Závislosť detičiek na mobile

nicky3
5. feb 2018

Zienky ako riesite u svojich deti cas straveny na mobile ...moj syn tam hra hry snazime mu to limitovat ale vsade kde sa pozriem okolo seba netere aj deti vonku na zastavke stale v ruke mobil a tukaju do toho....priznam sa som z toho znechutena ..co nam vyrastie z deti?

janina1127
5. feb 2018

To už je úplne iná generácia, oni s tým vyrastajú 🙂 Jasné, že ich treba trochu kontrolovať aby vnímali aj normálny svet okolo seba ale tak čím budú staršie tým horšie to pôjde.

mell_k
5. feb 2018

a načo riesit ostatne deti?

lujza123
5. feb 2018

@nicky3 moja 8 rocna dcera ma tazku zavislost na mobile a ja poriadne nervy koli tomu. Dostane ho do ruk kazdy vecer na 20 - 30 min, ked je navecerana, umyta, ma poriadok v izbe, spravene ulohy, precitanych 5 stran z knihy (ano, nutim ju citat denne 5 stran).
Pozera na nom sprostosti na youtube, teraz frcia jútúberi, nechapem co ju na tom bavi, musim to sem tam kontrolovat co pozera a dost casto zasahujem.
Skusali sme take ze ho bude mat volne pristupny a bude sa vediet ovladat - nehrozi, keby moze ma ho v paprckach cely den
Minule jej prisli kamaratky, po chvilke podozrive ticho (to za mojho detstva znamenalo ticho=priprava nejakej lotroviny) pridem do izby a oni tam vsetky na koberci posadane ako chrome vrany a kazda si do svojho mobilu tukala, neuveritelne.

A este neuveritelnejsie je ze sa najdu rodicia ktory pustia TV a rozpravky bezia cely den, hlavne ze maju od deciek pokoj..

prasiatko30
5. feb 2018

Ak chces mat dieta kontrolovatelne kupit stary tlacitkovy telefon na ktorom sa daju len prijimat a odosielat hovorit a prijimat a odosielat sms - prve tyzdne dieta vystraja ako hongkong chripka po abstinencnom syndrome si zvykne ze telefonje len na komunikaciu v pripade nudze a je to vsetko je o tom ci to chce rodic riesit alebo nie

katrinka8
5. feb 2018

Moja má 7,5 roka a mobil má len tlačítkový. Sem-tam síce má chuť hrať hru (na mužovom, ja v mojom mobile vari ani hry nemám), ale - našťastie - jej sa to ešte dá usledovať a ani to nie je denne. Ale vidím, napr. na rovnako starom synovcovi, že ten už má pomernú závislosť (zaškolený od starších súrodencov).
Naša sa hrá hru PIKNIK (to skladanie slov), prípadne ešte 1 nejakú hru. No a na youtube si občas púšťa buď rozprávky alebo teda si hľadá nejaké kreatívne nápady, či ako to nazvať, že čo by si mohla vyrobiť 🙂 Zatiaľ teda ešte youtuberov nevyhľadáva a mám pocit, že ani nepozná. Do školy mobil deti nenosia, tak možno preto nemá prístup odtiaľ...

nicky3
autor
5. feb 2018

@lujza12áno aj ja idem zaviest čitanie knih ,syn ma 11r,takže mob.má aj v skole kedže cestuje do susedneho mesta ja som spokojná na jednej strane že sa vieme spojit ked je nejaký problem al,proste zavola že príde neskor ...hoci kým je zo spolužiakmi viem že aj tí su zavislí na youtuberoch a mom.frčí parkour skakanie takže spolu to pozeraju ale doma proste v kuse mob.v ruke takže idem zaviest aj ja nejaké nove pravidla a presne uvažujem že ked bude trest tak dostane tlačítkový tel....jasné že technika ich bude ovpyvnovat všade taká je doba ale napr.príde neter rozprava sa so mnou a v ruke stale mob.a popritom vkuse tuká do mobilu ....to je už podla mna závislosť

