icon

Kedy sa "zapne" dieťaťu rozum?

1. júl 2023

Prosím vás... Nestojím o žiadne morálne kecy, ani opovrhovanie za môj názor, ani reči typy "prečo si si robila dieťa keď naň nemáš trpezlivosť a nervy"... 90% Z VAS TO MATE ROVNAKO AKO JA A VÄČŠINA Z VÁS MÁ AJ VIAC DETI, CIZE VEĽMI DOBRE VIETE čo cítim a prežívam, prosim nehrajte sa tu na dokonalé matky ktoré majú nekonečnú trpezlivosť, lebo chcete vyzerať ze to zvládate, a ja som neschopná... Ja to asi len potrebujem dat von.. Syn mal 21m, samozrejme ze ho ľúbime, plánovaný, chceny, vsetko mu zabezpečíme samozrejme, nerozmaznavame ho.. Ale vonku sa nevie chovať, a doma robí extrémny bordel. Asi viete čo myslím, denné záchvaty, plač, ked ideme domov z vonku, lebo sa chce vodverach baviť s kľúčami atď, všade pcha prsty, vystúpime z auta ja s tromi taškami, on sa mi rozbehne do cesty medzi auta.. V obchode to je katastrofa.. Všetko chce, chce ísť všade tam hlavne kde netreba, doma si po vyťahuje oblečenie zo skrine a rozvlaci po byte, zhadzuje veci zo stola, mega bordel na ktorý mam najväčšie nervy keď sama neviem co skôr, ked mam sama robotu ako takú a ešte niekedy aj svoje zdrav. problémy, ale musím zároveň aj jeho bordel upratovať.. Kým vysavam byt tak po izbach pohadze veci na zem, co musím s vysávačom v ruke zbierať.. Sam sa zahrá len na par minút, inak je v poriadku, ale toto ze dakedy idem z neho do vyvrtky.. Lebo nemám takú trpezlivosť, ak som si myslela, ze budem mat. Keď som v mladosti videla v obchode matku s vrestiacim dieťaťom, myslela som si, ze to ona ho nevie vychovať. Teraz už viem ako to je, a veľakrát ho fakt neviem upratať, pekne mu hovorím, potom aj pohrozim keď nepočúva, ale nechcem mu ani po riti dávať na verejnosti, nepotrebujem sa nájsť na memecku u zomri.. Mam si dávať viac magnézia? Co pomáha vám prežiť toto obdobie, kym dieťa naberie aspoň kúsok rozumu?

Strana
z4
marianarem
1. júl 2023

Za mna mat moznost si od toho pravidelne oddychnut. Kazdy den aspon na nejaky cas, bud je maly v skolke alebo sa striedame s manzelom. Alebo pride babka a obcas si maleho zoberu stari rodicia na par dni k sebe.

pribinak
1. júl 2023

Neviem, niektorým ľuďom sa nezapne rozum ani v 50tke, dufaj, že genetika je ok a nebude to vás prípad

Teraz vážne, on rozum má a dobrý, ale skúša výchovne hranice, tak ako každé dieťa
A asi viac zapájať do akcie otecka

oriesocek
1. júl 2023

Aj za mňa oddych pre teba vždy na pár hodín. Daj ho strážiť, choď na kávu, manikúru...

viestta
1. júl 2023

Mas uplne normalne dieta, ktore reaguje a robi vsetko primerane svojmu veku. Je na vas aby ste stanovili mantinely a dodrziavali ich. On pochpi velmi rychlo, ked uz ich prektrocil.
No a samozrejme, nie je to len tvoje dieta, takze pokial jeho otec nie je na turnuse kdesi v Tramtarii, tak nech sa podiela aj na vychove, aj na zabave a aj na domacich pracach. A tebe nech dopraje (coby dopraje, ty mas na to narok) par hodin volna bez nich a sama so sebou. Ty si tie hodiny strav ako najlepsie vies.

bororka
1. júl 2023

Ahoj, moja má 22m a ja som bývala viac menej flegmatik. Moje nálady sú ruka v ruke s mojim cyklom, teda už viem, kedy spozornieť na seba, kúpiť čokoládu a doplniť čoko zásuvku. Mne pomáha poznať seba, že prečo reagujem ako reagujem a potom nehrotim.
Napr.na Ihrisku jej oznámim, že za 5m ideme domov. Čas neovláda, teda 5m je len na mojom uvazeni, ale väčšinou ju nechám sa dohrať, pomaly sa poberiem k bránke a tam čakám. Takto dokážeme odísť bez revu.
Obchod absolvuje v kočíku a keď na pešo, niečo čo pozná jej hodím na žuvanie do ruky.
Cestu cepujem ako psa. Skrátka cez cestu buď za ruku alebo na rukách. Tu máme najviac scén ale nepovolim. pokiaľ nie je unavená, scény nerobí. Keď už je zrelá do postele, resp.chyba jej jedlo, prichádza ku stretom.

