“Domáce” vzdelávanie - pozitíva a negatíva
Ahojte, začínam “objavovať” pointu a fungovanie “domáceho” vzdelávania. Píšem v úvodzovkách, lebo momentálne som asi na takom pomedzí, keď vidím isté negatíva (ale nepopieram aj pozitíva) “klasickej” školy a zároveň nie som zástanca striktného učenia sa doma s polročným preskúšaním v škole. Natrafila som na tzv. alternatívne školy v čechách, kde sa npr deti vzdelávajú dajme tomu 3x týždenne, lekcie si volia,… zvyšok času sú “doma”. Neviem však, či niečo podobné funguje aj u nás (a ideálne v okolí BB, BR).
Pokiaľ by niekto vedel “usmerniť zvedavého začiatočníka”, budem vďačná 🙂
@lonely66 nezucastnovali sa vyučovania roky, nie dni, či týždne. Nie, nezivi ma to, v živote som od domoskolakov nevzala ani cent, aj keď mi to ponúkali. Je to pre mňa čisto osobný záujem o podporu takýchto rodín. Ale opäť, ty si si už niečo vykunstruovala o mne a držíš sa toho.
Nikto netvrdí, že DV deti sú šikovnejšie, či múdrejšie, skôr sú samostatnejsie, zodpovednejšie a motivované a vedia pomerne skoro, čo ich baví. O i. väčšina testov, kde by sa dala prirovnať skupina DV a školská, je zameraná na akademické vedomosti, ktoré v dnešnej dobe nie je možné obsiahnuť v celej šírke a hĺbke. Je viac pravdepodobné, že vo všeobecných testoch budú lepšie deti zo škôl. Otázka je, ako sú dnes tie všeobecné vedomosti v živote využiteľné. DV deti idú viac do hĺbky ako do šírky, pretože sa zameriavajú na to, čo ich baví. A pre mňa je toto dôležitejší atribút, ako to, čo požaduje klasická škola. A to ani nevravím o tých ďalších veciach, ktoré škola viac ničí, ako rozvíja. Celkom by ma zaujímalo, ako DV poškodzuje deti, v živote som nečítala žiadny taký výskum, ktorý by niečo takéto dokazoval. Zato som čítala dosť výskumov o tom, ako poškodzuje škola, zabíja vnútornú motiváciu, kreativitu, jedinečnosť a autonómnosť detí. Potvrdené to mám aj od psych . z CPPP, ktorá pracuje s nadanymi deťmi a otvorene priznala, že veľký podiel viny na tom má práve škola.
Veď skús napísať svoj názor, prečo je DV podľa teba zlé, v čom vidíš výhody školy.
@lonely66 v ČR su take deti, co nikdy nechodili do skoly a uz su dospele. Ja ich osobne nepoznam ale pocula som par podcastov kde o nich hovorili. Na IG sa daju dohladat mami, ktore ucia deti doma - Spolu poza skolu, Deti jsou taky lidi,... Akoze mne je to sympaticke ale zaroven si myslim, ze to neni pre kazdeho (ani rodica, ani dieta) Tieto deti sa zameriavaju na jednu oblast, ktora ich bavi a su v nej odbornici a predpokladam, ze ich povolanie je potom podnikat/pracovat na volnej nohe s tym v com su dobry. A to sa da urcite uz v 16 rokoch. A myslim, ze sa bavime o umelcoch, ajtakoch, mozno ludia co vyrabaju doma mydielka a sviecky. Pochybujem, ze z takeho dietata moze byt lekar, pravnik, architekt a podobne.
@lauriik môže z nich byť čokoľvek, aj ten lekár a právnik. Samozrejme, tie deti nežijú na ružovom oblaciku a vedia, že ak budú chcieť byť lekarmi a pod , tak to obnáša naučiť sa veľké množstvo "učiva". A ak majú nastavený cieľ byť lekár.. , tak proste zamerajú svoju pozornosť na ten cieľ a naučia sa to. Btw, aj absolventi klasických škôl sa často na ťažké VŠ pripravujú aj rok, dva. Je veľa študentov, ktorých neprijali hneď po SŠ na VŠ a tak sa rok učia doma samostatne a zameriavajú sa na to, čo potrebujú.
@anonymnasnazilka nielen od rodiča ale aj dieťaťa. Mnohým deťom sa nechce sedieť nad knihami a učiť sa. V škole sú v podstate donútené. Doma? ..... Kašlú na to. Pokiaľ rodič vie, ako na to a dieťa spolupracuje, môže z toho vyťažiť.
