Do akého veku trvá obdobie vzdoru?

sosanna88
18. nov 2015

Ahojte mamicky.
Hoci sa mi nepaci tato moderna diagnoza nasich deti ale prichadzam na to, ze asi skutocne na tom nieco bude.
Mam doma maly živel, dceru v january 3 rocnu 🙂
Uz to, ze je ziva, schvalne nepisem hyperaktivna lebo to nikto neurcil a ja nemam rada toto pomenovanie. Takze ziva, neposedna. Nevie byt sekundu v klude. Aj pri cinnostiach, kde sa obvykle sedi (jedenie, pozeranie tv...atd) sa ona hybe. Musi pohupovat aspon nohou. Je taka nazvala by som to neskrotna.
Ale ok. zvykla som si. Taku ju beriem. Vsade jej je plno, vzdy ju proste vidiet a najmä pocut.
Asi ako 18mes. mala prvu vlnu vzdoru. Vtedy to bolo o tom, ze ak nedosiahla svoje smarila sa o zem a tam sa kotulala a vrieskala. Kedze som velmi rychlo pochopila o aky herecky vykon sa jedna, zacala som to ignorovat. Dbala som na bezpecnost, cize ak bola napr. blizko stola, tak som ju len posunula a odisla do inej miestnosti so slovami ,, ked sa ukludnis, pridi za mnou,, alebo cosi podobne. A tak aj bola...Za par mesiacov (cca 2-3) som si uvedomila, ze uz to nerobi.
Nabehli sme na pokojovu fazu...Ona nikdy neposluchla na prve slovo ale vzdy sa s nou dalo nejako dohodnut, ak nie, tak som sa ,,znizila,, k vetam typu - nepojdes von a pod. K vyhrazkam. Ale zaberali. Proste bolo to klasicke dieta 🙂

No a takto sme si nazivali...V septembri nastupila do skolky, asi prve dva tyzdne nechcela chodit, revala ale len rano. Dnes uz skolku (spon z toho co vidim) zboznuje. Pyta sa tam, poobede nechce ist domov ,,ona sa chce hrat s detickami,, ucitelky ju chvalia, ze patri k najlepsim a najposlusnejsim detom...
Spi tam ale pomenej, tak uz po poobediach bola unavenejsia a umrncanejsia. Tak ok. Aj to preslo.
Ale co stvara asi posledny mesiac, to uz nechapem a nezvladam akosi...Stale reve, hulaka, vrieska, hocikedy nam švacne od jedu, trieska vecami, hadze, neposlucha, odvrava...Nepomaha krik, dohovaranie, prehovaranie, motivovanie, vyhrazanie, po riti, trest...nic, nic a este raz NIC!!!!
Spociatku pomohlo dat ju do izby so slovami ked sa ukludnis, mozes vyjst ale ked to urobim teraz, ona tam tak zuri az sa s prepacenim pogrca.

Potom pride za mnou alebo manzelom, chce sa tulit, reve ze chce ist na ruky, ale ja nemam najmensiu chut ju vtedy mojkat, chcem aby chapala, ze robi zle.
Ja si uz niekedy pripadam ako na psychiatrii, uz neviem co robim ja zle, uz sa dopredu bojim cokolvek jej povedat (napr pod si umyt zuby) lebo uz viem co ma caka. Dalsi boj, dalsie prosikanie, dohovaranie a nakoniec aj tak krik. Kazda cinnost je u nas neskutocne zdlhava, je to unavne. A najmä psychicky.
,,chces po riti?,,-odpovie ano. Dam jej...nic. pokracuje dalej v tom co robila zle.
,,nepojdes s nami k babke, ostanes sama doma,,-dobre, dalej ani brvou nepohne.
Prikladov by som uviedla mnoho. Alebo hlašky typu: nechaj ma, nechytaj ma...ked ju chcem napr. pomojkat pred spanim.

Je jedinacik, ale je vychovavana 50:50. Aj rozmaznavana, ale aj prisne. Su zasady ktore musela dodrziavat a trvame na nich. Nic svetoborne, mam na mysli zakladne veci ako umyt si zuby 2x denne, ked sa nenajes nedostanes nic ine a pod.
Neviem co s nou. Naozaj to neviem. Som uz unavena z toho ako rozmyslam, kde som spravila chybu a ci vobec...ako to napravit, riesit.

