Dvojročný sa zľakol kakuška v šerblíku
Prosím poraďte máte niekto skúsenosť? Malinký chodí od 2 rôčkov pekne cikať sám do nočníčka už ani v noci plienočku nemáme iba na kakanie si stále pýtal plienku :( začala som to riešiť kvôli škôlke za tri mesiace by mal ísť po dlhom prehováraní a potom čo sme plenky zbalili a dali pá pá som ho začala dávať kakať na šerblík a keď sa nám to konečne podarilo tak sa hovienka strašne zľakol :( nepomohlo ani moje tešenie ani odmena ani nič a teraz ked chce kakať tak to zdržuje ani do záchoda ani do šerbla proste nechce aby vyliezlo riešim to s čipkami ale strašné záchvaty hysterické plače až sa trasie čo to zadržiava :( dokonca plačem aj ja už neviem ako ďalej som úplne zúfalá:( mám sa vrátiť k plienkam??? alebo ho naďalej takto psychicky týrať?
@mima4 mozno daktorym ano. Bola som 5 a nemam pocit,ze by sa to na mne nejak podpisalo.. A vlastne ano! Zo zaciatku som reagovala na zvuk smetiarov! 🙂)
A aj tie deti som mala neskoro..neviem,mozno kebyze som zufala snazilka,tak by som tiez boal taka.. Nastastie som nic take nemusela absolvovat..
Fuuu, som rada ze nas tento problem obisiel. Moja dva a pol rocna sa normalne tesi ked ide kakat na zachod. Ma pripraveny stupienok,cize zvladne to aj sama. Akurat ze ma vzdy posle prec ,aby som sa na nu nepozerala ked tlaci. Potom len zakrici...Hotova!!!! Ejjj ako som osr*la zachod ! Teraz to mama musis umyt kefou ! ....To len pre odlahcenie temy....
@rysisi mozno hlupa otazka, ale to predtym v zivote nikdy este hovienko nevidel? To prvy krat spravil do serblika, uvidel a zlakol sa?
Uprimne teraz neviem, co by bolo dobre, resp. spravne. Mozno, hlavne aby si bola kludna ty. Bo ked on neni ok, a este ty do toho stresujes, tak mu tym este viac pridavas na strese.
A potom asi len skusat, ci pomoze ist na WC, ci sam na serbliku, ci navrat k plienke len na kakanie.
My sa na serblik este len chystame. Pre tie, ktore by mali potrebu rypat, ze pouzivam mamickovsky plural - ano pouzivam 😀 a nehanbim sa zato 😀, no v tomto pripade je to opodstatnene. Pretoze sa nato chystame vsetci. Jak moje deti, tak i ja. Kazdy svojim sposobom (pre mna kupa serblika, redukcie, schodika k umyvadlu atd...), pre ne, ze ich ucim, aby si vedeli same dat dolu nohavice, pancusky, gatky. Aby vedeli kedy cikaju, kedy kakaju, a ako to jedno ci druhe vyzera. Preto im uz davno vzdy ukazem plienku a poviem im co do nej poriesili. Preto so mnou chodia na WC, aby vedeli co sa tam robi.
Teraz ked nieco do plienky poriesia, dobehnu za mnou, povedia co spravili (cik-cik alebo kako), utekaju k prebalovaku a uz si stahuju pancusky. Ked ja poviem, ze mi treba na WC, utekaju hned k dveram od WCka, pokusaju sa splachnut, zatvoria dvere, utekaju do kupelky ruky umyvat...
Zatial to vyzera nadejne... Uvidime co bude ked sa trosku otepli, a vytiahnem serbliky a pojdeme na ostro...
Zelam ti hlavne klud, pevne nervy a vela zdaru 😉
tato pokakana tema este stale žije 😀 😀 😀
@rysisi vies co je chyba? ze si cakala s kakanim az doteraz ..... davno mal skusat kakat do nocnika. o to viacej, ze cika tam v pohode..... hovienka v plienke sa nebal ??? nikdy nevidel svoju plienkku? aky je to rozdiel? chces povedať, ze 2r dieta nevedelo doteraz, ze kaka - aj ked do plienky?
