icon

Dvojročné dieťa sa neustále hádže o zem

wera_ga
21. jan 2015

Žienky a hlavne maminky, ktoré ste mali podobný problém, prosím pomôžte mi ho riešiť. Mám 2 ročného syna, ktorý sa neustále hádže o zem a je mu jedno, či je to do kaluže alebo do blata či na hlavnej ceste a o obchode ani nevravím.. Proste akonáhle sa mu niečo nepáči alebo niečo nejde podľa neho, hneď sa hodí o zem a bude plakať až kým pomaly neodpadne. Najhoršie na tom je to, že nereaguje na nič, na milé slovo, na podplatenie sladkým ani na bitku. Keď mu šupnem po riti, jednoducho pokračuje ďalej. Ja ho milujem ale mám pocit, že čoskoro ma odvezú na psychiatriu. S mojim mužom sme z neho už zúfalí, chceli by sme už aj súrodenca, no keď je malý takýto teraz obávame sa, čo to bude ak náhodou príde malé... Prosím pomôžte ☹ ☹ ☹ ☹

Strana
z4
janka_mamka
25. jan 2015

@wera_ga presne, každe dieta je šikovné v niečom inom, môj papá sám už asi od 20 mesiacov ale nepovie ani slovo napr :( a neboj ono sa to ustáli aj ten vzdor aj to papanie ! 🙂

michaela1711
4. feb 2015

@wera_ga mne sa môj malý tiež hádže o zem boli sme stým u doktorky a tá nám dala číslo na lekára o Trenčína. Keby niečo tak tam máme zavolať zatiaľ mu to trošku ustupuje tak ešte nevoláme ale keď bude zase vonku vymýšľať a hádzať sa o zem tak zavoláme. Dúfam že mu ten vzdor čím skôr ustúpi.

siska53
4. feb 2015

@michaela1711 a to k akemu doktorovi? Psychologovi? To by tam asi museli chodit vsetky deti..
Treba si precitat o vzdore a nemusis nikam telefonovat ci chodit...

janula2063
4. feb 2015

Vyrastie z toho...;) nasa mala bola podobna,ale nie az taky extrem...cakala som druhe babo a este v 8 mesiaci som ju nahanala po sidlisku.potom sa jej narodila sestricka,2 tyzdne som sa odhodlavala ist s nimi sama von-utekanie kade tade po ceste,kopcoch,kaluziach,hadzanie sa o zem boli na dennom poriadku.a sli sme spolu s kocikom von.a dieta bolo jak vymenene-drzala sa kocika,aj posluchla,no radost ist von.predtym bola prechadzka s nou skuska nervov.ked som videla ine deticky,ako sa hraju,hojdaju na ihriskach,ticho som zavidela...neviem,ci to bolo sestrickou,alebo vekom-mala 2,5 roka,ale zmenila sa...aj teraz je sem tam protivna,ale uz je o 70%lepsia ako predtym.a taktiez na nu nic nezaberalo,ked sa slahla o zem...

timea7
5. feb 2015

@michaela1711 volať lekárovi, keď sa dieťa hádže o zem? Tak to som ešte nepočula a to s deťmi pracujem vyše dvadsať rokov. To zvládnete v pohode sami, obdobie vzdoru je normálna fáza v živote dieťaťa a je preň dôležitá. Niektoré ňou prejde, ani si to okolie príliš nevšimne, niektoré má prejavy vzdoru intenzívnejšie. Čom očakávaš, že urobí lekár? Nasadí nejaké oblbováky na ukľudnenie? Alebo ho označí nálepkou s nejakou poruchou, dnes tak veľmi obľúbenou? Myslíš, že keď si ty bola vo veku tvojho dieťaťa, tak sa nikto o zem nehádzal? Detského psychológa by som zvažovala až vtedy, keby bola situácia dlhodobá a pre vás nezvládnuteľná, ale lekára.....