Alebo to zobrat s pokojom a utesovat sa, ze naozaj len vrcholi ,,obdobie vzdoru,,. Tak v tom pripade sa teda pytam - DO KEDY ESTE?

jolinka
18. nov 2015

no tak myslim ze dcerka je bezny pripad 😉 😉 ani ja by som jej ziadne diagnozy urcite nedavala . Zla sprava je, ze deti, ktore maju silny vzdor ho maju aj dlhsie 😝 😝 Dobra sprava je..ze raz to skonci, naozaj...ani mne sa nechcelo verit, ale po tych 3,5 ci tesne pred 4tym rokom uz ubudalo hnevu a skrekotu a agresie a pribudalo rozumneho spravania. 😉 😉

Ja mam deti na striedacku...starsi parik takmer bez vzdoru, mladsi parik vzdor jak hovado 🙄 🙄 😀 😀 Mladsia dcerka mala aj poruchu porozumenia a omeskany vyvoj..takze tam sme to aspon vedeli pochopit a ospravedlnit.., ona nam vrieskala aj v noci, kopala do dveri, rucala jak divy zver a budila susedov 😠

Mladsi syn je zase taka ta silna a tvrdohlava povaha a vzdy muselo byt po nom...co by este nebolo tak hrozne, keby aspon vedel, ze co chce 😖 😖

Urcite nerobite zle, co sa tyka vychovy, niekedy fakt nepomaha nic... 😝 😝 alebo takmer nic. Treba len zachovat klud, dat vela lasky, tulenia ak mala chce, dokonca aj po reve ...ja viem ze vtedy ma clovek najmensiu chut si to stiskat...ale uvedom si, ze aj to dieta je same zmetene zo svojho hnevu a kriku, ktory nedokazalo ovladnut. Emocie pridu, zvalcuju ju, ze ona sa nevie ovladnut. ..a potom pride unava, chut sa tulit, treba ju ubezpecit, ze ju samu mate radi aj ked sa nervuje...ale to co robi, to konanie sa vam nepaci.

a potom dalsia vec...viac ju nechavajte znasat dosledky toho, co vykona...ale neformulujte to ako trest. ale ze proste nieco prislo ako nasledok jej chovania. Napr. neumyje si zuby alebo na velke prehovaranie a krik... tak OK, kvoli tomu ze vystrajala, uz nie je cas na vecernu rozpravku. Treba jej stale hovorit...ze to ako reve, vystraja, trucuje...vas obera, celu rodinu o cas a energiu. a tak potom nezostane cas ani chut na veci, ktore by vas tesili a bavili.

Tie dosledky musia priamo suvisiet s tym co robi. teda napriklad ked co ja viem...hadze hracky, tak sa odlozi hracka na policu a nie ze za trest nepojdes k babke. K babke nepojde, ked sa u nej zle spravala.

boba30
18. nov 2015

Milé maminky  tiež by som rada prispela k vašej diskusii, a hlavne by som vás chcela podporiť, že v tom nie ste samé  máme doma 2,5 ročného blíženca, u ktorého sa striedajú také stavy, že sme s mužom z toho niekedy doslova zrelí na psychiatriu...za normálnych okolností je to milé, poslušné dieťa, ktoré sa rado hrá, číta, kreslí a pod.. POZOR však, keď nedosiahne to čo chce, alebo sa mu niečo znepáči! To sa nám pred očami mení na vreštiaci uzlík, hádže okolo seba všetko čo mu príde pod ruku, ziape na celý panelák, váľa sa po zemi, reve a dokonca nás aj bije...taktiež sa nám už stalo, že bol v takom rozčúlení, že sa až povracal, ako vrešťal a napínal hrdielko...stále sa pýtam, kde som spravila chybu, čo sme mali urobiť inak???vyzerá však, že to je asi v poriadku a je to prechodné obdobie. Zbieram skúsenosti od kamarátok so staršími deťmi, prečítala som množstvo kníh o rodičovstve, výchove a neviem o čom všetkom ešte. Rady typu, chytiť ho pevne do náručia a podobne u nás vôbec nezaberajú, dokonca ho ešte viac vyhecujú...nezostáva nič iné, len dať pozor, aby si neublížil, odstrániť všetko čo by mohlo byť nebezpečné a počkať, kým ho to prejde. Áno, vyžaduje si to poriadnu dávku trpezlivosti a nervového kľudu, ale iná možnosť u nás nie je. Po chvíľke sa upokojí a akoby sa nič nestalo, príde za mnou alebo za ocinom a povie, „pjepáč-bol som bebený“, potom mu vždy poviem, že ospravedlnenie prijímam a silno ho stisnem. Vždy sa však snažím už „po čine“ vysvetľovať, ako sa zle správal a že sa to nemá. Takéto správanie začalo asi v období okolo 2 rokov a trvá to doteraz. Niekedy je to častejšie, niekedy je aj „týždeň pokoj“  Najhoršie na tom všetkom je to, že nikdy neviem predvídať, kedy sa mi takto a pred kým „ predvedie“. On si totiž nevyberá len domáce prostredie, ale napríklad aj pešiu zónu, chvíľku pri pokladni v obchode alebo sa hádže o zem pred panelákom a ja len zúfalo vysvetľujem susede v zrelom veku, že máme „len“ obdobie vzdoru...Prajem vám teda maminky, aby sa toto „super“ obdobie skončilo čo najskôr, bez žiadnej psychickej ujmy a hlavne veľa trpezlivosti a pochopenia pre naše „dietky v akcii“ 

