icon

Dieťa sa odopína v autosedačke

sandral
25. dec 2017

Neviem, či máte niektorá skúsenosti ako zabrániť, aby sa dieťa odopínalo v autosedačke?
Môj syn sa pri každej ceste pravidelne poodopína a vylezie z autosedačky. Včera skončil medzi zákuskami a cestou späť od starých rodičov medzi sedadlami.
Okrem toho, že je to nebezpečná záležitosť sa s ním už bojím sama cestovať.

slamka555
25. dec 2017

@maciatkolulu vdaka za tip 🙂 A unas nehrozi byt odputani. .. my sa odjakziva vsetci poctivo putame v aute, takze toto od nas urcite nema odkukane ;) ..a nikdy som ho zajazdy nevyberala ani nekojila ( to uz by mu muselo ist o zivot alebo coaby som ho zajazdy vyberala zo sedacky)).. 🙂 on je len prefikanec maly..ale ked hopostrasim s policajtami takto zabera ;) ..

enuliek
25. dec 2017

nas mal snahu sa odopinat tak som zastala najblizsie ako to bolo mozne a nepohla sa kym sa nezapol..neviem ake je velke..potom sa naucil zapinat sam ked si sadol..hrali sme kto bude prvy a videl ze aj my sme.dostal prednasku o bezpecnosti a ujoch policajtoch ako to kontroluju a teraz je uz klud..drzim palce

dzina007
25. dec 2017

@sisaka ja o tom virm... moje deti v zivote v bunde nesedli... ale kopec ludi to robi..

dzina007
25. dec 2017

@katka253111 ano ja virm ze odopnut sa da.. aj moji by to urobili.. ale maju zakazane a vedia ze by ich cakal trest.. jazdia od mallicka strasne velatak vedia co sa patri.. a ked nevedia patricne sa im to vysvetli... ked neposluchaju autom nechodia... hned si to rozmyslia... 😁

montemotherone
25. dec 2017

@sandral treba pozrieť ozaj sedačku, kde sa neodopne. Môj má skoro 4, a ja sama mám niekedy problém ho odopnúť 😀

katka253111
26. dec 2017

@montemotherone tak to zalezi podla mna aj od sikovnosti dietata...moja mamina ma problem ho otvorit a on s tym ani najmensi... 🙂

najjulinka
26. dec 2017

Zo všetkých 5 bodových si deti tie horne pasy vedia dať dole, ak su šikovnejšie , utlejšie a pod... proste smola... existuju an to poistky.. my sme to vybavili IKEA sponou a potraviny pri jednom dieťati.... Lacnéa rýchle riešenie.. Pomohlo....

Dalsia sranda je, že sice autosedačky testuju na bezpečnosť a či sa dieťa neodopne a je fakt, že svoju autosedačku dieťa neodopne.. ale netestuju či dieťa nedotiahne na vedlajšiu autosedačku. .takže u nas velka sranda a decko na križovatke na červenej sa naklonilo s celou autosedačkou,lebo vedlajšie dieťa mu odoplo celu autosedačku...

@sense to je sice pekne... ale ak by realne človek mal povyzliekať deti v aute v zime, tak už tým autom, max k lekarom chodi... v mrazoch to nie je naj napad.. navyše kým to urobi so všetkými..... To su take teoreticke uvahy ako by bolo naj.. ale realne sa to proste neda.... :-/ ☹

montemotherone
26. dec 2017

@katka253111 myslím pri všetkej kritike , že môj malý je dosť zručný, ale našu sedačku je fakt dosť zložité zapnúť aj odopnúť. Je to Maxi Cosi. V danom roku bola víťaz vo svojej kategórii. K odopnutiu potrebuješ obe ruky a vyvinúť dosť veľkú silu, ale v malom priestore.

