Deti skáčúce dospelým do rozhovoru
Zaujimalo by ma ci som jedina svedkom tohto ustavicneho fenomenu a ako to riesite vy? Doslova a do pismena nemam rada navstevy s detmi, nie kvoli detom samotnym ale ich spravaniu. Mam pocit, ze v dnesnej dobe sa nemozeme ani dospeli spolu v klude porozpravat, pretoze nam do rozhovoru neustale vstupuju deti. Nie rocne ani dvoj, ale take ze skoro 5 a pod. Pride mi to neskutocne otravne, ze nevieme s dospelakmi ukoncit jedinu myslienku a stale odvraciat pozornost na male dieta dozadujuce sa nasej interakcie ktore nam skace do reci. Rodicia mu budto nic nepovedia ale netrvaju na tom ze teraz sa rozpravaju dospeli. Na sviatky sme tu mali 2 rodicov s chlapcekom a liezol na nervy aj svojim rodicom, ignorovali ho sem tam napomenuli. Ja som v zavere skoncila tak ze som mu odpovedala na jeho opakujice sa otazky, a uz som bola vycerpana po hodine a pol. Oni traja aj s mm sa dobre bavili a ja som im zavidela dospelacku konverzaciu. Sama mam babatko a dobre mi padlo sa porozpravat s dospelymi ale bola som malo asertivna tak som skoncila ako “babysitterka”. Minule u nas boli znami s dcerkou, 4 roky a detto. Stale si pytala nasu pozornost, priam kricala cez celu obyvacku aby sme sa na nu pozerali, isli za nou, mama mama, plus stale otazky: a preco?….no nedala nam vydychnut. Jej rodicia to neriesili. Po viac nez hodine som uz vnutorne chcela aby odisli ale napadlo mi malej povedat: nechaj na chvilu porozpravat, teraz sa rozpravaju dospeli. Pozri tu si k nam sadkaj a nieco pekne nam nakresli (kupila som jej omalovanky, pastelky a babiku, aj nejake sladkosti, pustili sme aj rozpravky). Jej mama, sa na mna tak divne pozrela, asi ju zarazilo ze niekto sa opovazil jej nieco povedat, ale mne to prislo v tej chvili uz neunosne. Ako keby sa v dnesnej dobe muselo vsetko tocit nonstop len okolo deti a oni si preto vsade tu pozornost vyzaduju. Nedaj boze ze im niekto uda hranice. Napadlo mi ze ked to nevedli jej rodicia urobim to ja. Ako taketo situacie riesite vy?
@dudart dovolim si nadviazat na teba samú "Dieťa keď nemá iné dieťa na hranie alebo zaujímavú hračku/činnosť, tak si vyžaduje pozornosť rodiča" ano, mas pravdu, ale zial toto je nestastny fenomen dnesnej doby, nie je to nieco, co by bolo dobre..deti su od malicka pod vplyvom mnozstva, aj nevhodnych podnetov, a preto nevedia ani chvilu vydrzat sami so sebou...napokon ani dospeli to nevedia...je to skor smutne, ako prospesne
@natalala myslim ze tento autorkin prispevok nie je o dietati, ktore ti pride nieco povedat a ty ho.vypocujes..je to o dietati, ktore na seba sustavne vztahuje celu pozornost rodicov aj inych dospelych, a nevydrzi ani chvilu same so sebou..je to obrovsky rozdiel podla mna..aj prilisna pozornost detom totiz skodi tak ako aj ignoracia...su to 2 extremy, skodlive vo vychove..zlata stredna cesta...tu si treba najst..aj v rozovoji reci to moze skodit..ked matka vsetko hned vyplni dietatu, bez toho aby sa snazilo povedat co chce..urcita frustracia je prospesna..rovnako viest k samostatnosti.vo vsetkom..netahat furt dieta k sebe pod suknu a neriesit vsetko za neho..matka nie je sluzka svojho dietata, ani jeho hovorca..
@lacibo preto vravím, že táto mamička by sa mala sťažovať na svojích priateľov a nie to dieťa... Dieťa nemôže za svoje potreby. Áno musí sa naučiť neskákať do reči, ale rodič sa musí naučiť načúvať, a dieťa sa vychováva priebežne a nie na návšteve... Plus ak mám nevychované alebo náročné dieťa (hyperaktivne) tak sa s ním nejdem vykrvácať, ale poprosím starých rodičov...
@lacibo deti kt ako pises na seba ustavicne strhavaju pozornost tym, ze sa spravaju nevhodne atd. su presne tie kt. sa dost tej pozornosti od rodicov nedostava a preto sa snazia si ju vynutit takto. Podla teba je urcita frustracia prospesna a to prosim k comu? :D latas piate cez deviate. Ja som napisala, ze ked dieta pride a nieco chce povedat alebo vyjadrit svoj nazor, tak najhorsie je ho zahriaknut a rozkazt mu bud ticho, lebo sa bavia dospelaci (neviem ako by moje vypocutie a prejavenie zaujmu malo skodit jeho vyvoju reci 🤦🏼♀️) To su presne tie “podsuknove” deti kt budu aj v dospelosti cakat na rozkazy a prikazy, lebo boli vychovavane v tom, ze na ich nazore nezalezi a pocuvaj na slovo, lebo som povedala. Vypocut dieta a dat mu najavo, ze jeho nazor ma hodnotu, ze ma zaujimaju jeho pocity a ze ho vzdy vypocujem este z nikohu nespravilo nesamostatneho jedinca a ani zo mna ako z matky to nerobi ako si napisala “sluzku dietata” a rovnako ani “hovorcu” Clovek sa rozhodne na svet priviest dieta, to dieta sa sem samo nepytalo a pride mi preto uplne otrasne mat nazor, ze teda nech ma to dieta prilis neotravuje a nechat ho poplakat si a tvrdit, ze frustracia je napomocna 🤦🏼♀️ Ja mam dceru kt ma 2 roky a 2 mesiace, sama sa vie obliect, vyzliest, najest, natrie si chlebik da na neho sunku syr aj nakraja zeleninu, po prichode domov sa vyzuje a ide si umyt ruky, ale ked hocico potrebuje alebo ma poziada o pomoc alebo raz za cas povie, ze ci ju nemozem nakrmit ja, tak nikdy ju nezahriaknem.
Oh boze..mne ten prispevok pripomina mna kedysi. Ked som nemala deti bola som expert na vychovu. Aj ked mala bola babatko .. no a potom to prislo 🤣
Ja keď som bola malá, na návšteve sme nesmeli ani pípnuť, nieto ešte skákať dospelým do rozhovoru. Nuž ale dnešná doba🤷♀️

Ja ti rozumiem,deti by rozhodne mali mat urcene mantinely..toto mam aj jaz detstva dobre zafixovane..boli sme doma 3 dievcata..ked sa mama rozpravala s dospelym..neexistovalo jej do toho skakat..ani pri telefonovani..bolo to spravne a vychovne..nijako mi to neublizilo..dnesni rodicia velmi casto sluzia svojim detom..co je prekrutena vychova..ja mam deti formovat, podporovat ich osobnost, dat maximum z toho,co viem, poznam,vyznavam..nie sluzit im ako služka ci komorna..deti sa maju prisposobit rodine,nie cela rodina im..len vtedy su samostatne,nezavisle a mozu sa rozvijat..aj prilisna pozornost, lipnutie na dietati skodi..