babulka82
18. nov 2015

@sosanna88
@jolinka
@boba30 aj my mame doma taketo male "čudo " 😀 vobec to nieje len vychova ,je to naše druhe dieta ,prvy bol pravy opak ,uplny kludas.Ono ale je to len obdobie kedy si začne dieta uvedomovat same seba . čitala som knižku http://www.martinus.sk/?uItem=215000&gclid=CMaJ... a je perfektna ,je tam vysvetlene že dieta od narodenia všetko dostava "zadarmo" už v brušku sa to začinaa.......je to na dlho ,potom tam vysvetluje že okolo 2 roku nastava zlom a deti sa musia delit a počuvat same prikazy ,rozkazy a to sa im nepači a protestuju.Super knižka fakt odporučam ,určite sa tam najde vela rodičov a je to tak pekne zorzumitelne a zabavne popisane. Ja napriek tomu že naš syn je maly nervačik je velmi mudry a rozumny ,samozrejme sceny robi aj na verejnosti ale my neustupime a donekonečna vysvetlujeme.Niekedy dobrovolne nasilu odideme ale druhy krat nerobi take sceny ak nie žiadne,takže rozumček pracuje.

timea7
18. nov 2015

@sosanna88
@boba30 baby v prvom rade sa neobviňujte!!!! Každé dieťa je iné a vychovávať sa učíme všetci za pochodu. Obdobie vzdoru trvá u každého dieťaťa inú dobu a je inak intenzívne. Dieťa jednoducho musí dozrieť, naučiť sa zvládať svoje emócie a to nejde na povel. Snažte sa za každých okolností zachovať kľud, aj keď by ste dieťa v tej chvíli najradšej roztrhli. Oni sa totiž často svojím správaním snažia vzbudiť vašu pozornosť. Keď zistia, že to s vami nič nerobí, že zostávate kľudné, pochopia, že toto nie je cesta na dosiahnutie niečoho. Okolie sa snažte ignorovať, "dobre mienené" poznámky jedným uchom dnu, druhým von bez medzipristátia. Nechajte dieťa rozhodovať v niektorých veciach - modré tepláky, alebo zelené? Ideme do obchodu okolo pošty, alebo cez park? Chceš pohár s lienkou alebo s kačičkou? .....rozkazov a príkazov by malo byť čo najmenej. Nie nevyliezaj tam, lebo spadneš! Ale - ak by sa ti šmykla noha a spadol by si, bude ťa to bolieť. Nie otázku, či chce po riti? Je úplne zbytočná a dieťa len provokuje k tomu, aby povedalo áno a malo zase na vrch, to už je potom boj o moc. Radšej prejaviť pochopenie - viem, že sa hneváš, keď chceš kričať, krič, ale vôbec ti to nepomôže, ten nôž ti nepožičiam. Keď skončíš, prídi za mnou, budeme niečo zaujímavé robiť. Ak sa od jedu povracia - priniesť vedro, handru a s kľudom povedať - poutieraj si to po sebe. Dieťa nikdy nesmie mať pocit, že vás jeho správanie vytáča a stále musí vedieť, že ho ľúbite, aj keď nezvláda svoje správanie. Držte sa, raz to prejde, chvíľu bude kľud a potom príde puberta 😀

depi
18. nov 2015

ma vase dieta aj obdobie vzdoru co sa tyka jedla? do dvoch rokov mi jedla vsetko co som uvarila pripravila....a potom prisiel zlom..okrem mlieka termixu a suchých cestvin mi nic nezje....vynimka sem tam u babky polievku....sm z toho na nervy..proste si sadneme za stol ideme jest a ona zacne kricat ze nie nechce a trucuje ....a mozem ju nechat aj cely den hladnu proste sa tej polievky nedotkne a to milovala rajcinovu zjedla aj dve misky a teraz mi na vsetko varene povie fuuuj ....inak obdobie vzdoru zvladame celkom fajn bez kriku...len sa prejavuje ze neda mi ruku na ceste ze nepojde von z kary, ze nejde von ale inak sa to da...len z toho jedla som na nervy ako sa snazim tak sa snazim nechce a pritom vieme ze je hladna ....

