Dokáže sa vaše dvojročné dieťa same obliecť?
ahojte maminy, mozno sa Vam tato otazka bude zdat absurdna alebo minimalne cudna. moj syncek bude mat 2 roky. vie,ze napr. ponozky sa davaju na nozicky, teplaky takisto a podobne,ale nedokaze si este ziadnu cast oblecenia obliect ani vyzliect sam. takisto je to aj s jedenim, vie takym tym detskym sposobom drzat lyzicku, spapat nar.jogurt,ale nie vzdy to skonci v ustach. pytam sa preto, ze som uz viackrat pocula poznamky typu "uz je dost velky a nevie sa najest a obliect sam?" ja si naopak myslim, ze na taketo veci je este maly,aby sa vedel obliect,vyzliect a aby sa uplne bez problemov sam napapal. ake mate skusenosti?
@papricka33 pekne a pravdivo si to napisala.Moja mala bola sikovna v 4rokoch vedela citat a to sa naucila sama z detskeho pocitaca nikto ju nenutil ALE plienky na nisila do 5rokov aj ked len na kakanie.A to sme chodili k psichologicke skusali po dobrom po zlom nic nezaberalo bola som zufala.A jedneho dna sama od seba dala dolu plienku skusila sadnut na wc a odvtedy to funguje.Cize kym dieta same od seba nema zaujem tak ho nikto neprinuti.
@papricka33 ja som hovorila o zdravých deťoch ktoré majú 2,5 roka a viac,bolo to skôr myslené tak ze maminky rozprávajú že to dieťa tomu nerozumie,alebo čakajú u skoro 3 ročných na leto..ja mamičky neodsudzujem,nie tie,ktoré sa snažia to riešiť!!!skôr tie ktoré to neriešia a čakajú na leto alebo sa im nechce prať a pod.možno som to mala tak napísať..moja chyba..2 ročne dieta si uvedomuje že cika,kaka,robí to už vedome..A áno,niekomu trvá oducenie týždeň,inému tri mesiace...syn sa narodil koncom novembra.A dcéra koncom februára takže obaja si odvykli keď bolo teplo,dcéra v septrnbri a maly začiatkom júna..
@inull5 ja viem ja som len chcela poukazat na ti ze kazde dieta je uplne ine jedno sikovnejsie druhe pohodlnejsie.A neviem ci psychologickeho charakteru aj sme chodili psychologicke no ona nam povedala to iste kym dieta nechce same tak to neurobi mozeme sa postavit aj na hlavu.A normalne zavidimaminkam ktore maju sikovne deturence ale hadam do toho pride aj moj drobec skolka ho nauci.☺
@marus313 nie vo všetkom je zas dcéra šikovná..napr.si nepamätá často úplne jednoduché veci,skôr je šikovná na gymnastiku,korčule a pod.u nás je to doslova zázrak že nemá plienky od 18,5 mesiaca pretože u detí s jeho vývojovu vadou konečnika je to doslova rarita..do ničoho som nikdy deti nenutila,ale keď som videla že chce tak som ich usmernila.bohužiaľ poznám veľa takých mamičiek ktoré nechávajú plienky deťom v 2,5 ešte aj v troch rokoch,lebo sa im proste nechce dávať deti na nočnik alebo prať gatky a slipy.ale opakujem,že sú to deti ktoré hovoria máme cikam,alebo kakam a maminka na to povie ze dobre,veď máš plienocku,alebo aj také ktoré to vzdajú za týždeň a pritom to dieťa chce..priznávam že som to nenapísala výstižne,zabudla som totiž na maminy ktoré deti naozaj motivujú a snažia sa..to beriem..ale zas máloktorá prizná že plienky sú proste pohodlne a hotovo..diskusia bola o obliekaní a ja som vôbec nemala v úmysle porovnávať deti.
