Dovolenka bez ročného dieťaťa. Ovplyvní to dieťa?
Chceli by sme v lete ísť na dovolenku, ale bez malej. Neviem či to môže mať na ňu nejaký vplyv, myslím to odlúčenie na týždeň. Bude mať vtedy takmer rok, len nie som si celkom istá či ju dokážem nechať bez seba a či to zvládne aj ona.... Máte s tým skúsenosti? Nechali ste niektorá takto staré dietky na týždeň u starkých?
Ano bude. Cisto zo psychologickeho hladiska. To aku velku zalezi od vasej predoslej vyhovy a na povahe dietata.
mne to príde smutné... cestu autom by zvládla pokial by ste išli v noci...my cez den necestujeme na dlhsie vzdialenosti
@alicapr Nikto Ťa nesúdi, len Ti píšeme svoje názory. 😉 Ja by som vybrala dovču tu na Slovensku - kým je dieťa malé. Byť na vašom mieste by som zahraničnú dovolenku posunula na budúci rok. My sme to tiež takto riešili. S pol ročným synom sme boli vo Vysokých Tatrách a o rok neskôr v Chorvátsku. Išli sme autom, nie po dialnici, stáli sme kedy sme to cítili za potrebné. Už cestou tam sme si to ohromne užívali. Predovšetkým zastávka vo Varaždíne nám zostala v pamäti - boli tam také letné slávnosti v meste - strávili sme tam celé popoľudnie a synček si to ohromne užíval. Boli tam rôzne atrakcie a my sme sa tešili, že on sa teší. Určite by som ho nenechala doma. ÁÁÁch, keď si na to spomeniem ... bolo to super, vstával skoro ráno, šli sme ku morskému pobrežiu - všade bolo ešte ticho, len more, slnko a my. Prekrásne! A ver, že zvykol aj veľa spať - veď bol maličký - a keďže bolo zážitkov priveľa, netrebalo ani uspávať, sám klesal únavou. Takže s manželom času na seba sme mali každý deň dosť. A pohľad na synčeka počas spoločných výletíkov, plavbou loďou, atď..... nás napĺňal nesmiernym šťastím. Neviem si predstaviť, že by sme boli išli bez neho. 🙂 (A samozrejme tieto výlety formovali aj synčeka a rozširovali jeho obzor - asi viac ako keby trčal u babky, tam môže byť hocikedy chce. 😉 )
@alicapr tak ja rovno napisem, ze by som nesla. necitala som diskusiu, ale nechapem preco bez malej. boli sme na x dovolenkach a vzdy s malym, prvy krat sme isli len do 1, 5 hod autom ked mal 11 mesiacov do Rakuska a postupne zvladal aj dlshie trasy. prvu dovolenku som schvalne naplanovala nie velmi daleko, ako to vypali. zda sa mi to nie uplne ok ju na tyzden nechat bez rodicov. pisem svoj nazor. nesudim.maly by mi urcite chybal a sama by som nebola v pohode
No klasika, dva tábory žien si budú teraz dokazovať ktoré sú lepšie matky - tie ktoré nepotrebujú dovolenkovať bez detí alebo tie, ktoré si bez detí v pohode oddýchnu. A samozrejme sú reakcie okorenené sarkasticko-ironicko-pohrdlivo urážlivými poznámkami na adresu opačného tábora matiek.
Autorka témy chcela názor, každá si ho má právo napísať, ale myslím že vzájomné osočovanie je trápne, horšie ako 5-ročné deti na pieskovisku. Prečo máte takú silnú potrebu presvedčiť ostatných o svojej pravde?
Pre autorku pridávam nestranný, neškodný link na článok, ktorý môže pomôcť v jej rozhodnutí: http://zena.atlas.sk/rodicia-na-dovolenke-dieta...
Moji ma brali do Chorvatska ked som mala 5-6 mesiacov, a kedze si to nepamatam, tak si myslim, ze by mi bolo jedno ci ma nechaju u babky ci zoberu so sebou 🙂 Svaror so zenou sli do Thajska a maleho osemmesacneho nechali u babky, a celkom pohoda. Niekedy je mozno lepsie pre manzelov aby si trosku oddychli a obnovili romantiku (konecne, po dlhsom case 🙂 ).