timea7
18. nov 2015

@depi ona potrebuje aj tu mať pocit, že je pánom situácie 😎 . Ak sa dá, snaž sa jej dať aj tu vybrať - chceš jogurt s malinami, alebo vanilkový? Chlieb so syrom alebo s nátierkou? Banán alebo jablko? Inak jej prejavy prejde s kľudom a úsmevom. Ak idete jesť a ona začne kričať, tak jej povedz, že ak si neprosí, nemusí jesť, tebe to nevadí, ale nech nekričí. A nechaj ju hladnú - až do ďalšieho jedla nič, len vodu, ani ovocie, ani piškótu, ani chrumku. polož jedlo pred ňu, nijako ho nekomentuj, rozprávaj o všetkom možnom okrem jedla, ak doješ, spýtaj sa jej, či si neprosí, ak povie nie, jedlo odnes. Najlepšie ho šupnúť do koša, alebo spláchnuť, ale s úplným kľudom, nerozprávať o tom, ako si jej ho varila a tešila sa, že jej bude chutiť, vôbec o jedle nehovor. Nezjedla, nevadí, ideme von. Dieťa nesmie mať pocit, že ťa vytáča tým, že nezjedlo, že si nervózna z toho, že nič nezjedlo, lebo získava voči tebe veľmi účinnú zbraň. Vôbec nevadí, ak bude dva, tri dni hladná, ty nedaj nijako najavo že máš z toho zlý pocit, keď je hladná. Väčšinou zaberie už to, že dieťa zistí, že rodičom je srdečne jedno, či jedlo zjedlo, alebo nie. (Aj keď to tak samozrejme nie je.) Žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu nezomrelo, ale točiť s rodičmi prostredníctvom jedla skúša minimálne každé druhé.

depi
18. nov 2015

@timea7 dakujem za radu. Vzdy som sa ju bala nechat co i len pol dna hladnu....a vzdy som sa ju snazila milo prehovorit k jedlu. Urcite skusim o jedle netozpravat. A ked nechce vyhodit. Len sa bojim jej nedat vobec nic jest ...a toto nam.zacala robit sj s pitim

babulka82
18. nov 2015

@depi aj naš toto robi s jedlom ,všetko je fujj ,bee.Aj dnes rano ,pytal si cukrik samozrejme som zatrhla a dala som mu parok ,trošku zjedol ale nič moc,ale cukriky som mu nedala radšej som mu banan neskor nakrajala.Ale s jedlom sa tiež trapime ,mam pocit že vymyšla lebo aj nad polievkou sedel že je bee a potom ked začal jest tak dost odjedol .

timea7
18. nov 2015

@depi nesmieš sa báť, ona to cíti, že sa bojíš, deti majú veľmi citlivé senzory 😉 . Nerozumiem tomu - a keď nechce vyhodiť. Ak to chce jesť, nech to zje, ak nie, tak to zober, ale nie so slovami - keď si to doteraz nezjedla, nebudeš mať nič. Nie, len to odlož tak, ako odložíš svoj prázdny tanier, tak aj jej plný. Nijako to nekomentuj, že je to škoda, že bude hladná, rozprávaj, kam pôjdete a pod. A snaž sa, aby sa pred obedom a večerou poriadne vylietala vonku. Niektorým deťom stačí už to, že im rodič dá najavo, že mu je fuk, či to zjedia alebo nie. Dieťa musí samé na sebe zistiť, že tým, že nebude jesť, ublíži len samé sebe, tebe ani nikomu inému nie. Ani mu nik nepôjde robiť náhradné jedlo, ani variť stále suché cestoviny. Dostane ich na tanieri so všetkým, čo k tomu patrí. Nie však pomiešané, ale tak, aby si v prípade potreby tie suché mohlo oddeliť a zjesť. Držím palce.