Niekedy ma to dosť štve, ale keď som narazila na túto diskusiu, už som aj celkom rada 🙂 Aj keď synček nemáva tendencie z nej ujsť. Občas, keď bol menší, sa z nej pokúsil vyvliecť, ale to len pri dlhých cestách (4-8 hodín), čomu sa ani nečudujem a snažíme sa tomu skôr predísť častými pauzami (každé 2 hod., ku koncu cesty aj každú hodinu).
Pri dcérke to bolo iné. Sedačky ešte neboli povinné, nemali sme tendenciu ju od narodenia do nej privykať 😒(mladí, sprostí...) a potom bol problém ju tam udržať. Pomohli hrozby, že za chvíľu nás zastavia policajti, a keď nebude v sedačke, maminku a taktika zatvoria do väzania 😀 Brutál, ale pomohlo...

sense
26. dec 2017

@najjulinka nuz mi to tak robime, takze to nie je len teoria ale aj prax....zvysok su len sposoby preco sa neda a dueta je potim zbytocne mat v sedacke a nie je dostatocne chranene...a po lekaroch nechodime....ale jazdy nech si robi ako uzna za vhodne

maciatkolulu
26. dec 2017

@najjulinka vozila som dve deti v sedackach ale teda nikdy ani jedna druhu neodopla a pokial.su v patbodovych obidve nemoze jednomdieta zarucene odpojit druhu sedacku. Decka vymyslaju,ale ked subuz vo veku vnimania a chapanie,tak by to pri mne urobiki len raz.... a to som velmi tolerantna matka,decko so mnounstale spi,kojene do vyse troch rokov,nechodi do skolky,ale ked sa jedna o bezpecnost,nepoznam kompromisy a hotovo.

sandral
autor
26. dec 2017

Ďakujem, určite mi vaše rady pomohli. 🙂 Autosedačku máme kvalitnú a dúfam, že aj dobre pripevnenú, ale costovanie je pre nás utrpenie.

lillystranska
26. dec 2017

@sandral ešte jedna rada. Ja síce deti nemám ale určite ako tu jedna ,,múdra" mamička Ti radila nedávaj dieťa dopredu. Keď vidím niektoré nezodpovedné matky ako si dieťa v Tom nosiči dajú na predné sedadlo normálne mám.sto chutí ísť za nimi a spýtať sa ich či ich omrzel životnou dieťaťa. Jednak ak ťa policajt zastaví dostaneš pokutu pretože ten nosič ale aj autosedačka nemá čo robiť na prednom sedadle. Kamoška tak vozila krpcami chutili ju policajti to že mala auto po STK ich ani nezaujímalo ale keď zbadali jej krpca v nosiči na prednom sedadle dostala asi 10minutovu prednášku ako ohrozuje seba aj dieťa. Takže určite v žiadnom prípade tak malé dieťa dávať na predné sedadlo!!!

sisaka
26. dec 2017

@najjulinka ake útle deti? Pasy sa predsa musia dať zatiahnuť, aj keby dieťa bolo podvyzivene, Môj syn bol vždy chudý akoby ho z koncentraku pustili a z pasov sa nikdy nevyvliekol. Sedačky som mala vždy tak upevnené, že sa ňou nedalo ani len pohnúť, nie to ešte odopnut, treba používať ISOFIX. Deti chore som nikdy nemávala aj keď tu mame v zime - 30 a menej vonku, deti treba otuzovat a nie babušiť pri +15.

maciatkolulu
26. dec 2017

@lillystranska vsak srandujes.....😅 akoze vajicko a aj autosedacku mozes mat na prednom sedadle. Tiez som zastanca pouzivania zadnych sedadiel, ale urcite to je povolene, takze by som ti poradila, ze nerad hovadiny😉 Ja napriklad pouzivam kontroverzne sedadlo vzadu v strede.... A ked sme raz boli mimo a malemu sa urobilo zle, tak isla sedacka dopredu a tak sme isli domov, ZARUCUJEM ti, ze je to povolene a tvoja kamaratka ta pekne odrbkala😅 , alebo ju policajti😅 No, ale zaver je, ze dieta sa moze prevazat na prednych sedadlach

sisaka
26. dec 2017

@maciatkolulu máš pravdu, dieťa sa môže prevážať na prednej sedačke, treba nezabudnúť vypnúť airbag, ak sa nevypina automaticky. Neviem ako je to na autách, ktoré sa predávajú na Slovensku, ale u nás ma každé auto na tienidle spolujazdca upozornenie, že najvhodnejšie miesto pre dieťa do 12 rokov je zadné sedadlo. Syn ma 9 rokov a v živote nesedel na prednom sedadle a ani tak skoro nebude, dcéra začala sedieť tiež až po 12 rokoch aj to som nebola z toho nadšená, malé dieťa si tam jednoducho neposadím.

