Keď dieťa nechtiac ublíži na zdraví
Ahojte mamičky.
Zaujíma ma váš pohľad na vec. Ak by vaše malé dieťa spôsobilo neúmyselne zranenie dospelej osobe, ako by ste sa k tomu postavili? Cítili by ste sa zodpovedne za to a mali by ste potrebu to riešiť k spokojnosti obidvoch strán? Alebo by ste si povedali, že môj problém to nie je, môže si za to ten dospelý zranený človek, mňa sa to rozhodne netýka?
Pre bližšie info, hrala som sa s neterkou, kým jej mama (moja sestra) ležala na gauči s mobilom. Čas strávený s malou je pre mňa vzácny. Dievčatko je jedináčik, veľmi aktívne, taký roztomilý "besnoško" :D :D Už som pri nej utŕžila zopár malých zranení, ako sa pri deťoch stáva, napr. často hádže rôzne predmety po ľuďoch. Skúša kde sú hranice a keďže zvýšiť hlas po nej nemôžete, to by mi sestra so švagrom nedovolili, je to len o dohováraní a byť v strehu. Nedávno pri hre sa nečakane vymrštila zo zeme a v pochabosti mi pichla ostrým predmetom do oka. Bolesť až sa mi ruky triasli. To bol okamih. Mám porezanú rohovku a čaká ma ešte zopár vyšetrení. Liečba ma zatiaľ stála na moje pomery dosť peňazí. Priznám sa, som chudobná a musela som siahnuť na svoje rezervy. Finančne je to teraz zlé. Naopak sestra s rodinou sú veľmi bohatí, teda ona je na materskej. A keď sa to stalo, z ich strany nebol žiadny záujem riešiť vzniknutý problém. Sestra sa ani vlastne nezaujímala, ako sa mám, či ma netreba zaviesť k lekárovi, keďže bývam ďaleko od mesta a auto nemám. Tvárila sa a fungovala ďalej, akoby nič. Keď som jej napísala, že rozumiem, že nešťastné nehody sa stanú či malým či veľkým, ale nerozumiem jej prístupu ... Odpísala, že nechápe, čo od nej chcem, že či si hádam len nemyslím, že je za to zodpovedná. Som vraj dospelá a mala som si dávať pozor. A koniec.
Sme sestry, ja by som rozhodne konala inak. Stačil aspoň záujem, spýtať sa, či niečo nepotrebujem alebo čo ja viem, aspoň malú mastičku kúpiť v lekárni a pripojiť k nej výkres od malej, čo mi z lásky nakreslila. Niečo milé, čo poteší. Nič. A to dúfam, že nebudem mať trvalé následky.
Mamičky, vy máte detičky, keby sa stalo, že váš drobec nechtiac blízkeho takto zraní, aký by ste mali k tomu postoj? Ďakujem za odpovede 🙂
@sense ako prisposobis hru, aby sa nic take nestalo? Ved zranit mozno aj hodenou drevenou kockou ci plastovou hrackou. To by sa dieta muselo hrat vylucne s plysakmi. Nebolo by ovela jednoduchsie (a pre dieta prospesnejsie aj do buducnosti) dieta naucit, ze nieco take sa proste NEROBI? Keby tak ta dotycna mala zranila ine dietatko v jasliach/skolke/detskom kutiku a vybila mu oko? Potom co? Toto "hyckanie"deti, ze vsetci za to mozu, len maly nevychovanec nie uz fakt ide mimo zdraveho rozumu 🤦♀️ Teda vlastne pravda - to dieta za to nemoze - mozu za to jeho rodicia, co ho neucia ako sa spravat...
@martul napísala som, je to o charaktere
Ako rodič je za svoje maloleté dieťa zodpovedná vo všetkých smeroch. Keby rozbilo výklad v obchode, tiež nepovie predavačke, že si dospelá, mala si si dávať pozor, že?! Toto je veľmi primitívny názor.
