icon

Dvojročné dieťa pri ničom nevydrží.

3. apr 2020

Ahojte,mam dvojrocneho synceka. Co riesim.resp.vsimla som si,ze zatial este nevydrzi pri nicom,puzzle nehra,len tak pre moju radost to akoze prilozi hocikde,nesnazi sa to hladat,alebo nevie este.Z plasteliny ho zaujimju najviac tegliky,skladat ich na seba ako kocky,otvorene zatvarat.Sklada na seba kocky.Vsetko ho bavi tak pol minuty az minutku,ojedinele mozno kusocek dlhsie.Vacsinou savlastne mama ostane hrat sama a on skace,vylieza,kde moze a otvara zatvara dvere,beha k zaluziam.Nezastavi sa.Ked sa hneva,bucha hlavickou o stenu aj o zem.Tomu promptne branime,samozrejme.No niekedy uz vecer placem,co robim zle,alebo co.Robi naschvaly,nechce ist vonku pekne za rucicku,uz sa aj pokusa ma obcas udriet po tvari,co doteraz nerobil.V materskom centre len otvaral,zatvaral dvere,behal hore ,dole,kym som ho niecim ako tak zaujala,ostetne deticky,ktore dovtedy poslusne sedeli a hrali sa,uz boli aj doma.No aj tak len aktivita,pri ktorej aspon stala to chvilocku.Teraz je vsetko pozatvarane,tak aj so socializaciou to bude zlozitejsie.Mate s tymto skusenost?Kde mozem robit chybu?

lucyluv
3. apr 2020

Podla mna skor rozvijaj u neho hrubu motoriku, nejake preliezky, trampolinu by som mu kupila, moja v tomto veku sa skor o taketo veci zaujimala.

catherine1989
3. apr 2020

Nikde nerobíš chybu, len vydržať. Môj má tiež dva roky, vieš ako dlho sme trénovali chodenie po vonku za ruku? Pol roka! Muž mi povedal rovno, že on na to nemá nervy, že on by ho radšej slahol do kočíka a išiel, kde treba, ale ja som sa nedala. Keď plakal, čupka som si k nemu, vysvetlila mu, že sme vonku a musí sa má držať, aby ho nezrazilo auto a pod. Chodila som najprv len kratšie trasy. a keď som si myslela, že už to naozaj nedáme, zrazu mi s povedal: "Mama, ruku!" Puzzle a plastelína ani jeho nebavia, u nás ide lego Duplo a autíčka, z kociek im zvykneme stavať garáže, ploty, atď... Len vydržať, vymýšľať, obkecávať, ono sa to poddá. A keď sa jaší, skáče, tak sa pridaj, zapni k tomu nejakú pesničku, že tancujte, dotýkaj sa ho, hladkaj ho, povzbudzuj... Držím ti palce 👍

diewcatqoo
3. apr 2020

Ahoj, myslim, ze mas normalne zive dvojrocne dieta. A zacina vam obdobie vzdoru.
Moj syn ma 3,5r a nic z toho, co si menovala, ho nebavi 🙂

sapetka
3. apr 2020

Kazde dieta je ine. Moj napriklad dokazal sediet pri legu, skladackach to bolo pre meho top. Citanie kniziek. Ty mas zase zivsie dieta a moze byt ze ho zacnu bavit hry neskor, asi este nie je prioraveny sa tolko sustredit. Skuste nejake ine hre navliekanie cestovin, koralikov, vyrabat si nejake hracky. A kombinovat to sustredenie s vybitim energie vonku. Skor by som si robila starosti s tym buchanim hlavy, to jedine mi velmi normalne nepride

autor
3. apr 2020

@lucyluv
@catherine1989 Dakujem Vam.Skusim nieco viac pohybove.Lopta ho velmi nebavi,tak skusim tu trampolinu asi aspon a preliezky alebo nieco na ten styl...Este som zabudla napisat,ze hadze rad s hrackami namiesto hrania castokrat,ale to moze byt ten vzdor,robi napriek.Dakujem za povzbudenie.

