icon

Dvojičky - farby, výslovnosť

magdus999
6. dec 2020

Mam 4.5 rocne dvojicky. Prave sme zacali chodit k logopedovi, kedze si velmi zamienaju pismenka. Bude to na dlho, maju nejaku sluchovu poruchu, ze seba pocuju dobre, ale hovoria zle. Nevadi, ucime sa. Co ma trapi, ze ich absolutne neviem naucit ani zakladne farby, skor hadaju, ako vedia. A tak isto pri ratani do 10. Chlapcek stale vynechava cislovku 4 a dievcatko cislo 4 a 7. Uz som zufala, skusame s muzom kadejake hry, napr.sme ich jeden mesiac prestali skusat z farieb, len sme stale my hovorili farby, pre priklad, podam ti ten modry hrncek. Po mesiaci žiadne zlepsenie. Basnicky, pesnicky sa vedia naucit rychlo, precitam im dlhu rozpravku, hlavne syn ju zreprodukuje skoro slovo od slova. Ked ich idem ucit napr.palec, ukazovak .... naucia sa to na prvy krat. Písmenka ich zaujimaju, vedia skoro celu abecedu, pisat pismena ma hlavne dcera, nevediem ju k tomu, sama chce. Veľmi vela veci sa naucia hneď, ale farby a ratanie len do 10 ani za svet. Nema s tym niekto skusenost, alebo nevie nieco poradit? Dakujem velmi pekne

lucka_ke
6. dec 2020

brat učil dcéru farby na lentilkách ak uhádla mohla ju zjesť 🙂 ja som učila syna na kockách - podaj mi žltú, červenú...
a vidia dobre? nie sú farboslepí?

ninusa221
6. dec 2020

@magdus999 keby skúsite taku hru že budete napriklad v obyvacke a budete im vraviet napriklad kde je hneda ? A oni to budu musiet chytiť napriklad stenu. A že kto bude prvy a počítanie napriklad nakreslit na papier čísla a kocky stavat kde je 1 tka daj jednu kocku a počítať len to treba kazdy den u nas v mš sme takto naučili deti tak snáď aspon k dacomu pomôže .

pribinak
6. dec 2020

To ani nie je podľa mna dobre furt do nich niečo hučať. Proste by som si dala teraz napr do marca pokoj a nechala ich byt deťmi a venovať sa iba tomu čo či zaujíma

Oni keď sa sústredia na svoje témy a vy do nich tlačíte iné, tak je to vyčerpávajúce pre obe strany a nikto z toho celého nemá radosť

No tak nevedia farby. No a čo. Tak vedia iné čo zas nevedia iné deti a hotovo. Posrate farby sa naučia o rok.
Možno by som sa zamerala teraz viac na motoriku - fyzické aktivity.

ckatka
6. dec 2020

Môj ma 4r a nevie kresliť. Fakt ze len carbe. A co...bože..deti sa vyvíjajú. Je lavak možno to príde neskôr....ale zato fyzicky schová do vrecka aj deti na prvom stupni...
Mozu mat inak poruchu farbocitu alebo niečo...nesil to da sa s tým žiť. Pokým ostatne je v poriadku...
A na počítanie tiež majú čas do prvej triedy. Dneska by rodičia najradšej chceli aby decko pri nástupe do školy vedelo čítať počítať recitovat....ale ved to sa v tej skole naučí. Dovtedy sa ma hrať.
Naučte ich radšej ako byť slušný a empaticky a vážiť si ľudí a zvieratká...to im dá do života viac ako správne počítanie v škôlke...

magdus999
autor
6. dec 2020

@lucka_ke to sme veľa krát skúšali, hlavne s lentilkami 😀 a nič, v podstate len hádali.

