Keď je uspávanie 3 ročného syna čistá pohroma
Baby som zufala moj synator 3 rocny vecer ked ide spat na noc neskutocne vyvadza 😐 musim spat pri nom v izbe inak by tam urobil bordel neskutocny a aj tak by nelahol do postele alebo by z izby odisiel a robil si "svoje" vecer ho okupem,precitam knizku a spat ale kdeze je to neskutocny stres pre mna a napokon aj pre neho lebo uz po nom len kricim z toho, ked po hodine nezaspi lebo beha hore dolu tak mu aj capnem po zadku od nervov a on nic trochu poplace a zasa to iste som z toho unavena. Vobec ma nepocuva. Ziadne prikazy neplatia. Ani pekne slovo ani drzanie za ruku. Nic. Proste ma ma na salame. Ignoracia a respekt 0 bodov. Pomozte mi co robit?
@kvetinarstvo budem reagovat len na to, ze ho posluchnes a upraces mu hracky...k nam v novi chodieval skriatok poriadok. Neupratane hracky zobral prec. 😉 A potom uz s upratovanim nebol problem.
Tvoj syn ta zjavne komanduje. Treba opat vziat opraty dobsvojich ruk.
No, niekedy nervy prasknu. Treba sa z toho poucit a ist dalej. Nabuduce to pojde s kludom. Predsa Vas taky maly smiesny clovek nebude komandovat. On potrebuje zistit kde su mantinely, ako tento svet funguje, co je jeho uloha, co to znamena ked nieco hovorite a podobne. Ked sa velmi zacykli v niecom, napriklad trieska s hrackou a nechce si dat vysvetlit, zmente cinnost. V momente urobte prestrih a teraz ideme toto a toto. A k tomu predoslemu sa chvilu nevracajte.
Kazde dieta je ine. Musite zistit co ho motivuje. Toho mojho starsieho ani bitka, ani do kuta, ani kto bude prvy - schvalne ostane stat a narieka ake je vsetko zle, ako ho jeho mladsi bracek predbehne...Niekedy uz fakt neviem ako s nim. A potom mu prepne a zrazu funguje. Niekedy staci vytrvat.
@kvetinarstvo Ahoj. Nechce sa mi čítať všetky komentáre, ale mnoho dobrých rád tu dali baby...
Mňa zaujal v telke na Dome v sobotu asi 10.40 ide program Super pestúnka. Nevidela som všetky časti, ale páčila sa mi časť o uspavani detí - presne takých, ako opisuješ ty. Niektoré deti - hotová katastrofa, ale zvládli to tí rodičia po dodržaní rád od tej baby. Skús pozrieť, napr. aj zajtra.
Mám doma 2-roč. riadneho šibala, dakedy fakt neviem, kde sa v ňom berie toľko energie a nápadov, ako skúšať moju trpezlivosť. Dá mi to poriadne zabrať stanoviť mu hranice... tak čerpám nápady, kde môžem a potom skúšam, čo na neho zaberie.
Ja keď som s mojim cez 2 a pol ročným niekedy sama a prečítam mu nejaké rozprávky a poviem mu, že idem preč a odídem, tak nie vždy zaspí, niekedy si spieva napríklad, ale už ma nevolá. Keď mu číta muž, toho volá aj 10x, kým zaspí. So mnou keď je celý deň, tak možno chce mať pokoj 😀 Ale prečo nechce tebe spať, nemá ťa dosť? 🙂 A hračky tiež skrývam, keď si nechce upratať.