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zdenocka
5. feb 2018

@nicky3, ako pises, technika ich bude ovplyvnovat cely zivot, ale pokial sa da, mozme to ovplyvnit. Kazde dieta tuzi po mobile, tablete, pc.... Treba im to dopriat, ale casovo ohranicene. Kazdy rodic uz vie, kolko dietatu dovoli, pozna si dieta.
Starsiemu sme kupili smart hodinky, dovola sa nam aj on, aj my jemu, cize v skole ho nepokusa. I ked mi kazdy den povie, ze ten a ten sa hrali na mobile, alebo tablete. Doma ma stary mobil, zahra si sem tam hru, ked prekroci pol hodinku, beriem mu ho, no to sa nestava, vydrzi max. 15 minut. Ma 9 rokov.
Mladsi 6-rocny, sa kedysi hral na tablete, tiez youtube pozeral. No raz mi nachystal klince na zem, a volal ma, esteze som si vsimla. V tom momente som zobrala tablet, a uz je vyse roka v "oprave". On si pozeral batmana, no popreklikaval sa vsade, a tam su take sprostosti niektore, ze ... Nemala som na to dosah, lebo nieco som mu pustila, no pokym som nieco robila, tak si klikal co chcel. Tak teraz sem ta si zahra jednoduchu hru.
Pozeraju aj tv, cize sa aj to snazim obmedzovat.
A samozrejme, vsetko az po splneni povinnosti.
Starsi miluje knihy, cize zabava sa tym, on vkuse a vsade cita.

bmuller
5. feb 2018

zaklad je dat detom do ruk telefon vekovo co najneskor, ako sa len da. lebo najhorsia je ta ironia, ze rodicia daju dvojrocnemu dietatu do ruk telefon a hned sa starkym ci znamym chvalia, ako si tam uz samo vie nieco najst atd... no kedze to je fakt navykova vec, tak sa potom cudujeme, ze sa s telefonmi ci pc chcu hrat viac a viac, az to prerasta do zavislosti 😔
(mali sme 10rocneho suseda, ktory sa chvalil, ako hrava hry na pc do pol druhej rana! 😲 )

dassena
5. feb 2018

toto sa tu uz rozberalo velakrat bohuzial. ak to fakt chcete mat pod kontrolou tak kupit stary tlacitkovy telefon, dovola sa vam, aj smsku vam moze poslat ale nebude na nom co ine robit. problem ale potom nastava ked su deti v kolektive a vsetci tam maju dotykace a chvalia sa jeden druhemu, vtedy je dietatu tazko vysvetlit preco aj ono nemoze mat taky

petrofka
5. feb 2018

Neberte detom telefon 🙂) je to ich osobna vec, darcek... Nekupte im pausaly s volnymi datami. A proste naucte sa vypinat wifi. Vy platite za internet, je to vas byt, tak ho mozete komu a kedy chcete spristupnovat alebo vypnut. Na notebook a stolovy pc si natiahnite kable ak potrebujete pracovat. Takze sa na wifi dostanu len doma a niekde v nakupnych centrach ci s kamosmi vonku ak im niekto svoj net zazdiela. Moze byt aj dohoda, ze von s kamosmi moze ist len bez telefonu a blizko domu. Alebo ozaj mobil bez wifi, staru tehlu, ktoru sa budu hanbit pred kamosmi vytiahnut z vrecka :D

eliska13
5. feb 2018

@petrofka mne sa to zdá sprosté takto sa správať.Moj syn má 10 r mobil má len rok dovtedy si pozeral veci na tablete jednoducho oni tomu všetci prepadnú.v škole si rozprávajú kto čo pozerá parkurove veci, on pozerá manuály k hrám, práveže sa hrá malo on skôr pozerá videá...neskôr príde FB, a iné pikošky🙂ja už len čakám kedy objavia erotické videá.Nic som ho neuchrsnila, že mobil a tablet dostal neskôr ako je zvykom.Som z toho unavená znechutená ako žijú, ale má presný čas, ktorý na tom môže byť jasné, že mu je málo, ešte večer si chce požičiat môj mobil, po ceste domov zo školy sa na zastávke hrali, tak si ho rozbil a je po parade.Pride k nám chlapec, že sa idú pohrať a nájdem ich oboch v tichu na svojich mobiloch.Este som bola za trápnu, keď som sa spýtala či nejdeme hrať karty či Activity cokolvek....mne to vadí a odkedy je na mobile sú doma len hadky.Zakazat úplne nechcem a nemôžem mne to nepríde vhodne, keď som sa pýtala psychologicky povedala mi robia to všetci je taká doba nechajte ho, lebo bude vyčlenený z kolektívu, len sledujte čas a nech sa venuje aj iným veciam.