michaela1711
5. feb 2015

@siska53 za to sa netreba hanbiť to je úplne normálne riešenie mi nikam zatiaľ nejdeme len v krajnom prípade možno ani nikam nikdy nebudeme musieť ísť rozumieš? Ten doktor neni psychológ ale pedapsychológ alebo ako sa volá neviem presne aby som nenapísala hlúposť je určený pre malé deti pre tie najmenšie. Nám to poradila lekárka. A takto sa ta opýtam ty si lekár?

michaela1711
5. feb 2015

@timea7 no však tam som to aj napísala že keby niečo tak tam zavoláme asi som sa nevyjadrila dosť jasne ja by som tam išla len v krajnom prípade. A to som nevedela že by mu predpísali lieky na oblbovanie. S tím by som veru nesúhlasila. Ale ak mi dajú nejaké lepšie rady ako s dieťatom zaobchádzať tak by som nenamietala ja som tam ešte nebola tak neviem čo taká prehliadka obnáša. Dúfam že sa už rozumieme. Už sa jeho správanie o trošku zlepšilo ako bol predtým tak je to na dobrej ceste.

michaela1711
5. feb 2015

baby nič v zlom. Ja som chcela len poradiť ako nám lekárka poradila.

timea7
5. feb 2015

@michaela1711 neviem, či tvoja lekárka myslela lekára a teda konkrétne akého, alebo detského psychológa. To je rozdiel, psychológ lieky nepredpisuje, ale poradí ti, ako máš so synom zaobchádzať a ako reagovať, keď sa treskne o zem. Posúdi to podľa situácie, v ktorej sa to stalo, ty si tu nenapísala konkrétnejšie, tak ťažko poradiť. Robí to vtedy, keď chce, aby si mu niečo dala a ty odmietneš? ako reaguješ ty? Ako často to robí?

siska53
5. feb 2015

@michaela1711 Nie som lekar,mam vystudovanu "len" pedagogiku a hoci sa tejto oblasti nevenujem, stale je mi to blizke a rada si o takych veciach citam. Za navstevu psychologa sa netreba hanbit (sama som bola ked som sa potrebovala poradit,ako postupovat,aj so synom sme boli - ci je zrely na skolku a ci urcite spravanie je este normalne na jeho vek,lebo vsade pisu ze vzdor je do 3rokov). Ale kvoli hadzaniu sa o zem... Treba vediet,ajo reagovat, je o tom kopec clankov. K psychologovi by som sla az vtedy,ked by daka reakcia sa dost vymykala a nevedeli sme to zvladat.
Nam stacilo,ked sa hadzali o zem,bez slov ich odniest,ak to bolo vonku a nechat ich utisit a doma sme ich nechali tak a zacali robit zaujimavu aktivitu (teda nieco co ich by mohlo zaujat). To stacilo..
Kamoskina mala ine vystupy,ta vedela revat aj 2hodiny vkuse,tak s nou uz sli a tam jej vysvetlili,ze u nej bije mentalny vek s fyzickym,nejak tak,a preto tie vystupy. Jej mala je dost inteligentna,sikovna na svoj vek a dan za to boli tieto hodinove revy kvoli dacomu.

A u logopedicky sme sa dozvedeli ze syn je v 2.faze vzdoru.. A inde zas ze do takeho 5.-6.roku dieta nevie zvladat emocie (je dobre mu ich pomenuvavat - maly ma dakedy aj opravi,ak som sa nestrafila). Deti do toho 6.roku nechapu,ze maju/musia na nieco pockat. Preto tie hysaky. Syn sa uz o zem.takmer nehadze,ak ano,znamena to,ze je aj dost unaveny,casto predzvest choroby...

michaela1711
5. feb 2015

@timea7 najčastejšie to robí keď ideme von alebo na nejakú návštevu. Asi sa hanbí alebo čo doma to tiež robieval ale už to ustúpilo tak to spraví len raz alebo dvakrát. Vonku keď idem s niekym cudzím tak sa hádže neustále. Ale keď ideme sami tak len niekedy. Ja ho držím sa ruku aby sa neušpinil po zemi a hovorím mu milím slovom že aby prestal sem tam aj na neho zakričím ale snažím sa to riešiť v pokoji.