depi
18. nov 2015

@babulka82 to si na tom este dobre ze ju aspon ochutna a ze ti papa banan zavidim...nasa mala od kojenca teda od prikrmov nezjedla ovocie

neneszabo
18. nov 2015

Zienky a myslite si ze moze 1 a pol rocny krpec takto so mnou mavat prostrednictvom jedla alebo ma nejaky iny problem? Uz asi mesiac nic varene neje. Obcas polievku. Mlieko vypije jogurt vanilkovy a coko chlieb so sunkou (viac sunky ako chleba) a syr. Sladke by jedol vkuse ako krupica osie hniezdo babovka. Ovocie a zeleninu vobec nic. Som z toho na nervy. A to do roka jedol vsetko co nezjedlo jeho. Aj som mu snova kupila UM miesto kravskeho nech ma nejake vitaminy.

depi
18. nov 2015

@timea7 dakujem skusim 🙂 ak to vydrzim...tiez som tp chcela skusit ze jej nedam ale ked ozaj cely den nic vzdy som vecer polavila a dala to co zje...asi chyba....chce to pevne nervy

timea7
18. nov 2015

@neneszabo samozrejme, že môže, okúsil iné chute, tak si vyberá. Zruš úplne sladkosti, okrem kysnutých, alebo ovocných koláčov, ale len občas. Buďte mu v rodine príkladom, nakrájaj ovocie na tanier, postupne sa naučí. Z bábovky a krupice nemá takmer nič, to môžeš úplne vynechať. A tiež ho nechaj poriadne vyhladnúť vonku na čerstvom vzduchu, ak jedlo odmietne, neponúkaj hneď náhradu.

timea7
18. nov 2015

@depi je super, že vieš, kde je problém, aj si ho priznáš, ale pozor, už to vie aj tvoje dieťa! Nič by sa jej nestalo, keby išla hladná spať. No ona vie, že jej nakoniec dáš to, čo ona chce a preto sa točíš v kruhu stále dookola. A úprimne, naozaj nezje za celý deň ani sústo? Ani dve lyžice jogurtu? Piškótu? Kúsok jablka? Dve kukuričné chrumky?

neneszabo
18. nov 2015

@timea7 dakujem 🙂

babulka82
18. nov 2015

@depi
@neneszabo no naš zas stale pyta len mlieko už som z neho na nervy dokazal by vypit aj 2 litre mlieka ,najhorie je že si ho vyberie z chladničky a vytiahne hrniec ako neviem či si ho chce aj sam zohriat 😀 A tie banany neje pravidelne .teraz jedol so mnou jablčko nakrjane posypane škoricou tak mu to chutilo ,samotne nechce len občas. 🙂

depi
18. nov 2015

@timea7 ranny ritual je kakao a potom malicky termix....a odvtedy nezje nic co jej pripravim. Iba to co ona chce a to tie cestoviny, samotny tvrdy syr...ak jej ani to nedam je ochotna byt o hlade....sice moc nerozprava ale vie si vybrat a povedat co nechce....chrumky a blbinky som zakazala iba v pripade ze by sa najedla co sa stane raz za uhorský rok

timea7
18. nov 2015

@depi ráno má veľkú dávku sladkého, kakaa je predpokladám fľaša - 200-250ml. Prepočítaj si, koľko by si musela na tvoju váhu vypiť ty kakaa, zrejme pol vedra a dať si k tomu termix a už by ti tiež po celý deň nič nechutilo. Zruš fľašu, ak ju ešte má, zrušíš aj kakao, termix nahraď tým tvrdým syrom, ponúkni jej k nemu pečivo, alebo chlieb, zeleninu, keď nezje, nevadí, časom ochutná. Ak zje aspoň ten tvrdý syr, fajn, na desiatu miesto termixu jogurt, alebo ovocie. Na obed by už mala byť hladná naozaj.

azalka22
18. nov 2015

u nas podobne. avsak, nemozem jej davat na vyber. vtedy zacne v nej daco pracovat - aj to by chcela, aj to a nevie sa rozhodnut a je z toho mimo a ide do vyvrtky. tak chytim, utisujem, a zabera zmenit pozornost. aj na hociaku blbost - vtaciky, listy padaju, kde je maco, co robi babka/tato a pod.... nejako takto to riesime, ale tiez sa desim, ked by nahodou opat prisiel vrestiaci bod hadzania sa o zem a pod.

