icon

Dvojročné dieťa odmieta nočník

adelsa
16. jún 2014

dobry den. s malym si neviem rady ma 2 roky a nechce vôbec chodit na nocnik. a ked sa mi podari tak sa vycura ale vzdy ked sa podarilo bola to iba nahoda. neviem ako ho to naucit.hovorit nevie.a ked mu poviem, kde ma kakat tak ukaze, ale pytat sa nebude a vzdy to robi do plienky.on tomu rozumie ale nerobi to. je uz dost velky a plienky by nemal nosit.aj svokra mi to stale prizvukuje, ale co mam robit?

Strana
z2
chikitka
17. jún 2014

presne to aj ja riesim. nas mal zaciatkom maja dva roky, tak som skusila. ved nocnik uz nejaku dobu ma, aj ho pozna, lebo pred kupanim ked sa povyzlieka v kupelke sa uz aj sam posadi a vycika sa. celkom pekne zacal (kazdu hodinu som ho davala cikat), po troch dnoch zacal sam hlasit, chytal sa za plienku a tahal dole gate, lebo este nerozprava, a utekali sme. mal z toho zabavu, lebo ma chytil za ruku a kricali sme rychloooo 😀 dokonca ked bol u mojej mamy, vraj celu noc necikal do plienky a za dva dni pocikal len dve plienky. a potom akoby utalo, zrazu nechce ist. opytam sa ci mu treba cikat a borec zdrhne, schova sa a ked ho najdem reve ze nechce ist... ma aj gatky kupene, ale kym najprv si cvrkol a sli sme na nocnik, potom uz spokojne cikal prudy do nich... je to o to horsie, ze kym ho dam do vane a vezmem mop, mensi uz ma zabavu a je to po celej izbe, ide ma porazit... su jak rakety, ja nestiham! tak som mu dala naspat plienky.niekedy sa ho opytam ci mu netreba cikat, ale odpoved rovnaka: nie a nervy ma hned... dokedy mam pockat? ako dlho mam nechat pauzu? chcela som aj ja vyuzit leto... a druha vec: dudeeeeeeeeeeeel! tychto dvoch veci sa musime zbavit konecne!

adelsa
autor
17. jún 2014

@chikitka presne toto je aj nas problem orem toho necnika sa chceme zbavit aj cumla.lenze nas ho ma iba na spanie.takze chcem mu ho zobrat a uz nedat.lenze on si ten cumel tak oblubil, ze ked ide spat sam ukazuje a pyta si ho.bez neho place.takze to bude este horsie.neviem ako to sparavim ale uz musíme.nebude mat cumel predsa do 3 rokov.

chikitka
17. jún 2014

@adelsa nas maval tiez dudel len na spanie, ale ked sa narodil mensi, a videl ze aj on ma, tak sa z neho stal ziarlivy zavislak! ked mu ho nedam, ma zurive vystupy... a ma ho kedykolvek cez den, aj v noci. ide ma porazit, lebo este aj schovava a vymiena s mensim kazdu chvilku a ja nic ine nerobim len hladam dudle: pod postelou, za sedackou, pod skrinkou, v topanke, medzi hrackami, v termoske, za knihami.... neviem ci z neho bude vasnivy hladac pokladov, ale uspesne skusa moju vasen hladat 😠 strasne ma to vytaca, ked v najnevhodnejsiu chvilku nemozem najst dudel a maly mi zatial vresti na rukach nachystany spat... jaaaaj, ti nasi plienkosi a dudlosi! raz im to pripomenieme 😀 😀 😀

adelsa
autor
17. jún 2014

@chikitka ja som pre zmenu mladsieho uz neucila na cumel, lebo som vedela co to obnasa. cize len starsi ma cumel na spanie.

kuriatko84
17. jún 2014

no mozte ma tu teraz pourazat a ponadvat mi aj tak si poviem svoj nazor 😀
take reci, ze sak ma este cas este je maly to su take blbosti ze az. To je cisto len pohodlnost matiek, ze deti neucia skor na nocnik. Kazdeee jedno dieta je schopne sa naucit na nocnik len s tym treba zacat cim skor a nie v dvoch rokoch! potom sa necudujte, ze tam nechcu sediet a preco by aj mali ked nemusia ze? ked je pohodlnejsie sa vycikat a vykakat do plienky pocas hry.
A dalsia blbost je ze "zacnem v lete s odplienkovanim" ja mam augustove dieta a zacla som malu ucit vo februari (6m), od 15 m mala plienku len tak pre istotu, keby sa jej stala nehoda a ked mala 19 mesiacov bola uplne bez plienky aj na noc. A rozpravat zacla az ked mala dva roky. Takze nie je to ani o tom ci uz vie rozpravat a povedat, ze potrebuje vykonat potrebu.
A ked budem mat druhe tak to budem praktizovat presne tak isto.
ani si neviem a nechcem predstavit prebalovat 2 rocne posrane dieta, fuuj 😲 😅