Och zeny! Ja sa tu sanzim uspat rocneho syna, jednou rukou ho hladkam po hlavicke a pritom od smiechu chrochtam, co sa snazim nevybuchnut a nezobudit ho. Oooj, MK zasa nesklamal. Krasny vecer damy. 😅🙆😅
Akoze ani mejdem citat vsetky komenty, stacilo mi par prvych...klasika, zeny, odsudit, vysmiat a znemocznit...len preto, ze ma dotycna iny styl vyjadrovania? ...nuz, ja ju chapem, nam sa stalo nieco podobne. Pre vysvetlenie, som vysokoskolsky vzdelana, predpoladam ze normalna matka a mam normne dieta. Ked sa maly prvykrat vykakal do nocnika, ostal tiez sokovany, mal cca 2 roky, mozno menej uz sa nepamatam. pravdou je ze sommu obsah plienky nikdy neukazovala. Bol extremne cistotny doslova od babatka, ked mu kvapla polievka na body, tak sa chcel hned prezliect a pod. ked som ho umyvala vo vani po kakani do plienky tak plakal, ak videl kusocek z hovienka. A ten nocnik bol proste pre neho sok. Takze chapem, ze vacsie dieta ktore to prvykrat vidi, a prioste cnechape ze je to z neho, ze to neboli a pod...to moze dokonca vydesit. asi si ho neskoro zacala ucit na nocnik. u nas bol nasledok ze na nocnik uz nikdy nesadol, zacali sme neskor rovno s wc a detskym sedatkom. takze ta trauma ostala. nenut ho, nechaj ho troska zabudnut a skus pripadne rovno to wc, kde to nemusi vidiet. drzim palce a pevne nervy.
@rysisi - uf, po týchto uletených príspevkoch neviem, ako vyznie tento môj. Mienený je s úplnou vážnosťou. 🙂
Čosi podobné máme totiž s dcérou. Odkedy mala len jeden spánok denne, poobedný, naučila sa vykakať do plienky a to len v posteli. Takto sme fičali dlhé mesiace. Vravela som si, vsak je este krpata. Pri synovi bolo všetko ok. Ktosi tu tu napísal, že si mala začať s nočníkom alebo weckom pri malom už skôr. Tiež si myslím, že aj toto by prospelo. Syna som nechávala posedieť dlhšie a niekolkokrát denne vždy po jedle skôr ako od roka. Zvykol si. Pri dcére som nebola dosledna. Den prisposobený starsiemu, čo bol doma. Po ranajkách sme niekam šli, bola som rada, že obslúžim syna na wecku, po obede detto, malý siel kakať a s dcérou som niekedy aj nočník skúsala, ale mrcala, plakala, alebo vstávala a mne sa nechcelo vysedávať, odbiehat za synom a tak nič z toho nebolo. Hlupa som bola, mala som ju nechat sediet pri nom, boli by spolu. No uz dnes marne "placem."
Po poobednom spánku bola vzdy vykakaná, vecer sme už ani nic neriesili. Nuž čo, čas nevrátim. Treba znášať dosledky. Aj neblahé.