@luuubik K tomu, či sú bohatí, áno sú. No ide o to, že medzi nami je extrémny rozdiel. Príklad - pre mňa je aj 30.- eur navyše za lieky veľa. Poukazujem na to, že jej ignorancia a nezáujem nevyplýval z toho, že sú na tom zle a nemôžu pomôcť. Že čo pre mňa sú rezervy, pre nich nie je ani polovica nákupu v nákupnom centre. Nie závisť, fakty. Len fakty.
Ahoj, nehnevaj sa za úprimnosť, ale vyzerá to tak, že Tvoja neterka je dosť rozmaznaná a jej správanie by som za roztomilé besnenie teda rozhodne nepovažovala. Určite by som si od žiadneho malého dieťaťa nenechala hádzať predmety do hlavy alebo inak ubližovať. Je smutné, že jej rodičia nenastavili hranice, čo sa už jednoducho nesmie a nevysvetlili jej, že také besnenie môže niekomu ublížiť. Môj 3 a polročný syn to skúsil 2x, hodiť bratovi kocku do čela, raz dostal dôrazne upozornenie s vysvetlením, prečo to robiť nemá, druhý x na zadok. A pochopil. Odvtedy to nikdy viac neurobil. Inak, mne osobne by nevadilo, ak by v tomto prípade niekto z rodiny moje dieťa upozornil, či zvýšil hlas...Radšej vychovať teraz ako by v 4- rokoch malo pichnúť nožnice (obrazne povedané) do kamaráta v škôlke ,,pri roztomilom besnení,,. Na mieste Tvojej sestry by som to určite riešila, pomohla finančne, ospravedlnila sa, bolo by mi to ľúto...že mám dieťa urvané z reťaze. A ak Ti ná ubližovať, na Tvojom mieste by som tam z toho dôvodu nechodila. Myslím, že si ,,dobrá duša,, ale všetko má svoje hranice...a skoré uzdravenie! 🙂
V tom pripade, o to horsie to "pokaslala" tvoja sestra. Ak je taka bohata, ked si chce oddychnut s mobilom na gauci bez akejkolvek zodpovednosti, proste jej malu "nevaruj", nech si najme babysitterku. Mozno by mi bolo luto casu s neterkou, ale kedze sa k tebe tak chrapunsky zachovala, neviem, co ine si sestra zasluzi. A mozno ani toho casu s malou by mi nakoniec luto nebolo - lebo nechat si ublizovat bez moznosti zasiahnut, by ma nebavilo. A je sum a fuk, ze ide o male dieta.
Ahoj autorka… necitala som cele vlakno. Kolko ma neter rokov?
Inak detom ostre veci do ruk nepatria. Co sa tyka tvojho zranenia. Mrzi ma to. Ale pri detoch sa urazy stavaju. Ja by som sa ako matka k tomu postavila tak, ze urcite som za dieta v prvom rade zodpovedna ja ako rodic a minimalne by som sa zaujimala o tvoj zdravotny stav.
Ved predsa aj dieta ked zverujem ucitelke do skolky/ skoly a nieco znici, tak nepojdem pozadovat od ucitelky aby to ona uhradila, pretoze som jej ho zverila.
@mikadooo ďakujem 🙂 nie, nečakám, že tu niečo vyriešim. Len potrebujem počuť názor iných. Som v tom sama a po rozhovore so sestrou sa cítim ako ten najhorší človek na svete. Chcem len vedieť, či len ja to tak zle vidím ... vlastne teraz naozaj zle vidím :D :D No vážne, uvedomujem si, že vzťah so sestrou je zrejme toxický, udržiavam ho tak - nejak len kvôli malej. Má 3 roky. Maličkú ľúbim.
@luuubik ak raz do mňa dieťa hodí kocku tak sa nebudem hrať s kockami alebo to dieťaťu jednoducho nedovolím a je mi jedno xo si jeho mama mysli. A autorka nepíše vek dieťaťa ale už 2jeocne dieťa veľmi dobre rozumie ze vecami sa ne hádže. Áno pri hre sa môže stať všeličo a áno ublížiť môžeš aj plysakom dokonca čiže ani tie plysaky nie sú úplne bezpečné... Ale mi nehovor ze keď sa dieťa zaženie kockou tak to nevidíš alebo si to ne všimneš alebo keď hodí kocku raz tak jo necháš nech n'a hádže do teba cely kybel kociek...