iv01
17. jún 2014

@kuriatko84 uplne s tebou suhlasim, mam uz druhe dieta ale musim podotknut, ze pri rovnakom pristupe je toto mladsie ovela uvedomelejsie, mozno to ma odpozerane od starsieho surodenca, alebo je to tym ze dievca je ine ako chlapec, neviem. Ale viem urcite ze od dvanastich mesiacov mi dieta kaka vylucne na wc s redukciou, nocnik moc nemusi, samozrejme ak nie je ine vychodisko je dobry aj nocnik, alebo vonku do travicky. Cikanie sme oducali pozvolne. Ale uz v 20 mesiacov je uplne bez plienky. Starsie dieta bolo uplne bez plienky cca v 26mesiacoch. S nocnikom som deti zoznamovala hned ako vedeli samostatne sediet od tych 6-7 mesiacov. Ale treba si uvedomit, ze nic nepride zo dna na den.

zuzulienkaaaa
17. jún 2014

je jedna veľmi dobrá kniha, volá sa "bez plenky"...čítala som ju až keď mala moja dcérka dva roky a pochopila som, že na odplienkovanie budem musieť v jej prípade počkať, až kým to všetko rozumom pochopí, že už nemôžem stavať na jej vylučovacom inštinkte...
sú totiž (aj tu v diskusii to vidím) dve také skupiny detičiek...také, ktoré sú odplienkované už ako 1-1,5 ročné a potom také, ktoré si na to počkajú až kým nemajú cca 2,5 roka či viac...tá kniha pekne vysvetľuje ako je to možné...detičky z tej prvej skupiny boli dávané na nočník už od veľmi skorého veku (keď mali pár mesiacov...4-6...) a mamičky u nich stihli podchytiť inštinkt nevymočiť sa "do vlastného hniezda" ak to mám tak poetickejšie vyjadriť...toto je bežné u detí domorodcov, ktorí nepoužívajú žiadne plienky, je to bežné aj u zvierat, že nevykonajú potrebu v brlohu, ale mimo neho....
problém je, že plienky, ak sú používané nonstop a dieťaťu v podstate v raných mesiacoch života nie je umožnený iný spôsob ako vykonať potrebu, než len do plienky, sa to prosto "naučí" vykonať do plienky....lebo sme mu inú možnosť nedali...a toto "naučenie sa na plienku" potlačí prirodzený inštinkt o ktorom som písala....autorka v tej knihe potom píše, že je naozaj náročné dvojročné dieťa učiť, pretože už sa nemá o čo oprieť...musí sa to naučiť od základov....
ja som patrila k deťom, ktoré boli už ako ročné bez plienky...keď som sa nedávno s maminou o tom rozprávala viac, povedala mi, že ona ma aj ako malé bábätko uprostred noci vzala nad umývadlo, urobila ccccc a cikala som....prosto to podchytila vo veku, kedy bolo možné stavať na prirodzenom inštinkte....ja som sa ku knihe dostala neskoro, ale teraz pri druhom bábätku to chcem naozaj vyskúšať od prvých mesiacov....
moja dcérka má teraz 2 roky a 5 mesiacov, práve sa nám podarilo odplienkovať, aj sa začala pýtať....aj cez noc je plienka suchá...

knihu určite odporúčam prečítať, najmä ak plánujete ďalšie dieťatko:
http://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&u...

monika15
17. jún 2014

@adelsa

ma caaaaaaaaaaaaaaas, netreba na dieta tlacit !!!!! NA CO ???

je to este Dieta malicke 🙂))))
ked pride cas, neboj anisa nenazdas a bude bez plienok.

Ja som mala ten isty problem po par dnoch som sa na to vykaslala a potom sme mu dohovarali ze plienky nesieme sesternice lebo je este malicka.... a som mu hned nedala, zacali sme pouzivat velky zachod a bez jedinej nehody .... len zachod.

pe
17. jún 2014

aj moja dcerka odmietala nocnik, dako sa jej nepacil, tak som ju naucila cikat najskor vonku, na travicku, potom tak chcela aj doma, tak sme par dni cikali do vane - nebola som z toho nadsena, ale tak hlavne ze sa pytala a potom ked uz to slo, tak zacala aj na nocnik a na wc sme kupili taku detsku redukciu, obycajnu z tesca, sama si vybrala obrazok, teraz oducam syna od plienok a tiez jaci, ked ho posadim na nocnik, takze asi bude zase najskor travicka atd. 🙂

adelsa
autor
17. jún 2014

@kuriatko84 no dobre vyjadrila si si svoj nazor ja ti ho neberiem, ale ja malého ucim uz cca od 15 mesiacov ma nocnik a nabadam ho k tomu aby tam isiel, ale nama sa k tomu. tvoje dieta je ine a mozes byt rada, ze sa ti tak skoro naucilo.moje zial take nieje. a preto som pisala do fora ako s tym dalej.