michaela1711
5. feb 2015

@siska53 aj my sme začali chodiť logopedičke teraz nás čaká prvá 19. Februára. skúsim sa poradiť aj ohľadom škôlky či je ešte zrelí na ňu lebo ešte nevie cikať do šerblíka, nevie sa sám obliecť ale ostatné veci je šikovný len tieto dve a ešte málo rozpráva.

michaela1711
5. feb 2015

Ďakujem baby za rady ozaj dobre som sa s vami poradila.
@siska53
@timea7

siska53
5. feb 2015

@michaela1711 ja nasu ucim teraz,lebo po 2.roku si aice plienku zrusila,no vyse 3m.to bolo 50:50 a po uraze zubkov sa zatala a odmietala,vzdy sme to skusali v dakych intervaloch. Nakoniec teraz to vyzera byt na lepsej ceste ako po tom 2.roku hoci to bolo jej rozhodnutie vtedy.. Ony su po tatovi,on zacal hovorit a zvladol nocnik az v 3.rokoch, deti len o daco skor (syn 2,5r.,dcerka ako vidis,este o par mesiacov neskor- ale zas oproti synovi lepsie rozprava). Nam aj radila,ze rozpravat s nou v kratkych vetach,lebo sa v privale slov strati.
A ostatne veci - to pride. Zachvilku to bude - ja sam! Jasne,ono mnohe veci este nezvladnu,zas bud eplac kvoli tomu. Mala sa uz dakedy aj sama oblecie (zvacsa naopak). A pancuchy- sama,sama a zachviku rev lebo jej to nejde.🙂.
Co viem,malym este zvyknu pomahat.. A v sukromnej ti zas vezmu aj neodplienkovane dieta, ved casto vlastne supluju chybajuce statne jasle (kde ale tiez deti prebaluju a obliekaju).
Ja som.mala maleho doma do 4,5r.,lebo ako 3,5r.mi ho nevzali do skolky. A bolo to tak lepsie, aspon nenosil choroby a nenakazil malu.

Vies,toto je este nic,ale ked pride puberta..nechcem ani pomysliet. My sme sice s muzom mali relativne pokojnu pubertu..ale to neznamena,ze aj u deti to bude tak..

timea7
5. feb 2015

@michaela1711 tak to je vzbudzovanie pozornosti, upozorňovanie na seba. Je super, že to riešiš s kludom, krikom nič nezmôžeš, len dieťa zistí, ako ťa môže vytočiť a má voči tebe účinnú zbraň. Keď ideš vonku s niekým cudzím, zrejme žiarli, že nie je u teba stredobodom pozornosti. Keď sa hodí o zem, tak mu povedz, že keď to bude robiť, idete hneď domov. Ak to zopakuje, vráť sa s ním domov, aj keby si čo dôležité mala na pláne. Ak idete na návštevu, to isté, odíďte hneď ako sa hodí o zem, aj keď to bude po desiatich minútach. Opravedlňte sa, rozumný pochopí, poznámky iných nerieš. Skús ho napr. nalákať, že idete kúpiť banány, jogurt (čo má rád), ak sa hodí o zem, vráť sa okamžite domov a potom mu pripomeň, že banány (jogurt) nemáte, lebo sa vonku válal po zemi, tak ste sa museli vrátiť, je len maslový chlieb.Domu to ustúpilo zrejme preto, lebo zistil, že tým nič nedosiahol, asi ste rozumne zareagovali. Tak skúša, čo to urobí pred cudzími 😀 . Po čase to prejde, keď zistí, že tým nič nezíska, naopak. Neboj, aj mne sa deti občas tresknú o zem a to aj na prechádzke, aby som nevyšla z cviku 😀 , len to mám ľahšie, lebo ostatné deti z triedy pozoruj, ako reagujem, tak to väčšina neopakuje, lebo zistila, že tým nič nedosiahne. No niektoré deti si potrebuj vyskúšať, či to platí aj na nich 😀 .

