icon

Dokáže sa vaše dvojročné dieťa same obliecť?

filipko14
8. jan 2016

ahojte maminy, mozno sa Vam tato otazka bude zdat absurdna alebo minimalne cudna. moj syncek bude mat 2 roky. vie,ze napr. ponozky sa davaju na nozicky, teplaky takisto a podobne,ale nedokaze si este ziadnu cast oblecenia obliect ani vyzliect sam. takisto je to aj s jedenim, vie takym tym detskym sposobom drzat lyzicku, spapat nar.jogurt,ale nie vzdy to skonci v ustach. pytam sa preto, ze som uz viackrat pocula poznamky typu "uz je dost velky a nevie sa najest a obliect sam?" ja si naopak myslim, ze na taketo veci je este maly,aby sa vedel obliect,vyzliect a aby sa uplne bez problemov sam napapal. ake mate skusenosti?

wyerka
9. jan 2016

@filipko14 moj ma 4 roky, vyzliect sa vie dokonale, lebo je proste naturista a najradsej by behal holaty 😀 😀 ale obliekanie len ked sa mu chce alebo ked je donuteny v skolke... Inak funguje mama servis 😅 takze kasli na to co hovoria iny, je to tvoje dieta a ty vies co a ako ...

culia1
9. jan 2016

Najest sa vedeli obaja ale obliekanie az okolo 3. Roka

timea7
9. jan 2016

@lulistek
@filipko14 maminy vôbec sa nestresujte, komentáre ignorujte, mám v škôlke triedu s 18 deťmi, asi päť ich nemalo na začiatku školského roku tri roky a obliecť sa vedeli bez mojej pomoci dve. Považujem to za normálne a v súlade s ich vekom. Každé dieťa je iné, môže byť nadpriemerne inteligentné a v sebaobslužných činnostiach zaostáva, nie je to nič výnimočné. Podstatné je, aby bolo samostatné, kým nastúpi do základnej školy. v žiadnom prípade by som dieťa tým nestresovala, vždy je lepšia motivácia. Začnite natiahnutím teplákov, neskôr slipy, nohavičky, vždy im to nachystajte k rúčkam, aby si to len natiahli, postupne ponožky ,pančušky, ale také, ktoré nie sú tesné, aby ich to neodradilo. A spodný diel pyžama sa dobre oblieka, len ak je dieťa pred spaním unavené, ta by som ho radšej obliekla sama. Postupne prejdete na ošatenie vrchnej časti tela, svetre a bundy na zapínanie až naposledy. A hlavne si nič nerobte z toho, ak im to nepôjde, ani z blbých poznámok. Jesť už môžu v dvoch rokoch samé, najskôr zamiakovú kašu a pod. - postupne polievky, prívarky, zemiaky....nechajte nech zje pár lyžíc samé, neskôr môžete dokŕmiť. Môžete mu dať aj vidličku, nech si napichuje, keď už lyžicu ovláda.
da

henikav
10. jan 2016

Jaj no a kabatiky si male deticky u nas uz v jaslickach obliekaju takto:

https://www.youtube.com/watch?v=vELaBs8rBuU
timea7
10. jan 2016

@henikav presne tak, staršie deti to zvládajú tak, že si nemusia bundu položiť na zem, ale si ju bradou prichytia, strčia ruky do rukávov a prehodia cez hlavu 🙂

lydia15
11. jan 2016

@8291 moja mala ma za mesia 2 roky a ma 11,3 kg

paris3
12. jan 2016

moja ma 4 roky a nevie sa obliect 😀 ona je ale trochu speci pripad, lebo nie ze by nevedela, ale hlavu ma nonstop v oblakoch, takze by jej to trvalo do vecera. inak uz vie vsetko sama, jest, uplne samostatne pouziva wecko, vie sa obut, ale to obliekanie 😅 no snad do puberty to zvladne 😀