V lete sa oducila od plienky - uplne v poho, teraz uz chodi cikat uplne sama, vacsinou nocnik - tu sa "poriesi" sama, ja len vylievam, - ale aj na redukciu, kde je pomozeme. No kakanie... ani za nic. Aj sa cez den pyta, treba jej, posadime, mrci, ze uz netreba, vstava. Takto aj parkrat a nic. Nakoniec vydrzi a potreba prejde. Za celych 6 mesiacov, co je cez den bez plienky sa pokakala cez den iba 2krat. Raz v tom tyzdni, ked sa oducala od plienky a este aj na cikanie do nocnika zvykala. To ju moja mama nasla a taku rychlo este posadila na zachod, ze ak jej este treba. Vtedy spustila strasny plac, ze nechce sediet. Druhykrat potom, ked uz par dni zadrziavala, tak vystihla chvilu samoty, vyliezla na gauc a tak je uslo do nohavic. Inak vzdy si pocka si na plienku a urobi to v posteli. Keby sme ju aj s plienkou nechali behat, tak sa tam na 99% nepokaka. Ked sa hnevame, ze sa pokaka, tak je aj par dni, co zadrziava. Zrusili sme jej na nejaku dobu poobedny spanok, aby prestala kakat, tak presla na nocne kakanie. To ma stale plienku na spanie aj kvoli cikaniu, lebo cez den od oducenia bez nehody, ale pocas spanku sa pocika stale. Teraz nas zobudi aj o pol jednej v noci, že sa pokakala. Alebo ju najdem spat pokakanu. Ja ani neviem, kedy to robi, nikdy som ju nevidela, nepristihla. Ale predpokladame, ze je prebudena, a uvedomuje si to. Posledne mala rekord 5 dni nekakat, ale boli ju brucho a stazuje sa na to. Zatial som to neriesila cipkami a inymi radiklanymi zasahmi. Ona totiz zapchu nema. Len proste zdrziava. Ju neboli kakanie, chapem, ze nietore deti maju problem prave pre to, že ich to boli. Toto ona nema.
Rozmyslam tiez, ze vzdy ked sa pokakala, dali sme ju do sprchy a ona videla, co z nej umyvame. Casto som jej hovorila a hnevala sa, ze je to fuj a treba do nocnika. Aj ona povie, ze hovienko je fuj. Takze to vnima negativne. To viem, lebo som si vsimla, že minule okomentovala, ked syn po sebe nesplachol, ze je to fuj a ze sa tam "pokakal". Tak sme jej vysvetlovali, ze do zachoda a nocnika to nie je fuj. Na to oni su. Proste u syna sme sa nebavili o tejto teme, cikal a kakal, to bolo vsetko. Teraz u nej sa vkuse husti, co je, ako je, ako to ma byt, ze je to fuj.
Urcite ma blok. Doktorka mi povedala, ze jej to treba sprijemnit. Ale tiez som zatial neprisla na to ako. 😒 No dohodli sme sa doma, ze ju na nejaky cas teraz nechame, prestaneme hustit do nej na tuto a nechame to plynut.
Inak tieto bloky ma viacero deti, bolo tu MK viac tem podobnych aj na inych forach. Takze nie sme jedine. Ja som ako decko mala cosi podobne, nikdy som nechodila v skolke ani v skole a tiez som zadrziavala, len doma som chcela. Alebo moja znama ma cely zivot taky problem s cikanim, ze sa nedokaze vycikat, ked napr. na wecku je rad a ona vie, že musi rychlo. Co by jej ako bolo treba, proste blok, a neda sa.
Preco mala nechce nocnik? Mozno preto, lebo je fixovana kakat na posteli do plienky. Ale plienkou to nebude, lebo cez den do nej kakat nebude. Uz som skusala aj nocnik dat do postele (ano, az taky extrem), ale ani vtedy tam nekakala. Tak to nebude ani postelou. Tak cim? Strachom z kakania samotneho? Moje nervy, to je tema. Nikdy som si nemyslela, že aj taketo problemy deti mavaju.
inak tu kopirujem z temy o podobnom probleme
: http://www.i-psychologia.sk/view-542.php
zaujimavy je postoj tejto diskutujucej
Marcela Očenášová 22. 10. 2008 18:25:05
Problém so stolicou u deti je naozaj veľmi častým problémom. Raz som bola na zastávke a bola tam mamička s chlapčekom. A ten nebol na záchode. Mamička sa s ním zrejme nechcela už vracať domov a oznámila mu, že sa vykaká v škôlke. Chlapček, ale začal plakať, že v škôlke kakať nebude.