Doma je to len obdobie. Tak ako už mala milé obdobie pomoci a aj hračky si odpratala, teraz to má hlboko v paži. Upratujem pred tým ako ukladám spať, čiže 2x denne. Odmietam sa tu zblázniť a keď je všade všetko, buď pozerám len v úrovni oka môjho, alebo mám jednu krabicu, do ktorej všetko čo nepatrí do dannej miestnosti nahadzem a predtým ako ide spať to dám na miesto.
Toľko k mojej múdrosti ako predchadzam jej výlevom a udržujem psychiku v norme.
Inak jej spánky, trávim s ňou v posteli. To mi doplní energiu. Snažím sa ísť čo najviac von, aby mi doma nehrablo.
Mám odpočítavanie za koľko dní ide do škôlky a to ma drží v najhorších chvíľach nad vodou 😃 A večer pohár vína s nejakým seriálom.
Drž sa, nie si sama 🍀

maranta_leuconeura
1. júl 2023

Odpoved na tvoju uvodnu otazku je ze ked bude mat cca 5 rokov uz dokaze lepsie ovladat svoje emocie, prestanu zachvaty placu a mal by zvladat tie bezne situacie s prehladom. Dovtedy na to nema vyvinuty mozor, takze schvalne to nerobi a musis to len vydrzat a spravne ho viest

dskjhfdlkdjhl
1. júl 2023

Mas dieta v obdobi vzdoru-vydrzat, nenechat sa placom a vreskom vydierat, snazit sa urcit hranice-ide to tazko, ale spolu s muzom sa musite dohodnut, aby sa nestalo take, ze jeden zakaze a druhy povoli. Ked toto vydrzite, tak az do puberty budete mat celkom fajn dieta, potom to bude horsie😉

luccija
1. júl 2023

Čo sa da zavrieť poistakami nech nevytahuje veci zo skrine, snažila som sa upratovať, keď spala a asi len vydržať🙂 medzi 2-3 to je najhoršie boli dnes veľa veľa vonku.To, že nesieš tašku a on sa rozbehne z auta dávaj pozor deti na také veci nemyslia ešte je fakt malý.Ulahcit si čo sa dá ..nákup objednať, poslať muža, ísť nakúpiť sama bez dieťaťa.Dieta záujmu kľúče a ty chces ísť von niekedy to netreba hrotit a dovoliť mu nech si to pozrie, vyskúša ..a svätú trpezlivosť a niekedy aj manipulovať🙂ja som nakupovala tak, že som jej povedala čo hľadáme a bola zaujatá v obchode, ale to sa dá so starším, alebo som jej dala niečo do ruky akože pomáha a cítila sa dôležitá;)A, keď niečo chce nepovoliť aj za cenu placu.Bude to lepšie a neboj sa zase príde niečo iné🙂)

alexandra383
1. júl 2023

Ja ti poviem uprimne co mne zabera. Mame dve deti 3rocnu (vzdor ako vysity) a 5mesacnu. Sme este obaja doma na materskej, ale aj tak je to zahul. Moj muz zistil, ake to je a on, co vzdy bol totalny kludas, optimista, tak straca nervy, trieska s vecami, ked obe deti revu atd. Ja v noci nespim, lebo spim s babatkom, ale som uplne v klude.. a teraz prichadza moja rada: veeeeela cokolady. Ano, mam este kila navyse po porode, ale absolutne to neriesim. Moje dusevne zdravie je dolezitejsie. Mne ani magnezko ani ziadne ukludnujuce prostriedky tak nepomahaju ako vela sladkosti. 🙄