@inull5 ja som s malym zacala v 1,5 roku, doma beha len v gatkach, s nehodami si poradim, ale von, do mesta, si to momentalne neviem predstavit. Nie kvoli svojej pohodlnosti. On jednoducho potrebu neoznamuje. Cika len, ked ho posadim na nocnik, aj to nie vzdy "trafim" spravny moment 🙂 V meste, u lekara, ho kazdu polhodinu vyzliekat z celeho oblecenia, obaja v bundach, a kdesi drzat s holou ritkou nad travou, kedze zachod zatial odmieta... Dnes tu napriklad mame riadnu zimu 🙄 Keby bola jar, nemam problem, v tomto smere. Nehovoriac o strese pre neho. Skor to moze sposobit problemy neskor, neurozy... Na druhej strane, je sikovny v inych veciach. Ako hovorim, kazde dieta je ine, kazdy sme iny a nikto nevieme vsetko najlepsie a mysslim, ze na tom ani v zivote nezalezi 😉
@papricka33 ja som ich ale nenutila,vôbec som nebehala s nocnikom im za ritkami.áno každé je iné a ja som iba napísala ako boli na tom moje deti.pisala som o zdravých 2,5 ročných deťoch a starších..malý 1,5 ročný rozprával celé vety a vždy oznamil že chce cikat..pocikal sa pár krát aj to skôr mojej mame že nestihla mu vybrať cikaca alebo môjmu mužovi,prípadne keď bol niekde na hojdackach keď sa vypýtal neskoro..áno,každé je šikovne v niečom inom a každé je výnimočné.môj ma 25 mesiacov a na odrážadle sa naučil nedávno,pritom iné deti už rok aj viac behajú na odrážadle.
@inull5 ja som to zobrala v pohode ani moj maly nenosi plienky od 18 mesiacov len sa nevie obliect a ani sa obliekat my ked ideme von tak ruci mne tecie dolu chrbtom co ho nasilu obliekam on spoteny z placu.Tak ja som chcela iba povedat ze fakt deti jedno od druheho su rozdiel.☺
@inull5 s malym si si prezila svoje, to ri nikto neberie. Ale odsudzujes mamicky- predstav si my sme sa odplienkovavali v zime a necakali sme na leto. Ano kazdy ma domacnost, len je řrozdiel mat 3 rocny rozdiel medzi detmi a tiez mat deti po sebe do roka, pripadne sj dve naraz (tiez si to nevies predstavit), starsia je v skolke od septembra doteraz som ich mala vsetky tri doma. Nie kazde zdrave dieta je v 2,5 roku bez plienky a nemusi to byt pohodlnost mamiciek. Ked vidim ze moje 2 rocne mi teraz jednoducho nebudu curat do nocniku lebo fakt tomu nechapu, tak nebudem tlacit na pili, potrebujem s nimi ist aj von, aj porobit- nie len handry prat. Rada ich operiem ked budem vidiet ze uz je cas a pochopia na co nocnik je, skusame zatial nechapu, bohuzial. Mozno "choroba" tvojho syna pomohla aj k jeho skoremu odplienkovaniu- stale to je o tom ako si pisala- on chcel, sadol si na nocnik a zacal ho pouzivat.
Nasa 2r si vie sama obliect tielko, tricko, teplaky, nohavice, ciapku. S ostatnym potrebuje pomoct. Jej sestra, ked mala 2 r si vedela mozno maximalne tak teplaky, pretoze tato mensia to jednoducho odpozerala od vacsej. Zlepsovanim motoriky sa do par mesiacov tvoj maly sam oblecie a nie je to ziadna tragedia, chce to len trening. Pointa je, aby si mu 7 rocnemu nemusela obliekat teplacky a zapinat bundicku, vtedy je dost velky 🙂 Kydy a vychovne poznamky ostatnych si prilis nevsimaj, vsetci boli odplienkovani, rozpravali a chodili 9 mesacni, treba to jednym uchom dnu a druhym von.
To iste s jedenim, 2r sa sama naje, tiez len preto, ze od svojho 1r to trenuje a motivovala ju prave starsia sestra.
Pozeram,ake sikovne su tie deti 🙂 to je super,nie v zlom 🙂 moja sa zda byt zlaty priemer a ja aj tak kazdy den zasnem,aka je mudra a sikovna 🙂 kedysi som stretavala vela ludi, co si myslelo,ake su deti hlupe,ved co uz len moze 2-3-4-5 rocne dieta vediet. Kadeco a vsetko mozne! :D
@xevulax bože,stále nerozumieš??neodsudzujem maminy,ktoré sa snažia a motivujú dieťatko..bolo to myslené na mamičky deti ktoré majú 2,5 roka a vyššie,že to vôbec neriešia..v príspevku som nepísala o 2 ročných deťoch,chýba tam čiara a číslo 5,lebo som chcela napísať 2,5 ročných!!!!!!aby sme sa chápali ešte raz,bolo to myslené na maminy ktoré majú detičky,že im povedia ze cikaju alebo kakaju a mamina povie,že dobre maď plienku,alebo že proste sa jej nechce proste učiť to dieťa lebo čaká že na to príde samo...ano,samozrejme je rozdiel mať ročný rozdiel a trojročný,a este deti dve.nie,nezažila som to a poviem ti pravdu,že nie som typ čo by som zvládla tri malé detičky s malým rozdielom.tiež som mala doma obe deti lebo malá do škôlky nechodila,začala teraz v pondelok.neviem vi to bolo vďaka tomu ze mal vývod,pretože dcéra je bez plienky od 18 mesiacov..A u malého keď sme boli v septembri na kontrolu,ja som vôbec neriešila že nemá plienku,ale sám chirurg sa pýta že kde má plienku keď som ho vyzliekla..A malý má predbehol a povedal ze plienka je doma.zato ešte stále visí na prse🙂
Takže ešte raz,nechcela som sa teba vôbec dotknúť.