timea7
5. feb 2015

@siska53 nemusí to byť vždy počas puberty zlé. my sme ani obdobie vzdoru nemali nejaké výrazné, okrem jedného tresknutia sa o zem, ktoré sme odignorovali a jedného cirkusu (ale že kvalitného 😎 ) na ihrisku, po ktorom sme hneď odišli domov, pohoda. Puberta tiež pohoda, len tak okolo 9-10 rokov mal také stavy, že mal pocit, že musí mať vždy posledné slovo, že sa bude svet točiť podľa neho, tak sme ho rýchlo vrátili do obrazu 😀. Potom sa mu to prejavilo až v 20 rokoch 😝 , ale zistil, že hlavou múr neprerazí a sprostosťami ublíži len sám sebe. No každé obdobie má svoje čaro.

michaela1711
5. feb 2015

No vyskúšam aj ja mu dať odklad rok a potom sa uvidí. Ja budem tiež doma s novým bábom 🙂 tak to nebude vadiť.
@siska53

michaela1711
5. feb 2015

@timea7 vyskúšam to tak ďakujem za radu. To do obchodu ani sním nechodievam lebo mi tam raz rozbil slivovicu a našťastie sme ju nemuseli platiť vedúca predaja nám povedala že to je v pohode.

timea7
5. feb 2015

@michaela1711 nemáš za čo, ak máš spôsobenie škody pripoistení v poistení domácnosti a dieťa ti také niečo vyparatí, ako je rozbitie, mala by to poistka kryť. A do obchodu ho ber, budeš mať druhé dieťatko, potom ti bude ľahšie, keď sa tam už teraz naučí správať.

siska53
5. feb 2015

@michaela1711 tak to je dobre..nas toez raz rozbil detske sampanske ale to nie naschval,lebo on sa zas v obchode vedel spravat.. On ma len napodobnoval. Jemu ten najhorsi vzdor trval 4mesiace,pptom mal dlho pokoja, potom.zas a po par mesiacoch kludu zas zhorsenie lo nastupe do skolky. Teraz uz len vynimocne,on nema rad nahle zmeny, takze ak to co len trochu ide,tak ho uppzornime dost dopredu, aby to vedele "stravit".
@timea7 len su deti a deti, my sme tiez nejak jeho vzdor nerozoberali a nerobime to ani pri malej,robime to tak ako som.pisala. Aj na ihrisku som mu povedala pravidla a tiez sme uz aj domov sli zoparkrat..

On skor teraz je zas taky roztopasny,rozblazneny s kamosmi a nasledne uteka akoze sranda -,k brane schovat sa za kriky. A ja nervy,ked ho nevidim. To teraz,posledne 3razy. No mienim mu este nieco teraz navrhnut..lebo v dnesnej dobe,to nie je ako za socika,ze uz 4-5r.deti samy vonku a pohoda.. Ja som nervozna ked sa mi stratia zo zorneho pola. No je mi jasne,ze kedze ich mam dvoch a rpzdielneho pohlavia,nemozem cakat,zvlast ak on tam ma kamosov,ze ho budem stale vidiet alebo malu..
A ako som aj inde citala - 3-4x vsetko povedat nez to vykona,ono asi fakt treba prist k nemu a povedat mu to z oci do oci.aby to naozaj pocul.
On je inak po tatinkovi vseobecne..potvrdili mi to svokra i svagrina,takze az take lahke to nebude,ale zas muz bol taky,ze povymyslali vselico,ale zas nemal taku tu otrasnu pubertu,ako daktori spominaju.. Ani ja som nemala,tak teraz verit v geny..najhorsie je asi,ked sa dieta dostane do zlej partie, tam dakedy ani ta najlepsia vychova nemusi pomoct..alebo jedine,ze akurat ta vychova danemu dietatu nesadla.. Neviem.
Si ucitelka MS,aknsom spravne pochopila,mas aj vacsie deti,tak uz vies viac..

viki1511
22. okt 2021

@wera_ga Toto presne máme teraz mi.Prosim Vas ako ste to riesila?Ak mi viete tak mi prosim napiste na 11diablik15gmail.com.Dakujem

Strana
z4