vulka
5. feb 2018

@nicky3 Postav ho na lyže a tam určite nebude "maniačiť" na mobile.

eliska13
5. feb 2018

@nicky3 a čo nám vyrastie z deti?minule som čítala dobrý článok, že dnes deti nechodia von, nerandia, nemajú soc kontakt, nevedia sa poriadne vyjadrovať....mne minule syn ukazoval, že polka triedy už má FB a Instagram a tam priblbe fotky v šiltovkach pózy, dievčatá namaľované nastylovane choreeee.Tak som sa ho nenápadne pýtala je to podľa teba pekne veď sú ako šašovia🙂keď čítam čo nás 13 r sused tam píše je to trápne.Jeho mama nešťastná...mne sa to celkovo nepáči, že sa nevedia o ničom porozprávať len o hrách, videach...asi som už stará🙂)s kým sa o Tom rozprávam povedia je taká doba nechaj to tak čo sa rozčuľujes, aj moje deti sú také a hodí sa to do autu.Moj veľa číta knihy, ale to je všetko.Uz je to taký vek ,že ho ani Lego nebavi, Xbox pohybový tiež nie no a každý mi hovorí, že bude to ešte horšie.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamara263
5. feb 2018

@eliska13 veľmi múdro a pravdivo napísané plne súhlasím 🙂

vulka
5. feb 2018

@hettinka Je to paradox, že všetkým nám rodičom tie mobily v detských rukách vadia, ale nič s tým neurobíme. Zobrať im ich nechceme, lebo .... si vždy nájdeme dôvod, prečo to moje dieťa musí mať mobil.
Ale mohli by sme tým deťom ukázať aj niečo iné. Ísť s nimi von. Hrať sa, poznávať, športovať. Ja som v lete deťom povedala, že sa idú naučiť zakladať oheň. Na záhrade. Cieľom bolo, aby to 10-ročný zvládol bez použitia papiera a len 1 zápalkou. Mali sme program na pekných pár dní. ale vždy som s nimi a ja idem príkladom. Čiže staviam priehrady v potoku, modelujem z hliny, staviam bunker. Nikdy ma nevideli "maniačiť" na mobile (mám tlačidlový 🙂). Aj naše deti by sa radi zabávali(aj majú na to niekedy čas a robia to) na PC, či mobile. Ale venujú sa aj množstvu iných aktivít.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eliska13
5. feb 2018

@hettinka súhlasím, ale asi si za to môžeme same.Tiez aj u nas pokým je program, tak si nespomenie.Spravili sme zo seba animatorov.Dievcata spolužiačky si zase pozerajú videa o maľovaní, účesoch čo som odpozorovala, keď sme boli na návšteve🙂Ja som ešte takto radikálne nezakrocila, ale, ak som povedala, že si mobil nezoberie, tak si pustil rozprávku z DVD či prírodopisny kanál.Jednoducho úlohy nemá, krúžky má 2, ale hneď po škole a on nevie čo má doma robit smutné, ale je to tak.Ak ho pošlem von spolužiaci majú krúžky, futbal, bicykel sa teraz nedá ja už len čakám na jar.Minule som ho namotivovala na také modely z papieru postavil 2 a už ho to nebavi, rád lepí modely lietadiel z plastu zase nie som milionár, aby som každý týždeň kupovala nové.Mne povedala psychologička, keď som začala túto tému, že hrajú sa všetci chlapi aj dospelí🙂)
A, ze nemám bojovať s veternými mlynmi patrí to k veku blabla.Vraj nemám nasilu brať zakazovať.... dať limit 1 1/2 hod a koniec

montemotherone
5. feb 2018

@janina1127 všetky tie deti raz budú tvoriť spoločnosť aj tvojich detí. Ak to bude zlé, budú sa trápiť aj tvoje deti... Je krátkozraké si myslieť, že sa nás to netýka... Ak napr. "iné dieťa" prepadne drogám, raz môže pre pár eur ohroziť to moje, aby malo na dávku... Všetko so všetkým súvisí 😕

montemotherone
5. feb 2018

@nicky3 je to ťažké 😕 veľa záleží na tom, čo deti vidia doma. Aké vzory trávenia voľného času im poskytujú rodičia. Či tiež nesedia na konzole, mobile, PC, tablete... Či čítajú knihy, športujú, majú nejakého koníčka...