@inull5 Mna si sa nedotkla- ani nahodou 😀 Coho som sa ja uz v zivote napocuvala- jednym uchom dnu, druhym von. Len som sa snazila vysvetlit- ze nie kazde dieta (aj 2,5 rocne) chape /chce sa odplienkovat- ze to nemusi byt len chyba matky. Ked to napises tak ako si napisala svoj posledny prispevok, tak to chapem (len ten prvy tak napisany nebol)-to by som ani ja nechapala, keby niektora matka toto robila- dieta sa snazi a je sikovne a ona na neho kasle. Starsiu som sa snazila odplienkovat od 2r4m- neuspesne- brutalne peniaze kupivat trojmo plienky, dvojkam Nutrilon, ja som z toho bola nestastna, ze jednoducho to nejde- nakoniec nam pomohla fasa choroba, ked dostala nejaky exem alebo co to bolo- skor nieco bakterialneho povodu na bedre na pokozke a nemohli sme na rom mat plienku- mala aj pekne zdurenu uzlinu- asi ju to aj bolelo- do tyzdna bola odplienkovana. Na noc plienku mame stale- aj ked posledny tyzden dva ju mala suchu- necham este 2 tyzdne a uvidim. Neuznavam budit dieta v nici na cikanie- teraz sa mi pyta sama aj v noci- avsak nevyhoda vzdy sa zobudia aj dvojicky a sme takmer celu noc striedavo hore, vela toho nenaspia. Mas super, ze sa ti maly tak skoro odplienkoval- nam by to hlavne financne pomohlo, baby si zlate same vezmu nocnik a sadaju- aj oblecene- snazim sa ich co najviac vyzliekat ked si tam sadnu-zatial ziadne cikanie nebolo, ale najhorsie je prvy krat- ony to nechaou co tam maju robit, lebo starsia chodi iba na zachod (ta do nocniku iba 3-4x cikala- ony sa zas na zachod boja ist (trasu sa ako osiky). Tvoj maly je isto zlaty, sikovny ked uz aj rozprava- moje len cinstinu a vedia nejake anglicke slovicka z pesniciek, ked si spievaju- inak nepovedia. Zato zloty narobia aj za 10tich- a ze chlapci su horsi, trt makovy moje su certice od prirody.
Tak moja sama papa uz dost dlho,mozno od 1,5r,jasne,obcas nehoda,ale teraz vie krasne papat sama a ma 2r a 3 m. Sama si vie dat dole max.ponozky 🙂 alebo rozopinaci sveter..ale tak zase napr.sa jej nechce pytat na wc...kazde dietapytatdietane,netrebov porovnavat. Nechaj maleho nech sam papa,hoci sa odzabe...moja tiez zo zaciatku bola viac spinava ako najedena 🙂 🙂 🙂 ale chce to cvik.
