Je vhodný Halloween v jasličkách?
Ahojte mamičky. Blíži sa koniec mesiaca október a sním aj v poslednom čase "udomácňujúci sa " na Slovensku sviatok Halloween.
Bola som prekvapená, keď som tento týždeň v programe mojej dcérky= jasličkárky našla príprava na Halloween.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice/ Jack O´Lantern/ ,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.
Minule v rádiu riešili problematiku ako deti odnaučiť sa báť v noci. Do diskusie sa zapojilo veľa ľudí...teda asi veľa detičiek so strachom z bubákov bojuje. Popisovali tam mnoho problémov, vrátane nočných desov.
Keď dám 1+1 dokopy je to dva...ako to vlastne je. Je vhodný Halloween pre také malé deťúrence ( jasličkári, škôlkári)...nerozvýjame tým ich už aj tak dosť veľkú fantáziu o bubákoch? Je normálne strašiť deti a podporovať deti v strašení? Keď si predstavím ako to prebieha pripadá mi to ako vzájomné strašenie.... K tomu by som si priala, aby sa vyjadril nejaký detský psychológ...ako to s našimi deťúrencami je?
@jamabe ja viem, na modrom koniku je niekedy tazko komunikovat, pretoze vela zien tu ma skusenost, ze sa clovek prisiel hadat.. mojim zamerom je diskutovat, pretoze to je moja zaluba - ale casto som nepochopena, aj ked sa snazim volit slova co najstarostlivejsie.. pekny den prajem 🙂
Problém helovínu je ten, že odpútava pozornosť od reality. Kým mi oslavujeme nejaké strašidlá, tak naši zosnulí smutne hľadia ako sa s nimi nechceme cez myšlienky (podotýkam zahĺbenie sa do myšlienok na zosnulého, nie nejakou povrchnou myšlienkou) spojiť a odchádzajú späť.
Pozerám, že ste sa pekne rozhovorili. Ja osobne som za to, aby som v jasličkárskom veku ukazovala svet v pozitívnym svetle, učila ku kráse, láske k životu, ľuďom. Dobšinského rozprávky nerozprávam...aj keď je moje dieťa intelektuálne popredu, nemyslím si že takéto rozprávky sú pre ňu obohacujúce. Skôr rozprávky vymýšľam o zvieratkách a zábavných príhodách s nimi.
Chcem Vám teraz priložiť plagát, čo vy na to?
Na plagáte to nevidno, takže radšej link.
http://www.kosicezapad.sk/article-item-sk/hallo...
Myslím, že to je už halloweenské harašenie na Slovensku:
Moja 1 ,5 ročná dcérka nosí konfekčnú veľkosť 92. Toto by som jej určite neobliekla ani by to nechcela ako ju dobre poznám:
http://lp2.hm.com/hmprod?set=source[/environment/2015/5NT_0098_001R.jpg],width[3458],height[4043],x[881],y[726],type[FASHION_FRONT]&hmver=0&call=url[file:/product/fullscreen]
@mantilka ani by ma nenapadlo na takuto aktivitu davat dieta 😅 ako som pisala, vyrezavanie tekviciek sa mi paci a aj nase decka to miluju, ale nemusi sa spajat so strasenim a podobne. u nas v skolke to ani takto neponimaju, skor to beru ako spolocnu aktivitu rodicov a deti s ucitelkami, aby sme sa lepsie spoznali 😉 proste spolocne popoludnie a deti potom maju radost ked im na chodbe svietia tekvice povyrezavane...