@kvetinarstvo ...od obeda ziadne sladkosti, vela pohybu, pit caj na dobry spanok, vecer 20 kvapiek Fenistilu, ked nic nepomoze, tak navstivit psychologa, mozno odhali kde je problem
@kvetinarstvo Akurat dneska som citala takyto podobny priklad z knizky SOS od PhDr.Lidmily Pekarovej. Ona tam pisala, ze velakrat je skor na skodu neustale opakovanie veci, vysvetlovanie, dohovaranie, kricanie a podobne. Skus mu zaviest nejaky vecerny ritual, pri ktorom navodis pokojnejsiu atmosferu, stlm svetlo, precitaj mu rozpravku a povedz mu, ze po docitani rozpravky pojde spat. Povedz mu to raz. Potom ked trebars docitate rozpravku mu daj pusu a popraj dobru noc, ale uz mu nic neopakuj. Ostan ale pri nom. Pokazde ked bude chciet odist ho bud zastav alebo ho nechaj a nasledne prived spat do postele bez slov. Toto zopakuj az kym v tej posteli neostane. Vsetko to ale rob bez slov, uz raz si mu povedala co a ako a nebudes mu to opakovat, musi on sam mysliet. A potom pockaj kym zaspi a odid. Prvu noc to bude narocne, ale deti sa rychlo ucia, musis byt vytrvala. Videla som to aj ako to aplikovali v praxi v jednej relacii, sa volala Superpestunka, ti rodicia mali tri deti, vsetky jak z divych vajec a aplikovali tuto metodu a na nejaky druhy treti den to ozaj zafungovalo. Za vyskusanie nic nedas. Keby si chcela odfotit co presne tam ona na tento pripad pise tak mi napis a poslem ti to 🙂
@kvetinarstvo dieťa si dovolí len toľko, koľko mu rodič dovolí. 3-ročného uspávať netreba, treba ho dať do postele, zhasnúť a nevyjednávať. Ak bude robiť cirkus, nech behá, reve, ale nebude sa ani zasvecovať, ani z izby už nesmie vyjsť, ani hrať sa, nič. Proste nech sedí a reve ... však ho to prejde, ked nič nedosiahne.
Ak bývate v bytovke, informuj susedov, že syna nederiete z kože, ale učí sa zaspávať sám.
@kvetinarstvo ako vidím, tých problémov máte viac, decko ťa ignoruje, robí si čo chce, skáče ti po hlave a výchova žiadna ... nespí, neupratuje. Treba zmeniť prístup, radikálne a dôsledne. Žiadne ťuťuli-muťuli, ked neposúchne, musí dostať trest. 3-ročný nie je bábo, je to veľký chalan. V škôlke poslúcha?
Skuste sa S NIM porozpravat PRECO sa takto sprava. Upriamit pozornost z myslienky - spi uz konecne- na myslienku- co ta trapi a brani ti, aby si chcel a vedel zaspat? Deti su casto zurive a protestuju vela prave ked ich nieco trapi alebo su smutne z niecoho. Len to nevedia vyjadrit inak. Ja si myslim ze byt este tvrdsia to cele len zhorsi. Odporucam nevychova.cz. Oplati sa aspon pozriet. Drzim palce
Moja je sice uz vacsia, ma 5 rokov, ale od malicka zaspava tak ze si vecer k nej lahnem, hladkam jej chrbatik, alebo rozpravam rozpravku. Nemusim na nu kricat, ona sa normalne tesi, ze sa ideme tulinkat. Sama ma vola vecer ked je unavena, ze podme sa uz tulinkat. Pritulim ju, pohladkam a do 5 minut spi, niekedy aj skor. U nas ide bleskove zaspavanie, pripisujem to tomu ze mala neplace, nie je vynervovana, vystresovana, ja tiez, maximalny klud pred spankom.... Ona velmi dobre vie ze hned ako zaspi ja odidem, aj to som jej viackrat vysvetlila, ze musim odist, aby mala dost miesta na spinkanie, aby sa mohla roztahovat. Ale ze ak jej budem chybat, moze kludne za mnou prist. Niekedy aj pride, ale vacsinou sladko spinka vo svojej postielke az do rana.
Este to ze na spinkanie ju vopred upozornim, nie ze o hodinu ides spinkat, dieta nevie kolko je hodina, skor tak ze okupeme sa, pozrieme si rozpravku a ide sa spinkat. Niekedy si vyjedna ze dve rozpravky, ale kratke, potom sama povie ze hotovo, lebo ja zvyknem este odpratavat pocas rozpravky a ani nezbadam e uz rozpravka skoncila, potom vypnem telku a uz sa ide ozaj tulit a spinkat
neter bude mat 3 a zaspava sama. od malicka sestra s nou nespala v posteli. ak sa nerata ked sli zubky to bolo asi 3x a povedala ze nikdy viac nevyspala sa pri malej. dame jej mliecko zapneme rozpravku a do pol hodky je KO.
mam pocit ze u vas je maly šéf. to u vas skor vyzera ze maly rozkazuje vam nie vy jemu. a chodi spat stale o 19.30 ak sa nepyta skor. ci spi alebo nespi na obed
my zase máme problemyx s jedením - lebo syn nechcel obedaovať kvôli tomu, že odbiehal k cd prehrávaču k rozprávke, ktorú počul už aspon stokrát ...je to prehrávač, ktorý si sám púšťa, tak som ho skryla...ani ja nechcem jesť, tak som z neho smutná a sklamaná...začal jesť až vtedyx, ked som si pokričala ...a manžel nevie mu povedať niečo, nevie na neho skriknuť, ani mu nič zakázať - takže dnes nemá dieťa ani duck, ani youtube, ani CD a píšte všetky, aká som zlá..keby to bola nejaká rozprávka, ktorú nikdy nevidel ani nepočul, ok...ale stokrát počul do CD a bude aj tak odbiehať...pokiaľ odbieha, že nevládze, dobre, v poriadku - ale kvoli CD - tak som prehrávač teraz vzala a skryla - mám doem, že dieťa je veľmi inteligentné a výborne sa mu darí si robiť zo mna a manžela debilov.
