Do škôlky v dvoch rokoch na celý deň
Ahojte, mňa sa to síce netýka, ale chcem sa spýtať, môže dať matka dieťa do škôlky v dvoch rokoch na cely deň? V minulosti to bolo tak, ze pri poberani materskej, mohla dieťa odložiť len na 4 hodiny... Ako je to teraz? Môže naraz poberať matersku, byť zamestnana a mať dieťa v škôlke na cely deň, keď ma len dva roky?
aha, tak už sa to zmenilo...dakujem za odpovede 🙂
@emakiki odložiť dieťa je silne slovne spojenie do škôlky sa deti neodkladaju. 😠
čo sa týka toho 2 ročne môže byť celý den v škôlke v pohode prispevok rodičovský bereš do 3 rokov veku dieťaťa a ked pracuješ máš to super. ak ideš na dalšiu matersku tiež môže byť dieťa v škôkke celý den lebo ak máš jedno rozhodnutie o prijati na celodennu starosltlivosť nemôže to škôka svojvolne meniť na pol dna. môžu však od tba zobrať vyšši poplatok za škôlku lebo jedno 2 ročne dieťa v škôlke sa počita ako 2 miesta. trba spočitať náklady ak su cez 200 euro pri sukromnej škôlke treba požiadať o preplatnie nákladov (260 euro) ale rodičák nemôžš poberať
@emakiki Ja co viem co si pamatam tak na 4 hodiny mohlo ist dieta len v priapade ak bola matka na predlzenej rodicovskej a tym padom poberala RP
ano, mam tak dcerku v jasliach (platim pausal cely, aj ked ju beriem zatial na obed domov)... rodicovsky bude poberat mamicka normalne, v pripade, ze si da preplacat dennu starostlivost bude jej chodit iba ta platba a rodicovsky sa musi zrusit. Tlaciva na vsetko su na webe usvar. Co sa tyka prijatia do jasiel/skolky je to indivindi, podla dohody s riaditelkou a po podani ziadosti. Co sa tyka platieb, neviem - my sme v sukromnych, platime mesacny pausal, ten je rovnaky a k tomu stravu.
@cherry1981 v zákon to nie je žiadnom že musi byť dieťa na 4 hodiny v škôlke iba ked je žena na materskej alebo rodičovskej
@elise 😕 Hm? neviem teraz nerozumiem ale to je jedno 🙂 ja co viem, do troch rokov moze matka robit a zaroven poberat RP alebo MD a dieta moze byt v jaslach cely den. Ked je matka na predlzenej rodickovskej tak dieta moze chodit do skoly len na 4 hodiny. Alebo to uz neplati? 😕 😕 Neviem takto to bolo ked som ja bola s malym na predlzenej zo zdravotnych dovodov 😉
@cherry1981 ono to neplati nie je to v zákone podchytene ale môže to mať v školskomporiadku ukotvené škôlka ale čo viem tak aby nemali vela deti toto hovoria rodičom aby mali poobede pokoj a menej deti. ja som namaterskej a malý chodi na ćelý den do škôlky.
@elise ano ale niesi s malym na materskej , resp rodicovskej, tym padom jasne ze moze byt cely den, Ked by si bola s malym na predlzenej RD tak by mohol len na 4 hodiny.,az by si poberala RP. Aspon ja to mam takto zafixovane. Ale mamicka sa pytala ci moze byt dvojrocne dieta v skolke cely den ked je matka na RD, tak jasne moze 🙂 To sme jej zodpovedali 🙂 🙂
ahoj.Moj mali bude mat v auguste 2 roky a od septembra ide do skoly na celi den.Bola som zistovat ci sa to moze a moze.
