Hranice pri výchove: Ako riešiť záchvaty u detí?
Čo by ste robili na mojom mieste? Mám dvoch synov. Vychovavame metódou respektujuceho rodicovstva. Nebijeme. Snazim sa krotit aj pri kriku, ale mame hranice. Ziadne hadzanie sa o zem v obchode, ziadne hystericke zachvaty, ak nedostanu to, co prave chcu. Proste deti, s ktorymi sa nehanbite ist medzi ludi. A tu nastava problem. Moja svagrina ma dietatko, ktore ma zachvaty pre vsetko. Sopel v nose, list na topanke, ma 3 roky, a bez jej pomoci nevyjde po schodoch, nesmykne sa na smykalke. Hanbim sa s nimi chodit medzi ludi, kedze ani raz v sa v obchode nespraval ako zdrave dietatko. Podotykam, ze je uplne ok. Takto sa sprava len v jej pritomnosti. Teraz sme sa stretli na detskom ihrisku uz treti den za sebou. A moj syncek je svedkom toho vsetkeho. Naozaj. List na topanke- hysak, niekto sa hra s niecim, co chce on-hysak, svieti slnko,-hysak, spadne mu na oci ciapka, nedvihne ju, ale krici, aby to urobila jeho mama a ona hned skoci, aby ho "zachranila" So svagrinou si rozumieme. Sme kamaratky, no dnes uz som vypenila. Moj syncek zacal robit to, co jej syn. Spadla mu palicka, plac, spadla rukavica, plac, mladsi syncek mu vzal lopatku, plac. Pricom doma je najstarostlivejsi bracek. Je o rok starsi, tak som mu vysvetľovala, ze som tu stale pre neho, ak spadne, ak sa bude cítiť zle, ale proste sa mi nepaci, ak sa sprava ako Petko. Ze sa nepatri rozplakat zakazdym, ak sa nam nieco nepaci, ze on ma Petka ucit ako vyjst na schody, smyknut sa a nie opakovat po nom plac pre vsetko. Jasne, ze svagrina sa urazila, ale naozaj sa mi toto spravanie nepacilo. Mala by som sa jej ospravdlnit, alebo to nechat tak?
necitam vsetky komentare, este sa k nim snad vratim, tak zatial len par poznamok.
pises, ze ti prekaza spravanie dietata a jeho matky. ty ale to druhe dieta nemozes vychovavat a vlastne ani jeho matke radit, kym ta o to neziada. mozes pracovat len so sebou a svojimi detmi. cize bud sa s tym zmieris (a pripadne budes svojho korigovat a vysvetlovat mu - tu by som sa ale vyhla vetam ako "nebud ako petko", dalo sa to predsa povedat aj bez toho, nie?), alebo sa s nimi prestanete stretavat. tiez ma zaraza veta "nepatri sa rozplakat, ked sa nam nieco nepaci". s tym som sa v respektujucej vychove nestretla, tam sa praveze pise/hovori, ze dieta ma na svoje emocie pravo a ma pravo ich vyjadrit, ako uzna za vhodne, ak tym nikomu neublizuje. zjednodusene, ak si potrebuje poplakat, je to ok (aj za pre nas malichernosti), ale nemoze napr. hadzat predmety do druhych, udierat, hryzt, kopat atd.
a este s tymto suhlasim "Kludne si to cele mohla synovi vysvetlit doma, mohli ste sa o tom porozpravat osamote…nie priamo pred nou."
@tykat haha, presne😂
Moj syn nemava hysaky v obchode, ale urcite to nie je vychovou/hranicami, proste tam nemava. Doma ma take, ze by ti oci vyskocili z jamiek. A ja sa mozem aj na hlavu postavit, a teda rozhodne mu neskacem okolo zadku. Tak ako bolo povedane, mas stastie na miernejsi temperament u svojho dietatka. To, ze kopiruje spravanie inch deti, je toez v poriadku, je len na tebe to ukocirovat. A hanbit sa nemusis, decko nezvladajuce svoje emocie na hanbu nie je.
Dakujem za komentare. Prave som si vybozkavala deti a 100 krat podakovala Bohu za to, ake su uzasne ♥️ Naozaj mam obrovské štastie. 😳
Pana beka. Tvoja vychova ma na mile daleko od respektujucej vychovy.