myslela som, že dieťa je radosť, ale ja každý druhý deň plačem, lebo to moje je strašne zlé
@tncka akoze totp ja milujem ,,takto si si ho naucila"..ako to mozte vediet ci si ho tak naucila? Co ked je raz to dieta take..treba najst sposob..na kazde dieta funguje ina finta...
Mne to tiez vraveli ze lebo si si ho tak naucila..ked mi maly ani za svet nechcel byt v kociku..id malinka NIKDY..akoze fakt si myslite ze som to chcela? Ze som chcela aby nechcel lezkat v kociku? Ze som nechcela kocikovat ale furt na rukach alebo v nosici ptetoze inak sa jednoducho nedalo a som sa aj na hlavu mohla postavit.. ani mamicka to isto takto nechce..proste hlada radu
@bielamacka3 ako teraz budem asi zlá ja.. Ak budeš hovoriť dieťaťu, že je zlé, naozaj také bude! 2 a pol ročné, trojročné dieťa nevie, čo je zlé! On nerobí zle kvôli tomu, že ti chce ublížiť. Snaží sa presadzovať seba a ostatné je všetko na prístupe rodičov,treba ho vedieť usmerniť, zistiť co na neho platí, a nemyslím tým krik, bitku. Keď sama zufas, dieťa si bude robiť čo chce.. Keď mu pôjdeš príkladom, zlepší sa to.. Ukáž mu, že dokážeš zvládať situácie, trvaj si vždy na svojom, bud dôsledná. Nechce jest? Tak nech neje, ďalšie dostane o 3 hodiny. Bodka. Pár dní kým si zvykne na nejaký systém bude hrozných, ale netreba deťom robiť ústupky vedie to k tomu, že im budete otrokom. Treba si budovať rešpekt, tým ze co povieš, platí. Stanov si ako to bude a pevný režim. Ale nie zakaždým niečo iné. Ale v prvom rade to musíš dodržiavať ty. Mam deti vo veku 2 a pol a jeden rok.. Občas je to zahul, aby starší bral ohľad na mladšie, niekedy mam chuť zbaliť sa a odísť.. Ale keď sa odosobnim, vidím, že mám skvelé deti,aj napriek tomu, že majú ťažšie chvíle.. A to ze nemá TV, rádio, a pod, no a? Na tom svet nestojí.. Deti sa aj tak lepšie rozvíjajú bez toho.. Aj keď pre nás rodičov je najjednoduchšie ich posadiť pred tv, nech od nich mame chvíľu pokoj.
Jasné, nechce jesť, tak ho budem chváliť, že je dobrý :.D
@bielamacka3 nie, vynadaj mu, že je debilne decko... ... Ty máš nájsť spôsob ako ta začne poslúchať, nie ho hanit /chváliť za bežné veci.. Ako ma 3 ročne dieťa zvládať situácie, keď to ty sama nezvladas?
@kvetinarstvo no po prve si vzdy treba stat za slovom, ked poviem spat tak spat a z tej postele nevylezie keby ho tam "prilepit " mam. A druha vec u nas velmi pekne zabera pri vsetkom: priklad ja poviem, ze ideme umyt zuby - ignoracia zo strany deti, samozrejme do 30 sekund potrebuju nieco oni odomna a ignorujem ja. Kedysi som musela povedat ja som chcela aby ste si isli umyt zuby a vy ste nesli, teraz neurobi, ja co chcete a potrebujete vy. Teraz im uz docvakne automaticky bez toho aby som to povedala a uz vedia, ze ked ignorujem, neurobili co som od nich pred tym chcela ja a urobia to.