bboossoorka
17. jún 2014

@kuriatko84 ti koki take sprostosti som už dlho nečitala...že pohodlnost.....no aspon jednu maminku tu mame dokonalu

slavaf
17. jún 2014
kuriatko84
18. jún 2014

@bboossoorka nádherný anjel s krídlami na nebi je sprostosť 😀 😀 😀
ja nie som dokonalá a ani sa o to nesnažím, ale je to presne, tak ako napísala @zuzulienkaaaa
a to som nečítala ani tú knihu, ale určite je dobrá lebo to naozaj tak funguje v živote

kykuska
6. júl 2014

@kuriatko84 ...presne takto isto ako pises som postupovala pri dcerke a bola som hrda mamina....to iste robim teraz so syncekom a ma 22mesiacov, a este stale nam to nejde, niekedy je to mozno o maminách ale ked robis dvakrat to iste a raz to vyjde a druhýkrat nie je mozne ze to moze byt a v deturencoch..prajem nech aj to druhe je take sikovne ako prve ...

siska53
7. júl 2014

@kuriatko84 tak vela zdaru..ja som tiez maleho ucila skor a bez vysledku. Pochopil,co od neho chceme,az ked mal 2,5roka a do 3dni bol odplienkovany,dovtedy ziaden zaujem,pocikany,pokakany,on spokojny. A odvtedy mal minimum nehod,asi 2denne a 4nocne(ale tu boli 2pocas choroby a 2xsme mu zabudli pripomenut vycikanie sa pred spanim.)
a pri malej som dala na,osobnu skusenost pediatricky,ktora mi povedala,ze vacsina deti odplienkovanych pred 2.r. sa castejsie pomocuje. Malu som sice zacala skusat okolo20.m,ale sa nechytala a ja som to prerusila aj z mojich zdravotnych dovodov. Teraz to uz skusame od Velkej noci,to sa sama rozhodla a vysledok je taky,ze uz 2,5m.utierame mlacky. Obcas sa vypyta alebo to stihneme,zvacsa vsak nie. A je to teda dost vycerpavajuce to stale utierat,umyvat,prat,lebo mam obe deti stale doma. Dakedy cika aj kazdych 20minut a pri pripomenuti vrti hlavou,nechxe sa posadit a o 2-3min.mlacka.
ale verim,ze ten den pride. Hold,nie su po mne (od18.m. Bez plienky),ale po tatinovi a to i v rozpravani..

p.s.bud rada,ze mas takeho sikuliaka a drzim paste,aby aj to druhe take bolo.

emma19
22. júl 2014

Kazde dieta je ine a prid na to samo. Nasu malu som davala na nocnik od 8 mesiacov aj sa obcas vycikala aj vykakala, ale to bola nahoda. Od 1,5 roka som ju ucila cielene - ked vstala isli sme na nocnik. Niekedy posedela inokedy utekala alebo uplne odmietala. Potom som jej davala nocnik k nam na wc, aby sme cikali spolu, ale ani to sa jej po par razoch nepacilo a robila vsetko ine alebo utekala z wc. Nechavala som ju chodit bez plienky, velakrat sa pocikala aj pokakala a vzdy mala serblik na ociach a stale som sa jej pytala ci nechce ist. V 2 rokoch sa zacala sama pytat kakat a vzdy sa pekne vykakala do nocnka, ale cikat len do plienky (to jej nevadilo). No a po 2 tyzdnoch zo dna na den sa pytala kakat (ale pritom sa vycikala) a uz tyzden nenosi plienku vobec len na noc a aj tu ma rano suchu, takze z vlastnej cerstvej skusenosti vravim, ze na to pride kazde dieta samo. Akurat ju treba velmi chvalit ked sa jej to podari. Ani nedocika a uz sa pozera na svoje dielo v nocniku a uteka kazdemu povedat "jeeeej kakaja cikaja" 🙂

janka_mamka
22. júl 2014

moj robi to iste 🙂

monika131
24. júl 2014

@adelsa 2 ročné dieťa má ešte právo na plienku a chlapci obzvlášť, tí sú lenivejší, viem o čom hovorím, mám doma dvoch, starší sa naučil bez plienok na 2,5 roka a mladší cikať na 2,5 roka a kakanie sme zvládli len teraz pred dvoma týždňami a to má už 2 roky a 10 mesiacov, do teraz kakal do slipkov.
Ja si myslím, že by si nič nemala robiť na silu, nechať ho bez plienky teraz cez leto je super a každý deň dookola sa ho vypytovať, či mu netreba cikať, kakať, stále keď ťa to napadne, tak sa ho opýtaj. A ak nechce sedieť na nočníku, dávaj ho na wc. Ja som chlapcov učila rovno na wc, žiadny nočník. Raz sa to určite naučí, ale musí mu to v hlavičke dôjsť, a hlavne musí to prísť samé, nemôžeš ho to naučiť ako psíka.
Veľa šťastia.... 😀

adelsa
autor
25. júl 2014

@monika131 vy ste davali namiesto plienky slipy? ale to vzdy vam precural ci na striedacku?