Ak by ste taku mali, to by ste nemali:
- zakazovat svojmu dietatu hadzanie sa o zem
- sa hanbit ak sa vase dieta, alebo dieta s ktorym ste, o zem hodi
- mat pochopenie ze dieta ma dovod plakat aj ked mu spadne list na topanku
- zvalovat synove "zle" spravanie na ine dieta
- porovnavat otvorene deti medzi sebou a podavat to synovy ako sposob vychovy.
Ale aspon nebijete a snazite sa obmadzovat krik. Uz aj to je krok k respektujucej vychove.
Zda sa ze zatial vam to so synom funguje. Bude ale potrebne ho drzat v bubline aby sa nekontaktoval s inymi detmi, lebo ti poviem ze od nich sa nauci ine neplechy.
Ked vam to prestane fungovat skuste napriklad internetovy kurz Nevychova.
Tak zaujímavé veci sa tu človek dozvie.Tak asi aj mňa má ten váš Boh rád,keď aj ja mám deti,ktoré nechytali hysaky a neboli jak zvery.Zaujimave🫣.Alebo je v tom aj kus výchovy,že áno.😉
Autorka...nechápem,čo riešiš.K dobrej výchove patrí aj hovoriť nie.
Nie, nepomôžem ti s capicou,zvládneš to aj sám.Ked sa ešte raz hodis o zem,tak nabudúce pôjdem do obchodu sama,atď,atď.
Neporovnavaj,vychovávaj
@andreatytler nehadze sa o zem, neplace pre list na topanke, nesprava sa "zle", takze vdaka Bohu za to, ze nemusim taketo veci ani riesit. Naozaj som rada, ze som sem napisala. Clovek si niekedy neuvedomuje ako ziju ini ludia.
@doriiis Máš pravdu 🙏🏻
@andreatytler a pouzit "Nevychovu" ako spravny smer? Nie, dakujem. Skor odporucam Gabor Mate. Dozvies sa viac.
Juj tu nenajdes velmi pochopenie :D prave tu je velka sorta mamiciek, ktore maju prave tie “energicke, temperamentne” deticky, ktore si vylosovali 🤣 zaujimave hadzat nezvladnutu vychovu na take slova, ale to je moderna doba ;)
Ja by som sa s nou nestretavala. No zial, posles dieta do skolky a tam je plno "temperamentnych" deti s hysakmi pre vsetko.
Ale ano, sprava sa "zle". Plakal koli spadnutej palicke a rukavici. Ved to sama pises.
A ze ty nemusis riesit taketo veci? Syn ti place jeden den koli "blbostiam" a ty to hned ides riesit debatou na verejnom fore plnom tisicok ludi. Och!
Je mi to maximalne nesympaticke ze zvalujes synove spravanie na ine dieta.
A ako konkretne funguju tvoje hranice pri hadzani sa o zem a hysterickych zachvatoch?
Co konkretne ty robis ze to zabrani tvojmu dietatu sa hadzat o zem? Hodilo sa vobec niekedy o zem?
@beata_k
@cyberk inak ja sa napr vašim komentárom nečudujem.
Bola som rovnaka, keď som videla alebo čítala o takom dieti. Len som posudzovala a hlavou krútila, že jak toto môže nejaký rodič dopustiť.
A potom sa nám nenarodil druhý 🙂
Prvý bol ako z “knizky o dobre vychovaných deťoch” a druhý dáva zabrať. A som za to vďačná. Naučil ma veľa
@andreatytler hodilo, keď bolo omnoho mladsie. Nie 3 ročné. A ako som mala reagovat? Počkala som si, alebo ho dvihla a polozila na ine miesto, ak bol prave na ceste. Ak plakal, alebo mal nejaky amok, ponukla som objatie, bola tam pre neho, po ukludneni som komunikovala, vysvetlovala. Reagovala pokojne a trpezlivo. Nehukala som, ani neskakala k nemu, ako zmyslov zbavena, ako keby prisiel koncatinu, ako to robi moja svagrina. Tam je len "Petulko,Petulko, Boze moj, Boze moj". Nedivim sa, ze maly ma amoky len pri nej, ked to vidi len u nej.