terka1607
26. dec 2017

U nás pomohlo, keď mala vylezala zo sedačky, že manžel trocha pribrzdil, samozrejme nie veľa, išli sme v meste a pomaly, ale mala sa zosunula pod sedačku, aj sa zľakla, vysvetlili sme jej, že keď nebude zapasana môže si ublížiť ešte viac. Odvtedy, keď ideme do autá už kričí, že chce pas a upozorňuje aj druhých aby si dala pas.

vevesh
26. dec 2017

@sisaka airbag sa vypina iba pri sedackach na prednom sedadle, ktore su upevnene v protismere jazdy ( co znamena v eu iba pri vajickach) , pri ostatnych sedackach v smere jazdy musi byt airbag zapnuty.

sisaka
26. dec 2017

@vevesh v mojom aj manželovom sa airbag automaticky vypne ak sa na sedačku spolujazdca posadí ľahšia osoba. Dieťa do 12 rokov môže byt airbagom zabite, preto musí byt vypnuty, ak na ňom sedí dieťa.

vevesh
26. dec 2017

@sisaka ale eu sedacky v smere jazdy su robene tak, ze airbag musi byt zapnuty a sedacka by mala byt vysunuta co najviac dozadu- a prave preto, ze airbag moze dieta ohrozit/zabit, sa neodporuca vozit dieta na presnom sedadle a je na rodicovi, aku zodpovednost na seba prevezme, pretoze vpredu sa deti prevazaju povacsine z nudzoveho dovodu ako nedostatok miesta v aute ci dozor pocas cesty , ak je rodic sam na dieta...

soldi
26. dec 2017

@sisaka tak ako pise
@vevesh ked je autosedacke v smere jazdy, tak airbag musi byt zapnuty a autosedacka posunuta, co najviac dozadu.

inak odporucane umiestnenie autosedaciek je pisane v kazdom manuali od auta.

soldi
26. dec 2017

@sandral mne minuly rok moj maly chytil nejaky rapel, to mal 3,5 roka a tiez sa mi zacal vyvliekat z pasov. To uz mal len trojbodovy.
U nas chodime vsetci poctivo priputani, aj dbam na to aby boli poriadne v autosedackach zapnuti, ale vyvliect sa vedel bez problemov z toho.
Kupila som aj z uk taku poistku na to,ale nakoniec nevyuzila.

Kedze 3,5 rocny ma uz celkom rozum, tak som len parkrat prudko zabrzdila ked sa vyvliekol a velmi rychlo pochopil na co tam ten pas ma.
Odvtedy, ked vidim, ze si pas posunul, alebo ho nema spravne, tak sa len opytam, ci mam zas prudko zabrzdit, ci si to chce znova vyskusat a by si mala vidiet, ako si ho okamzite aj sam napravi.

a tiez mi deti same hlasia, ked nie su priputane, resp. uz vlastne teraz nie, lebo uz sa priputavaju sami, ja len kontrolujem, ci spravne.

andrbeata
26. dec 2017

@lillystranska V SR môže byť uchytená autosedačka aj na prednom sedadle. Ak je v protismere (0-13 kg), tak s vypnutým airbagom, ak je v smere jazdy, tak airbagy by mali byť aktívne.
Nie som zástancom autosedačiek na prednom sedadle, ale niekedy to má svoje výhody. Ja som mala malého na prednom sedadle, v protismere, keď som sa s ním trepala po neodhrnutej, zaviatej ceste po náročnej rehabilitácii cez polovičku SR.

@sandral Niekedy pomôže aj šatka cez pásy. Ja ešte zatiaľ neriešim problémy s autosedačkou, ale kamarátka rieši odopínanie syna takto a úspešne.

sisaka
27. dec 2017

@soldi skúsim ešte raz. V krajine, kde žijem neodporúčajú deťom do 12 rokov sedieť na predných sedačkách. Airbag môže byt vystreleny rýchlosťou až 200km za hodinu a tým pádom môže dieta zabit, preto je pre dieťa bezpečnejšie, keď je airbag vypnutý.
Predpokladam, ze vsetky “novsie” auta u nás (moje byvale auto, 12 ročne, už malo tuto funkciu) , sú naprogramované tak, že akonáhle si tam sadne osoba ľahšia ako určitý počet kg (záleží od výrobcu) airbag sa automaticky vypne, pretože v prípade aktivácie dokáže napáchať väčšiu škodu ako úžitok. My mame s mužom európske auta a tuto funkciu automatickeho vypínania/zapínania majú obe. Možno je tam špeciálne namontovaná pre náš trh to neviem, ale prekvapuje ma, že v Európe auta tuto funkciu nemajú. Zdá sa, že každá krajina ma svoje vlastne pravidla. Ja tam malé deti neusadzam, keďže je tam jasne varovanie, takze som sa o tuto funkciu nikdy moc nezaujímala. Viem, že sa airbag vypinal, keď som vozila dcéru na starom aute, vždy vážila ako ťažšia mucha, aj keď už mala 14-15 rokov. V novom aute mi na prednom sedadle žiadna “blcha” ešte nesedela, tak som si ani neni istá, čo všetko sa vypne/zapne keďže je tam aj bočný airbag a doba išla dopredu, takze aj senzory sú namakanejsie ako aj cely bezpečnostný systém.