judar
5. feb 2018

že čo nám vyrastie z detí?...to neviem..ale takto...stými mobilmi to tu bude ako v Japonsku- keď tam človek ide metrom alebo hocikde tak tam všetci len pozerajú do mobilov...a konverzácia sediacich kamarátov vedľa seba?...žiadna! konverzujú správami cez mobil ....všetci tam mlčia nezdravia sa navzájom...len proste pozerajú do mobilov

hettinka
6. feb 2018

@judar to už znie ako sci-fi☹️

eliska13
6. feb 2018

@hettinka a povedala by si pred pár rokmi, že deti, keď sa navštívia budú sedieť vedľa seba jeden na mobile druhý na tablete a občas prehodia slovo o hre?práve dnes je v teleráne riaditeľka centra závislosti a je to obrovský problém.A my dospelí by sme mali byť tiež ticho deti sa hrajú ....my sedime na MK, topkách je to všade a žrút casu

moonlight1210
6. feb 2018

Tie videa sa oplati zbezne si pozriet, a potom o nich s detmi podiskutovat. (Alebo mat aspon prehlad).
Nieco ich totiz na nich oslovilo, s cim sa nejak (viac alebo menej) stotoznuju. Oplati sa rodicovi zistit, co konkretne a preco.
Aspon ma rodic predstavu, kam mu priblizne dieta smeruje.

janulik2008
6. feb 2018

zavisle su nielen deti ale aj dospeli. ved co robime ked otvorime oci? uz hned FB a a ano aj MK zapiname ...

eliska13
6. feb 2018

@moonlight1210 syn si pozerá videá o hrách, ktoré potom hra.Tam dostane rady čo ako postaviť, zlepšiť...nič to nemení na tom, že mi to vadí a začal používať niektoré slová slangove, ktoré počuje tam.Jednoducho raz sa s tým začne a nie je konca.Polka triedy chcú byť YouTuberi, lebo sa hrajú a zarabaju🙂synov spolužiak nahral video a dal na youtoube

katkabalon
6. feb 2018

Máme doma decká ktoré tiež každý deň by hrali hry, ale s manželom sme zaviedli určité veci syn 9 r. nenosí už mobil do školy, lebo v družine len hral hry a stalo sa že ked ho mal škole tak ani neledol celý deň :D nemal kedy lebo hral. tak sme to zatrhli. Manžela napadlo že ked ho to tak baví tak nech sa začne učiť programovať, aj samozrejme prstoklad na klavesnici, takže zohnali sme mu program pre začiatočníkov ,ktorý sa učia stredoškoláci knihy k tomu a mlady musí každý týždeň ukázať čo sa mu podarilo inač je to dosť aj na precvičenie matematiky. a tiež ma 2 krať do týžňa určenú hodinu kedy trenuje strojopis, tiež má aj pohybové krúžky judo a tak takže nemá kedy hrať toľko hier, ale samozrejme že niečo sa mu dovolí ak ma porobené všetko čo treba. A dcéra má 6 r. ju to až tak nezaujíma ona trénuje gymnastiku každý deň poškole má 3 hod. a keď má čas väčšinou ju zaujímajú rôzne tanečné videa, alebo gymnastické zostavy čo vpodstate podporuje aj jej zaľubu aj kreativitu takže to zatiaľ nejako neobmedzujem kedže ešte nemám pocit že je toho veľa.

moonlight1210
6. feb 2018

@eliska13 u nas si tiez deti pozeraju hlavne herne navody. Ale pozeraju aj ine videa a tam sa snazim zaujimat co a preco. A zaujimam sa aj o hry, co hraju. A bavime sa obcas o tom. Vacsina je ale zatial neskodnych. Ale aj tak sa snazim “ostat v obraze” (= v strehu) pre istotu, keby sa to zacalo menit.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz