Jasličkový zákon
Prosím Vás, je tu niekto, kto by vedel "polopatisticky", vysvetliť nový tzv. jasličkový zákon? Zaujíma ma najmä tá časť, ktorá hovorí o tom, že ak matka nepracuje (napr. je s mladším dieťaťom doma, alebo má rizikové tehotenstvo, je teda PN, alebo je nezamestnaná a hľadá si prácu....) dieťa nemôže byť umiestnené do jaslí/škôlky"opatrovateľského centra a pod. A to ani v prípade (či práve v prípade?) ak ide o súkromné zariadenie.
Ja ďakujem úžasnému pánovi ministrovi za úžasný zákon. Práve mi z mesiaca na mesiac chcú zvýšiť o 100 eur školné v jasliach. Čo ma vlastne donútilo hladať už škôlku, ved čo budem riešiť zas o 10 mesiacov zmenu.A ked bude mať malý 3 roky, tak si prosím preplatiť tú súkromnú škôlku. Či hodíme sa na úrad práce? Možno to bude lepšie. Vezmeme si na pol roka podporu. Štát príde o naše odvody do všetkých sociálno zdravotných systémov aj o dane z príjmu môjho aj o odvody zmestnávatela a ešte mi bude musieť za pol roka "starostlivosti o nepijaté dieťatko do škôlky" zaplatiť.🙂
@evittam toto je problém písmenok, necítiš emocie a možno ton hlasu. Vôbec sa nehádam, len ti chcem vysvetliť, že toto to neskontrolujú tak lahko. S dieťaťom môžeš byť vonku, nechajú ti max lístok, že tam boli a musíš sa hlásiť, nič viac. V podstate ani nemajú len tak dôvod chodiť námatkovo kontrolovať. Môžu pri nejakom podozrení. Jasle ktoré by si predsa len nechali aj staršie deti, budú tajiť v prvom rade príjmy za starostlivosť o takéto deti, takže sa bude všetko utajovať v max miere.
Dievcata, dcera uz ma 3 roky, nevzali mi ju do statnej. Mozem ju dat do sukromnej skolky ak som na materskej s mladsim ci nie? Mala je velmi spolocenska, potrebuje kolektiv :( dakujem
@evittam ludia su zmateni z tych 3 rokov a co s dietatom, ked su doma s mladsim. Lebo 2,9 rocne do jasiel dat nemozu, ale trojrocne do skolky ano. Inac moj mensi pojde do skolky, ked bude mat 2r10m, nikto nekontroluje, ci pracujem a bezbarierove to tam tiez nie je, ved klasicka statna skolka. Ale skolka moze a jasle nemozu, naozaj uzasne...
@helen111 ano, mozes ju dat do skolky, ked ma 3 roky.
@majka99999 To chápem. Ale ona pise,ze ma 3 roky tak je to jasne.😉
@evittam
@majka99999 Mna zmiatla ta ucitelka v skolke. Ani sa mi to nechce vysvetlovat, ale tvrdila mi, ze kym nedostane presny vyklad novely, na ktory caka, malu mi nezoberie. Tam ide o to, ze ona ma zariadenie pre deti od 0-6 rokov a musi uprednostnit deti do 3 rokov, ktorych matky pracuju alebo sa pripravuju na zamestnanie. A nas by mohla zobrat keby to neobsadila takymito detmi. A ak by nas aj prijala, deti ako moja dcera (cize 3 roky a viac) nesmu byt v prevahe - co vraj hrozi ak by ju zobrala. Teda ak som to spravne pochopila resp ona to nedoplietla. Cize moja otazka nebola az taka scestna kedze - ano, mam 3rocnu a predsa ju tam nemozem dat.
@helen111 tak snad nebude v triede s 1-rocnymi detmi, nie? Naozaj nechapem, preco by musela mat viac deti do 3 rokov... Nastastie, toto je uz snad za nami a tento "uzasny" zakon budu potrebovat az deti mojich deti.

@ivanasimekova Ty si povinna nahlasit kde je dieta po dovrseni 3rokov na UPSVaR inak ti pozastavia pridavky.😉