icon

Dieťa a slovenský jazyk

hennyinnsbruck
13. mar 2022

Dobre ranko , neviem ci tu najdem niekoho v podobnej situacii ale skusim , ked tak si precitam aspon vase nazory,lebo uz ma to zacina trochu trapit.

Dcera mala 3r4m ,narodena v Rakusku.Ide o to ze mi vobec ale vobec nechce po svk rozpravat.

ja som jedina co s nou po svk rozprava ,inak nikto.nikoho tu nemam.aj to mi vela x nemcina ujde tiez som tu uz 16rokov.
babka zavola raz za mesiac a to mala nema nejak zajem s nou kecat,segra pride na 2 dni raz za 3-4mes . Tv po svk nema.
V oktobri tu boli nasi na 2 noci ja bola jedno doobedie v praci no nestastny boli ze jej nerozumeli.

Po svk mi povie len kocky a laska moja.zopakuje vela pomne aj to len ked poviem ze zopakuj -ale sama od seba nic nepovie.
po nj rozpravat problem nema, gramatiku ma velmi dobru,usta sa jej nezavru,aj R povie .
Tazsie ukony ako dones mi prosim modru lyzicku z kuchyne uz po svk nechape. Po nj ano.☹️

Myslite si ze to este pride alebo sa mozem rozlucit s tym ze po svk bude raz rozpravat?

Tej slovenciny ma zalostne malo , rozmyslala som nad svk dvd ci to trochu pomoze?
Po dvoch rokoch ideme na velku noc na svk a som velmi zvedava jak sa bude s bratrancami a sesternicami hrat a komunikovat😟🤪

Strana
z2
beronsche
22. mar 2022

@hennyinnsbruck ja teda vlastnu skusenost nemam, ale dobra kamaratka (pol na pol- francuzka a anglicanka, zijuca vo francuzsku) rozprava na deti vzdy po anglicky, aj ked su tam iny ludia. Potom to pripadne zopakuje po francuzsky.
cize jej jazyk je na 100% anglictina, vzdy. Ale ma tu vyhodu, ze jej muz rozprava po ang tiez.
A deti, najma to mladsie, cca vo veku tvojho, odpovedaju po francuzsky aj ked s porozumenim ang problem nemaju. Jednoducho je to jazyk, s ktorym su castejsie, je im jednoduchsie ho pouzivat..
Takze suhlasim s nazormi, ze to len chce cas a tvoju trpezlivost, ona sa raz rozrozprava aj po slovensky. 🙂

hennyinnsbruck
autor
22. mar 2022

@pragmaticka 😂😂😂😂
vdaka za prispevok.
Vies co odkedy som to tu pisala par x som jej povedala ze by bolo dobre keby so mnou po svk rozpravala a asi 2x prisla zamnou a povedala ahoj laska🎉🎉 je to mini pokrok ale tesim sa tomu lebo to bolo samo od seba.
Z druhej strany- pozerame knizku-z prvych obrazkovych vravim topanky -a hned nein Mama,Schuhe!
Vravim ano po nj ,ale po svk topanky! Nein mama 🤣🤣🤣 ah jaj
Ale viac ma opakuje tak pevne verim ze vekom to pojde🙏🏻

Na svk sa mi nedalo kazdy rok chodit 🥺 chlap ma malo dovolenky ,mame aj psov ,1 auto.ale tento rok chcem skusit vlakom ist sama s nou prvy x , myslim ze to zvladneme ak hej budeme isto castejsie chodit😊

hennyinnsbruck
autor
22. mar 2022

@beronsche 😊😊verim v to😊

Strana
z2