icon

Kedy by najneskôr malo dieťatko začať liezť?

doluma
15. feb 2012

Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás niečo opýtať a budem vďačná za každý váš príspevok. Mám 9,5 mesačne dievčatko a ešte nezačala liezt po štyroch, resp. lezie, ale dozadu. Je aj dosť veľká a váži už skoro 11 kg. Je zdravé a veselé dieťatko, nič jej nechýba, iba čo sa týka pohybového vývoja, je pomalá. Mam sa znepokojovat? Podľa tabuliek by už mala vedieť postaviť, ale je možné sa riadiť podľa tabuliek? Veď každé dieťa je iné, ale aj tak ma to trápi, najmä keď musím čeliť narážkam okolia. Prosím, napíšte mi váš názor. Dopredu ďakujem 🙂

Strana
z2
nela82
15. feb 2012

moj maly zacal lozit ako 17 mesacny 😀 On najprv chodil 😅 Sice sa plazil-no aj to az po roku 😉 Neboj,vsetko ma svoj cas.Moja doktorka ma dceri,ktore nikdy nelozili a su sikovne-a uz maju titul 😉

doluma
autor
15. feb 2012

@nela82 Dakujem pekne 🙂

hori
15. feb 2012

@doluma ja by som povedala, ze ak mas akekolvek pochybnosti ohladom oneskoreneho pohyboveho vyvoja dietata, objednaj sa na neurologiu (nevyhodou je, ze aj platene terminy su najskor cca o mesiac) alebo nech ta objedna pediater... nic za to nedas, na dieta sa ti tam pozru odbornym okom, vysetria reakcie, urobia pre istotu sono mozgu, uistia ta, ze je vsetko v poriadku, ze to ze normalne a lozenie ci stavanie sa este len pride, ty budes mat dusu na pokoji, nechcem ako stresovat, ale radsej ist nez cosi zanedbat, zbytocne sa potom budem hrdit, ze vsak ja sa tabulkami neriadim...

usiko
15. feb 2012

@doluma moj muza jeho sestra neliezli nikdy dopredy , iba dozadu, potom zacali chodit..niektore deti ani vobec nelezu.....individualne...ale: muz je vcelku normalny🙂 takze mu to neublizilo.....a hlavne: pred 40 rokmi neboli detski neurologovi a amozno boli aj stastnejsie deti...teraz sa uz riesi vsetko u neurologa detskeho, len aby mal pracu,..... 😒 😒 takize ajk je spokojna, normalne reaguje, tak co...mozno nebude dopredu liezt a hned sa ti postavi....v pohode....

subidubi
15. feb 2012

ano fakt az v 13 mesiacoch začala štvornožkovať, dovtedy len plazenie, nedvihla sa na kolená ani za nič, a ked sme ju chceli "nasilu" - ukazat jej to, tak spustila piskot a plač, tak som videla ze silením nič nevyriešime, lekári hovorili ze je v poriadku, len ze je mierne hypotonická a oneskorená hrubá motorika, máme čakať. Ale potom neskôr ked uz zacala trosku pouzivat kolená, tak sme pod nu sem tam dali nejakú textíliu a tak sme ju nadvihovali aby bola na kolenach 🙂 a potom sa chytila, ale neviem či to bolo tým alebo tým že už na to dozrela. Chodili sme trosku "cvičiť" bobatha ale to bolo neúspešné, kedze tam plakala uz ked som ju vyzliekala, a videla som ze ani tej pani cvicitelke sa to nepači tak ked mala dcerka rok, odporucili nam len cakať.