@ninusa221 Ďakujem skúsim s tými kockami 💪

@pribinak Vôbec do nich nič nehučím, robíme naozaj hrami, že ani nevedia, jedine čo je denná aktivita je logopedia, momentálne len a len písmenko č. To chápu, kedže si veľmi obľúbili logopedičku a nemajú problém, že treba precvičovanie. Športové aktivity majú, chodia plávať, na atletiku, práveže oproti ostatným majú veľmi veľa pohybu. Klasický kotúľ vedeli už v dvoch. Oni sa práveže chcú učiť, lepime knihy s nálepkami a popritom rátame, oni chcú, veľmi, baví ich to, ale proste to nejde, pesničky jeden, dva, tri, štyri, päť vedia krásne naspamät, ale porátať ani za svet. Samy mi vravia, že koľko je napríklad kvetov, aktívne chcú rátať, aj farby menovať a vždy zle. Ďakujem za názor, len sa pýtam na skúsenosti, či nejaké triky.

magdus999
autor
6. dec 2020

@ckatka v prvom rade, nie som premotivaná matka, ktorá má vysoké nároky, ohľadom správania sa v spoločnosti a podobne, sa všetko naučili, my nemáme s týmto absolútne žiadny problém. A nie “ o Bože”, čo všetko chcú matky. Moje deti sa chcú učiť, všetko im stačí raz vysvetlit a ide im to. Ja nepotrebujem, aby vedeli čítať, či rátať, sama som názoru, že nie je dobré, keď vedia škôlkari písať celu abecedu a potom sa v škole nudia. Ja som len žiadala, či nemal niekto podobný problém, či neporadí nejaký trik, čo nás doma nenapadlo. Ja sa im chcem venovať, oni si to vyžadujú, nechcú sedieť pred telkou, ale robiť rôzne aktivity. Ja keď sa spýtam, či rozprávku, alebo spolu hry, tak sa radšej spolu hrajú so mnou, či spolu, kedže si ako dvojičky veľmi dobre rozumejú. Tak prečo to nevyužiť a skúsiť nejako vycibriť niečo, čo by mali pomaly ako 5 roční vedieť, ďakujem za názor a želám pekný večer.

deti95060810
6. dec 2020

4,5 ročné dieťa nevie narátať do 10 ? to je chyba? podĺa mňa ani nie... však to sa učia deti v škole, popr. v škôlke deti v najväčšej skupine.... na rátanie majú čas...

ninusa221
6. dec 2020

@deti95060810 no by ste sa čudovali ale do 10 vie narátať aj 3 ročne dieťa aj menej

majamat
6. dec 2020

neviem ako si ucila farby a ani neviem ako ucia ine mamicky,a le moja mama a aj som mala vo zvyku hovorit zltej napr. slnieckova zlta, zelena - travickovo zelena a pod. je to taka asociacia s niecim eznym, co dieta vnima uz dlhsie a je mozne ze sa mu to lepsie pamata.
s cislami neporadim. dcera nemala moc problem. inak sme mali knizky s cislami. s tymi sme trosku trenovali.

deti95060810
6. dec 2020

@ninusa221 vedieť môže... len či tomu aj rozumie...
neprehnala si to troška že do 10 počíta dieťa aj menej ako 3 ročné? lebo vieš deti mám viac, ale ani jedno sa až tak nechytalo na počítanie vo veku 3 roky... Ani som to nepočula od žiadnej maminky ...
keby to tak bolo ako píšeš, prečo potom v prvej tr. učia deti počítať do 10 ? inak by to potom mohli učiť aj v MŠ keby to bolo až tak bežné....😉

majamat
6. dec 2020

@deti95060810 veru asi ani moja dcera nevedela, ani si nepamatam. a to sa medzi 5-6r naucila riesit jednoduche sudoku. toto si pamatam, ze to vedela este v skolke, ale vela som uz zabudla. no co nezabudnem, ako som ju doma nahanala, lebo sa nechcela chystat do skolky. to boli nervy kazde rano a pritom sa tam tesila, ale jej bolo 1.5 hod na pripravu malo.

ninusa221
6. dec 2020

@deti95060810 poznam take s vlastnej skusenosti takze tak pišem.

majamat
6. dec 2020

@ninusa221 nietore deti do 3r este ani poriadne nerozpravaju.

magdus999
autor
6. dec 2020

@majamat ďakujem veľmi pekne za ochotu, áno, aj to sme skúšali, žltá ako slniečková a podobne, vedia tak 4 farby a viac sa nevieme posunúť.