autor
3. apr 2020

@sapetka To buchanie je u nas uz tak pol roka,ked sa jeduje,ze nieco nie je po jeho.Stena,zem.Ked sa ho snazim niecim zaujat a ma na to naladu,nech su to hrnce,varesky,vsetko na chvilku len.Niekedy zacne tym hadzat po chvilke.

autor
3. apr 2020

@diewcatqoo hej,ved snazim sa moc to neriesit,len niekedy si vravim,ci naozaj nieco nemam robit inak...

berill
3. apr 2020

Moj ma tiez dva a dva mesiace a robi to iste, niekedy som k veceru z toho taka smutna,ze sa mi chce plakat,ale ani na to nemam energiu.Su dni ked to nerobi a je usmievave dieta a potom taketo robi,ked ho prejde hnev sa usmieva.Do kocika ho uz neviem dat,chce sa sam prechadzat a toto obdobie,ked musime byt hlavne doma mu isto neprospieva.

diewcatqoo
3. apr 2020

Myslim, ze taketo pocity ma kazda mama. Kazda podvedome porovnava to svoje dieta s inymi a rozmysla, ci je to jej dieta v poriadku.
Mne este aj teraz obcas napadne, ci je ok ak robi to a to. Ale kazde dieta je vynimocne, kazde je osobnost, co bavi jedno, nemusi druhe.
Moj syn odkedy zacal chodit, tak bol stale v pohybe. Fakt stale, v dvoch rokoch som ho nedokazala udrzat v kociku, stale len behal hore dolu, otvaral a zatvaral vsetky skrinky, driapal sa vsade.. ani nahodou nevydržal dlhsie ako minutu pri akejkolvek hre. Akakolvek cielena aktivita koncila "neeeeeeee".
Puzzle, lego, skladanie kociek, plastelina, malovanie v dvoch rokoch nemali ziadnu sancu. Vzdy to skoncilo tak, ze ja som sa hrala, on pobehoval okolo.
Ani teraz pri tychto cinnostiach nevydrzi. Ani nevie drzat ceruzku, zato pozna vsetky pismena, cisla, vie vymenovat staty europy, ukazat na mape, priradit vlajky.. bavia ho mapy, pri tych presedi hodiny, pri ostatnych cinnostiach moc nie.
Kazde dieta je jedinecne, ako mama sa mozes snazit ho rozvijat, ale necakaj, ze ho bude bavit to, co teba alebo co susedove dieta v rovnakom veku.

autor
3. apr 2020

@berill Tiez si bucha hlavku,ked nie je po jeho a pri nicom nvydrzi,resp.ho to ani nebavi?U nas doma dvere,klucky,zaluzie,prevratit kvetinac,otrhavat listy na kvetoch,otvarat zatvarat dvere na skrini,stupat na pet flase.Este zametat ho bavi,teda snazi sa akoze.Vonkajsie hry -to naozaj parkrat hodi loptu a dost.Potom len tak premiestnovat a rozhadzovat po zahrade,pripadne mi podava kvetinace chvilku.

autor
3. apr 2020

@diewcatqoo Viem,viem,ja si to uvedomujem,ze porovnavat sa nema,preto sa to snazim nerobit.Este nerozpravame,len niekolko slovicok,ale aj tomu davam cas,zaroven vsak niekedysi vravim,ze ci to mam pod kontrolou,ako treba,nech nezanedbam do buducna a ak mozem teraz nieco zmenit,tak cim skor,tym lepsie.🙂

berill
3. apr 2020

Obcas hej,mal obdobie,ked to nerobil,ale on sa mi normalne hodi na zem,ked je mrzuty,alebo nieco mu nedovolim,zvycajne take nebezpecne veci.Taktiez robi take,ze vyklada veci z policiek, alebo vylezie na stolik, otvara a zatvara dvere. Vonku sa mi zda byt kludnejsi,zaujimaju ho kamieky, otrhava kvety,hra sa o zeminou,kt.obcas da do ust.Vonku je to naozaj lepsie. Mna trapi,hlavne to,ked sa jeduje.