rivini
1. júl 2023

Dietatu sa „nezapne rozum“ len tak z nicoho nic. To, co robi tvoje dieta, robi 95% deti v jeho veku. Moje tiez vsetko skuma, vyklada, vyhadzuje a potom to spolu poukladame…tiez je vsade, tiez sa nevyhra sam, no je to u mnohych deti v tomto veku normalne! No a niektore deti sa reguluju tazsie a je to s nimi fakt narocne. Ak je to na teba vela, navstivte detsku psychologicku, ta ti pomoze s nim pracovat a zvladat ho. Celkovo v tomto veku nepomaha velmi vysvetlovanie, hlavne ak mava caste zachvaty zlosti…v afekte ta aj tak nepocuva. Mne sa celkom odvedcila takzvana Marte Meo metoda, kde vzdy nahlas komentujem, co dieta robi, ako sa citi a co sa prave stalo. Malym detom to velmi pomaha, uvedomit si svoje emocie a citit sa pochopeny. Napriklad: „mama ta posadila do kocika a ty si rozculeny, nechces v nom sediet…pod skusit, ci sa zapnes do pasov na kociku sam…” a chvalit, ked sa nieco podari:”wau, dnes si si nechal vymenit plienku tak pekne rychlo..” Magnezium sice brat mozes, ale neviem, ci to fakt riesi problem. Skor naozaj obcas vypadnut bez dietata, zapojit muza, okolie…

lujza123
1. júl 2023

Toto je najhorší vek 1,5 - 2. Tiež som bola na nervy z dcéry, ta mala samovražedné sklony (vytrhnavala sa z ruky a vybiehala na cestu, všade vyliezala a odtiaľ padala, do každej vody capla, ) ....
Ale v tých 2 rokoch začala trosku rozmýšľať a spolupracovať. Jasne ze scény, hádzanie sa o zem, rev ako nepricetna to ju držalo hádam do 4 rokov ale uz sa s ňou dalo dohodnut

domculik
1. júl 2023

No moje dieta ma 101 mesiacov a tiez stale cakam... 🤗

olimuc
1. júl 2023

Moj ho zapina selektivne … je chlapec, raz bude chlap, oni su fakt z Marsu.

jaskolka
1. júl 2023

Asi to nie je to co čakáš, ale je to len obdobie. Proste ho vydržať a prežiť. Dieťa sa vyvíja extrémne rýchlo, a súbežne k tomu mu aj dozrieva mozog.
Doma, čo sa dá, zavri poistkami. Na stôl dávaj len to, čo keby zhodí, tak aa nič nestane, alebo jednoducho to tam nedávaj bez dozoru. My sme jedno obdobie mali konferenčný stolík len na boku nepoužívaný, a veci ako horúce nápoje a podobne stali úplne vzadu na linke, kde k nim syn nedosiahol. Tiež vsetko chcel vidieť, všade "vopchat ruky" časti som vravela, že je ako chobotnica, všade má chápadla😆. Na nákupy chodil muž, alebo keď nutne bolo treba, tak dcéra v nosiči a on v bicykliku a v obchode sedel v košíku. Do aleluja sa mu všetko vždy vysvetľovalo, do omrzenia, že na cestu nesmie behať sam, že nemá všetko rozobrať, ťahať zo stola,hádzať a podobne.
A nejako postupne som videla, že sa mení. Teraz už môžeme mať na stole hocičo, po obchode ide pekne sam, vonku poviem, nesmieš na cestu, zastane na chodníku a čaká
Proste to chce a chcelo len a len čas. Nič iné aa nedá robiť...

autor
1. júl 2023

Najkritickejsie skrine a sufliky jasne ze mame zatvorené poistkami, napríklad sme nedali poistku na skrinku s umelými dózami, to si neublíži a môže ich vyhadzovať, radšej ako sklenené pokrievky a hrnce... No ale zase nieje riešenie všetko zamknúť na zámok.. A napríklad co ma totálne ze najviac hnevá je, ze pri každom jedeni sa potrebuje s niečím baviť. Furt musí mat niečo v rukách, ale to nie ze varecha lyžica, kdeže... predmety, malé spotrebiče ktoré majú gombíky, pipaju, šťukaju a robia efekty, napríklad vyradené rádio malé alebo kamera.. Nenaje sa bez toho aby sa s niečím nebavil, inak je cirkus. Potom to hadze o zem kde sa to rozbije, ja mam len dve ruky ktorými mu dávam jesť, ale musím mať kapacitu ešte aj na ratovanie predmetov a aj nato aby si nimi neublížil.. Sám jest nechce, chytí lyžicu na chvíľu ale jedlo je totálne všade, ani na to nemám nervy to upratovat furt, zbierať nonstop dáke veci po zemi a dobreze brejkdance nerobim, fakt som nevyhrala chrbticu v lotérii... Ach, vidím ze niesom sama, ďakujem ze ste napísali o vašich situáciách a nezhadzovali ma.. Aspoň psychicky to kúsok pomôže... Uz nech to prejde

dagmarovita
1. júl 2023

dieta je rozumny tvor, mas na to plno clankov a rady vsade aj na modrom koniku, nie deti ale rodicia su viac na chybe akoze rozum kedy dostane, vsak sa vyvija, rastie mu mozog a chce poznavat svet, skusa, naozaj je pravda ze deti ucia rodicov, mozes byt rada ze je zdravy a chce to len trpezlivost a venovat sa mu viac, nic neni prednejsie ako dieta a jasne ze aj ty potrebujes oddych, len to co pises je uplne normalne,

kateenky
1. júl 2023

@bororka ❤️ krasne napisane.