nibiru
15. feb 2012

@doluma ahoj vobec sa nestresuj moja mala sa postavila v 10m. aj par dni mozno tyzden a lozit 😕 no lozit nelozila,neplazila sa hned sa postavila a zacala chodit za ruky,pridrziavala sa v 12m. uz chodila a stvornožkovat zacala ako 13m.to sa aj sama postavila zo sedu,zliezat s postele tiez bola taka vätcia vaha ked mala 10m. tiez mala 1,190kg 🙂 v 12m. 13,80 ako zacala chodit pochudla na rovnych 13kg a teraz 19 m a 13,80 nic ju nezastavi,lozi,beha vylezie na sedacku,postel ako kazde ine dieta ktore stvornozkovalo od 7-8m. 😉

suzzi_
15. feb 2012

@doluma ahoj, nenechaj sa znepokojit okolim, tvoja dcerka je uz teraz individualita, vsetko sa rozbehne ked pre nu pride ten spravny cas. moja malicka nesedela ani nelozila do 11mes, no akonahle prisla na to ako lozit, hned si aj sadla a dokonca sa aj zacala vzpriamovat k nabytku. teraz ma 14mes a este samostatne nechodi. tiez som sa zo zaciatku trapila, ale je to zive dievcatko co sa o vsetko zaujima a to ze je podla tabuliek pozadu uz neriesim. je velmi vela pomalsich deticiek, a neskor sa vsetko v ich vyvoji vyrovna. keby sme boli vsetci rovnaki, bolo by to na tom svete trochu stereotypne 🙂.

mireag
15. feb 2012

Ahojte, moj syn zacal stvornozkovat, ked mal rok a dva tyzdne, sam sa posadil v roku. Typovala som, ze zacne chodit ako 15 mesacny - tak sa aj stalo. Nic nam neuslo, nic som ho neucila, do nicoho nenutila. 🙂

doluma
autor
15. feb 2012

dakujem vam velmi pekne za vase povzbudlive prispevky 🙂

nela82
16. feb 2012

@usiko presne tak....dnes uz kazdy vsetko riesi cez neurologa-co väcsinou byva uplne zbytocne... 😖 😠 Aj moje deti su sledovane u neurologa....no je to len taky "biznis"...vzdy popise do papierov co ja poviem-co vsetko vie a ako to vie....Presne ako si napisala-niekedy neboli neurologovia a vsetko bolo ok. 😅

tinaki1275
16. feb 2012

@doluma my sme neliezli ..v 8 mesiacoch zacala rovno chodit 😀 , to bola teda ale pohroma 😀 ..a teraz obcas ked vidi v detskom kutiku deti na styroch tak sa da tiez ....inac az 30 %deti vraj nikdy nelozilo ....

zeta
16. feb 2012

@doluma a ako dlho lezie dozadu? moja bambula tiez najprv len dozadu, a tu na fore som niekde nasla, ze baby pisali - ze po mesiaci im babetka zacali ist aj dopredu. a tak to bolo aj u nas - mesiac aj par dni a zacala liezt dopredu, najprv len 3x prelozila nozicky, skoordinovala ruky a uz to islo 🙂 . nerob si s tym starosti, kazde babo je ine, jedno lozi skor, ine neskor, niektore nelozia vobec.. ja som pri prvej vsetko studovala a porovnavala som malu s tabulkami 😅 , teraz pri druhej uz vobec nie 😉

doluma
autor
16. feb 2012

@zeta dakujem 🙂 no lezie dozadu tak asi 3 tyzdne, takze ako si povedala, mozno zacne v blizkej dobe aj dopredu 🙂
uz si s tym nelamem hlavu a tiez aj vdaka vam vsetkym, ze ste mi napisali svoje skusenosti 🙂

anieli_1
16. feb 2012

@doluma ahoj niektore deti vobec nelozia vobec sa tym nezaoberaj moja mala ma sice len 7 mesiacov ale u asi 3 tyzdne sa sama postavi v postielke a krocikuje za ruky krasne ale na 4 ju nikto nedostane ked ju tak postavim zacne vrecstat a lahne si naspak.............ked som sa pytala dr ci je to normalne ze nie ze nelozi ale ani na 4 nechce stat tak mi povedala ze nemusi kazde dieta a ze uz je dost ze stoji a kraca............a teraz asi tyzden zacala sa tak palzit alebo akoby som to nazvala ale dostane sa kam chce ale na 4 ju nikto nedostane takze v pohode.......... 😉

