icon

Do akého veku trvá obdobie vzdoru?

sosanna88
18. nov 2015

Ahojte mamicky.
Hoci sa mi nepaci tato moderna diagnoza nasich deti ale prichadzam na to, ze asi skutocne na tom nieco bude.
Mam doma maly živel, dceru v january 3 rocnu 🙂
Uz to, ze je ziva, schvalne nepisem hyperaktivna lebo to nikto neurcil a ja nemam rada toto pomenovanie. Takze ziva, neposedna. Nevie byt sekundu v klude. Aj pri cinnostiach, kde sa obvykle sedi (jedenie, pozeranie tv...atd) sa ona hybe. Musi pohupovat aspon nohou. Je taka nazvala by som to neskrotna.
Ale ok. zvykla som si. Taku ju beriem. Vsade jej je plno, vzdy ju proste vidiet a najmä pocut.
Asi ako 18mes. mala prvu vlnu vzdoru. Vtedy to bolo o tom, ze ak nedosiahla svoje smarila sa o zem a tam sa kotulala a vrieskala. Kedze som velmi rychlo pochopila o aky herecky vykon sa jedna, zacala som to ignorovat. Dbala som na bezpecnost, cize ak bola napr. blizko stola, tak som ju len posunula a odisla do inej miestnosti so slovami ,, ked sa ukludnis, pridi za mnou,, alebo cosi podobne. A tak aj bola...Za par mesiacov (cca 2-3) som si uvedomila, ze uz to nerobi.
Nabehli sme na pokojovu fazu...Ona nikdy neposluchla na prve slovo ale vzdy sa s nou dalo nejako dohodnut, ak nie, tak som sa ,,znizila,, k vetam typu - nepojdes von a pod. K vyhrazkam. Ale zaberali. Proste bolo to klasicke dieta 🙂

No a takto sme si nazivali...V septembri nastupila do skolky, asi prve dva tyzdne nechcela chodit, revala ale len rano. Dnes uz skolku (spon z toho co vidim) zboznuje. Pyta sa tam, poobede nechce ist domov ,,ona sa chce hrat s detickami,, ucitelky ju chvalia, ze patri k najlepsim a najposlusnejsim detom...
Spi tam ale pomenej, tak uz po poobediach bola unavenejsia a umrncanejsia. Tak ok. Aj to preslo.
Ale co stvara asi posledny mesiac, to uz nechapem a nezvladam akosi...Stale reve, hulaka, vrieska, hocikedy nam švacne od jedu, trieska vecami, hadze, neposlucha, odvrava...Nepomaha krik, dohovaranie, prehovaranie, motivovanie, vyhrazanie, po riti, trest...nic, nic a este raz NIC!!!!
Spociatku pomohlo dat ju do izby so slovami ked sa ukludnis, mozes vyjst ale ked to urobim teraz, ona tam tak zuri az sa s prepacenim pogrca.

Potom pride za mnou alebo manzelom, chce sa tulit, reve ze chce ist na ruky, ale ja nemam najmensiu chut ju vtedy mojkat, chcem aby chapala, ze robi zle.
Ja si uz niekedy pripadam ako na psychiatrii, uz neviem co robim ja zle, uz sa dopredu bojim cokolvek jej povedat (napr pod si umyt zuby) lebo uz viem co ma caka. Dalsi boj, dalsie prosikanie, dohovaranie a nakoniec aj tak krik. Kazda cinnost je u nas neskutocne zdlhava, je to unavne. A najmä psychicky.
,,chces po riti?,,-odpovie ano. Dam jej...nic. pokracuje dalej v tom co robila zle.
,,nepojdes s nami k babke, ostanes sama doma,,-dobre, dalej ani brvou nepohne.
Prikladov by som uviedla mnoho. Alebo hlašky typu: nechaj ma, nechytaj ma...ked ju chcem napr. pomojkat pred spanim.