@0silvia0 uplen suhlasim, precitala som si teraz par nazorov, hystericko-utocne, naco? ide o obycajnu otazku, staci odpovedat normalne bez vsuviek typu "vam hrabe", "pre boha ziveho"a podobne
nesudim niekoho, kto ide, je to jeho vec, teraz by som uz napriklad sla, v tom veku som sa na to necitila, ani som nad tym nerozmyslala
ja sice od 7 mesiaca pracujem na plny uvazok ale napriek silnym reciam, ze by som zvladla dovolenku bez malej, tak asi nie🙂bola som minule na jednu noc prec a uz to mi prislo zvlastne a chybala mi...ako oddych typu vecera, den len dvojica je fajn, ale tyzden by mi prisiel asi vela...a myslim, ze ani tie deticky to az tak nevedia si v tej malej hlavicke utriast...ale to je len moj nazor🙂
@mircalla Nepotrebujem lajk.........ale poviem ti preco hysteria, vsuvky a rozhorcenie.........
keby sa tu ludia drzali temy, keby clovek odpovedal k veci a keby odpovedali na otazku TIE damy, ktore s tym skusenosti maju, tak ako sa pytala zakladatelka temy.......tak to mohlo byt bez zbytocneho rozhorcenia, vsuviek a "klopkania si na celo" sa mohla tato tema skoncit uplne inak..
Totiz ja s tymto pripadom na rozdiel od vacsiny dievcat skusenosti mam a pretom som sem aj napisala......... Ale zacat opovedat zakladatelke stylom:
" A PRECO NEMOZES ZOBRAT AJ SVOJE DIETA?" ....." A PRECO MUSIS IST NA DOVOLENKU?" ...... " A PRECO NEZOBERIES AJ BABKU A DEDKA?".........a PRECO.....a PRECO??????
Toto su podla teba odpovede?
A druha verzia blbych odpovedi je ta, ze Matka v zivote dieta nenechala doma same ani jeden den, boze chran, aby sa o neho postaral vlastny otec................Ale zato ide silno radit, ake ma ona skusenosti......(a pritom ziadne nema).
Je jedno, ked sa matka prizna, ze nema na to odvahu ani nie je psychicky pripravene na to, aby dieta nechala same doma. Ale je druhe, ked zacne osocovat matk,y, ktore tu dovolenku absolvovali, alebo sa chystaju ju este len prezit.....
To je take typicke Slovenske.......nemam osobnu skusenost, ale viem najlepsie 🙄 🙄 🙄 🙄
´
tak my sme isli len na 2 dni do Viedne a syna vtedy 7 mesacneho sme nechali u mami,spociatku bol ok ale ked sa zacalo stmievat a videl ze neprichadzame tak zacal byt smutny,placlivy,noc potom preplakal nemohol spat,rucky stale vystieral k dveram,vobec nezaspal az kym sme poobede prisli domov,ked nas videl aky bol stastny veru sme ho uz viac takto sameho nenechali.Mozno to bolo tym ze babku velmi nepoznal,bol s nou len par dni ked sme odisli,mozno to citil ze mu chybame,ze sa nieco deje ked tam niesme.
Poznamenat je asi silne slovo, ale napr. mna nechali ako malu u babky (na ten konkretny cas si nepamatam, bola som este moc mala, ale neskor som ju milovala), a nasi si sli utuzovat vztah k moru, slo o dva roky po sebe, vzdy na tyzden, dva uz si presne nepamatam. Nie ze by im toto utuzovanie z dlhodobeho hladiska pomohlo, ale to uz je mimo temy. Co som chcela povedat ze ked som dostala rozum a chapala suvisloti, nasla som nahodou ich fotky vtedajsie a trvalo mi dlho kym som to prekusla. Nevycitala som im to, bolo mi jasne ze na to maju plne pravo, bol to len taky vnutorny osten, ze preco nevzali aj mna, ja by som neprekazala...Potom az ako dospela som to stravila a nejak tam vnutorne "odpustila" (opat mozno silne slovo, ved som to neriesila ako nejaky problem kontinualne, len ma to obcas napadlo).
Kazde dieta je ine, to sa neda povedat dopredu, myslim ze vacsine to nebude robit ziadne nasledky, ale chcem dat do pozornosti, ze aj deti ako ja su, a su to legitimne pocity, na ktore "maju pravo" nakolko je to ich autenticke prezivanie, nie je to prejav slabosti ani nic.
Nechavali ma aj na den, dva a pod. odmala, to mi nerobilo nic, tykalo sa to cisto dovelenky ako takej.
U mna to malo jediny vyvod a sice ze tahame decka od najutlejsieho veku vsade so sebou, ked ide o rodinne uzivanie, ale my to nerobime pretoze musime a bojime sa ze by inde trpeli, ale vystrelilo to pozitivne a chceme to. Starsi uz bude mat 10r. a veru zacinam mat pocit ze na dovolenke sa s nami zacina realne nudit miestami a ze by si chcel pomalicky radsej zazivat coraz viac bez nas. Viac nez par rokov uz tomu nedavam a uz teraz je to take ine ako ked bol maly a bral nas so vsetkym vsudy. Utieklo to teda poriadne rychlo a uz teraz vidim ze mi aj trochu smutno bude. A fotky ako sa ako male capkaju v mori si pozerame poriadne casto 🙂, su to najoblubenejsie fotky deti.