A teiz nechápem prečo autorka dovolila a pristúpila na hru s ostrým predmetom. Ale tak možno to nechápem pretoze ja som sa nenechala dietatom ani búchať ani som nenechala nech do. Mňa hádže čokoľvek.... Ale takto to vyzerá keď dieťa nemá uurcenw hranice... A možno sa été aj na tom zasmeju keď urobí niečo. Zle
@sense tak ak je dieta zvyknute hadzat vecami, nepomoze, ze sa s nim nebudes hrat s kockami, lebo ak je prenho hadzanie o.k. a rodicia to neriesia, pokojne do teba hodi nabude nieco ine, nemusi to byt kocka... Ano, da sa takto ist vylucovacou metodou, ale nebola by som nadsena, kym po mne dieta vyhadze cely repertoar hraciek, kym mu zostanu uz len tie bezpecne. A predvidat hod? To je takmer nemozne, otazka sekundy. Ved kolko chodi vtipov o tom, co vsetko stihne detska ruka za sekundu, kym sa nedrzi maminej? 😉
@luuubik nie myslela som to tak ak hodí, koniec dohrali sme sa, 3j ročne dieťa už veľmi dobre rozumie ak. Je k tomu vedené a ak nie tak musí vedieť ze keď meposluxhbe tak sa hrať nebude. Stále lepšie ako nechať po sebe hádzať veci a tým zvyšovať riziko ze niekomu ublíži . A môže ist kľudne sťažovať sa za matkou leziacou na gauči.... Ja sa len čudujem autorke té ako dospelá osoba si to nechá...
Ale už som videla aj také ze decko urobilo zle a namiesto vyhresenia alebo zakrocenia to dospelým okolo prišlo smiešne, no bodj by potom decko mehadzalo alebo nerobilo zle keď sa vaetx naokolo na tom bavia
Ze trojrocna... A hadze veci. Ja ze ma tak rok a pol/dva... O chvilu ide do skolky a hadze vecami do hlavy? Chudence ostatne deti, nerobim si iluzie, ze tomu hadzaniu hraciek po inych detoch ucitelka bude schopna pri tolkych krpcoch zabranit... A hadam vies, ze udrziavat vztah, o ktorom sama vies, ze je toxicky, nie je dobry napad. A ani laska k rozmaznanej neteri za to nestoji podla mna, naopak, este dalsie nepekne situacie to moze priniest - vid aj tato. Drzim palce a radim - nenechat si skakat po hlave.
To že bola sestra na mobile je jej vec,hrala si sa s jej dcérou a mala "voľno". Ja popravde chápem tvoju sestru. Spýtať sa mohla,ale aby ti preplacala liečbu a vozila ta? Nemáš poistku na takéto prípady,keď máš uraz? Ešte aj to,ako píšeš že majú peniaze,nezávidis ty sestre? Daj sa dokopy a nerieš.
Ja ako matka určite by som sa zaujímala o "poškodenú osobu" aj o cudziu a nie to ešte o vlastnú sestru.