@akvi Lenze ked cely zivot ides vo volnom mode a ucis sa co ta zrovna zaujima tak potom nejaka medina musi byt proste sok. A navyse teda ked uz si to dieta vychovavas volnym stylom tak asi nechces aby nakonec sa upisal niekde pracovat pre korporat/nemocnicu kde bude travit cele dni, vikendy, po nociach. To sa s tou myslienkou domskolactva = volnosti, vobec nezlucuje
@lauriik absolútne to nemusí byť šok, na medicínu väčšinou idú deti, ktoré celkovo inklinujú k akademickým znalostiam a aj bez tlaku školy sa proste radi učia čokoľvek. Málokedy sa stáva, že dieťa, ktoré je skôr športovo, technicky alebo umelecky založené, že si vyberie cestu medicíny, práva a pod. Samozrejme, nie je to vylúčené. Takto isto to majú predsa aj deti, ktoré do tej školy chodia. Z hokejovej triedy asi nebude nejaký významný počet detí, ktoré pôjdu na medicínu, či právo. A samozrejme existujú výnimky.
@lauriik a ešte - tá voľnosť v DV neznamená zaháľanie a ničnerobenie, to je častá predstava, ktorá je ale mylná. DV deti majú práveže milión aktivít v priebehu dňa, dovolím si povedať, že podstatne viac podnetov, ako deti v škole. A teda má viac príležitostí nájsť to, čo ho baví. Tak isto vytrvalosť v činnosti - v škole ak aj niekoho niečo zaujme, po 45 minútach je z činnosti vytrhnutý a donútený robiť niečo iné. Domoskolaka keď zaujme téma/činnosť, tak v tom trávi dni a týždne. Nikto ho nevytrhava z prúdu.
@akvi 👏👏👏. Presne tak v skole sa neberu do uvahy potreby, pocity jednotlivca- ani ti nie je mozne jedze su kolektiv. Zatial doma jed ho bavi matika moze ju ratat aj dlhsie ako 45min.lebo potom musi spievat lebo tak je to urcene. Co na tom, ze dietatu 2 dni predtym zomrela babicka. Nespievas? 5. Mas ti v rozvrhu tak spievaj. Osobna skusenost z nasho skolstva.
@lauriik a súhlasím s tým, že si asi nevyberie prácu v zamestnaní, ale nie kôli voľnosti v zmysle že sa mu nechce robiť to, čo mu kážu, skôr v zmysle plánovania si dňa a aj efektivity práce. Príklad môjho syna - v momente, ako mal 18, tak sa dohodol so zamestnávateľom, že si vybaví živnosť a bude brať zákazky, aj keď finančne je živnosť asi nevyhodnejsia. Ale vybral si ju preto, lebo ho neskutočne rozčuľovalo, že za tých 8 hodín v práci je plno hlucheho času, pretože vznikali prestoje a pod. Takto doma to spraví za oveľa kratší čas a vie brať zákazky od ďalších firiem, plánuje si koľko práce vezme, kedy zamaka a kedy si spraví voľno. Presne tak, ako funguje od puberty na tom IUP. Sám rozhoduje, kedy, čo spraví.
@lauriik dobrý postreh. By ma zaujímalo, či pozná takých ľudí a ako sa s týmto vyrovnávajú - myslím lekárov a podobné profesie,
@kvetinka75 pretoze z domaškoláka moze byt lekar, pravnik, architekt,... Ale len na teoretickej urovni. Prakticky to nikdy nemoze fungovat. Uz len s principu ked niekto cely zivot sa vzdelava doma a venuje sa tomu co ho bavi tak tazko nabehne do skoly kde sa uci kvanta nepodstatnych veci. Neexistuje aby v 20 rokoch sa clovek zacal takto ucit. Neverim tomu. Ale kludne nech sa mi ozve niekto kto z celozivotneho domskolaka spravil doktora a zoberem svoje tvrdenie spat. 😉
@lauriik poznám takú dievčinu, že bola počas ZŠ doma na DV, vedela, že chce ísť študovať medinu, tak sa pripravila na skúšky na gympel. Áno, bolo tam vela učiva, ktoré musela “doháňať” a aj ti domskolaci pokial chcú niečo vyštudovať, sa musia učiť vela zbytočného učiva, no zvládajú to. Dievčina urobila prijímačky na výbornú.