Je jedinacik, ale je vychovavana 50:50. Aj rozmaznavana, ale aj prisne. Su zasady ktore musela dodrziavat a trvame na nich. Nic svetoborne, mam na mysli zakladne veci ako umyt si zuby 2x denne, ked sa nenajes nedostanes nic ine a pod.
Neviem co s nou. Naozaj to neviem. Som uz unavena z toho ako rozmyslam, kde som spravila chybu a ci vobec...ako to napravit, riesit.

Alebo to zobrat s pokojom a utesovat sa, ze naozaj len vrcholi ,,obdobie vzdoru,,. Tak v tom pripade sa teda pytam - DO KEDY ESTE?

alja20
23. nov 2015

Ahoj ja si myslim ze u chlapcov to je od 2rokov a trva az do staroby.....sudim podla skusenosti🙂

namornicka
23. nov 2015

@vejula A potom plynule prejdete k puberte 😀

timea7
23. nov 2015

dĺžka a intenzita obdobia vzdoru je u každého dieťaťa iná, závisí od vyspelosti, temperamentu dieťaťa aj prístupu rodičov k nemu.

blancon
23. nov 2015

ahoj ja mam pocit ze nekonci 🙂

jarmila64
23. nov 2015
Používateľ jarmila64 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jarmila64.

@alja20 tolko uprimnosti 🙂))))

emily76
23. nov 2015

Starsi ma 18,5 roka a este stale ma obdobie vzdoru..akurat, ze teraz sa nehadze o zem...😏

babulka82
23. nov 2015

@emily76 wau to je uspech asi sa začina uvedomovat 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

emily76
23. nov 2015

@sosanna88 inak...dcera je strasne tvrdohlava a na nu zabera jedine...vytiahnut telefon, povedat, ze ju natocime a ukazeme pani ucitelke v skolke..to je jej velka laska.. A vtedy sa zacne obliekat, obuvat, upratovat....len ma mama nenatacaj.....😃

bodka70
8. dec 2015

@emily76 , u chlapcov to zvykne potom plynule prechádzať od vzdoru do puberty až do stareckej demencie 😉 😀 😀 😀

ewwwe
10. jan 2016

Áno aj ja som za to že tieto amoku treba ignorovať A nechať ich bez povšimnutia nech vykypia. Práve dnes som mala úžasný deň kedy na 2 návštevách som ho prosikala aby neskákal na gauci dobre že nie na kolenách. Uznajte bolo mi to nepríjemné že sa im tam hádže na gauci ako orangutan. 0ri odchode som ho obliekala poleziacky čo sa mi vysmieval A tehotná sa na mne už som bola spotena V koncoch. Ako V týchto okamihoch zakročiť? Ak by som to mala odignorovat tak by som tam u nich na chodbe sedela asi hodinu kým by sa skludnil A normálne sa obliekol. Domov sme prišli zasa S brutal revom ale to už som povedala všetkým naokolo bývam prechodné u mami aby sa mu neopovazili prihovoriť. Nechala som ho vyvrieskat sa na zemi.ja som si konečne sadla ba gauč on po chvíli zistil že nikto ho nerieši odcupital zobral si knizocku ľahol si na gauč A akože začal citat: huginko už bude poslúchať, už budem dobrý. No potom ešte ceresnicka V kúpeľni som ho asi 20 min prosila aby si umyl zuby.skončilo to stiplavym capnutim po holej A takým revom že aj susedia A 3 dome to museli počuť. Akým hlasom som to mala povedať aby si tie zuby umyl ????