marus313
13. jan 2016

Tak presne toto riesime aj my teraz pojdeme na zapis do skolky a maly sa nevie sam napapat poriadne a o obkiekani ani nevravim to je prenho spanielska dedina☺aj sa rozhodujem ci ho do tej skolky dat ale do septembra hadam nieco pochyti.aj ked jeho to vobec nezaujima

henikav
13. jan 2016

@marus313 nevadi ak to este uplne nevie, v skolke bude automaticky akoby tahany vyspelejsimi ci starsimi detmi, rychlo sa nauci, moja dcerka sa v skolke naucila kopu veci, niekedy az oci otvaram. Ona sice pekne papa od malicka, dokonca aj v jaslickach boli prekvapeni, ked jej davali pit z flasky a nechcela, ja som jej dala pohar a pekne sa napila sama, len ona je od malicka mala hladoska, lubi sa napapkat, preto to aj tak dobre vie. A obliekat sa tiez rada oblieka, sice naopak a vselijako pokruteno, ale este nevedela chodit a uz si natiahla napriklad suknicku na nohavice, mala som ju polozenu na kosi s pradlom na zehlenie a ona hned hups na seba

raduska12
13. jan 2016

@paris3 to píšeš o mojej malej ?????? 😅 😅 😅 😅 úplne ako moja malá 😀 stále nad niečím premýšľa namiesto obliekania ale ostatné veci robí na 100%

marus313
13. jan 2016

@henikav dcerka bola presne co pises ale maly juuuj my ideme s placom von co sa nechce obliekat mne tecie dolu chrbtom co ho obliekam nasilu a potom opacne s placom dnu.Hovori sa ze chlapci su trosku pozadu no u nas to plati na 100percent dcera a syn uuuuplny rozdiel.

timea7
13. jan 2016

@marus313 tým chlapcom to niekedy ostáva na furt 😀 😀 😀 😀 😀

papricka33
13. jan 2016

Je uplne v pohode dieta 🙂 Dolezite je, ze sa snazi a poskytujes mu priestor, aby bol samostatny. Na to, aby to avladol na 100% ma este cas 😉

pillipilli
14. jan 2016

Tak ja mam tiez 2,5 rocneho syna. Doteraz pochopil ze topanky idu na nohy , nohavice a boxerky si vie akurat stiahnut ale obliect nie. Neviem , mne to tak pripada , ze aj by zvladol toho viac ale necha sa obskakovat ako typicky chlap a ja to robim s laskou a v kutiku duse dufam ze raz v zivote stretne taku co toto moje poslanie po mne prebete a bude ju to bavit cely zivot.
Takze zeny nie nemame geniou, oni to proste maju v krvi ;) tu pohodlnost , oni proste vedia od narodenia , ze vzdy je po ruke nejaka zenska , co je ochotna im zniest aj modre z neba .

vvrka
14. jan 2016

@pillipilli s tym nesuhlasim. Skor si myslim, ze je to tak, ze takychto maznacikov vychovavaju mamicky, ktore su na nich prilis upnute, a preto si mili chlapci nevedia v detstve obliect gate a zaviazat snurky, a v dospelosti potom nevedia uvarit, oprat pradlo ani ozehlit tricko. Lebo su z domu nauceni, ze to spravi mamicka. Chudery potom tie zeny, ktore si ich vezmu. Najprv to budu, ako pises, robit s laskou, ale cely zivot ich to veru bavit nebude. A ako to potom dopada, si mozeme precitat v mnohych prispevkoch tu na fore.