heni79
1. júl 2023

Pri jedle daj dieťaťu do ruky lyžicu. Malú. Ty ho budeš kŕmiť druhou. Len, už si si dieťa veľmi zle naučila. Kto mu dal kedy do ruky spotrebiče? A prečo vôbec? 🤷 Celkovo musíš nastaviť pravidlá. Zatiaľ asi takmer žiadne dieťa nepozná. Najprv si ty musíš nastaviť pravidlá, hlavu a neustúpiť!

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
dagmarovita
1. júl 2023

@kittykat22 zive a zvedave dieta je blba kombinacia? a co je dobra kombinacia potom

stanislavicenka
1. júl 2023

@autorka, asi to musis ponat z inei strany. Nie, kedy on dostane rozum, lebo rralne ho ma, no vsetko je pre neho nove a neskutocne zaujimave. Tiez nemam boziu trpezlivost, ale kaslem na to, ze dieta narieka, ked treba ist domov z ihriska, ci v obchode, lebo nieco nedostane. Horsie by to bolo vtedy, kedy ty sluzis jemu, respektive, ze pockas "2" hodiny, kedy uz bude chciet ist z ihriska, alebo mu nieco kupis, lebo chce. Asi v tomto je to zasadne. Ja som bola nedavno s mojimi dvomi detmi v obchode(5a7rokov), a stale chceli nieco kupit, a museli mi vsetko ukazat. Odpoved bola, ze ten nakup je rpe vsetkych, aj pre nich, nebudeme to jest s manzelom doma schovani.
A este sa pripajam k tomu, zemusim seba viac pozorivat, a ked ma cakaju moje dni, viem, ze som o 100%viac nervoznejsia, to lutujem aj mojho manzela(obrazne)

andrejka1974
1. júl 2023

Úplne normálne dieťa,ktoré skúša tvoje hranice počkaj keď bude mať 14 to bude úplne iné ,ale neboj vekom sa to zlepší proste mu povedz čo môže čo nie postupne pochopi

matkahelka
1. júl 2023

mam 15 rocnu pubertiacku a 1apol rocnu. vcera vecer sme tak polozufali s muzom polemizovali, s ktorou je to aktualne horsie a narocnejsie. lebo psycho obe. mladsia presne to, co opisujes ty, za pol minuty v kuchyni dokaza povyberat zo skriniek vsetko, ale ze vsetko. ak ju clovek necha sekundu bez dozoru, prisunie si stolicku k stolu, vylezie na stol a je schopna zavesit sa na luster, co mame nad jedalenskym stolom. vcera po operadle gauca vyliezla tak, ze sa zavesila na obraz. my mame velky pozemok, trampolinu, detske ihrisko, tak ja s nou som za kazdeho pocasia radsej vonku, lebo v interieri stale cosi rozbije/poskriabe. o tom, ze chce ist v zasade inym smerom ako potrebujeme ist, ani nepisem. ja mam vek, ze si spominane cokolady uz dovolit nemozem, kedze to spalovanie uz nefunguje ako v 30-ke, takze ja s nou spavam vzdy cez obed. niekedy hodinu a niekedy aj 3 hodiny. a nevytacam sa, nevytacaju ma ani nechapave pohlady ludi v obchodoch, ked vidia moje kriciace dieta. stale si hovorim, ze je to mrnous, ktory je kratko na tomto svete, este mu to v hlavicke uplne nefunguje a bojuje aj sam so sebou. za to ma vytaca pubertiacka, lebo ona uz uplne presne vie, co ma a co nema robit a aj neustale skusa, ci prejde cez moje mantinely. vrieska, bucha dverami, nonstop sa fuci, odvrava, vzdy musi mat posledne slovo, ignoruje. fakt neviem, ktory vek je horsi... drz sa! drzme sa!