Teraz trochu z filozofie. Stolica nie je od odvodena od slova stôl, ale od slova stolovanie. To znamená všetko čo pojeme pohnije. A hnitie súvisí so smrťou samotnou. Stolica je akési upozornenie na ňu a navyše smrdí. Je to problém celej spoločnosti. Táto spoločnosť totižto chce človeka dokonalého. Ale v tomto jedinom nemôžeme slúžiť. Stolica smrdí.
Ja sama najradšej kakám v súkromí. A som rada keď na okolí nie je moja rodina.
Naozaj to chápem. Tieto naše malé deti, čo sa zdráhajú kakať.
Horšie je to už s tým ako tento problém vyriešiť.
Kúpiť deťom umelé hovienka?
Možno. Neviem.
O tejto téme ešte budem určite rozmýšľať. Pretože je to takpovediac moja téma. Rada sa s ňou zaoberám. Je to pre mňa fenomén. Keď na niečo prídem tak Vám dám vedieť.
Ale podľa mňa je to aj o sebavedomí. O tom aké vplyvy na dieťa vplývajú. Akú má dieťa povahu. Či mu nespôsobuje traumu súrodenec. A podobne.
Deti majú problém zvyčajne, keď s niečim bojujú. Každý z nás sa chce adaptovať do spoločnosti a byť na úrovni. V každom z nás to je. Aj v malých deťoch. Lebo oni atmosféru v spoločnosť cítia, pretože sú jej súčasťou už od narodenia.
Je to filozofická aj psychická záležitosť.
No skrátka veľmi komplikované. Asi sa treba od toho odreagovať.
Dieťa by rozhodne malo veľa cvičiť, tancovať, maľovať, spievať... Má v sebe blok, ktorý treba uvoľniť, ale neviem ako. Snáď tá arteterapia by mohla zabrať.
Tento problém so stolicou nie je ojedinelý. A má ho veľa detí.
Aj verím, že sa to vyrieši.
Možno aj meditácia by mohla pomôcť.
Ani ja nie som fundovaný psychológ. Ale asi som mala v živote skúsenosti s týmito záležitosťami.
Je to zaujímavá téma a tak dôležitá pre človeka. Každý lekár sa pýta na stolicu. Nielen jedlom je človek živý, ale aj stolicou.
Budem o tom premýšľať.
@vianne To, ze je z toho vylakany je jedna vec, komenty ako psychicke tyranie sa mi zdaju prehnane. Ale neviem ci je vhodna komunikacia s dietatom kazde slovo zdrobnelina....Podla mna s detmi treba komunikovat normalne a zdrobneliny pouzivat v normalnej miere.
Inymi slovami to prehananie je asi vsade - komunikacia, tento problem, plac pred dietatom
Mozno matka svojim spravanim sama sposobujem precitlivenost u dietata....ked pred nim place a celkovo takto reaguje, tak mu tym asi nepomoze
Och, este furt tu pretrvava exkrementalny lync? No dobre damy, pobavili sme sa, ste sa.....(podaktore viac), ale k tomu cudovaniu nad strachom z hááá som chcela, lebo ozaj sa niektore cudujete ako kocka mladym!
To, ze vy ste nezazili, ze vase deti nezazili, neznamena nic. Nicovate nic! Kazdy sme iny, kazdy sme jedinecna individualita, osobnost. Od toho sa odvija aj nase prezivanie a k tomu patri aj obdobie spracuvania vlastneho vylucovania. Su deti a je ich dost, ktore s tymto maju problem. Zrejme to bude uplne normalny a prirodzeny jav a vyvojovy medzistupen. Sama som s detmi zazila podobne, so starsim to bolo hotove psycho. To co zazije jeden, nemusi dalsi. Su ovela "zaujimavejsie" veci, nad ktorymi by sa dalo cudovat a pozastavovat. Len sa rozhliadnite aj po fotoalbumoch, co tu stvarate ako dospele zeny! Nie dieta a jeho strach zo stolice je zarazajuci, ale spravanie sa vraj dospelych zien, ktorym vlastne telesne pochody evidentne udieraju na palicu! No, takze az sa zas budete cudovat ako opice mladym, najprv porozmyslajte nad cim sa to vyplati. 😅 😵
baby, ja už nemôžem....už som si myslela, že ma po uspávaní štvorročného dieťaťa v aute a vození päťročného v kočíku fakt nič neprekvapí, ale vidím, že stále sú rezervy.....niekto tu predo mnou veľmi rozumne napísal, že za veľkou časťou detských problémov môžu ich matky, so svojím prístupom k nim. iba ma tak napadlo, ako moja babka dokázala vychovať česť detí, najstaršie boli dvojičky bez pampersiek, vlhčených obrúskov, kupovaných príkrmov, tabletov.....asi tak, že nerobila okolo každej somariny cirkus, veci ako vyprázdňovanie a jedenie brala ako prirodzené veci a nerobila z toho medzinárodný problém.