hankaop
14. jan 2016

Pozeram na tu moju dvojrocnu,preco by sa mala vediet sama obliect....capicu si akurat vie dat uz veky, sal si skusa dat. Vyhrnut si rukavy. Smiesnym sposobom si dava ponozky. Rozlicne kusky mojho odevu si navlieka na ruky a hlavu,najradsej ma tielka a volne tricka s velkym vystrihom,to chodi ovesana ako ten srncek,co pomahal prat snehulienke. Ja si vzdy vravim,ze vsetko sa rata :D a tesim sa uz len ked sa snazi 🙂

timea7
14. jan 2016

@pillipilli keď ti pripadá, že by toho zvládol viac, prečo mu to neumožníš? Čím viac bude tvoje dieťa vedieť, tým bude sebavedomejšie. A sorry, nechápem, o akom poslaní píšeš. O obskakovaní tvojho syna, ktoré raz preberie jeho žena?! A ona tu potom bude zakladať témy, akého nemožného lenivého muža má, okolo ktorého jeho mama skákala, ale ona to robiť nemieni, tak uvažuje o tom, že ho pošle do čerta....Na to, aby bol muž samostatný, predsa nemusí byť génius. Mám v triede o pár mesiacov staršie deti, ako máš ty, neriešim, že sa niektoré vedia obliecť a niektoré nie, naučia sa to časom všetky. A mám doma dospelého syna, ktorý momentálne obskakuje mňa, lebo to v týchto dňoch potrebujem. A som rada, že som ho vychovala tak, že dokáže navariť, upiecť, poriadiť, oprať, nakúpiť....môže sa totiž stať, že nestretne ženu, ktorá by mala záujem ho obskakovať. Žien, ktoré sú ochotné muža obskakovať je totiž stále menej a menej. Kým tvoj syn vyrastie, tak možno už nebudú. A láska k mužovi sa dá prejaviť úplne inak ako jeho obskakovaním.

xevulax
14. jan 2016

Ja mam 3 deti a veru ani jedna z nich v 2 rokoch sa nevedela obliekat. Dvojicky maju 2 teraz- vedia kde co patri ale nevedia si obliect, starsia ma 3 a obliect sa vie (sj ked s trickami ma problem s vyzliekanim), neries. Co j som sa napocuvala co by mali a co nemali jednym uchom dnu a druhym von. 🙂 vobec ma netrapi co si myslia ostatni.

inull5
14. jan 2016

@timea7 správna mamina🙂 môjmu mužovi tragicky zomrela mamina keď mal 14 rokov,stihla ho naučiť úplnej samostatnosti,poriadku,vari lepšie ako ja..🙂 dcéra bude mať o chvíľu 5 rokov,daaaavno sa oblieka sama,a je samostatná v kope iných vecí,ak je napr.smädna tak si naleje,ide kakat,tak si utrie ritku sama,nechápem že niektoré maminy 4 ročným deťom utueraju ritky.

inull5
14. jan 2016

Okrem skoro 5 ročnej mam 2 ročného chlapca,ktorý keď vidí ju že je samostatná,aj on chce všetko sám. Čo sa obliekania týka,plienky nenosí už vyše pol roka takže vie si obliecť slipy,s tielkom sa trochu morduje,ale ponožky a nohavice zvláda..vetrovku a topánky ešte nie.papat sám vie,avšak polievku mu nie vždy dovolím pretože sa stáva že samozrejme si to naleje na tričko..

ivuska444
14. jan 2016

no náš bude mat o chvilu 6 rokov všetko si vie sam zrobit aj sa najesť aj obliecť ale trvá mu straaaašne dlho,obzerá sa, hrá sa, nesustredí sa, samozrejme len doma v školke mu to ide raz dva, tak som zvedavá čo bude ked pojde od septembra do školy 🙂

xevulax
14. jan 2016

@inull5 je super, ze mas take sikovne deti, avsak treba si uvedomit, ze nie kzde dieta v rovnakom veku dokaze to iste-to, ze tvoja si v 4 rokoch vedela sama utriet zadok po velkej je pekne (sj moja 3 rocna si ho utriet vie- ale samozrejme nie poriadne), treba dat detom priestor aby sa realizovali, ale zaroven deti neporovnavat. To, ze tvoje dieta nieco dokaze, neznamena ze to musi vediet aj dieta inej mamicky. Kazda mama pomoze, ked vidi, ze dieta sa snazi, ale jednoducho to este nejde. Vsetko ma svoj cas.