lenkatroj
4. apr 2020

Naša dcéra má 2 roky a mesiac a tiež ju "hry" nejako extra nebavia. Behať, behať, behať 🙂 ale občas je už ochotná sa niečo chvíľu zahrať - keď sa s ňou hráme aj my (pexeso zo 4-5 párov napríklad, spolu staviame lego). Najradšej robí to, čo my, takže spolu vysávame alebo dostane vlastnú handru pri upratovaní, pečieme často.
A hlavu si búcha tiež, nie len, keď niečo chce a nedostane, ale aj keď ju napríklad vyhrešíme/upozorníme, keď niečo zle urobí (kopne ma omylom, rozhádže hračky všade...).
Myslím, že oboje je ok v tomto veku, nejako si starosti nerobím zatiaľ 🙂

autor
4. apr 2020

@berill
@lenkatroj Dakujem Vam za skusenosti.

letfenixa
4. apr 2020

Syn mal 2 roky, keď sme trávili 3 týždne v Tatrách. Zaujimalo ho: závory (je ich tam kopec na sukr.parkoviskach), bagre (plno stavieb), "čítanie" kníh, toto všetko ale s plnou pozornosťou rodiča. Puzzle nebaví ani mňa. Ešte ho v tom období zaujali detské vkladacky.

autor
4. apr 2020

@letfenixa Diky za skusenost.

kdzejcmen
4. apr 2020

Bud v poho....je to normalne dieta. Ja mam tiez rocnu a co sa tyka materskeho centra - sme na tom rovnako. Vsetky deti pekne sedia v kruhu, spieva sa, ukazuje atd...len moja zlataaaa radsej beha vsade okolo len nie sa zapojit, skace po trampoline atd. Aj si sama sadnem k ostatnym a dufam, ze ju zvedavost prilaka a NIC! Pani, co vedie to centrum, mi hovori, ze do 2 - 2,5 roka je to OK, ze okolo 3 uz sa vie dieta sustredit lepsie a spolupracuje. Samozrejme, kazde dieta je indi-vindi. Skus, co by ho mohlo bavit - knihy? Lego? Moja sa teraz on zacina viac zaujimat, ale najviac ju bavi ho rozhadzovat. Dalej...trojkolka na vonku, kreslenie, kadejake postavicky (z kinderka, Spiderman atd), detske naradie (mala sa mi neskutocne snazi pomahat pri montovani nejakeho nabytku. Je to o drzku a zdrave nervy miestami, hehe).
Nezufaj, vsetko je ok, zo vsetkeho vyrastie 🙂

kittykat22
4. apr 2020

mas doma normalne zdrave dieta ktore sa sprava primerane k jeho veku. Moj syn ma 8 a hra sa s plastelinou, postavi jedno puzzle, a nakreli obrazok do 3/4. Myslim, ze mas nerealisticke ocakvania od tak maleho dietata - ak cakas sustredenie, zaujem, dokoncenie. Neexistuje v tak malom veku.

autor
5. apr 2020

@kittykat22
@kdzejcmen Dakujem,zienky.

1gabriela13
5. apr 2020

Uplne normálne dieťa. Jedine co by som nenechala aby ta udieralo. To keď moja začala, veľmi rýchlo aj skončila, to som jej nikdy nedovolila. Zvyšok je v pohode. Nájdi mu iné aktivity. Presne ako píšu, trampolína je dobra vec, kolobežka, alebo varte spolu, upratajte. Ja mojej dcére dávam vykladať napr prádlo, to ju veľmi baví. Atď.

autor
5. apr 2020

@1gabriela13 Dakujem.

zuzikazuzika
Autor odpoveď zmazal
bluka2
16. sep 2020

A pustas často videá tomu dvojročnému? Lebo ak si zvyknú na takého podnety (pre mozog je to úplne iné), všetko iné je v porovnaní s blikajucimi obrazmi nudné, nič nedá mozgu už také uspokojenie. Tiež mám syna v tomto veku a baví ho všetko...

evka_r
16. apr 2025

A je to už lepšie dnes ?

evka_r
16. apr 2025

@diewcatqoo a je to normálne dieťa ako každé iné ...že je to tak ...?

diewcatqoo
17. apr 2025

@evka_r urcitymi crtami trosku vycnieva, ale ano, vsetko je ok 🙂