monika131
25. júl 2014

@adelsa no áno, cez deň namiesto plienky slipy a v jednom kuse dookola som upozorňovala, že či netreba pišať, kakať a že sa to robí do záchoda a nie do slipkov. No pár krát som mala aj koberec opišaný a tepláky a slipy ani nehovorím.... ale podarilo sa. No nič som nerobila na silu....Obaja chlapci na to prišli sami, žiaden krik, bitka nič.... A mala som pocit, že Maximko, to je ten mladší ma normálne provokoval, s kakaním, že čím viac som ho upozorňovala, tým viac kakal do slipkov, až som si ho prestala všímať a keď sa aj pokakal, iba som ho poumývala, dala druhé slipy a nevšímala si to....

adelsa
autor
26. júl 2014

@monika131 no ja môjmu davam stale plienky a hovorim mu, ze ked bude chciet kakat alebo pisat ma mi ukazat, lebo zatial nehovori.ale on mi ukaze az ked je pokakany.takze nijako na ten nocnik nechce ist,.

monika131
28. júl 2014

@adelsa no ja by som tú plienku určite vymenila za slipy. Lebo keď mu dáš plienku a on sa do nej vypišá or vykaká, tak vlastne robí to čo stále a nemá si ako uvedomiť, že to je zlé. Ale ak to urobí do slipov, tak bude mokrý or pokakaný a to mu už začne vadiť a pôjde do rýchlejšie. Plienku iba na spanie....
Ja som dokonca aj keď sme niekam išli, tak dávali slipy a keď sa stala nehoda, tak sme prezliekli a hotovo.
Môj názor je,˛že netreba dávať plienku....lebo tak má pocit bezpečia a urobí to tam. Vyskúšaj...
A teraz je leto, teplo, takže aj keď sa popišá, tak to nevadí, neprechladne. My sme začínali v marci, ale natvrdo bez plienky (teraz s mladším) a za mesiac sme mali pokoj s piškaním a kakanie, to som ti už asi aj písala, sa nám podarilo až teraz pred dvoma týždňami.... 🙂

monika131
28. júl 2014

zabudla som napísať, že ani náš Maximko nerozpráva. Keď mu treba pišať, alebo kakať tak uteká na wc a kričí na mňa, nech ho prídem dať.

mirkag19
28. júl 2014

Ahoj. Môj druhý syn nenávidel nocnik. Nechcel si na neho ani len sadnúť. Tak som to nechala tak na jeden mesiac na pokoji a potom som to skúšala znova. Trvalo asi pol roka kým si na neho sadol a potom som našla radu na nete aby si za každé vycikanie alebo vykakanie nalepil na nocnik nálepku. Tak sme mali nocnik polepeny autickami.

sylviabendikova
8. aug 2014

Presne tak kazde dieta je ine dcera ako 2rocna nemala plienku cez den a ako 2,5 ani na noc nic som jej nemusela hovorit nabadat slo to samo ,a teraz ma syn 2 a stvrt a nocnik ani zachod nechce vidiet .ked chodi po dvore naholo tak cika kade tade a ked ma nieco oblecene vobec mu nevadi ze je mokry .asi su fakt chlapci pohodlnejsi.

adelsa
autor
8. aug 2014

@sylviabendikova ja davam malému cez den slipy a ked ide spat plienku.ale na ten nocnik nechce chodit caka kym dostane plienku a tam sa vycura a slipy su suche. ked sa ho pytam stale na nocnik tak nechce protestuje za kazdym.tak neviem ci sa to niekedy nauci. a ked sa minule vycural do slip vôbec mu nevadilo ze je mokry.

bambulka026
3. jan 2015

Syn sa naučil pýtať na nocnik ako 1 1/2 ročný dcéra ma 25 mesiacov a nočník teda nehrozí. Vôbec na nom nechce sedieť, ani na záchode a to si veľmi dobre uvedomuje kde sa kaká I ciká. Taktiež keď sa pociká alebo pokaká do plienky príde mi povedať, no na nočník nesadne.....myslím že potrebuje čas. Nasilu to nevyriešiš.

Strana
z2