Vacsina deti z HS absolvuje SŠ klasicky. Ale tie deti majú cieľ, motivaciu, takze robia i veci, ktoré ich nudia a nebavia, aby dosiahli to čo chcú. Sú veľmi aktívne, pýtajú sa, chcú rozumieť tomu, čo sa učia, to je bežný rozdiel od klasicky vzdelavanych deti. Problém je to, ze im nejde bifľovanie a v niektorých predmetoch musia vela doháňať.
@tini27 Reálne skúsenosti (rozhovory) sú i na YTB.
Napr.
@lonely66 mam ti odfotit ziacku a pohladat umrtny list svojej babky? Alebo ti poslem jej ydaje a popros na matrike. Budes mat aj uradnu peciatku. Akoze teraz neviem co chces mne, alebo sebe dokazat!!
@tiika ja hovorim o ludoch co si v 20 rokoch zmyslia, ze idu prvy krat do skoly 😉 Pokial si doma 9 rokov a potom ides na SŠ tak verim, ze sa to da lebo tam ziskas este studijne navyky. Tym ale nechcem povedat, ze klasicke skolstvo je spravne. Ja mam vela vyhrad voci klasickemu skolstvu. Pre mna je asi najlepsie hladat nejaky balanc. Nevyklonit sa extremne ani na jednu stranu 😉 To pre mna plati vseobecne vo vsetkych oblastiach zivota.
@lonely66 nie, islo o moju dceru. ( nemam povinnost oznamovat kazdej ucitelke umrtue v rodine). A bola to 5 aby pani ucitelka ukazala svoju silu, lebo dcera nespievala. Ucitelka jej to prikazala( nepytala sa na dovody), a ked odmietla tak 5. A mimochodom este stale uci vela takych ucitelov z minuleho storocia, dokonca aj rezimu ktore stale praktuzuju zastarale vyucujuce metody- kedze mladí ucitelia pracovat v skolstve nechcu- no to je ina tema. A vobec nechapem tento hejt na domoskolakov- ved mozete byt spokojne, ze ich pocet kazdy rok rastie. Kedze sa podla vas nedostanu na kvslitne SŠ a VŠ logicky ostane viac miesta pre deti z klasickeho vzdelavania.
@lonely66 vies kolko v skolstve chyba ucitelov? A nik im miesto nedrzi. Ten vylel nepatril cielene tebe ale celkovo. Neviem ci registrujes - je tu viacero takychto diskusii a tam dostavame celkom tvrde tituly. A to nie len rodicia, ale aj deti.A nie je to o nenavisti voci ucitelom, to vobec mozno preto, lebo poznam niektorych nazory a teorie, konspiracie...asi je ti trochu osobné.
Máme skúsenosť. Syn chodil do homeschool školy, čiže škola, kde ich bolo v triede máličko, indivindi prístup a všetky tieto veci, raz za polroka prišli z kmeňovej školy, poskúšali, popozerali prácu detí a tak. Po prvom ročníku sme syna prekladali so klasickej školy, dnes už je na 8ročnom gympli. Dať ho do alternatívnej školy ľutujem, lebo to bola chyba a mal potom veľký problém začleniť sa do rozbehnutého kolektívu. Najväčšue negatívum pre mňa bolo, že detí malo byť v triede 15, bolo ich 8, pričom 5 malo nejaké špeciálne potreby. Dynamika toho kolektívu bola strašná, niektoré deti mali asistentov, niektoré nie, niektoré tam robili také haluze, že jedno dievčatko skončilo u psychologičky. V zásade si myslím, že koncept je fajn, ale v realite to nemusí úplne vypáliť dobre.

@lonely66 aj keď by som ti uviedla x prikladov, tak si pôjdeš svoje. Absolútne nechceš pripustiť, že takéto deti existujú a áno, tých, čo prešli oficiálnym DV je zatiaľ málo, pretože oficiálne žiadne DV nebolo možné. Neoficiálne sa to ale dialo a je predsa úplne jedno, akým spôsobom dieťa do školy ne/chodilo. Pýtaš sa na DV deti, nie je to jedno, či boli na IUP a šli si svoje alebo boli zapísané napríklad v zahraničí v homeschool kmeňovej škole alebo boli zapísané v ČR na DV ? Ide o princíp predsa, že sa nezucastnovali vyučovania.