@cyberk ano, vidim. S manzelom a maminou sme o tomto do noci diskutovali. V podstate oni poznaju pomery v nasej a ich rodine lepsie, ako dokonale maminky na MK. Takze naozaj to asi nebude mojim stastim. Mam deti presne rovnake ako vsetci ostatni, akurat su vychovavane ako ludia a nie ako zvieratka v ZOO. Vela ludi si pletie respektujucu vychovu s tym, ze povolia detom uplne vsetko. Vo vychove musi byt aj nie a hranice. Takze mi uz pride vtipne, kolko maminiek tu ma "temperamentné" deti. Zaujimave, ze v mojom okoli, dokonca vrátane škôlky je temperamentny len synovec.😬
Autorka, citit z tvojich prispevkov, ze ti to lezie na nervy, tak si proste dajte pauzu od seba.
@dennissa16 a myslis, ze aj to najtemperantnejsie dieta nedokážeš vychovat? Aby sa spravalo v obchode ako človek? Aby nerobilo neporiadok? Nenicilo veci? 3 rocne dieta je uz velmi mudre. Mam ich v okoli mnoho, takze si to dokazem porovnat.
@deedol to by som rada, no viem, ze aj dnes budu stat na ihrisku pred škôlkou.
Tak chodte inam, povedz, ze mate vybavovacky a chodte sa prejst.
Alebo jej povedz uprimne, co si o nej a jej vychove myslis, a uvidis, ze zajtra tam uz stat nebude.
Pokiaľ by to robil školák, tak by mi už asi blikali kontrolky, ale u trojročného chápem. Veď ak ti prekážajú a hanbíš sa za nich, tak si spravte vlastný program.
Niektoré deti sú kľudné, iné nervózne. Takisto ako aj dospelí. Mám tri a každá je povahovo úplne iná. Síce nevyhadzovali veci v obchode, ale tiež majú svoje muchy 😉.
@deedol asi to urobím 🙊🙈
@veronicka1901 mám v okolí asi 8 detí v podobnom veku. Sme veľká rodina. Malí majú bratrancov a sesterničky. Všetko od roka do cca 6 a každé je jedinečné, každé má svoje muchy. Trucuju, otlkaju sa, obcas aj poplacu, ale nikto nerobi to, co robi jej maly. Moj syncek chodi do skolky, su tam rozne deti, moj je tiez temperamentni, vsetko okolo 3-4 rokov. Takze naoazaj som rada, ze vychovavam inak. Piseste, ze mam stastie? Mozno mam a mozno ani nie.
*temperamentny
@dennissa16 Ja verim, ze su deti a deti. Tiez mam 2 rozdielne. Ale aj si priznajme. Casto je to aj o vychove a temperament s tym nic nema. Tie deti su prosto rozmaznane.
Ja som nikde nepísala, že máš šťastie. Stále si myslím, že má na to nárok. My sme dosť prísni, čo sa výchovy týka, ale viem, že sú aj deti, ktorým sa ťažko určujú hranice a povaha nepustí. Keby si skúsila ešte hodiť reč so švagrinou? Možno jej trošku nastaviť zrkadlo? Aj keď otázne je, ako to vypáli.
Ale počkaj,ja s tebou predsa nedebatujem o tom,či je schopný sa naučiť po sebe poupratovať. Debatu som celý čas smerovala na to,že jednoducho svoju nespokojnosť s niečím mozno prejavujú pre teba extrémne. A to je to,co nevieš ako rodič ovplyvniť.
Môjmu staršiemu, keď som niečo povedala,tak to platilo.. lebo to povedal dospelý.
Mladší bude vyjednávať aj dupne, aj vrci aj tá ide presviedčať, aj sa rozplače,aj tresne s dvermi, aj ide ofucany z ihriska 3m predo mnou alebo za mnou…aj horšie. Vysvetľujem, rozprávam, ale niekto by proste povedal,že je nevychovany
@beata_k nie nie sú. Teda nemusia byt.
@beata_k máš rozdielne ok. Ešte napis ako sú staré?

"..mame hranice. Ziadne hadzanie sa o zem v obchode, ziadne hystericke zachvaty.."
Vy nemate v tomto hranice, vy mate len stastie ze ste si take dieta "nevylosovali" 😂
Hadzanie o zem, hysaky... to mas ako s pubertou, mas deti u ktorych ani nevies ze puberta bola a mas decka ktore sa zmenia z noci do rana tak ze len sa modlis nech vam na dvere nezaklope NAKA a nech to vsetci preziju.