@dahra Toto sme si prešli pri mladšom. Ja som sa snažila, tak ako pri staršom, akonáhle sám sedel, skúsiť ho posadiť na nočník, Od malinka sa vzpieral. Nechala som to tak a po pár mesiacoch znova. Nič. Ale poviem ti ako sme to vyriešili. U nás to trvalo veľmi dlho. Už bol aj bez nočnej plienky, tak sa schovával, prvý krok bol, nech je aspoň v kúpeľni. Potom moju mamu napadlo, nech ho vyzlečiem, tak bol len v "kakacích" slipách. Keď sme slipy nedali, nekakal, po 4 dňoch sme to vzdávali. Riešila som to už aj s psychologičkou, absolútne nespolupracoval - pre neho bola cudzia žena. Nakoniec nám pomohla naša pediatrička, vysvetlila mi, že je lenivý a pohodlný. A mám mu to znepríjemniť. Tak sa stalo, že nám zmizli kakacie slipy, ostali len trenky po bratovi. Skadiaľ to samozrejme vypadávalo. Tu už nestačila jeho deka pod nohami, ale potreboval lavór. Keď si zvykol, nenápadne som spravila ešte dieru, postupne ešte väčšiu, až mal nakoniec sukňu o ktorej netušil. 🙂 A zrazu, že ide kakať a na nočník, pár dni mal trenkosukňu pri tom. A potom nič. Pomaly to už bude rok. Aj keď v škôlke ešte nekakal, ale u babiek a na dovolenke v pohode.
@timea7 este raz opakujem - nie matky su tie co robia cirkus okolo vyprazdnovania. Sakris, nezazijes, nepochopis. Su deti, ktore z toho z nejakeho dovodu maju stres. Ano, mohli by matky k tomu pristupit ako tu popisujes, ako tvoja babka, nerobit z toho vedu, neparat sa a necitlivo decku vysvetlit, ze kadit sa musi...ale tudy cesta nevedie prave preto co pisem - nezazijes, nepochopis...Nepomaha totiz ani hnev, ani vysvetlovanie, ani laskavy pristup, ani krik. Ak sa decko zacykli je to zdlhavy proces, z ktoreho obcas ide rodica slak trafit. Od zufalstva, ze z takeho niecoho prirodzeneho je trauma a Ty nechapes dovod, Ta moze aj rozdrapit. Preto som tu aj pisala, aby ste sa uz konecne prestali tak naramne cudovat. Vidis, ja zas nechapem ako si mohla vozit 5 rocne dieta v kociku, to mi je ovela nepochopitelnejsie, ale asi si mala dovod. No prechod z plienky na serbel je u vela deti kapanek ina veda. S tym nema nic matka ani jej infantilny slovnik.
No radit nejdem, myslim, ze moj nazor tu uz niekolko krat popisany je.. Ja sa len chcem uprimne zasmiat z toho, ze admin vzdy meni nazov temy ak je trocha zvlastne nazvana.. Ale tuto nechal tak, preco asi? Aby som mala krajsi den z tych miluckych zdrobneliniek? Dakujem 😀 😀

@mawka v mcdnalde 😀 tiez riadne psycho