@hettinka nechodi do skolky
Ja mám ročnú dcérku a hračky si upratuje sama, niekedy dokonca aj bez kázania. Čo sa spania týka, pred pár mesiacmi mala tiež ten problém že zvykla vyvádzať, nefungovalo kričať ani dať po zadku, dokonca sa na tom smiala. Zabrala až tá ignorácia, ako tu viacerí spomínali. Keď neposlúchala, odišla som z izby. Po chvíli som sa vrátila a zopakovala som jej ze si má lažkať, že ideme búvať a dala som ju ležať do postele. Veľmi rýchlo sa naučila, že keď sa jej niečo povie tak to platí a žiadna sranda vtedy nebude. Pokiaľ sa nám ešte výnimočne niekedy stane, že sa neuloží hneď ako ju dáme do postele, tak stačí len raz odísť z izby a keď sa vrátim a znova ju dám ležať, tak sa hneď pekne uloží a zachvíľu zaspí. V každom ohľade je nevyhnutné pevne trvať na svojom a neustúpiť. Dieťa si veľmi rýchlo všimne, či sa s vami dá manipulovať alebo nie.
A je taký " nezvládnuteľný" len večer či aj počas dňa? Ak spí sám v izbe, nebojí sa niečoho? U nás funguje cd prehrávač s rozprávkou, počúvame spolu, a tlmené svetlo v izbe. Samozrejme cez deň ho poriadne zabaviť - pohybové aktivity, pokiaľ sa nevyhrá a neunaví tiež vymýšľa 😊
@bielamacka3 a čo, ak nemá chuť, je teplo, nie je ešte hladný?veď netreba ho tlačiť nasilu rešpektuj ho trocha.
Najväčší problém je, keď matka ma z uspávania STRES. Dieťa to CÍTI ale nechápe prečo je mama nervózna, preto nechce spať, lebo chce vedieť, čo sa bude diať. Čiže podstatné je ukľudniť sa, až potom uspávať. Je to len spánok, aj keď ste vyčerpaná, nerobte z toho drámu. Tiež by vám nebolo príjemné, keby vedľa vás ležal nervózny manžel a čakal kedy konečne zaspíte.. otočte si jeho situáciu na seba. A tiež treba ukázať dieťaťu hranice a urobiť aký taký režim. Ale to je aj o výchove a do tej nikomu rozprávať nechcem. 🙂
@kvetinarstvo fuuu, no my sme tiez zrusili uspavanie syna ked mal 3 roky... ja som uz bola z toho na prasky, nervna kazdy vecer... vysvetlili sme mu ze maminka musi este porobit svoju robotu a ze nas bude pocut, precitali sme rozpravku, pustili cd s dalsou rozpravkou a nechali v postielke... v izbe ma dve nocne svetla... prvy vecer vysiel z izby za nami aspon 15 krat... zakazdym som ho odviedla naspät s tym ze z postielky uz nevychadzame... ku koncu som mu pohrozila ze ked stale vybieha ho budem musiet zamknut... zaspal mozno po hodine a pol... dalsie dni este vybiehal vo velkom a po tyzdni si zvykol... teraz niekedy nevyjde vobec, niekedy raz ze je smadny alebo na wc... samozrejme v noci ak sa nahodou zobudi tak pride k nam do postele... drzim palce, hlavne ked sa uz clovek rozhodne tak treba vydrzat a nenechat sa zlomit
@kvetinarstvo ahoj, mam takmer 3r, uspavam pri kojeni, lezim pri nej, kym nezaspi. Ak este nechce spat, tak nejaka aktivita a ide neskor. Ked musim ist k mladsiemu, tak je pri nej manzel. Aj potom zvykne pri nej byt kym sa v noci nezobudi a nehlada ma. Niekedy si vystaci s manzelom a pride ku mne az nadranom,ak nie, tak potom spim s oboma - mladsi je o 2r mladsi. Mozno zvaz este obedny spanon nejako upravit. Nija niekedy nespi vobec, niekedy potiahne aj 3h ale idealne je ked pospi nejakych 45min, no to sa podari, len vynimocne ak zaspi napr cestou niekam v aute. S nervozitou nic nedosiahnes.

@kvetinarstvo podľa mňa mu veľmi ustupujete.. Robí si z vás sluhov.. Ak niečo nechce, treba mu s tým pomáhať, usmerniť, ale nie aby ich nerobil a vy všetko za neho.. Vy musíte byť múdrejšia ako on,nájsť si spôsob co na neho plati.. Napríklad u nás nefunguje, dat mu po riti, zdrapit ho, nech to spraví asi tak od roka a pol.. U nás funguje napríklad, kto si prvý uloží hračky? On sa snaží byť prvý.. Spýtam sa, či ich uložíme spolu a tak.. Ale keď poviem ze uložiť, tak sa musia uložiť.. Ale Proste vždy si trvať na svojom.. S kľudom a rozvahou..