Ked su ale ludia, ktori to bez deti vyslovene beru ako oddych, s detmi by sa nezrelaxovali, potrebuju to ako psychohygienu prave preto aby mali potom viac energie k detom, je dobre to umoznit si bez vycitiek. A ked tam tie vycitky ani nemaju predpoklad byt, smelo dotoho, dieta to isto prezije, o tom ziadna.
Neviem ci by som jednu ci druhu "stranu" zhadzovala, vyjadreniami ako priviazat k retazi apod., to nie je o tom, my sme "chodili" pred detmi nadstandartne dlho spolu, 11r. od 18tky a stihli sme toho spolu s muzom vydovolenkovat teda riadne, potom teda sme boli vyziti a radi dali priestor detom a ako hovorim, pozeram ze spolocnych dovoleniek bez nich nas nakoniec bude cakat este dalsie kopa a skor nez sme mysleli, takze za mna osobne je prevaldajuci pocit: uzivajte si dietky kym su male, to co sa vam moze zdat ako pripadne obmedzenie, bude zo spatneho pohladu krasne chvile ktore sa uz nevratia.
@digysa raz sa to snáď podarí aj mne - "zbaviť" sa ich oboch naraz 😀 😀 😀 a dám babskú welnes jazdu
raz ma muž totálne prekvapil - dali sme malú našim na noc a on nezabočil smerom domov ale opačne a on už mal objednanú hotelovú izbu...reku na čo? veď bývame sami...a že taká minidovolenka 🙂
ale zasa také dlhšie dovolenky berie tak, že kvôli malej, vtedy si ju užíva na 200%
mňa babka varovala od necelého roka, mama chodila len na víkend a čuduj sa svete, vôbec si to nepamätám, ani nemám pocit, že by ma to nejako poznačilo
@fannynka ja by som išla buď úplne sama, alebo s oboma deťmi, lebo aj mne by to bolo potom ľúto
@jabadaba Suhlasim, ale ja sa nezastavam druhych zien, hovorim za seba.
@digysa
@lyzzy Ak sa vam komentare niektorych zien nepacia a myslite si, ze su zamindrakovane a ich deti poznacene, treba ich pri umiestnovani takychto komentarov oznacit a nie hodit takyto komentar len tak do plena a zovseobecnovat.
Ale inak, neviem ktora z vas to napisala, mate pravdu v tom, ze ani ja som nemala reagovat na temu, pretoze autorka sa skutocne nepyta na nazory, ale na konkretne skusenosti. To vsak ale aj tak nedava nikomu pravo VSEOBECNE urazat ostatnych, ktori sa zapojili.
@digysa milá digysa, neviem čo chceš dokázať svojím expresívnym prejavom a nechápem kto ťa poveril moderovaním tejto diskusie k tejto téme. Čo keby si dokázala prenechať túto diskusiu autorke témy, nech si to zhodnotí, uzavrie, poprípade uzamkne, poprípade poďakuje za odpovede. Vôbec sa nemusíš chopiť tejto funkcie, skús sa ukľudniť. Si iný typ človeka a asi nevieš pochopiť že existujú aj citlivé, dokonca precitlivelé deti. Ak si ty takým dieťaťom nebola, neznamená to, že niekto iný taký nemôže byť.
@horana to dokonale popísala, takto skutočne vnímajú citlivé deti podobné situácie. Aj ja som bola takýmto dieťaťom, takže úplne chápem o čom @horana píše. Síce moji rodičia na dovolenky bez detí nechodili (kvôli finaciám), ale ja ako dieťa predškolského veku som kvôli mojim chorobám bola raz u jednej babky, raz u druhej, nosili ma hore-dole a veru nejaké následky na sebe pociťujem. Ako píše @horana, dieťa všetko časom odpustí (aj ja som už ako dospelá všetko pochopila), ale kým príde k odpusteniu, dieťa sa všeličím zožiera...
Takže @digysa neposudzuj všetko len zo svojej strany, vždy je viac pohľadov na jednu vec a čím skôr sa s tým zmieriš, tým lepšie pre teba.