Pre ostatných: prosím, nekomentujte čo má a čo nemá dieťa vedieť. Podľa mňa v tomto veku to majú vedieť, je to základ a ja len hľadám rady, či triky. Nie debaty, či je to veľa, či málo. To nebola podstata otázky, či si myslíte, že v tomto veku majú vedieť rátať do 10, či rozlišovať farby. Ďakujem pekne.

majamat
6. dec 2020

@magdus999 nie zlta ako slnieckova, ako prirovnanie, ale vzdy, ked povies nejaku farbu, napr. aha ake pekne tricko, slnieckovozlte.

magdus999
autor
6. dec 2020

@majamat aha, jasne. Dakujem, budem skusim par tyzdnov 😍

majamat
6. dec 2020

@magdus999 no drzim palce.

taga
6. dec 2020

@magdus999 moj 3,5 rocny pocita do 20 v pohode, nad 20 uz robi chyby ale cislo 16 vzdy preskoci 🤣 neucim ho nasilu, nedrilujem, proste to pochytil. Skusila by som mozno v tvojom pripade pouzit prsteky.. pises, ze maju 4.5 roka.. tak nejako skusit do toho zapojit kolko maju rokov.. ze maju 4, budu mat 5 a ukazovat si na prstekoch

magdus999
autor
6. dec 2020

@taga dakujem krasne. Presne na tom na bavime, ze kolko maju rockov, zrovna to vynechavaju 😁 dakujem, nesilim to, lebo by to bolo kontraproduktivne

taga
6. dec 2020

@magdus999 alebo skuste pocitat predmety, ktore su v pocte 4.. 4 kolieska na aute, 4 rocne obdobia, 4 nohy stolicky...

andreatytler
7. dec 2020

@magdus999 Skusali ste naucit to pocitanie formou basnicky alebo pesnicky kedze tie im idu dobre? A mozno aj farby sa daju tak naucit.
Uz sa to niekto spytal ale neodpovedala si... Vies urcite ze nie su farboslepi? Ktore su 4 farby, ktore ovladaju? Pri farbosleposti sa urcite farby stracaju, alebo sa podobaju takze clovek ich nedokaze rozlisit.

mogaa
7. dec 2020

@magdus999 človeče....a hrať dokola.....je to len do 6 ale utvrdia si počítanie....a tiež si myslím že ešte majú čas s počítaním, nakoľko sa to učia v škôlke u predškolákov , kde robia rôzne úlohy....vyslovene sa to vyžaduje aby to vedeli až na zápise do školy.....ale farby by už mali vedieť

mogaa
7. dec 2020

@magdus999 inak kúp si pracovné zošity pre 4ročné deti a rob s nimi doma cvičenia.....sú aj rôzne kde pracovné listy kde sa učia počítať a aj vyslovene na farby...

leale
11. dec 2024

Ja na Lala TV vysielala pesnička o farbách...
🩷 Ružová je malina, šťavnatá, sladká 🍑
💛 Žlté slnko na oblohe naše líčka hladká ☀️
Ref.: Lalala spievajme, farbičky si poznajme 🎶
💚 Zelená je tráva, mäkká ako postieľka 🛣
💙 Modrá je voda v jazierku je v ňom rybka hladká 💧🐟
(Ref.)
🧡 Oranžová mrkvička chutí zajkovi 🥕
💜 Fialové sú kvietky, voňajú nám na poli 🪻
(Ref.)