lillystranska
27. dec 2017

V autosedačke smie dieťa sedieť aj vpredu
Autosedačku ste vo vozidle povinný použiť, ak chcete prepravovať dieťa, ktoré má na výšku menej ako 150 cm. Predpisy poznajú 5 skupín autosedačiek:

skupina 0 pre deti s hmotnosťou do 10 kg,
skupina 0+ pre deti s hmotnosťou do 13 kg,
skupina I pre deti s hmotnosťou od 9 do 18 kg,
skupina II pre deti s hmotnosťou od 15 do 25 kg,
skupina III pre deti s hmotnosťou od 22 do 36 kg.
Dieťa smie vo vozidle sedieť aj na prednom mieste spolujazdca.

Ak je však autosedačka otočená dozadu z pohľadu smeru jazdy, musíte vo vozidle vypnúť čelný airbag pre toto sedadlo. V prípade havárie by vystrelenie airbagu mohlo dieťaťu ublížiť.

Predpisy umožňujú v osobnom aute prevážať deti vo veku tri a viac rokov aj bez autosedačky. Ale len v obci. Smú však vtedy sedieť len na zadnom sedadle a musia byť pripútané bezpečnostným pásom. Túto možnosť využívajte len výnimočne. Pásy sú totiž pripravované pre dospelých ľudí a pásy by mohli dieťa zraniť v prípade havárie.

vroni
27. dec 2017

toto prudko zavisi od dietata. Dcera bola okolo troch-styroch rokov hadia zena a rozopla/vyvliekla sa z akychkolvek pasov (patbodovych). Takze som ju vozila zasadne vpredu. Riziko nepriputaneho dietata vzadu je niekolkotisicnasobne vyssie ako priputaneho vpredu. Opakovat tu statistiky, ze sedadlo smrti je uplna blbost sa mi uz nechce, koho to zaujima, ten si dohlada. Syn je flegmos, sedi v sedacke bez protestov a odopinania sa, vozim ho normalne vzadu. Do istej vahy sa v ziadnom aute nezapne airbag, na tom nic zvlastne nie je.
@sisaka, v Europe tato funkcia potrebna nie je, tu su zakazane tie vybuchovacie airbagy a teda nehrozi zabitie dietata vysterelenym airbagom.

vevesh
27. dec 2017

@sisaka pre kazdy trh su ine funckcie a ine veci nainstalovavane do aut, preto je aj homologizacia aut komplikovana - najvyznamnejsie su europsky, americky, blizky vychod a azijsky trh (a to nepodlieha znackam- audi vyrobi q7 inac pre americky, inac pre europsky a inac pre azijsky trh, takisto mercedes, bmw ci skoda ci ine znacky aut...) - takze toto nemozes porovnavat...

tncka
29. dec 2017

@sandral problem je v tebe,nie v sedacke. Si matka a mas byt razna,je to pre jeho dobro. Moja ma 4 a pol r. a nikdy ju ani nenapadlo ten pas rozopnut. Jednoducho vie,ze ten pas MUSI byt zapnuty a o tom ani nedebatujem.

meluela
29. dec 2017

@lenulienka1008
@sandral

ja som kupila tuto https://www.maderna.sk/chranice-pasu/besafe-bel...

A je po probleme. Ked zistila ze sa z toho nevymota, tak sa o to uz ani nepokusa. Vek na vysvetlovanie a zakazy zial este nema.

meluela
29. dec 2017

@tncka vies co vsetko ine deti ani nenapadne a moje napadne?
bud rada za kludne dieta .. moj starsi sedel nadsene v aute aj mhd od malicka, s mladsou som sa uz hanbila aj do elektricky nastupit co ta tam stvarala a nic nepomahalo ako ju utisit 😀