Mne sa takto stal na základnej škole úraz keď ma spolužiak ždurol o lavicu a a ja som cez ňu preletela a spadla a narazila si chrbticu, v tedy maminka musela somnou chodiť tiež po vyšetreniach. A dotyčnej osoby mama prišla k nám aj zazvoniť ako sa mám, aj na druhý deň ze celú noc nemohla spať ci som v pohode. Lebo ja som nemohla poriadne ani dýchať. Takže myslím si že určite by každá mama mala mat takýto postoj 🙂
@777januska777 tiež ďakujem za názor 🙂 neverím, že to zverejním, aj keď anonymne, ale pravda je, že sestre nemôžeš povedať od srdca čo si o jej správaní myslíš. Vlastne nesmieš urobiť nič, čo sa jej nepáči. Nikdy! Keďže vie, že neterku ľúbim, používa ju ako nástroj na vydieranie. Naposledy keď som jej odmietla ísť robiť opatrovateľku na svadbu jej manžela sesternice, tak som neter nevidela asi 3 mesiace. Ani kontakt, ani fotka. Ako trest. Musela som sa ospravedlniť, ak chcem malú vidieť. A to som len slušne povedala nie. Teraz keď som jej napísala, že sa mi nepáči ako sa v tejto veci zachovala, urobila som niečo odvážne a nepredstaviteľné. Viem, čo príde. Áno, je to asi choré, ale tak sa správa ku každému. Ak by som bola úprimná a od srdca jej povedala čo si myslím, ako píšeš, to nedokážem ... to by malo ešte väčšie následky. Na to nie som dosť silná a za ňou stoja všetci ako armáda, lebo sa jej boja. Sama mi raz napísala o našom otcovi, nedovolí si to a to urobiť, lebo by vnučku už viac nevidel.
Poviete si, nestretávaj sa s nimi. Chápem. Ste maminky, ja nie som. A keď ma to malé, aj keď neposlušné stvorenie objíme, pohladká, a plače keď ma nevidí ... je pre mňa ťažké vzdať sa jej. Veľmi ju ľúbim.
Tak trojročné dieťa si už veľmi dobre uvedomuje čo robí. Jednoznačne ma vedieť že s ostrými predmetmi sa nezahana. Aj keď fakt neviem kto jej dal niečo také do ruky, keď sa nevie zmestiť do kože. Jej matka jej minimálne mala riadne dohovoriť, keď už neschvaluju to "zvýšenie hlasu" a mala ti aspoň povedať prepáč. Veď to nie je 1 ročné dojca. Zjavne je to poriadne rozmaznané dieťa.
@martul krásny príbeh 🙂 tiež nemám deti a toto malé je pre mňa úplne všetko. Si úžasná sestra, veľmi ma to dojalo. To nerob, nemôžem teraz plakať. Tak nič, už plačem :D :D :D
Môžeš upresniť, aký ostrý predmet to bol?
Tu bude asi hlbsi problem, nielen to, ze kto je zodpovedny. Za mna samozrejme, ze keby nieco sposobilo moje dieta, tak beriem zodpovednost za seba. Aj ked by to bolo nechtiac a nedalo sa zabranit, tak zodpovednost mam ja.
Lenze co mi pride divne, keby som bola bohata ako pises, ze je tvoja sestra a moja sestra by bola chudobna a mala by vydavky kvoli urazu, keby sa jej stal kdekolvek. Aj tak by som jej pravdepodobne ponukla pomoc, hlavne financnu, ak viem, ze na to nema a utrpela uraz, ktory treba riesit. Cize asi to vypvoeda o sestre viac, ako len to, ze si si mala davat pozor.
Chápem, len možno by si mala prehodnotiť svoj vzťah k neterke a k rodine tvojej sestry. Ona vie, ze s vami môže cez malú manipulovať a práve to jej musíš vziať. Skus svoju lásku dávať inde, skus sa zamestnať ako opatrovateľka alebo čokoľvek iné, kde by si tu lásku, ktorú máš teraz k neterke vedela dat. Musíš sa malej dokázať vzdať, lebo cez ňu bude ovládať tvoj cely život. A tvoj život sa nemôže prispôsobiť tvojej sestre, ty si svoj život musíš žiť sama, len na základe tvojich slobodných rozhodnutí. Neviem si to osobne predstaviť, čo musíš prežívať a tak isto si neviem predstaviť aká by to bola bolest keby si sa neterky vzdala. Ale ak sa budeš chcieť posunúť vo svojom živote, budeš to musieť urobiť. Osobne si nemyslím, ze to urobíš hneď alebo v najbližšom čase, ale keď už príde ta posledná kvapka, tak pamätaj, že tvoj život je príliš krátky, aby sa prispôsoboval rozhodnutiam tvojej sestry.