inull5
14. jan 2016

@xevulax ja som netvrdila aby to v tom veku dokázali všetky deti..viem ze každé je iné a deti vôbec neporovnavam.. Utierala si ritku aj pred 4 rokom a môžem ti povedať že je naučena použiť buď vlhčené obrúsok alebo má k dispozícii bidet.to som tu však nechcela dopodrobna písať..ja ich vediem k samostatnosti proste..nech sa tu niekto hoci aj urazí alebo má ukamenuje,nepochopím ako môže mať zdravé 2,5 ročne a staršie dieťa plienky.. To nie je o tom ze by deti nevedeli alebo nechceli ale o pohodlnosti ich mamičiek..dcéra nemá plienky od 18 mesiacov a chlapec od 18,5 a to ma za sebou plastiku zadocka a vývod z čreva..takže ma nikto nepresvedčí že aj 2 ročne dieta nepochopí že plienka nie je nočnik.

inull5
14. jan 2016

@xevulax takže ešte raz neporovnavam,zakladateľka sa pytala či sa deti vo veku jej syna zvládajú obliekať..ja som odpovedala.

timea7
14. jan 2016

@inull5 to je super, že máš také samostatné dieťa. Ty si zrejme vždy vystihla moment, keď dieťa prejavilo záujem o niečo a vtedy si ho to naučila, vtedy sa to totiž naučí rýchlejšie, ako keď si mamina zaumieni, že ho niečo naučí, ale ono o to ešte nemá záujem. No niektoré deti uprednostňujú pred sebaobsluhou všetko možné a netreba to lámať cez koleno. Postupne sa kým pôjdu do školy naučia všetko. Niekedy je to aj strachu mamičiek, aby sa neobliali, nenarobili bordel, nepichli sa s vidličkou, tak ich radšej nakŕmia. Najlepšia cesta je motiváciou sa snažiť od najútlejšieho veku, aby sa deti naučili čo najviac byť samostatné, tešiť sa spolu s nimi s úspechov, nerobiť všetko za nich, ale ak dieťa odmieta, nenútiť ho. Samozrejme, že je rozdiel, či odmieta jesť lyžicou v dvoch rokoch alebo v štyroch, či sa nechce obliekať v troch rokoch alebo v piatich. V dvoch rokoch sa kompletne vedia obliecť jedno, dve deti z triedy, to je úplne v poriadku, v piatich to budú vedieť všetky.

xevulax
14. jan 2016

@inull5 vidis, oponujes si- pises, ze ak ma dieta v 2,5 roku plienky- pohodlnost mamiciek a pred tym, ze neporovnavas. Porovnavas- lebo si to nezazila. Moja starsia msla vyse 2,5 roka ked sme sa odplienkovali- ano bola som pohodlna (podla tvojho nazoru)- avsak od 2 rokov sme sa skusali odplienkovat a po 2 tyzdnoch precuranych veci (ani raz pocas tej doby nesla na nocnik), som to vdzala a skusala zase neskor, kym ss to nepodarilo a nezacala to chapat a hlavne chciet! U nas bolo odplienkovanie velmi velky boj. Denne dom prala doslova cely jej satnik, bola schopna poocuravat vsetky teplaky, denne som prala haldy veci. A k tomu dvojicky o rok mladsie- aj tym som sa musela venovat- ist aj vin aj upratat aj navarit... Maju 2 a tiez maju plienku- a vies co? Vobec to neriesim- na nocnik ich davam (nikdy v zivote sa tam nevycikali), ale berieme to formou hry, ziadne nutenie, lebo uz by mali.... Mas taky postoj, lebo si s tymto starosti nemala (keby hej, pochopila by si) - vidis tvoj syn napriek tomu, ze bol operovany je sikovny a odplienkoval sa jednoducho skor. Moja starsia je tiez samostatna, vie si vziat sama rohlik, napapat sa, na wc si pekne zasvieti tym, ze si prisunie schodik (prisla na to sama nikto jej to neukazoval), vycika sa ssma, oblecie, utrie, splachne- odlozi si schodiky (mame take spolu s redukciou- zasunie to pri wc a aj ruky si umyje- vidu jej vsak chodim pustit ja kedze nedociahne na bateriu dobre ani zo schodiku). Po velkej hej ritku utieram ja kedze ona si neutrie dobre a bidet nemame. (Oprchovat sa vie v pohode sama napriklad- pustim vodu a ona sa aj namoci, namydli- jasne ze pomozem chrbatik a tak ale v poho zvlada na taky vek pekne). Ale deti neporovnavam- ani moje medzi sebou (moje jednovajecne dvojicky su kazda uplne ina a sikovnejsia kazda v niecom inom), takze globalizovat je trochu odveci.