Juj akosi mi mobil sklbil slova. Proste kazde dieta je ine,neporovnavaj a nepocuvaj blbe poznamky...mne sa napr.suseda chvalila,ze jej o polroka mladsi syn od mojej uz nema plienku...blbo sa to pocuva,ale tak kazde dieta je ine a napreduje v inej oblasti
@xevulax áno,myslela som to na také a by si sa divila koľko takých je.. A to majú dieťa jedno,prípadne už druhé veľké (5-6 rokov)a to tiež si samé ani neprdne..malý?tak on je ja hovorím za tri deti😉 nikto mi neverí že má len dva roky,lebo fakt,niečo sa ho opytas,normálne logickú odpoveď dá..minule sme museli dávať klystir bohužiaľ pretože u svokry mu deti dali niečo nevhodné a ťažko sa mu kakalo,a odvtedy vždy povie nedaj mi klystir,lebo kakam.on však už v roku mal viac zrozumiteľných slov,teraz počíta a Spievankovo aj odrecituje,rozoznáva farby..ale nechcem ho tu prechvalovat..na druhej strane je velmi neposlušny,nechce spinkat,a tým že má "tolko rozumu"je to s ním zložitejšie,pretože chce všetko sám,uz ho neviem oblbnut vymýslami,lebo mi povie ze ho klamem..ráno sa zobudí,uz roztrha plachtu pretože sa tam schováva,potom skáče zo záchoda,ja idem robiť raňajky a on vylezie na radiátor v kúpeľni a odtiaľ kričí,minule mo odtrhol záclonu aj s garnizou..hlavne on čo počuje aj v telke tak to veľmi často použije,čo tiež nie je výhra,pretože minule predavačke v DM povedal keď ma také veľké brucho či bude mať babo..je dosť veľký,má 96 cm,takže to skôr berú ako ze je neslušne vychovaný.. ja som sa bála,pretože tolko krát,či on bol uspavany,dve operácie boli 4 hodinové,pobyty na JISke,silné sedativa,pretože bežné bohužiaľ nezabrali a doslova skákal na JISke z postieľky aj s káblikmi a hadičkami..
2 ročné vedome ešte nie každé jasne ze vie ale vraj 2,5 ročne si uvedomuje že cika a kaka,ale zároveň jasne ze nie každé zároveň pochopí že tu potrebu treba urobiť inde a nie do plienky..áno,tak som to myslela,na tie mamičky,jasne ze ked niekto ma dvojročné dieťa,k tomu dvojičky,domácnosť,tak nebude každú pol hodinu meniť gatky a vysvetľovať že plienka nie je záchod a pritom prebalovaci ďalšie deti.to by si so rovno mohla hodit špagát okolo krku😉
@inull5 ja take mamy nepoznam- aj ked poznam mamy stazovatelky ci maju jedno dieta a nic nestihaju a nevyspia sa lebo sa im raz v noci budi. (U nas vstavat v noci raz je moj sen 😂) vidim ze mas zihadlo doma- nase polamali dve postele- velke v ktorych spavaju, nabytok poniceny v obyvke (stastie ze sme nekupovali novy), jedno upracem zatial vsetko porozvlakaju. Starsia sa vystvera vsade, pokreslila mi steny v obyvacke, pri nich musim mysliet dopredu na vsetko s cim si mozu ublizit. Ony su schopne vytiahnut vydavac a omotavat si snuru z neho okolo krku. Nie vzdy ich mozem mat na ociach, ked potrebujem uvarit len beham medzi izbami a hrncami, popritom upratujem. Starsia aspon chape ked jej zakazem, dvojky este nie, niekedy je to o hubu. S nemocnicou mame bohate skusenosti aj my- casto su chore kazds minimalne raz do roka v nemocke, napojene na infuzky a robia ako blaznive. Ale som zase rada ze su neni take, ze kde ma polozis, tam budem sediet. (Aj ked niekedy by som to brala🙂
No moja ma 2 roky a 4 mesiace a teda ma ani len nenapadlo ze by sa mala vediet obliect a ani nikoho v mojom okoli a ani jedno dieta tak stare nepoznam co by to vedelo a to ich teda poznam dost 🙂 takze pohodaaaa 🙂
@michala11111 no ja som takých detí, čo sa v dvoch rokoch vedeli obliecť, už videla viac, ale ako som písala vyššie, nemá zmysel tým dieťa stresovať. Stačí ak si natiahne pyžamové nohavice, tepláky, postupne to pôjde.

@timea7 proste keď si tam sadal,tak som mu povedala nech tam aj cika keď už tlačí🙂 on mi príde taký samorast naozaj..vieš,mal to ťažké,a ja som strašne vdacna že je takýto..malá ho veľa naučila,od malička mu ukazovala zvieratká,veľa sa s ním rozprávala..dnes má 25 mesiacov a normálne sa s ním porozprávas🙂 boli sme na kúpalisku a má dve jazvy na brušku,v tom čase boli ešte veľmi viditeľné a jedna pani sa pýta čo sa mu stalo,ja som to nechcela rozoberať a on jej vraví že mal som tam crievko?a pani že prečo?a maly že lebo som nevedel kakat..