Mne dcera poskrabala rohovku.
Hrala som sa s nou, ked mala 2 roky a necakane vystrelila ruckou s hrackou a trafila mi hranou rovno do otvoreneho oka. Ta bolest bola tak priserna, ze sa to neda slovami opisat. Myslela som, ze vyskocim z koze, nedalo sa mi ani oko zatvorit. Bol piatok vecer. S placom som vydrzala do rana a cestovala 40 km cez vikend na ocne lozkove oddelenie. Skrabanec bol viditelny volnym okom. Zahojilo sa to, dostala som antibiotika, maste, kvapky aj sosovku. Na stastie nebola potrebna operacia. Mna to financne vela nestalo. Ak Ti to zasiahlo do rozpoctu, tak by som to riesila so sestrou a jej muzom. Problem bude asi niekde inde, kedze sa ani o Tvoj zdravotny stav nezaujimaju.
@oliva276 Bola to taká sprostá hračka, taká plastová žabka, ale mala také ostré pršteky, čo som si nikdy neuvedomila. Ja som sa s ňou hrala ako malinká, potom sestra, nikdy sa nič nestalo. Aj neter sa s ňou hrávala. V ten deň sedela oproti mne na zemi, na koberci, medzi nami kopec iných hračiek, obzerala si ju, robila "hop. hop" a všetko bolo v pohode. A v tom v sekunde ju vymrštilo z koberca a že "bu!" (že ma akože vystrašila) a nechtiac práve tá ostrá časť mi porezala rohovku v oku. Ja beriem, bola to moja vina. Žaba bola zrejme zrejme nebezpečná. Ale tiež si stojím za tým, že nech chytíš akúkoľvek hračku a vyštartuješ k tvári, priamo k oku, tak sa zraníš tiež. Či už kocka, kúsky zo stavebnice, ceruzky s ktorými si maľuje, plastový príbor z detského riadu, v detskej kuchynke by sa toho našlo, čímkoľvek sa dá zraniť. Bola to blbá náhoda a takých sa pri deťoch deje veľa.
No, mne len predstava poškodeného oka obracia žalúdok naopak, od malička. To nie je narazeny palec pre boha. Podľa môjho názoru osoba, ktorej nedôjde ze poranene oko je problém a ma aspoň slušne ponúknuť prevoz k lekárovi a do lekárne proste jedno tupé tela. Možno sa ti nepáči ze to píšem o sestre, ale takto to cítim. A pri malej si daj sakra pozor co ma v rukách, lebo keby s tým ublížila sebe, predpokladám, že sestra by ti na oplátku dala preplatiť aj malej prvé sono z tehu. No a ako tu padlo, od dieťaťa si nenechaj skákať po hlave, keď ju maminka nevychovava, pokiaľ naozaj nedodrzuje hranice, tak hlas zvys. Sestra ta možno časom prestane zneužívať ako lacnú opatrovateľku.
@danyelia ďakujem za tú poslednú krásnu vetu 🙂 pre mňa to veľa znamená
Prepac ake ty si nevidela ze mala ma nieco v ruke? Ked pises te si sa jej venovala tak ako je mozne te sa dieta dostane ku predmetu s ktorym moze niekomu ulizit
@777januska777 zoberiem si tvoju priateľskú radu k srdcu 🙂 ďakujem. A možno toto už bola aj posledná kvapka. Nikomu a ničomu tento nezdravý vzťah neprospieva.
@jania023 už som to objasnila 🙂
s vašou arogantou , sebeckou sestrou by som sa prestala na určitú dobu stretať. Podľa toho čo píšete je to pán generál v rodine. Citové puto k vám žiadne. Vy sa potom len trápite. Načo taký vzťah udržiavať ? Je to síce vaša sestra, ale to si uvedomujete len vy. Ona nie.
@777januska777 dobre napísané. Súhlasím.

@autorka a povedala si sestre, co od nej ocakavas? napr. ze ti zaplati osetrenie?