@emakiki moja mladsia isla do skolky ako 2r2m. Isla rovno na cely den, prakticky isla zo dna na den. Nevedela som dopredu, ze pojde do skolky, az v utorok mi povedali, ze v piatok moze nastupit. A v pondelok som nastupila do prace. Rodicovsky dostavam nadalej, do jej 3.narodenin. Alebo sa da vybavit prispevok na starostlivost, kedy Ti zoberu rodicovsky a budu Ti preplacat kazdy mesiac fakturu zo skolky, max. 230€. Nam sa to neoplati, lebo chodi do klasickej skolky, ale keby chodila do sukromnej tak to urcite vybavujem.
Podla mna zavisi od skolky, ako sa k tomu postavia, viem, ze niektore to maju dokonca tak, ze aj ked ma dieta viac ako 3, ale ma mamu na MD s mladsim, musi zostat cez prazdniny doma, pripadne moze chodit len na doobedia. Je to cudne, ale v niektorych skolkach to tak funguje.
A k tomu odkladaniu. Nemam rada, ked sa pouziva to spojenie. Deti nemame preto, aby sme ich odkladali niekam. Ci uz do skolky alebo k starym rodicom. A to nase chodia k starym rodicom od roka aj na cely vikend, tieto prazdniny pojdu aj na dlhsie. Dieta predsa nemoze byt 24/7 len s rodicmi.
moze na cely den, moj nastuúpoval do skolky presne ked mal 2 roky a siel hned na cely den..... 🙂
Preco mam tak pocit ze bud bratislavsky samospravny kraj alebo mesto/mestske casti bratislavy nieco velmi zanedbali ked v inych mestach davaju 2 rocne deti do skolky a v inej teme pise mamicka z BA Vrakune ze jej dieta nezobrali ani v 4r ... tak bud sa nam tu nastahovala polka slovenska a teraz dava deti do skolok, alebo sa tu tuneluje viac nez inde a na skoky sa akosi pozabudlo, alebo oboje ...
@kvetinka211 ja som nad tym tiez rozmyslala minule, lebo sa mi to nezdalo, ze by bolo az tak zle v BA, ale potom ma napadlo, ze vela ludi sice v BA byva, ale nema trvaly pobyt alebo su aj ludia, co v BA len pracuju a vozia deti do skolok do BA. Pocet miest v skolkach je podla mna pocitany na deti, kt. maju trvaly pobyt v okoli. Cize to bude asi tym.
@k_a_j_k_a je to jednak tym a mnohi uz aj pobyt maju .. taki co prisli z inych miest a po dokonceni skoly tu uz zostali zit a pracovat ... pocet obyvatelov sa sice dramaticky nezmenil, ale meni sa zrejme struktura, pribudlo 30tnikov bratislavskych aj mimobratislavskych plus ako pises takych co dochadzaju a najdu si skolky v mieste prace, teraz to ma vsetko deti a nikomu za posledne roky nenapadlo prisposobit tomu pocet miest v skolke, skor ich este rusili aj ked bolo jasne ze tie odkladane porody dnesnych 30tnikov niekedy pridu ...
Presne tak, rodi sa viacej deti, vraj rok 2011 je najsilnejsi z poslednych obdobi a kedze v minulosti bolo menej deti a naklady na prevadzku velke, mnoho skolok sa porusilo alebo cast dalo do prenajmu inym firmam a teraz kapacitne nepokryju to, co napr. BA potrebuje. Podobne je to aj v dalsich velkych mestach...
Do troch rokov môžete poberať 230€ a dieťatko môže ísť na celý deň škôlky/jasiel. Súkromné škôlky nerobia problém čo sa týka pobytu, aspoň u nás nie. So štátnymi je to horšie - tam je problém dosťa aj 4 ročné deti, preto si dávajú rôzne podmienky.

@emakiki síce u mňa to bolo pred 6 rokmi, ale syn mi šiel ako dvojročný do škôlky na celý deň ale bola na zamestnaná. Zobrali ho bezproblémov a boli mu ochotné dávať aj plienku na spanie ale tú nepotreboval 🙂