inull5
14. jan 2016

@timea7 vďaka..veď ja som ani netvrdila že maly sa vie komplet obliecť..vôbec nie..napísala som čo zvláda.práveže som ho veľmi neucila,on akoby prirodzene sám,neviem ako by som to napísala..od plienok som ho vôbec nechcela tak skoro oducat,Pretože po pôrode nemal ritku,mal vývod a lekár nevedel či nebude inkontinentny.Mali sme nočnik v kúpeľni pi dcére a on tam jednoducho začal sadat.to ešte mal odstavené črevo,no a začal tam tlacit..A keď mu vrátili dnu črevo do dvoch týždňov bol komplet bez plienky..

timea7
14. jan 2016

@inull5 ale urobila si dobre, že si vystihla moment, kedy by to mohlo ísť a vyšlo to. Neľutovala si ho, čo by k ničomu neviedlo, máš môj obdiv. Sú deti, ktoré samé prejavia o niečo záujem, sú také dravé od prírody a sú deti, ktoré sú bojazlivejšie a pohodlnejšie.

inull5
14. jan 2016

@xevulax dobre,neviem kde porovnávam...ale dobre..so synom som si prešla toho viac ako si clovek vie predstaviť.má za sebou 4 operácie z toho dve veľké,s otvorením bruška..ja som svoje dieťa s tvojim ani a iným neporovnavala,jednoducho som napísala čo vie a svoj názor na plienky..mas pocit ze naše mamy v troch rokoch prali plienky??určite.mas tri deti,domácnosť..A iný nemá???ženy mávali 7-8 deti,určite dvom trom z nich prali plienky lebo nechceli curat bez plienky..od malička sa rodič prispôsobuje dieťaťu,nechceš cikat do nočnika??dobre maminka dá plienku..nie ja som toto neriešila,lebo moje chceli a hovorím o svojich deťoch.to že tvoje nechceli nie je môj problém a to ze som povedala ze je to pohodlnosť mamičiek je môj názor a nie porovnávanie...si pozri zmysel slová porovnávanie.ja som tiež prala celý šatník a nie ocikany ale okakany,pretože keď mal takmer rok vývod z čreva a keď si sacok trhal 3-4 krát denne tak tomu ja hovorím boj.

papricka33
14. jan 2016

@inull5 prezila si si riadne trapenie, patri ti moj obdiv, ale nebud prosim ta prekvapena, ze 2,5 rocne dieta ma plienku. A urcite taketo maminy neodsudzuj 😖 Nie vzdy to moze byt o pohodlnosti mamicky. Kazde dieta je ine a kazde ma v istom veku ine priority, zaujmy, kazde si aktualne rozvija ine kompetencie. Ja mam 2 deti. Dcerka mala v 2 rokoch plienku len na noc, pre istotu. U synceka budem rada, ak sa v 2 roku plienky zbavime cez den. Aj z takeho praktickeho hladiska, je rozdiel, do akeho rocneho obdobia sa dieta narodi, ci, a ako dokaze komunikovat tuto svoju potrebu. Mamicka moze nacvicovat, behat a utierat mlacky, motivovat.... ale niekedy jednoducho nemozeme preskocit skutocny vyvinovy stupen dietata a tlacit na pilu.