnosti, je bezne, ze mi kraja zeleninu a pripravuje lunch box do roboty.
Ked varim, tak mi to miesa, ked zacne vriet, tak uberie plyn, v pohode povysava a x nozkeho susica da aj dole bielizen.
Zase nerobme detom sluhov, keby sa narodil pred 100 rokmi tak by bol uz v sluzbe, fabrike, alebo kopal v Bani.

bejbypd
30. apr 2023

Trosku si myslím, že si mylime pojmy s dojmami ..
Som za detstvo deti ,napriek tomu ,základ domácnosti zvládajú obe moje deti .
Ale ,vyžadujem od nich poriadok v ich detskej a keď treba vie staršia postrazit mladších a podobne. Maju školu, krúžky a kamarátov. To im s láskou doprajem ,kľudne si a im viem navariť, oprat a postarať sa o ich domov . Tiež mi rodicia dopriali detstvo ,kde som síce mala povinnosti ,ale nie povinnosti mojich rodičov.
Nie nemala som deti na to ,aby mi umyli okná, to ozaj nie 🙂
Takže som presvedčená, že by mala existovať hranica ,čo by mali ,môžu, musia ..
Nebojím sa o nich poradia si ,dokonca keď varim ,tak mladý 8 ročný vždy ide za mnou a chce pomáhať a nemusí, ale robí to ..

simona92101
30. apr 2023

Mam 4 rocnu,pomaha rada aj to co by nemusela 🙈😆 ale pre mna je gro,aby mala upratanu izbu,ked ma spinave veci tak ich pozbiera a hodi do kosa na pradlo.ked sme nemali susicku tak rada vesala take drobnosti ako ponozky a nohavicky.teraz mi pomaha skladat vysusene pradlo,rada utiera prach.ked dopapa,uprace si zo stola do drezu.mam este 6m babatko,tak obcas mi pomoze s nou-odnesie spinavu plienku,poda cistu,uprace po nej hracky..kedysi rada vykladala riad z umyvacky,ale dost tanierov porozbijala,lebo jej boli tazke,tak odvtedy len pribory vyklada,lebo by sme nemali z coho jest o chvilu 🙈😆

Strana
z2