zeta
16. feb 2012

@doluma vobec nie je za co 🙂 . moja prva neliezla, len sa plazila a potom chodila. skus - ak mate na gauci operadlo - ju dat klaknut a rucickami opriet o to operadlo - u nas sa to malej lubilo, vykrikovala, smiala sa, hojdala sa 🙂 . a tym, myslim, ze sa rozhybala (to - klacat a hojdat sa - mi odporucila neurologicka). ked som ju dala takto na gauc, pacilo sa jej to viacej ako ked som si ju len dala klacat na zem a hojdala (resp.dvihala) hore dole.

31majka12
16. feb 2012

@zeta a kolko mala ked si ju takto davala klacat?

erikovamamka
16. feb 2012

@doluma ahoj, som tu nova, aj ked tuto stranku sledujem viac ako pol roka. Mam 5 mesacneho chlapceka a 16 rocneho chlapa 🙂 , teda viem ti o detoch nieco povedat , mozno poradit. Starsi syn bol pokojne dieta, ktore spalo, papalo a spalo... Nikdy nelozil, bol natolko lenivy, ze mi lekar odporucal pohybove cvicenia, dokonca pobyt v kupeloch...Nikdy som s nim necvicila, nikde v kupeloch sme neboli. Mal 13 mesiacov, ked sa jednoducho postavil a urobil 3 kroky, uplne sam ! Teda, nestresuj sa, ak je tvoje dievcatko inak zdrave, pride den, ked bude, lozit, a ked lozit nebude, jedneho dna urobi prvy krocik a bude to.

ariela22
16. feb 2012

Podľa mňa sa neznepokojuj . Niektoré detičky vôbec nechcú liezť po 4 a hneď šup na nožičky 🙂

ritusuk
16. feb 2012

Ja hovorim, kasli na tabule 🙂 Moje deti su tiez radikalne stvorenia, dlho sa neotacali a zo dna na den sa otocili a hned na to sa snazili lozit. Dlho na hracky nereagovali, zo dna na den vedeli chytit do ruky...mala bola prve 4 mesiace zivota uplne ticho a zas; zo dna na den zacala blabotat a dnes uz predci brata....moj partner tiez nelozil, proste sa jedneho dna postavil 🙂 je to zvlastne, ako niektore deti idu presne podla postupov a druhe jednoducho urcite veci preskocia...ale ak by si mala akysi zly pocit alebo tusaka (co si ale nemyslim, ze je Tvoj pripad), zajdi za Dr. nech Ta posle k neurologovi, cisto pre pokoj v dusi 🙂

erikovamamka
16. feb 2012

@hori mna vysetrenia mojho syna iba znepokojili a to natolko, ze som si myslela, ze moje dieta je chore, bezvladne ....

zeta
16. feb 2012

@31majka12 mala 7 mesiacov (zaciatkom decembra - klacanie a hojdanie), to s tym opieranim o gauc som zacala robit na Vianoce ked sme ozdobili stromcek - bol hned vedla a tak ho docahovala 🙂 , na Silvestra zacala ist dozadu a teraz zaciatkom februara dopredu. je narodena o mesiac skor.

duplinka
16. feb 2012

Tak moja dcérka nemala ani 8 mesiacov keď chodila po štyroch a tiež za ruky. Keď mala desať mesiacov, chodila už sama. Teraz u malého pozorujem, že bude asi lenivejší, aj keď je to určite ešte skoro hodnotiť. Má veľkú snahu sedieť, ale to je asi tak všetko 🙂 Každé dieťatko je jedinečné a teda aj pokroky sú individuálne 😉

gini
17. feb 2012

ja si tiez myslim ze sa nemusis obavat nicoho,mojej znamej chlapcek napr.sa prvykrat postavil na nozicky az ako 1,5 rocny dovtedy iba liezol

lenkax7
20. feb 2012

dnes sme konecne zacali lozit 🙂

Strana
z2