timea7
11. jan 2016

@ewwwe ty ho prosíš?! Celé zle! Začne na návšteve skákať-upozorním ho, že sa mi nepáči, čo robí. Pokračuje, poviem mu druhý krát, že sa mi nepáči, čo robí a dodám, že ak neprestane, odchádzame domov. Tretí krát už neupozorňujem - odchod domov. Keď ho prosíš, tak sa v jeho očiach absolútne znižuješ, tvoja autorita je nulová. Ideme si čistiť zuby, žiadne prosenie, v jeho veku už veľmi dobre vie, prečo si ich čistí. Postavím sa k nemu a budem v kúpeľni pri ňom stáť, kým si ich nevyčistí, kúpeľňu neopustí. Vybavené. Všimla si si, čo urobil keď si ho nechala vyvrieskať na zemi? Skončil, lebo nemal obecenstvo. V takýchto prípadoch ignorácia, ak by sa mi posmieval a ja by som ho musela obliekať poležiačky, tak ho zdrapnem a odchádza neoblečený. Neboj sa, po desiatich minútach vonku by sa začal obliekať sám. Tvoje dieťa nemá žiadne hranice, robí si, čo chce ono, teba nemá za nič, najvyšší čas, aby si s tým niečo začala robiť. Rozprávaj mu hlasom normálnym, nezvyšuj ho, ale trvaj na svojom, či bude revať, alebo nie.

ewwwe
11. jan 2016

@timea7 juj pozor pozor.to že som napisala že som ho prosila to som napisala ako metaforu na to čo sa V skutočnosti dialo. Niekoľko krát som mu povedala presne to čo si napísala že sa mi nepáči že tam skáče že sa to nemá robiť že to je neslušné atď. ... Prosiť V žiadnom prípade NIE !!!!!Autoritu ma jedine vo mne tomu ver. A ak 8de o tu kúpeľňu A zuby stala som pri unyvadle A asi 15 krát som mu povedala normálnym hlasom aby si išiel tie zuby umyt keď má ignoroval a zabaval sa niecim inym čupla som si K nemu A povedala som mu to do oci aj tak nič. Potom prišlo cap po zadku . Ide mi o ti že áno treba mať trpezlivosť no čakáme momentálne 2 he A vtedy si nebudem môcť dovoliť 30 min čakať V kúpeľni kým si zuby umyje. A tu ide hlavne o to ze tie zuby musia byť umyté neplatí že od ideme Z návštevy alebo od ideme neonlece ni .... ( asi som to zle cele popusala)

ewwwe
11. jan 2016

@timea7 vhodnejšie slovo ako prosila som mala asi napísať presviedcala.

ewwwe
11. jan 2016

@timea7 A toto 9bfobie mu začalo už asi pred pol rokom A má to také vlny. Vtedy si tiezpresneamatam na jeseň bolo sychravo mal si obliecť bundu A ja mu hovorím kam8sko ale vonku je zima potrebuješ tu vetrovku on aj tak nervy že ju nechce tak šup pome von len v pulovri. Juj ako sa hneď obliekal....

ewwwe
11. jan 2016

@ewwwe A zasa sory ale V ponozkach ho snáď nepustim na ulicu.to už je trošku moc.

andreasiskova3
11. jan 2016

U nas pri starsom to bolo zhruba od 1,5 - 2 roko, mladsi v pohode a dievcata tiez cca od 1,5 roka, ale Alzbetka sa hadze o zem asi od 16 mesiacov za vsetko, pravidelne kzdy den vstane hore ritkou a cely den je naladova. Staci jej to, ked si Julka vypyta pit a zrovna sa Alzbetka nachadza blizko nej. Podam pit Julke a Alzbetka je hned urazena , ze tu vodu co si pytala Julka nedostala ona a bach v momente je na zemi a huci jak keby ju z koze drali. Ttak je to so vsetkym u nej. No a Julia sa hadze o zem hlavne vonku, chlapci sa mi o zem nehadzali nikdy, tak je to taka novinka u nas. U Alzbetky he problem vsetko, nechce sa prebalit, nechce sa obliect, nechce sa obut, nechce proste nic, len sa jeduje a vrieska. Dufam ze to coskoro prejde, teraz maju 1,7 roka. Zatial bud ignorujem alebo.idputam pozornost, niekedy sa podari ukludnit niekedy nie. Ale vsimla som si, ze ked odputam jej pozornost s kludom , tak tie nervy trvaju kratsie .