timea7
18. nov 2015

@neneszabo nemáš za čo, deti sú oveľa, oveľa šikovnejšie, ako si myslíme. 😉 😉 😉

timea7
18. nov 2015

@azalka22 a veď nech sa hodí o zem, zistí, že tým nič nedosiahne, keď ju prekročíš a odignoruješ jej prejavy jedu, tak zistí časom aj to, že to s tebou ani nehne, či sa šmarí o zem alebo nie. Neutišuj, nevybrala si, nedostane nič. Samozrejme, ak nemá rok a pol, neviem, aké staré dieťatko máš, len podľa toho odpútania pozornosti predpokladám, že mladšie ako dva roky.

azalka22
18. nov 2015

@timea7 praveze 2,5 a ja mesiac pred porodom, takze mi pride zatazko nejak to riesit inak

siska53
18. nov 2015

@sosanna88 normalka. Mojej sa postupne stupnoval vzdor od 2r.,no ano nastupila v 3r.do skolky,je to peklo.
Maly mal horsiu fazu vzdoru od 20-24m.,nasledne bola taka ta faza pokoja,zas od 3a tristvrte roka vzdor asi pol roka taky horsi. Ale nie katastrofalny,prosto raz za cas (pred chorobou alebo unava,kedze poobede nespava). A nastupom do skolky v 4,5r.opat ,ustalo to az po 3m.od nastupu. Teraz ma 5,5r.,obcas sa este vyskytne,ale tiez skor tesne pred prepuknutim choroby ci ked sa nema kde z nejakych dovodov vyburit,ma tiez kopec energie,volam ho dakedy,ze je rychly ako neuron.

A ze vraj potom je este nejake obdobie okoli 6r.,ze zacinaju odvravat,nejaka kriza 6r.ci co mi to kamoska spominala.
Ono to bude ustavat, no este nas caka puberta,po nej by to uz malo byt jednoduchsie .
Ja mam zoapr metod,co funguju na maleho a trochu aj na malu. No ta si najsnor musi zvyknut na skolku a ze je bezo mna a ze je to tak ok,potom bude lepsie.

To vies,tvoja v skolke poslucha,musi si to niekde vynahradit. 🙂)

timea7
18. nov 2015

@azalka22 pozerala som, že máš zaujímavý termín 😎 , ale čím skôr tvoje dieťa naučíš, že hádzaním sa o zem nedosiahne absolútne nič, tým to bude pre teba ľahšie. Predstav si všetky tieto amoky a novorodenca k tomu. S kolikami.....Ty mu nedávaj najavo, že sa bojíš, kedy sa šmarí o zem. naopak, kľudne sa môže šmariť kedykolvek, nedosiahne tým nič. Ty ostávaš kľudná. Máš už len pár týždňov na to, aby si mu dala jase najavo, kde má mantinely. Dieťa v jeho veku chápe už veľmi dobre, len treba byť dôsledným a vytrvalým. Chápem, že už ti je zaťažko s veľkým bruškom čokoľvek ale s novorodencom to bude ešte ťažšie a nastúpi aj žiarlivosť a stále vyžadovanie si pozornosti. Určite by som to riešila hneď.

depi
18. nov 2015

@timea7 to vieme s tym mliekom ze ju to na isto zaplni....skusim sa zatnut 🙂 dakujem ti velmi za pomoc a drz palce

timea7
18. nov 2015

@depi nemáš za čo, držím palce, neboj sa, pôjde to, len musíš byť dôsledná a neoblomná. 🙂

btus
18. nov 2015

@sosanna88 vy poznate moju dceru? Opísali ste ju presne 😀 Ja tiež dúfam, že to raz skončí. 🙂

shoshanka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meggie83
23. nov 2015

@sosanna88 tak nas ma 2,5 roka a na otazku "chces po riti?" Mame tiez odpoved ze ano...je to u nas presne rovnake,trva to len 6 dni,takze pre nas nezvyk a tiez cakame kedy yo prejde a hlavne sa ucime nehulakat po nom stale..len nie vzdy sa dari..tak csetkym prajem pevne nervy a drobci nehnevajte nas tolko

vejula
23. nov 2015

Tak asi je to velmi individualne. Ale ja mám taku skusenosť,, že to príchádza okolo 2 - 2 a pol roka a u syna to vypršalo cca v 4 a pol roku... Dcerka ma 3 a akurát si tak predali štafetu, že syna to prešlo a na dcerku to prišlo... A mam takého tucha, že akonahle to prejde druhu, tak to príde na tretiu... 😀