@mantilka vies co,u nas v jasliach tiez oslavovali Halloween,akurat vyrezali pre deti zopar tekvic,ozdobili cele jasle v jesennych farbach a deti dostavali muffinky s tekvickou z marcipanu........................ziadni bubaci,ziadne prisery,ziadne strasenie..................................ono sa da oslavovat aj v inom duchu a pasujuco na vek deti 😉
@mantilka keby si to citala, tak by si zistila, ze je to od 6 rokov a to uz nema nic s detmi zo skolky
@monika15 kde som prosim ta napisala, ze neexistovali, ja som reagovala, ze ako mozu deti venovat hlboke myslenky cloveku, ktoreho nepoznali, tak laskavo citaj s porozumenim a naco ludia reaguju a poom vypisj blbosti
Podla mna netreba zbytocne so vsetkym tak prehanat, deti urcite nebudu strasit ale v skolach a skolkach je to o kostymoch o vyrezavani tekvice a mozno o nejakych sladkostiach a vseliakych karnevaloch atd...je to skor komercia a lakadlo pre deti, aby rodicia kupovali tekvice kostymi, strasidielka atd... samozrejme my si tu na svk aspon povacsine co poznam chodime na dusicky to jest na hroby, uctievame si mrtvych palime sviecky...ale tiez si niekedy zajdeme na nejaky taky karneval a tak...a rada si nejak vyrezem aj vtipne tekvicu...neviem co by niektori robili keby nebol mk...ved sa musim vediet sama rozhodnut predsa co sa mi paci a co nie, co ak mi teraz 10 ludi povie, ze toto nie, tak aj ja si poviem, ze tak nie....
@mantilka Pozerala som ten link, je to komercna aktivita kde organizatori zavetrili prilezitost ako si privyrobit, tak ponukaju tematicku noc. Celkovo je to vsak na podobnej urovni ako letne tabory, kde ide o to iste, tiez pre kategoriu 6-12,tiez sa tam robi animacny program, malovanie na tvar aj nocne hladanie pokladu s baterkami, aj nocne prezitie v lese, aj diskoteka. To je to cele bude tematicky do strasidiel a tekvic, co je iba obal. Mohlo by to byt indiani a banditi, alebo star wars alebo hocico ine. Nevidim na tom nic zavadne. Az na to ze deti nad 10 to uz by zrejme povazovali za "trapne", mam takeho doma, a uz ho to davno "nevzrusuje".
Ad link h&m oblecka, pomedzi klasicke oblecko , oblecko spidermana ci kozmonauta, iron mana atd je par vlkov, kostier a mesiac s netopiermi a jeden napis "nebojim sa tmy". Neviem ci je to harasenie, nakolko napr. lebky na obleceni chlapcov vnimam uz viac rokov aj v beznej ponuke a zjavne to nikomu nevadi.
Tato ponuka je este velmi slaba, pockajme az prijde Halloween a zacne Vianocny tah, na ktorom sa obchodnici mozu nabalit x nasobne viac, to este len bude maso harasenie a nevkus, sa mozme potom pobavit..
Ja nevidim problem... ;) my sme to prezili, deti mali masky, kopec srandy, zatancovali si a vyrezavali " pumpkin" a to spomina mala do dnes :D ved to je chvilu a vooobec sa tam deti nestrasia ;)
@mantilka je normalne strasit dieta pred Mikulasom, ze ked nebude dobre, donesie mu cert uhlie? To iste na Vianoce s Jeziskom a darcekmi.
V jaslickach na halloween nikto nikoho nestrasi. Deti maju maskarny ples. Aj my sme mavali. Pirat, lienka, policajt, medved... Ziadne strasidla ani akoze odtrhnute koncatiny.
Ahoj, ale ja by som to v školke neponala strašidelno, niaka výzdoba z dynami + napr. karneval...
Čítam si príspevky a nestíham sa čudovať. Halloween podľa mňa nie je len o vyrezávaní tekvíc. Aj naši predkovia ich vyrezávali a volali ich "svetlonos". Boli ozdobou na jeseň a bolo a je to naozaj pekné a milé. Ale keď si dám tekvicu na terasu, nemusím hneď oslavovať halloween.
@anik56 Snehulienka? Snad anjel nie? Mozno som myslela na Mikulasa a napisala som Vianoce. Je to jedno...Pointa sa nemeni....a ja to mam proste od mala zakotvene tak ze Mikulas a Dedo Mraz (ku nam chodi totiz Dedo Mraz) je jedna a ta ista osoba...neviem preco ale proste mam...a kedze k Mikulasovi patri cert a anjel tak aj k Dedovi Mrazovi musi...Tak som to ako dieta vnimala a prenieslo sa mi to do dospelosti.

@jana_eyre reagovala som trochu prudšie, lebo sa mi tvoja otázka o strachu zo smrti a kresťanstve zdala ironická... čo tu na MK je bežné.. takže asi tak. Mier 🙂