nanulik
11. jan 2016

Nas mal obdobie vzdoru uplne uzasne. Nie raz som od neho aj dostala. Ale urobili sme razny krok. Boli sme sa poradit aj v pedagogicko-psychologickej poradni. Teraz pouzivam metodu ze mu nejaky "prikaz" poviem trikrat, ked nereaguje, pocitam do troch a potom razne zakrocim (vypnem telku, vyberiem z vane...) a moze vrieskat kolko chce. Vzdy mu poviem ze mi je to jedno a ze som este stale silnejsia. Metoda funguje. Najnovsie ked nechce aby som mu s niecim pomohla, poviem nech to robi sam, ze ja mam casu dost.
Da sa povedat ze je vsetko v pohode. Obcas ma slabe chvile a to beriem normalne. Nie je cviceny psik aby posluchal na prvy povel.

timea7
11. jan 2016

@ewwwe no písala si, že si ho prosíkala dobre že nie na kolenách....keď si mu na jeseň povedala, aby išiel von v pulóvri a on sa rýchlo začal obliekať, prečo si to isté neurobila aj na tej návšteve? Nepísala som, aby išiel von v ponožkách, ale sorry, aby so tehotná obliekala ležiace 2,5 ročné dieťa, ktoré sa mi ešte posmieva? Robí si s tebou bohužiaľ čo chce.

ewwwe
11. jan 2016

@timea7 diky za info 🙂

timea7
11. jan 2016

@ewwwe nemáš za čo 😉

waspera
12. jan 2016

nestretavaj sa s fruitanmi a mas to v suxu.

trdelnik234
12. jan 2016

@timea7 "Dieťa nikdy nesmie mať pocit, že vás jeho správanie vytáča a stále musí vedieť, že ho ľúbite, aj keď nezvláda svoje správanie. " Super napisane, ukladam do zalozky "uzitocne o rodicovstve". Ale tazke to musi byt, ze zostat kludna, ked je clovek vytoceny do vyvrtky a este po nom ostatni kukaju stylom, ze " to, co mas za decko, po riti mu daj".
Svatoziaru nad hlavou by mali mat tie, co to takto super zvladaju fakt.

waspera
12. jan 2016

@trdelnik234 som ti to lajklaaa 😲

trdelnik234
12. jan 2016

@waspera Diky diky. Ako fakt, niekedy su situacie, kedy mas chut sa zahrabat do zeme. Moja je celkom, ze este OK, ale obcas sa riadne vyfarbi. Minule navsteva u nas, veceriame,slecna s nami pri stole, nalozim jej na tanier cestoviny ( oblubene jedlo), behom seundy sa jej nieco znepaci, plac a buch s tanierom o zem.

waspera
12. jan 2016

@trdelnik234 no to my je luto, skus vymenit stol 😉 bezim, ahoooj.

timea7
12. jan 2016

@trdelnik234 najlepšie na tom je, že najviac mudrujú tí, ktorí s takým dieťaťom nikdy neprišli do styku.... 😒 😒 😒 😒

timea7
12. jan 2016

@trdelnik234 neviem, aké staré máš dieťa, ale ak má viac ako dva a pol roka, ak šmarí tanier o zem - metlička, lopatka, poupratovať, inak sa z kuchyne nepohne a bez jedla spať. Či je u vás návšteva, alebo nie, postup je rovnaký. Dieťa môže urobiť čokoľvek, aj šmariť tanier s jedlom o zem, veď koľkým dospelým sa to už niekedy stalo....ale musí si niesť aj následky za svoje správanie.

babajaga
12. jan 2016

od narodenia pokym to nevyprasis z domu 😀 😀 😀 😀

katka1981
12. jan 2016

@sosanna88, sorry, citala som len otazku, nie tvoj pokec, je dlhy. Ja som myslela ze max. do 4-5 rokov. Moja skusenost, ak je dieta tvrdohlave a vzdorovite, tak to obdobie bude trvat asi do dospelosti. Uz si netrieska hlavu, nehadze sa o zem, ma ine maniere. Vela veci sa zlepsilo, nove pribudli.

katka1981
12. jan 2016

@babajaga, ako strucne a jasne si to napisala. Absolutny suhlas 😀