@alicapr neovplyvní. Máme vlastnú skúsenosť s dovolenkou bez dieťaťa a môžem ti len odporúčať. Dieťa si na to ani nebude pamätať a uvidíš v akom pozitívnom smere to nakopne váš vzťah s manželom, dostanete druhý dych aj ako partneri. Niektoré tu supermatky čo sa bez dieťaťa nejdú pomaly ani vy...ť tu potom vyplakávajú,ako si ich manžel našiel druhú...no prečo asi. Akoby po pôrode zabudli,že sú aj manželia a nie len rodičia, takže z vlastnej skúsenosti tvrdím, že ak je dieťa na starých rodičov zvyknuté, tak neváhaj ani sekundu a užívaj si aj manžela, resp. si užívajte jeden druhého. Dá ti to viac ako dovolenka s ročným dieťaťom, to by som radšej zostala doma, aj keď svoju dcéru neskutočne zbožňujem,ale v živote nie som len matka, ale aj manželka a tiež bytosť, čo si potrebuje oddýchnuť, takže toľko k téme 🙂
oprava: moji rodičia v čase môjho raného detstva bez detí nechodili na dovolenky. Boli bez najmladšej sestry ako píšem v niektorom z úvodných príspevkov, keď my staršie sme boli približne vo veku 10 rokov. Ale ako to prežívala moja najmladšia sestra neviem, ale môžem sa jej spýtať, či si niečo pamätá.
A inak, niekto tu písal, že dieťa si nepamätá nič do 3 rokov. Ja mám prvé spomienky vo veku 2 rokov, ktoré si doteraz pamätám, lebo pre mňa ako pre dieťa neboli príjemné. Nevedela som ich pôvodne priradiť ku veku, ale keď som sa o tom rozprávala so starkou a opisovala som jej čo mám v pamäti, povedala mi, že nechápe ako si to môžem pamätať, keď som vtedy mala len 2 roky...
@alicapr dopredu ti nikto neda zaruky co by bolo najlepsie. Pokial je teraz zvyknuta byt bez vas, tak by to zrejme nemal byt velky problem, skor keby to malo byt uplne prve odlucenie hned na cely tyzden. Deticky su felxibilne, niekedy ked si dobre naplanujete cestu, date si dost velku casovu rezervu na prestavky, tak aj dlhsiu cestu autom zvladnu.
Mozno si niekto bude mysliet ze som pokrytec ale my sme nechali 5 mesacne dvojcata tyzden s mojimi rodicmi a sli sme sami! Proste sme to tak citíi a nikomu sme neublizili. Aj som si poplakala ale deti nie su nijak poznacene! Dovolenka je o oddychu a my sme si veru oddychli... Potom Sme bol opat ked mali rok a aj ked mali rok aj pol az na 17 dni. Odvtedy sme dlho nikde neboli a az ked mali 5 tak sme isli aj s nimi do Egypta a najmladsiu sme nechali s rodicmi. Inak chodime so vsetkymi do aquaparku raz rocne aj dvakrat na 4 - 5 dni cize milujeme svoje deti dame im vsetku lasku ale ked si chceme oddychnut tak s cistim svedomim deti "odlozime" v sobotu ideme na wellnes 5 dni a opat bez deti. Ja ich mam 365 dni v roku 24 hodin denne a a nie som iba matka ale zena ktora potrebuje vypnut
Takze kazdy nech robi podla vlastneho uvazenia svedomia a moznosti
ja si myslim, ze kludne mozes dieta nechat doma aj my sme boli ked mala mala rok bez nej na dovolenke 🙂
@0silvia0 Moj manzel si pamäta veci ako rocne dieta. Ja som mu neverila, lebo sama si pamätam az od cca 4 rokov, takze je to neuveritelne, ale podla toho co popisuje, nemal viac ako rok, a vylucili sme aj to, ze by sa mu to snivalo a zapamätal si sen, alebo ze to videl na fotke, alebo ze to ma z rozpravania, kedy sa moze stat, ze historka je tolkokrat opakovana, az clovek uveri, ze si to pamata.
Záleží aj na tom aké je to dieta, ja som napr. so starším synom išla do zahraničia na 20hodinovú cestu autom úplne v pohode ked mal 1,5roka, lebo bol dobrý a kludný a tak som vedela, že to zvládne. S mladším sme boli v rovnakom veku len na Slovensku, cesta trvala 3 hodiny a on celú cestu prereval, manžel bol nervozny, nemohol v klude šoferovat, ked sme prišli na miesto, malý reval dalšie 2 hodiny v kuse, lebo sa bál nového prostredia a neznámych ludí, všetci na nás kukali, že čo sa mu stalo. manžel povedal, že s malým do 5 rokov už nikam autom nejde 😀 Teraz má 3,5roka a v aute už neplače a je úplne v pohode, čiže teraz by sme s ním išli hocikde. Autorka si najlepšie pozná svoje dieta tak sa može rozhodnút, či by to zvládla či nie.

@h2 ale neboj sa, dieta si toto nemysli. Nie rocne dietatko. Pokial je v milujucom prostredi, ma vsetky potreby naplnene, tak sa citi bezpecne a nevnima situaciu tak ako si ju my dospeli predstavujeme.