icon

Kedy ste začali deti učiť domáce práce?

18. máj 2022

Kedy ste zacali detom davat domace prace ?

oslo1
18. máj 2022

Od malicka. Teraz ma pomaly 4 roky, uprace si po sebe, AK vyleje, utrie, ak rozsype, tak povysava
Do pracky a z pracky a z umyvacky podla nalady.
Este si aj svoje kvietky v zahrade polieva

elizabet173
18. máj 2022

využila som obdobie, keď chcel napodobňovať mňa, možno mal rok aj niečo, keď si chcel po sebe poutierať handričkou, keď niečo vylial, metličkou zmiesť na lopatku čo narozsýpal. keď som vysávala, s malou násadou "vysával" tiež, neskôr po jednom polienku nosil s otcom drevo ku krbu, pomiešal mi niečo, keď som varila, podával štipce pri vešaní bielizne...z hry, keď to urobil nedokonale sa postupne nenásilne stávali povinnosti. Na prvom stupni si už izbu povysával sám, aj utrel prach, vyniesol smeti, urobil jednoduchý nákup (obchod bol kúsok, neprechádzal cez cestu), poskladal si ponožky a pod. V 15 už aj navaril jednoduché jedlá a atď.

cimage
18. máj 2022

Deti treba prirodzene zapajat do chodu domacnosti. Aj take drobnosti ako zobrat do smeti papier, pomahat s pradlom, utriet rozliatu vodu, vysavat, aj ked to treba po nich este dokoncit 😁

patka06
18. máj 2022

od roka ako začala chodiť sme spolu varili, upratovali, triedili bielizeň do pračky ...proste robila všetko so mnou a postupne aj sama
Predtým sa iba prizerala a napodobňovala čo robím ja

viestta
18. máj 2022

Od malička "pomáhal" teraz už veľmi nechce, ale posteľ si stelie, umýva riady po sebe, vari a pečie so mnou, prach utiera, hračky si skladá, triedi prádlo pred praním, paruje ponožky, zamieta schody, polieva na zahrade. Ma osem.

7miriam77
18. máj 2022

Hned vlastne ako zacala chodiť...vsetko primerane veku...

tosomja
18. máj 2022

Tak 2r si sám ukladá hračky do boxov, na poličky, auta do radu 🙂 utierame prach, vysavame, zametame, mieša mi cesto na koláče, pomáha masti mäso na gril, plienky po💩 za sebou vyhodí do koša, papieriky vyhodí tiež. Samozrejme podľa nálady. Večer vie, že hračky idú spinkať, automaticky ukladá.
Aj rocna už pomáha, podáva hračky bracekovi a on odkladá. Napodobňuje utieranie prachu.
Zato 12r katastrofa, len bordel robí 🙄 ale ona zase musí pomáhať, hoci sa jej nechce.

elizabet173
18. máj 2022

@tosomja no ono sa to v určitom veku "zlomí", asi vtedy, keď to už nie je zábava, ale povinnosť, treba chváliť do nemoty, ubezpečovať pubertiaka, ako je fajn, že je na neho spoľah, že mu stačí len šesť krát pripomenúť, že treba vyložiť umývačku a vyniesť smeti, ale nepopustiť! 😎

tosomja
18. máj 2022

@elizabet173 že len 6x pripomenúť a 100x zhuknuť a 1500x vyhrážať sa že bude bez mobilu atď. Jeden deň aj nohy by mi umyla a potom mesiac má na salame 😃

viestta
18. máj 2022

@tosomja na puberte vlastnych deti je najlepšie to, že im toto všetko vrátia ich deti. Niekedy aj s urokmi

elizabet173
18. máj 2022

@tosomja okolo tých 12-16 rokov je to všade rovnaké, prevracanie očí a pod. Ja keď sim zarevala, aj deti u susedov začali upratovať 😀 Ale základy sú dané, ak sú vedené od malička k tomu, že každý člen rodiny má nejaké povinnosti, okolo 18 sa to zase utrasie. Môj si vtedy vymyslel, že si bude sám prať. Vtedy som prevrátila oči pre zmenu ja, už som videla, ako sa v práčke točia botasky s bielou košeľou na 90 stupňov, ale na počudovanie nezničil nič. Bolo to neekonomické, ale nechala som ho.

banalu
18. máj 2022

7 mesiacov a drzi sacok s pokakanou plienkou, ktoru nesieme do kosa 🤣 Takze uz po sebe upratuje 🤣
Nejak ju prirodzene chcem zapajat podla toho co zvladne... Zatial budujem navyk, pred spankovou rutinou upratujeme hracky a pod. - ona je zatial samozrejeme len pozorovatel... Ale ked bude vacsia, bude to prirodzene, ze toto sa proste robi a hotovo...

katus87
19. máj 2022

Myslím, že od malička, vždy keď sme sa hrali, tak sa pekne upratalo, keď som niečo utierala, prišli aj dievčatá pomôcť. Tak nejak samo to šlo.