babulkomale
1. júl 2023

Mala som to podobne, vzdy mi pomohlo ze som si povedala ze kamoska caka stvrte/piate 😃 sice kludnejsie, ale mna by trafilo uz len z toho riadu a prania pre 7 ludi a 7 posteli 😂

basulaak
1. júl 2023

Aj ja mam ziveho a zvedaveho. Uz ma vyse 2 rokov. A popri nom sa mi neda nic poriadne porobit. Milujem ked mi nejaka mamicka zadre ze “skusali ste spolu varit/piect? On na vezi vedla teba, zapoj ho do domacich cinnosti a prac.” Mne ide v hlave len: “🤣🤣🤣 ten bol dobry.” Mam dieta co si otvori zachod nahadze tam drevene kocky po okraj alebo auta. Pusti vodu vylezie k vodovodu, porozlieva, zlezie zo schodov, smykne sa na vode a padne na chrbat, pije stojatu dazdovu vodu v zahrade potom horuckuje tri dni, ked vysavam stale mi vypina vysavac a smeje sa. Rozkosne, co…. A to som ani poriadne nezacala. A ze preco doma nic nestiham. Zaroven mi je hovorene ze sedim na prdeli a nic nerobim💁‍♀️ ale nebavi ma to tak ide do jasli a ja budem konecne na tej prdeli sediet 2 mesiace. A ze si to uzijem bez hanby 😎

heni79
1. júl 2023

@basulaak Nedokázala si mu nastaviť žiadne medze? Veď pravidlá musia byť! A dodržiavať ich. Chyba je na tvojej strane. Prepáč. 🤷

basulaak
1. júl 2023

@heni79 nie nepodarilo v istych veciach. Mnohokrat ma ani nevnima. Uz nemam sil. Co uz

vreckovka2
1. júl 2023

Prestala som mat take naroky na poriadok v domacnosti a snazim sa upokojit, ze robota neutecie. Je to na nervy obcas, ale ak to chcem dat v psychickom zdravi vsetkych, nic ine mi neostalo. A urcit si hranice. V kazdej miestnosti mame suflik, alebo dva, ktore moze vyhadzovat. Ja som vzdy chytila gucu veci a hodila naspat. Minuta vseho vsudy. Zaviedla som to odkedy vyhadzuje veci. Ma cerstvo 2 roky a uz si to vie aj nahadzat naspat. Ani pracie prostriedky nemame zamknute. Vie, ze to je chemia. Dala som mu to okukat, ovonat zoparkrat. Je pri davkovani, zatvara suflik na pracke, nezaujima ho to, lebo to nie je zakazane. V obchode sedi v kosiku a podavame mu veci do ruky, on hadze do kosika. Ak chce chodit, moze. Nahadze vzdy nejake veci z regala. Nejaky cas ho to bavi, potom to upracem a nakupujeme dalej. Toto jeho hadzanie a upratovanie trva kratsie ako scena. Na ihrisku/vonku upozornim dopredu, ze odchadzame o 5 minut, lebo potrebujem to a to. Nech sa este dosmyka/dokuka/spravi co potrebuje. Pri scene uznam jeho pocity a cakam kym odoznie. Sedim pri nom. Pripadne lezim. Momentalne ich mava kratsie (uz vieme co a ako - aj on, aj my). Maval aj doost dlhe. Vypinam vtedy mozog, snazim sa mysliet na ine a dychat. Ak by bolo velmi zle, mam stuple do usi na komode. Ak sa nechce obliekat, sedim na chodbe a cakam. Vysvetlim mu co a ako a ze budem cakat. Mam par minut na premyslanie 😅. Musim planovat casovu rezervu. My sa celkovo snazime davat co najmenej zakazov, aby uz vedel, ze ked uz poviem nie, myslim to vazne. Aj tak si z toho obcas robi srandu. Vacsinou upozornuje na to, ze sa mu malo venujem. Napr. schvalne beha po zahonoch v zahrade kym okopavam. Vezmem ho, venujem mu aktivne cas, co mu treba a pokracujem dalej. Niekedy uz nepokracujem, lebo nechce. Napr. sa rad stveral na stol. Moze, ale musi pri nom niekto byt. Tak nas zavola. Bavilo ho to asi 2 tyzdne. Teraz uz vylezie len sporadicky.

jj298
Odpoveď bola odstránená
nufafa
1. júl 2023

@basulaak sorry, pobavila som sa. Nejdem moralizovat, ani davat rady. Len pri tej predstave mi normalne zabehlo 🙂. Myslela som, ze mam doma anarchistu, ale podla tohoto... mam anjelika. Dakujem za otvorenie oci.

Strana
z4